Регіон Облдержадміністрація Районні держадміністрації Каталог послуг Прес-служба
укр | рус
14 січня 2010,
Пошук на сайті
Пріоритети
Поточна діяльність
Пропозиції
Зворотний зв'язок
Обласна рада
Посилання
Фото-новини
Громадянам України / Пенсія / Право на пенсію
Пенсія
Право на пенсію особам, які працювали за межами України
В рамках Угоди “Про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення” від 13.03.1992 р. пенсійне забезпечення громадян – учасниць зазначеної Угоди здійснюється за законодавством держави, на території якої вони постійно проживають.

Згідно із статтею 6 Угоди для визначення права на пенсію громадянам держав – учасниць Угоди враховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР за час, до набрання чинності цією Угодою (до 13.03.1992 р.). Обчислення пенсії проводиться із заробітку (доходу) за періоди роботи, які зараховуються в трудовий стаж.

Відповідно до статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від наявних перерв в роботі, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року по день звернення за пенсією. Виплати, що враховуються в заробітну плату (дохід) для обчислення пенсії обумовлені статтею 41 вказаного Закону.

Особам, які набули трудовий стаж на території держав-учасниць Угоди за період після 01.07.2000 р. не надають інформацію із системи персоніфікованого обліку тієї країни, де проходила їх трудова діяльність. Зазначені особи надають документи про стаж та довідки про заробітну плату відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення пенсій.

Додатково повідомляємо, що страховий стаж це періоду, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо особа в період після 01 січня 2004 року, тобто після набрання чинності Законом України від 09.07.05 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за неї щомісячно не були сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок, то вона може заключити угоду про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування в територіальному органі Пенсійного фонду України за місцем проживання на умовах, визначених статтею 12 вищезазначеного Закону.

Статтею 11 Закону визначено коло осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а саме громадяни України, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України. Якщо особа у певні періоди не сплачувала страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (наприклад, під час навчання, у період визнання інвалідом, тимчасового виїзду за кордон, тощо), єдиною можливістю для неї включити ці періоди до страхового стажу є добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Право на добровільну участь визначено статтею 13 Закону України “ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Особи, які бажають взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування повинні звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем проживання та подати наступні документи:

- заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (додається);
- завірені копії таких документів:
- довідку про присвоєння ідентифікаційного номера;
- трудової книжки;
- документ, що посвідчує особу (паспорт).

При цьому слід зазначити, з 1 липня 2000 року в основу розрахунку пенсії беруться дані персоніфікації, тобто, необхідно щоб дані про сплату добровільних внесків були відображені в системі персоніфікаційного обліку. Для цого достатньо один раз на рік, протягом січня-березня поточного року подати до відділу персоніфікаційного обліку територіального органу Пенсійного фонду України за місцем проживання, форму “ ІНДАНІ” за попередній рік. Зразок заповнення форми “ІНДАНІ” для осіб, які сплачують добровільні внески додається.


Пенсія
Пенсійне законодавство
Довідково
Пам'ятка для осіб, які виявили добровільне бажання взяти добровільну участь у пенсійній системі
Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до Закону України "Про бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" з 01.01.2008 року
Право на пенсію
Достроковий вихід на пенсію
Право на пенсію особам, які працювали за межами України
Право на соціальну пенсію
Призначення пенсій


Архів новин
Анонси подій
Січень 2010
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
з  
по  

Анонси подій
14 січня 2010
  • 15:00 Засідання вченої ради Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, присвячене 70-річчю ректора ВНЗ Василя Тация, за участю керівництва облдержадміністрації. (Прокурорський корпус НЮА ім. Ярослава Мудрого, 4 поверх, зала засідань)
17 січня 2010
  • Вибори Президента України




Підписатись на розсилку
text html


© 2002-2009 Харківська обласна державна адміністрація
Адреса: 61200, м.Харків, вул. Сумська, 64
Телефон: (057) 700-04-12
E-mail: obladm@kharkivoda.gov.ua
Прес-служба:
Телефон: (057) 700-12-68, факс: (057) 700-03-31
E-mail: site@kharkivoda.gov.ua

© Дослідний центр медіатехнологій
Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані
на цьому сайті, дозволяється при умові вказання
посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання)
на офіційний сайт Харківської облдержадміністрації.

RSS 2