Україна, 10014, м. Житомир, вул. Михайлівська, 15, тел.: (0412)47-36-89, 42-07-52, факс.: (0412) 42-07-52, e-mail: zippo@ukrpost.ua
.:: Головна сторінка ::.
.:: Новини інcтитуту ::. .:: Мапа сайту ::. .:: Форум ::. .:: Запитання-відповіді ::. 16 січня 2010 р.
 
Головне меню
 
 
 


 
Пошук по сайту
 
 
 

 
Пошук в Інтернеті
 
 

 

 
Вхід/реєстрація
 
 


Логін:
Пароль:



 

 
Відвідування сайту
 
 
сьогодні:
75
всього:
65872
переглядів сторінки:
2378
 

 
Дитина з мовленєвими порушеннями
 
 
Дитина з мовленєвими порушеннями у системі освіти

Конопацька О.С., методист

На сучасному етапі соціально-політичного і економічного розвитку України відкрилися перспективи змін у системі спеціальної освіти по-новому вирішується питання соціалізації та інтеграції дітей з особливостями розвитку у суспільстві.


Проблема мовного удосконалення таких дітей є найбільш актуальною так, як мовлення – це засіб спілкування, основний системоутворюючий фактор процесу пізнання. Через вербалізацію набутий досвід структурується у єдиний смисловий простір. Мовлення відіграє ви­ключну, вирішальну роль у формуванні вищих психічних функцій дитини як особистості. Мовлення є однією з вищих психічних функ­цій, її повноцінне становлення служить необхідною умовою для успі­шного розвитку абстрактно-логічного мислення, самоконтролю, про­грамування.

Формування мовленнєвих вмінь і навичок, набуття мовної і мовленнєвої компетенції під час засвоєння мовної системи – це головнізадачі навчання мови. Мовна компетенція ­– широке поняття, що охоп­лює спектр мовних здібностей, знань, вмінь та навичок, які забезпечують успішне здійснення мовленнєвої діяльності. Мовленнєва компете­нція виявляється вироблені вмінь користуватись усною і писемною мовою, багатством її засобів виразності у залежності від цілей та задач висловлювання і сфери суспільного життя.

Для дітей з тяжкими порушеннями мовлення (ТПМ) поняття «мовленнєва компетенція», приймаючи до уваги особливості їх психічного і мовленнєвого розвитку, звужується і вбирає в себе сформованість навичок використання мовних одиниць для усвідомлення знакової системи мови, спеціа­льні вміння в галузі читання, письма, вміння аналізувати мовні явища.

Велике значення для учнів з порушеннями мовлення має форму­вання фонетичної компетенції, до складу якої входить фонематичне сприймання – основний компонент мовленнєвого слуху, здатність від­різняти і сприймати звуки мови, співвідносити їх з фонетичною ситуацією рідної мови. У дітей з ТПМ завдяки дефектам звуковимови від­стає формування фонетичного сприймання, сутність якого полягає у розумінні спеціальних дій з виділення звуків мови, встановлення звукової структури слова як одиниці, здатність сприймати на слух і точно відтворювати всі звуки мови

Навчання у школі ставить певні вимоги до розвиту мовлення. Особливе місце займає навчання дітей фонетично і граматично вірному письму, від рівня якого залежить успішність подальшого засвоєння знань. Діти з мовленнєвими порушеннями відчувають труднощі у засвоєнні програм гуманітарного циклу, що пов'язано з індивідуальними темпами мовного та інтелектуального розвитку, а також різної глибини мовленнєвого дефекту. Порушення писемного мовлення негативно впливають не тільки на успішність оволодіння програмою, але й на особистість дитини, спричинює негативне став­лення до навчання в цілому, а також позначаються на процесі соціальної адаптації.

Писемне мовлення - це вторинна, більш пізня за часом виникнен­ня форма мовної діяльності, яка формується тільки в умовах цілеспрямованого навчання грамоті і потім удосконалюється. У результаті рефлекторного повторення утворюється динамічний стереотип слова в єдності акустичних, оптичних і кінетичних подразнень (Л. С.Виготський, Б.Г. Ананьєв). Проблемами писемного мовлення займались вчені – психологи, педагоги і логопеди. У психології процес письма розглядається як особливий вид мовної діяльності, що містить у собі ряд психофізіологічних механізмів. До базисних психо­логічних факторів, становлення яких є обов'язковою умовою для роз­витку мовлення відносять:
•  модально-специфічний (зоровий, слуховий і тактильний гнозис);
    кінестетичний (сенсомоторні взаємодії);                              
    кінетичний (динамічні процеси);
    просторовий (тіменний і зовнішній простір);
    енергетичне забезпечення (дихання, релаксація);
    міжпівкульна взаємодія (інтелектуальні, мнестичні, мовні процеси, перехресні рухи);
    вільна регуляція психічної діяльності (програмування, самоконтроль, увага, причинно-наслідкові відношення, комунікативні навички).

