This version of the page http://www.president.gov.ua/news/14889.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-11. The original page over time could change.
Перетворення урядом резервного фонду бюджету на «власний гаманець» може позбавити державу наприкінці поточного року джерела фінансування непередбачуваних видатків – Головна служба соціально-економічного розвитку - Офiцiйне представництво Президента України
07.09.2009 11:24
 

Перетворення урядом резервного фонду бюджету на «власний гаманець» може позбавити державу наприкінці поточного року джерела фінансування непередбачуваних видатків – Головна служба соціально-економічного розвитку

Фахівці Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента України наголошують, що згідно з Бюджетним кодексом України резервний фонд бюджету формується для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені при складанні проекту бюджету.      

Однак, за результатами аналізу  Головної служби соціально-економічного розвитку, використання коштів резервного фонду свідчить, що зазначена норма Кодексу та діючий вже сьомий рік затверджений Кабінетом Міністрів України Порядок використання коштів резервного фонду бюджету стали для уряду не обов’язковими.

За висновками Рахункової палати, торік  дві третини рішень про виділення коштів з резервного фонду Державного бюджету Кабінет Міністрів України прийняв з порушенням чинного законодавства. Майже 353 млн. грн. резервного фонду всупереч законодавству було використано як джерело додаткового фінансування окремих органів державної влади, підприємств та установ. При прийнятті рішень ігнорувалися зауваження та заперечення Мінекономіки, Мінфіну та Мін’юсту щодо неправомірності виділення коштів з резервного фонду.

Ще одним прикладом порушення законодавства є виділення урядом з резервного фонду на безповоротній основі коштів суб’єктам недержавної форми власності. Згідно з Порядком використання коштів резервного фонду кошти фонду суб’єктам господарської діяльності недержавної форми власності або суб’єктам господарської діяльності, у статутному фонді яких корпоративні права держави становлять менше ніж 51%, виділяються лише на умовах їх повернення. Всупереч цим вимогам, за інформацією правоохоронних органів, у 2008 році відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.07.08 № 1010-р з резервного фонду держбюджету на безповоротній основі профінансовано сільгосппідприємства недержавної форми власності на суму близько 58,5 млн. грн.

Проте встановлення Рахунковою палатою та правоохоронними органами зазначених порушень не стали приводом для усунення та припинення урядом  хибної практики. Поточного року резервний фонд продовжує виконувати роль додаткового джерела фінансування різноманітних потреб уряду, на які бракує виділених у бюджеті коштів.

Державним бюджетом України на 2009 рік передбачено резервний фонд у обсязі 1 млрд. гривень.  За 8 місяців урядом прийнято та оприлюднено рішень про виділення з резервного фонду коштів на загальну суму 841,8 млн. грн. На чотири місяці, що лишилися до кінця року, нерозподіленими залишилися 158,2 млн. грн, що становить всього 15,8% визначеного законом річного обсягу коштів резервного фонду.

Таку активну роздачу коштів фонду не можна пояснити необхідністю фінансування значних обсягів видатків, пов’язаних з ліквідацією аварій та надзвичайних ситуацій. Із 50 прийнятих за січень – серпень цього року рішень уряду щодо виділення коштів з резервного фонду третина стосувалася фінансування напрямів, на які кошти резервного фонду згідно з законодавством не можуть використовуватися.

Показовими у цьому сенсі є рішення щодо виділення коштів на:

– здійснення Мін'юстом обов’язкових платежів, інших платежів і внесків, а також оплати послуг юридичних радників під час урегулювання спорів, що розглядаються у закордонних юрисдикційних органах в обсязі 25 млн. грн. (розпорядження КМУ від 18.03.09 № 323-р);

 – організацію та проведення  Всеукраїнських нарад з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів, а також розроблення нових підходів до формування взаємовідносин державного та місцевих бюджетів у 2010 році за участю сільських, селищних голів та фінансування видатків з передплати газети «Урядовий кур’єр» для сільських і селищних рад на період з серпня по грудень 2009 року – 15 млн. грн. (розпорядження КМУ від 28.04.09 № 444-р, від 17.07.09 № 798-р, від 31.08.09 № 1008-р);

 – створення державної установи «Соціальний контактний центр» – 20 млн. грн. (розпорядження КМУ від 27.05.09 № 579-р);

 – створення і забезпечення функціонування єдиної централізованої системи управління бюджетами на базі внутрішньої платіжної системи за іншою банківською моделлю – 49 млн. грн. (розпорядження КМУ від 03.06.09 № 633-р);

 – поповнення статутного фонду державного підприємства «Документ» для здійснення заходів, пов’язаних із забезпеченням переведення системи реєстраційного обліку фізичних осіб з паперових на електронні носії  – 10 млн. грн. (розпорядження КМУ від 29.07.09 № 958-р).

Про те, що значні обсяги коштів резервного фонду виділяються не на нагальні невідкладні потреби, зокрема пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, свідчить і низький рівень їх освоєння. За 7 місяців поточного року із розподілених рішеннями уряду 779,8 млн. грн. відкрито асигнувань на суму  501 млн. грн., а фактично використано 350,6 млн. грн.                

Неналежне управління коштами резервного фонду уряд демонструє і в покладенні під час їх розподілу на головних розпорядників невластивих відповідним державним органам функцій. Так, наприклад, розпорядженнями Кабінету Міністрів України № 637 від 13.06.09, № 721 від 24.06.09 та 842 від 23.07.09 Мінпраці виділено кошти на ліквідацію наслідків стихійного лиха у Волинській області, Могилів-Подільському районі Вінницької області, а також Закарпатській, Івано-Франківській, Рівненській та Чернігівській областях,  зокрема на фінансування відновлення приміщень установ, організацій та закладів бюджетної сфери, часткове відшкодування збитків сільськогосподарським підприємствам, науково-дослідним установам та фермерським господарствам. До того ж кошти передбачається виділяти на безповоротній основі без встановлення будь-яких обмежень щодо форми власності суб’єктів господарювання.

Отже, спостерігається стійка тенденція до неефективного та необґрунтованого використання урядом коштів резервного фонду, погіршення стану управління ними. «Розбазарювання» коштів фонду, яке допускається урядом, створює значні ризики щодо позбавлення держави наприкінці поточного року джерела фінансування непередбачуваних видатків.


Конституційні зміни

Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 8/2010
Про надання Українській академії аграрних наук статусу національної

Графік Президента

12.01.2010
Прес-конференція Президента України 
11.01.2010
Робоча поїздка до Чернігівської області 

Відео

Новорічне вітання
Президента України

Акценти Президента

Міжнародні ініціативи

Аналітика

Анонси

11.01.2010
Формат роботи ЗМІ під час прес-конференції Президента України Віктора Ющенка 

Twitter

Представництво Президента

Фотоальбом


Під час робочої поїздки на Одещину

Віртуальна екскурсія