This version of the page http://www.pamjatky.org.ua/DetailedNews.aspx?NewsID=7968 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-08. The original page over time could change.
Відлуння віків: Новини докладно
Головна
Пам'яткоохоронні організації
УТОПІК
Центр пам'яткознавства
Контакти
«Пам’яткознавчі дискусії»
Наші інтерв'ю
Наш конкурс
Конкурс 2007
Конкурс 2009
Законодавча база
Наукові конференції
Тематичні видання
Тематичні інтернет-проекти
Українські інтернет-проекти
Іноземні інтернет-проекти
Наші партнери
Про проект
Книга відгуків
Пишіть нам
Відвідувачів
Всього: 235024
Присутні зараз: 19
Переглядів сторінки: 1230049
<< Перейти до перегляду останніх новин

<< Перейти до архіву новин
     Дата: 13.05.2009
     Джерело: http://www.zaxid.net
     Адреса оригіналу статі: http://www.zaxid.net/newsua/2009/5/12/192855



      На базі Волинського Національного Університету імені Лесі Українки функціонуватиме Інститут церковних досліджень
     

     12 травня на базі Волинського Національного Університету імені Лесі Українки відбулось урочисте відкриття Інституту церковних досліджень. Ініціаторами створення такого закладу є: Інститут церковних досліджень, ВНУ імені Лесі Українки та управління Луцької дієцезії Римсько-католицької церкви в Україні, - повідомили ZAXID.NET у прес-службі Волинської ОДА.

     У межах заходу відбулось підписання угоди про співпрацю між Волинським національним університетом імені Лесі Українки та Люблінським католицьким університетом Йоана Павла II.

     Участь у презентації науково-дослідної установи взяв голова облдержадміністрації Микола Романюк. У своєму вітальному слові він відзначив, що "це завершальний етап та початок величезної роботи у напрямку до європейської інтеграції. Саме завдяки молодому поколінню, зокрема студентам, які працюють над науковими роботами, відбувається обмін інформацією між Україною та Європою, що сприяє поглибленню міжнародних зв’язків".

     Опісля учасники зустрічі обговорили подальшу діяльність та перспективи Інституту церковних досліджень.

     * * * * *

      І знову важлива подія у ВНУ

     

     12 травня у Волинському університеті відбулася урочиста зустріч із нагоди підписання угоди про співпрацю між Волинським національним університетом імені Лесі Українки та Люблінським католицьким університетом Йоана Павла ІІ, а також інавгурації Інституту церковних досліджень.

     Урочистість відкрив ректор ВНУ Ігор Коцан, представив гостей і членів президії, а саме ординарія Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні, владику Маркіяна Трофим’яка, ректора ЛКУ Станіслава Вілька, директора Інституту церковних досліджень Володимира Осадчого, керуючого Волинською єпархією УПЦ КП архієпископа Луцького і Волинського Михаїла, губернатора Волинської області Миколу Романюка, голову конвекту Європейського колегіуму польських та українських університетів у Любліні Мірослава Каліновскі, Генерального Консула РП в Луцьку Томаша Яніка, професора Київської Духовної Академії Православної Церкви Київського Патріархату Дмитра Степовика, радника голови Волинської ОДА Володимира Банаду, голову правління громадської організації «Інститут релігійної свободи» Олександра Зайця, професора Інституту Центрально-Східної Європи Анджея Гіля, професора Ярослава Стоцького та інших.

     Надалі захід вів владика Маркіян Трофим’як. Усі присутні мали нагоду привітати Станіслава Вілька з Днем ангела (8 травня) та владику Михаїла з Днем народження (9 травня). Також виступили Томаш Янік, архієпископ Михаїл, який зазначив, що ми на церковному рівні шукаємо те, що нас об’єднує: віру, спільні інтереси тощо.

     

     Після цього ректори ВНУ ім. Лесі Українки та ЛКУ Йоана Павла ІІ підписали угоду про співпрацю між вишами. Ігор Коцан наголосив, що ця угода має дуже важливе значення і для студентів, і для викладачів. Адже інтеграція України в ЄС можлива через Польську Республіку, а зокрема через університети. Микола Романюк теж вважає, що інтеграція України можлива за допомогою молодих людей, студентів.

     Інститут церковних досліджень презентував його директор Володимир Осадчий. Зазначив, що виник він у Луцьку минулого року. Основною метою діяльності Інституту є наукова та науково-дослідна діяльність, спрямована на дослідження, збереження та популяризацію історичної спадщини католицької й інших церков на території України, а через це також сприяння самореалізації творчого потенціалу членів Інституту церковних досліджень.

     Основними напрямками діяльності Інституту є збір і розповсюдження інформації про історію церков у Луцьку; висвітлення діяльності Інституту в пресі, на радіо та телебаченні; дослідження архівних і бібліотечних матеріалів; підготовка, систематизація та публікація досліджених матеріалів; культурно-освітня діяльність; поширення та впровадження наукових знань тощо. Уже вийшла перша книжка «Свідки віри на сході» (інтерв’ю з владикою Маркіяном Трофим’яком). Володимир Осадчий надіється, що ця книжка стане поштовхом для розвитку видавничої справи Інституту церковних досліджень. Також пан Володимир оголосив склад наукової ради Інституту.

     

     З інавгураційною промовою виступив академік Дмитро Степовик. У своєму виступі зазначив, що ми повинні бути християнами без прикметників. Поляки та українці, католики та православні – це два братерські народи, які дивляться у світле майбутнє. Католицька та православна церкви – це два крила, що нас тримають.

     На завершення усі присутні насолоджувалися піснями у виконанні тріо бандуристок «Дивоструни».

     Тетяна ЗДІХОВСЬКА

     "Волинський національний університет імені Лесі Українки"