За педагогічними уявленнями письмо - це процес здобуття навич­ки писання згідно з фонетичними і морфологічними принципами письма. Однією з важливих умов опанування грамотного письма за фонетичним принципом є сформованість у дітей вірних фонематичних уявлень про звуковий склад слів.


У логопедії процес письма розглядається в тісному зв'язку з мов­леннєвими недоліками тобто з вадами звуковимови, які виникають
внаслідок порушених фонематичних сприймань і уявлень. Фонемати­чні уявлення - це внутрішні константні, фонемні образи слів, що збе­рігаються в довгостроковій пам'яті. Відомо, що від ступеню розвитку фонематичного сприйняття, а також від сформованості навички фоне­матичного аналізу і синтезу, від уміння розділяти слово на складові частини, залежить успішність оволодіння процесом письма, тому щофонематичний розвиток є той стрижень, який дозволяє в однакових поняттях характеризувати звукову мову * читання, письмо.

Ряд вчених займались вивченням писемного мовлення і корекцією наявних порушень у школярів різних категорій та висували неоднорід­ні причини виникнення недоліків писемної продукції.

До причин утруднень оволодіння писемним мовленням дітьми з тяжкими мовленнєвими порушеннями можна віднести такі як: стан ЦНС, особливості мовного онтогенезу, мовне оточення, психічні трав­ми, відсутність міжпівкульової взаємодії. Дослідження Т.Ахутіної, А.Корнєва, О.Іншакової вказують на тісний взаємозв'язок труднощів письма у молодших школярів з несформованістю невербальних форм психічних процесів. Інші вчені вважають, що порушення читання та письма можуть бути наслідком нерівномірного психічного розвитку, недорозвинення симультанних і сукцесивних процесів, недостатність таких психічних функцій, як увага, пам'ять (Ю.Дем'янов, В.Ковшиков, А.Корнєв, В.Тарасун).


Ряд дослідників, як основну причину, виділяють порушення недо­розвитку усіх сторін мовлення: фонетичної та лексико-граматичної (Г.Каше, Л.Спірова, Г.Чіркіна, Т.Філічова).

Вчені ( Є.Соботович, О.Гопіченко, ЕДанілавічютє) вважають, що причина порушень писемного мовлення у дітей з ТВМ полягає у від­сутності слухового контролю, у складності виконання звукового аналі­зу за уявленнями, Р.Боскіс, Р.Левіна зауважують, що дисграфії вини­кають на ґрунті порушень у центральній нервовій системі і здебільше в недостатності тонких диференціювань слухового аналізатору, вна­слідок чого формування звукової моделі слова (фонематичних уяв­лень) відбувається з опорою на мовноруховий аналізатор (Є.Соботович).

М.Фішман відмічає знижену здібність у дітей з мовними порушен­нями сприйняття звуків, внаслідок дисфункції ряду мовних структур мозку, яка впливає на здатність розпізнавати мовні знаки по акустич­ним ознакам (звуковим, матеріальним). С.Ляпідевський вказує на зв’язок порушень читання і письма з недостатністю процесів, які про­ходять у корі великих півкуль в області основних ядер аналізаторів і в між аналізаторних зв'язках. Про порушення діяльності аналізаторів (мовленнєво-слухового та мовленнєво-рухового), від яких залежить розвиток фонематичного сприймання, свідчать роботи В.Бельтюкова. [1,2] А саме від рівня сформованості мовнорухового, слухового, опти­чного, рухового аналізаторів, які забезпечують достатній рівень розви­тку артикуляції, фонематичного сприймання та уявлень, слухових та зорових функцій і операцій, дрібної моторики, залежить процес письма.

Експериментальними дослідженнями вчених (Р.Боскис, Р.Левіна) встановлено, що дисграфії (недоліки писемної продукції) виникають внаслідок порушення звуковимови або на ґрунті порушень у центра­льній нервовій системі і здебільшого виявляються в недостатності тонких диференціювань слухових аналізаторів. В основі дисграфій лежить недостатність того вищого аналітико - синтетичного проце­су, який проходить у корі великих півкуль в області основних ядер аналізаторів і в міжаналізаторних зв'язках, обумовлює правильну мов­ну функцію і пов'язане з нею абстрактне мислення.

Встановлена наявність постійного зв'язку та взаємодії між мовно-руховими і мовнослуховиим аналізаторами у внутрішньому мовленні (А.Соколов). Зафіксовані в мозку в процесі багаторазового повторення кінестетичні артикуляційно-мовні рухи виявляються вже при одній думці про відповідні слова людського мовлення.

