This version of the page http://www.president.gov.ua/news/15236.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-11. The original page over time could change.
Щодо стану розрахунків споживачів за використаний природний газ - Офiцiйне представництво Президента України
02.10.2009 15:54
 

Щодо стану розрахунків споживачів за використаний природний газ

У поточному році, за оперативними даними станом на 20 вересня 2009 року, НАК «Нафтогаз України» поставив всім категоріям споживачів 24,5 млрд. куб. м природного газу, на загальну суму 30,19 млрд. гривень.

Рівень розрахунку з боку споживачів за цей період склав 83,9%, всього було отримано 25,3 млрд. гривень. Приріст заборгованості у поточному році склав 4,86 млрд. гривень.

Розподіл нарощеної заборгованості по споживачам виглядає наступним чином:

  • Бюджетні установи та організації – 67,33 млн. гривень (рівень оплати 94,9%), з них:
    • місцевого бюджету – 10,72 млн. гривень (рівень оплати 98,7%);
    • Державного бюджету – 56,61 млн. гривень (рівень оплати 87,8%)
  • Підприємства теплокомуненерго та котельні промислових підприємств – 3 535,88 млн. гривень (рівень оплати 52,8%);
  • Споживачі промислового та енергетичного комплексу 1278,6 млн. гривень (рівень оплати 92,6%), з них підприємства промислового комплексу – 1249,1 млн. гривень (рівень оплати 92,4%).

І. Населення

За оперативними даними за період з 01.01.09 по 20.09.09 населенням спожито 10617688 тис. куб. метрів природного газу (43,4% обсягу спожитого газу).

Як свідчить досвід у період опалювального сезону з боку населення формується борг, який протягом 2-3 кварталів погашається. На теперішній час рівень оплати з боку зазначеної групи споживачів склав 100,6%, відбувається погашення боргів минулих періодів (- 26,1 млн.грн.).

ІІ. Бюджетні установи та організації

За оперативними даними, за період з 01.01.09 по 20.09.09 бюджетними організаціями спожито 541561 тис. куб. метрів природного газу (2,2% обсягу спожитого газу).

Основна причина виникнення заборгованості – помилки у плануванні видатків у бюджетах усіх рівнів.

Так, на час складання проекту державного бюджету ціна газу для бюджетних організацій була розрахована на рівні 1898,71 грн. за тис. куб. метрів. Натомість внаслідок укладення газових угод 19 лютого 2009 року НКРЕ було прийнято Постанови №194, 195, відповідно до яких ціна газу для бюджетних установ та організацій встановлено у розмірі 2612,1 грн. за 1 тис. куб. метрів. Внаслідок цього виник розрив між передбаченою у бюджетах і фактичною ціною на природний газ у розмірі 713,39 грн. за 1 тис. куб. метрів.

Таким чином:

  • у бюджетах передбачено коштів для оплати природного газу на 72,7% від потреби. Вищий рівень оплати по місцевим бюджетам голови ОДА пояснюють тим, що здійснюється вибірка лімітів наступного місяця. У цьому випадку без внесення змін до бюджету, передбачений обсяг коштів вже використано, і з початком опалювального сезону може виникнути ситуація тотальної несплати за газ;
  • забезпечення 100% оплати природного газу, спожитого на сьогоднішній день, та повернення до його планової оплати (погашення використаних лімітів майбутніх періодів) в подальшому, потребує 372,8 млн. гривень (244,9 млн. грн. – по організаціям місцевого бюджету і 130,5 млн. грн. – по організаціях державного бюджету);
  • для виправлення ситуації по 2009 року в цілому необхідні внесення змін до бюджетів всіх рівнів загальною сумою приблизно 700-750 млн. гривень.

Довідково. Найгірші показники щодо оплати за газ організацій, які фінансуються з місцевих бюджетів у м.Києві (72,5%), Миколаївській (89,7%), Луганській (95,8%), Львівській (96,7%), Полтавській (97,2%) областях; по організаціях, що фінансуються з державного бюджету – у Житомирській (64,8%), Чернігівській (72,7%), Львівській (75,6%), Івано-Франківській (76,7%), Закарпатській (80,5%) областях.

ІІІ. Підприємства теплокомуненерго

За оперативними даними, за період з 01.01.09 по 20.09.09 підприємствами теплокомуненерго та котельнями промислових підприємств спожито 6329297 тис. куб. метрів природного газу (25,9% обсягу спожитого газу).

Внаслідок встановлення в адміністративному порядку заниженої ціни на газ, що споживається підприємствами ТКЕ, та занижених тарифів, було створено цілий механізм розрахунків з цими підприємствами та з НАКом.

Джерелом оплати за спожитий ТКЕ газ є:

  • безпосередня сплата населенням за спожиті житлово-комунальні послуги, для виробництва яких було використано природний газ. За даними Мінжитлокомунгоспу рівень оплати у першому півріччі становить 96,7%. У випадку оплати в повному обсязі НАК міг би додатково отримати біля 200 млн. гривень;
  • пільги і субсидії населенню. Джерелом фінансування цих соціальних виплат є рентна плата за транзит газу магістральним трубопроводом, який сплачує НАК. Відповідно, їх оплата здійснюється іноді навіть наперед, сьогодні погашається заборгованість по ним за минулі періоди;
  • субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися або погоджувалися відповідними органами державної влади чи органами місцевого самоврядування. Середньоарифметичний рівень відшкодування затвердженими тарифами фактичної собівартості по теплопостачанню по Україні становить 89%, водночас коштів для покриття різниці у місцевих бюджетах не передбачено. Обсяг цієї субвенції з розрахунку на рік складає 2 млрд. гривень, відповідно майже 1,5 млрд. вже мав бути перерахований ТКЕ (рівень фінансування на сьогоднішній день – 960,2). У випадку її перерахування та використання для розрахунку з НАКом, рівень оплати збільшився би на 20%.
  • компенсація НАК «Нафтогаз України» різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб'єктам господарювання на виробництво теплової енергії, яка споживається населенням. Бюджетом передбачено 1,6 млрд. гривень при мінімально необхідному обсязі в 7,7 млрд. Внаслідок того, що джерелом оплати цієї компенсації є розстрочені платежі НАКу, Постановою Уряду було прийнято рішення про збільшення її обсягу до 7,7 млрд. гривень.

Таким чином, здійснення розрахунків за цим механізмом в повному обсязі дозволило б отримати рівень розрахунків за природний газ, спожитий ТКЕ, близько 75%.

Уряд прийняв зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом щодо підвищення ціни на газ на 20% (на 174,52 грн. на 1000 куб. м). При цьому додаткові витрати комунальних підприємств з виробництва теплової енергії до кінця поточного року складуть 579,4 млн. гривень. Враховуючи, що ані в місцевому, ані в державному бюджеті компенсація зазначеного підвищення витрат не передбачена, зазначене зобов’язання фактично зумовить збільшення кредиторської заборгованості підприємств ТКЕ, наслідком якого може бути їх відключення від газопостачання у період опалювального сезону або банкрутство.

Існує дві проблеми, які не дозволяють досягти за цих умов більшого рівня розрахунків:

  1. З року в рік виникають питання зарахування коштів, отриманих від ТКЕ у поточному році, в рахунок заборгованості минулих періодів. Загальна сума таких перерахувань за інформацією НАК складає 1,8 млрд. гривень. У випадку їх зарахування в якості оплати за природний газ у поточному році, рівень оплати зріс би на 26%;
  2. Існує також проблема нецільового використання коштів самими підприємствами ТКЕ – навіть отримані від населення кошти не в повному обсязі перераховуються НАК. Так, виходячи з того, що середня частка вартості природного газу у собівартості вироблені послуг з теплопостачання складає 74%, тарифи відшкодовують 89% собівартості, а населення платить 98,6%, то ТКЕ мало можливість підтримувати рівень оплати у 66,3% замість 52,8%. Це означає, що майже 22% зібраних коштів (приблизно 1 млрд. гривень з 4,9 млрд. гривень) залишається ними для використання для власних потреб. У випадку вирішення цієї проблеми рівень оплат зріс би ще на 13%.

Таким чином, у випадку вирішення всіх зазначених питань, рівень оплат дозволив би здійснювати розрахунки більше 100% (до 106,6%) – погашати борги минулих періодів.

Водночас вирішення цих проблем неможливо без низки суттєвих змін регулювання, в тому числі законодавчого порядку:

  • передачі функції встановлення тарифів на послуги ЖКГ, що передбачають використання природного газу, до незалежного регулятора – НКРЕ;
  • поступового підвищення цін на газ для ТКЕ і заміну компенсації НАКу по різниці в цінах підвищенням субсидій для населення;
  • здійснення звірки платежів ТКЕ у цьому році з метою правильного віднесення платежів за періодами. Проведення реструктуризації боргів минулих періодів;
  • запровадження розподільних рахунків за прикладом тих, що діють на ринку електроенергії, з метою забезпечення повного перерахунку визначеної структурою собівартості частки отриманих коштів до НАК «Нафтогаз України»;
  • скасуванню заборони відключення споживачів в опалювальний сезон та стягнення пені і штрафів за прострочення оплати послуг ЖКГ.

IV. Підприємства промислового комплексу

За оперативними даними, за період з 01.01.09 по 20.09.09 підприємствами промислового комплексу спожито 6682038 тис. куб. метрів природного газу (27,3% обсягу спожитого газу).

Вирішення проблем з оплатою природного газу цієї категорії споживачів повинно вирішуватися через відключення природного газу (або пониження тиску до рівня екологічної броні).

Прогнозні втрати НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації газу за пільговою ціною окремим категоріям споживачів та розрахунків компенсації між цінами реалізації газу та його закупівлею виходячи з 179,5 доларів США за 1 тис. куб. м

Реалізація газу за пільговою ціною    Обсяг споживання газу за вересень -грудень (тис. куб. м) Діюча ціна (грн. за тис. куб. м) Нововстановлена ціна (грн за тис. куб. м) Недоотримання коштів (тис. грн.)
Релігійні організації (пільга полягає у встановленні тарифу за спожитий газ на рівні як для населення) 100 000,00 2020,25 348,29 167 196,00
Окрема категорія хімічних підприємств (5 підприємств) 1 800 000,00 1899,25 1584,4 566 730,00
Окрема категорія металургів, хімічних підприємств 2 000 000,00 2020,25 1899,25 242 000,00
Компенсація між цінами закупівлі та його реалізацією       995 483,00
Всього       1 729 409,00

Інформація про тарифи на послуги теплопостачання по базових підприємствах

Обласний центр

Станом на 01.01.2009

Станом на 01.09.2009

 

Фактична собівартість (без ПДВ), грн/м.куб

Рівень відшкодування затвердженими тарифами фактичної собівартості

Фактична собівартість (без ПДВ), грн/м.куб

Рівень відшкодування затвердженими тарифами фактичної собівартості

 
 

для населення

для комерційних споживачів

для населення

для комерційних споживачів

для населення

для комерційних споживачів

для населення

для комерційних споживачів

 
 

Сімферополь

208,74

298,86

83,7%

171,8%

234,19

459,16

100,0%

105,0%

 

Вінниця

219,39

377,27

95,1%

61,2%

248,70

443,91

86,0%

139,2%

 

Луцьк

194,13

339,63

99,9%

116,6%

223,73

417,10

89,3%

119,3%

 

Дніпропетровськ

203,59

347,53

70,0%

89,8%

264,23

346,50

77,1%

100,3%

 

Донецьк

219,30

278,89

89,8%

123,1%

248,30

248,30

81,0%

138,3%

 

Житомир

192,19

292,04

72,1%

100,0%

211,75

436,92

86,0%

95,0%

 

Ужгород

300,47

544,74

69,6%

76,0%

559,24

760,82

37,4%

85,3%

 

Запоріжжя

176,92

379,85

77,7%

68,3%

181,23

397,76

100,0%

120,8%

 

Івано-Франківськ

223,70

328,74

95,4%

113,8%

296,30

323,68

100,0%

149,3%

 

Біла Церква

192,51

340,21

100,0%

100,0%

243,84

468,30

83,8%

107,5%

 

Кіровоград

258,27

445,32

87,1%

90,2%

267,52

433,92

84,1%

128,6%

 

Луганськ

219,66

416,81

79,3%

86,2%

269,55

427,26

86,4%

112,2%

 

Львів

206,43

318,20

94,7%

95,6%

301,47

558,83

77,2%

86,4%

 

Миколаїв

161,60

287,48

99,9%

100,0%

220,35

402,96

92,8%

100,7%

 

Одеса

205,30

317,77

72,7%

80,5%

262,55

545,25

100,0%

101,0%

 

Полтава

191,85

264,26

90,6%

126,0%

226,35

415,74

97,1%

131,5%

 

Рівне

244,81

422,76

87,3%

85,4%

205,27

440,46

100,0%

112,0%

 

Суми

211,60

350,00

69,8%

100,0%

244,45

361,70

74,2%

114,2%

 

Тернопіль

156,19

188,79

96,5%

137,3%

189,71

415,19

99,4%

116,4%

 

Харків

217,09

325,78

101,8%

105,1%

227,39

459,19

97,2%

106,4%

 

Херсон

222,31

303,85

106,0%

98,0%

184,52

406,25

100,0%

123,7%

 

Хмельницький

178,20

246,40

77,2%

87,4%

178,00

373,10

77,3%

116,1%

 

Черкаси

166,65

258,89

99,2%

123,2%

160,95

218,25

100,0%

222,7%

 

Чернівці

183,10

306,96

82,2%

100,0%

192,68

419,72

100,0%

107,7%

 

Чернігів

203,50

400,55

74,3%

78,6%

254,87

396,30

68,7%

140,6%

 

Київ

181,36

253,64

52,2%

67,7%

189,86

448,51

80,9%

73,5%

 

Севастополь

239,25

286,29

29,0%

98,3%

251,71

573,01

27,6%

93,0%

 


Конституційні зміни

Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 8/2010
Про надання Українській академії аграрних наук статусу національної

Графік Президента

12.01.2010
Прес-конференція Президента України 
11.01.2010
Робоча поїздка до Чернігівської області 

Відео

Новорічне вітання
Президента України

Акценти Президента

Міжнародні ініціативи

Аналітика

Анонси

11.01.2010
Формат роботи ЗМІ під час прес-конференції Президента України Віктора Ющенка 

Twitter

Представництво Президента

Фотоальбом


Під час робочої поїздки на Одещину

Віртуальна екскурсія