Якщо усне мовлення розвивається у процесі спілкування дитини з навколишніми його людьми, то становлення пи­семного мовлення відбувається тільки під впливом цілеспрямованого навчання. Передача думок на письмі - більш складний процес, що включає багато зон кори великих півкуль: чуттєву, основну слухову, центр слухових асоціацій, основну зорову, моторну зону мовлення та пізнавальний центр.

Писемне мовлення (по Є.Пассову) включає в собі декілька рівнів:
1) рівень власного письма - припускає графічно і орфографічно грамотну фіксацію власного усного мовлення;
2) рівень писемного мовлення - продуцірування писемного мовлення з усіма властивостями;
3) запис - репродукція (писання), яка передбачає запис букв, слів, фраз, але без комунікативної мети, або запис чужого мовлення під диктовку.

В умовах шкіл для дітей з вадами мовлення процес навчання навичкам письма ускладнюється тим, що кожен з учнів має мовленнєві недоліки, а та­кож крім неповноцінного функціонування мовленнєвого механізму, лексико-граматичне недорозвинення мовлення, а ще й низку психофу­нкціональних відхилень в своєму розвитку.

Після проведення трьох видів письмових робіт з учнями та аналізу їх писемної продукції було відмічено:
- низький рівень розвитку писемного мовлення у учнів даної кате­горії;
- кількість помилок, що допускаються учнями 2-4-их класів, має тенденцію збільшуватись. Від класу до класу матеріал ускладнюється, а наявні в учнів помилки накопичуються. Окрім засвоєння фонетичних норм письма, учням необхідно запам'ятати ряд орфографічних правил, що беруть участь у здійснені морфологічного принципу письма;
- найбільше недоліків відзначається при написанні слухового дик­танту, крім того кількість цих недоліків зростає від класу до класу і складає близько 50% від загального числа помилок. Крім того, серед учнівських робіт не було ні однієї, у якій би не було помилок при на­ писанні слухового диктанту, у деяких роботах кількість неточностей досягла 10-12 помилок. Найменше число помилок - при списуванні, на другому місці - помилки, допущені при написанні твору.

Тобто, можемо зробити такі висновки.
1. Проблеми писемного мовлення, а саме виявлення, попереджен­ня, корекція порушень, є актуальними у сучасній педагогіці, психології і логопедії, про свідчить наявність великої кількості фонетичних і ор­фографічних помилок у писемної продукції учнів, що в свою чергу негативно впливає на успішність їх навчання у школі.

2. Навчання писемному мовленню, як правило, відбувається за
традиційними методиками і зводиться до формування фонематичних уявлень без урахування їхньої складної психофізіологічної структури та можливих механізмів порушень.

3. Найбільш сприятливим періодом для корекції писемного мов­лення є молодший шкільний вік, бо психіка дитина пластична і піддається корекції до 9-річного віку.

Література

1. Бельтюков В.И. Взаимодействие анализаторов в процессе восприятия и усвоения устной речи (в норме и патологии). – М., Педагогика, 1977
2. Бельтюков В.И. Пути исследования механизма развития речи//Дефектология, - 1984, - №3,- С.24-32.
3. Левина Р.Е. Нарушение письма у детей с недоразвитием речи. М.; АПН РСФСР, 1961, С.281.
4. Ляпидевский СС. Дисграфия у детей и их психофизиологический анализ// Учебно-воспитательная работа в специальных школах. - М.,1953. -Вып.3. -С.83-97.
5. Соботович Е.Ф. Нарушение речевого развития у детей и пути их коррекции: Навчально-методичний посібник. — К.: ІСДО, 1995. - 204с.
 
 
Науково-методичний журнал
 
 

Анотація
Анонси
Видання попередніх періодів
 

 
Новини
 
 
2010-01-12 14:53:52
    В Україні стартує Місяць безпечного Інтернету – соціальна компанія, спрямована на навчання дітей та підлітків правилам безпечної поведінки у Всесвітній мережі. Читати далі ...

2009-11-20 14:39:54
    Підсумки обласної олімпіади з математики 2009 року. Читати далі ...

2009-11-18 15:29:12
    Терміново! Вчителям, які будуть проходити курсову підготовку з художньої культури. Читати далі ...

2009-11-06 08:45:01
    Ярмарок ґендерних інновацій Житомирської області. Читати далі ...

2009-11-03 10:14:02
    До уваги відповідальних за викладання математики. Читати далі ...

Всі новини >>>
 

 
Прогноз погоди
 
 
 

 
Опитування
 
 
Які матеріали Ви хотіли б бачити на нашому сайті?
методичні рекомендації
методичні ноу-хау
нормативні документи
інструктивні листи
оголошення про цікаві заходи
 


Веб-портал органів виконавчої влади України

Верховна Рада України

Інтернет-представництво президента України


Міністерство освіти і науки України


Центральний ІППО


Житомирська обласна державна адміністрація

Житомирська міська рада


Вища атестаційна комісія України

   © Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти