This version of the page http://www.pamjatky.org.ua/DetailedNews.aspx?NewsID=8567 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-07. The original page over time could change.
Відлуння віків: Новини докладно
Головна
Пам'яткоохоронні організації
УТОПІК
Центр пам'яткознавства
Контакти
«Пам’яткознавчі дискусії»
Наші інтерв'ю
Наш конкурс
Конкурс 2007
Конкурс 2009
Законодавча база
Наукові конференції
Тематичні видання
Тематичні інтернет-проекти
Українські інтернет-проекти
Іноземні інтернет-проекти
Наші партнери
Про проект
Книга відгуків
Пишіть нам
Відвідувачів
Всього: 234858
Присутні зараз: 32
Переглядів сторінки: 1228600
<< Перейти до перегляду останніх новин

<< Перейти до архіву новин
     Дата: 13.07.2009
     Джерело: 5 канал
     Адреса оригіналу статі: http://play.ukr.net/chanels/show/id/4/#lp=1&vi=63709&vk=9b2f7c799c96769a0dd4cc9a4786178d



      Біг Бену - 150 років
     

     150 років виповнюється символу британської столиці - дзвону годинника Біг Бен. Рівно півтора століття тому він уперше подав лондонцям сигнал точного часу. Відтоді - б'є щогодини, перериваючись хіба що на ремонт. Мешканці Лондона настільки звикли до Великого Бена, що вже не звертають на нього уваги. Тож влада вирішила нагадати їм про старовинний годинник.

     Набережна Темзи, Вестмінстерський палац та висока башта на його розі - краєвид, за яким безпомилково можна впізнати Лондон, навіть ніколи не бувши у ньому. Доповнює пам'ятну картину годинник Біг Бен - найбільший у світі і один з найточніших у Великій Британії. На рік він збивається усього на півтори секунди. Та лондонцям до такої точності байдуже - більшість давно не звіряє час із Великим Беном. Хронометр потрібен городянам хіба що для орієнтації у центрі мегаполіса.

     Алекс Сторі, кур'єр: "Якщо я на роботі і їду на Захід міста, то звертаю увагу на Біг Бен. Так я знаю, що до набережної залишилося усього кілька кілометрів. Ну,.. і ще - це пам'ятка, окраса нашого міста".

     Така байдужість аж ніяк не до смаку владі міста. До ювілею пам'ятки лондонців довелося готувати. У центрі міста - на жвавих перехрестях - встановили зменшені копії Великого Бена. За кілька днів перехожі звикли і до цієї дивини. Аж раптом - новий сюрприз. Мовчазні годинники почали дзвонити. Несподівано для заклопотаної юрби.

     Едріен Ґолбі, лондонець: "Я саме розмовляв по телефону, коли почув гучний бій годинника. "Боже, що це за шум?" А потім я озирнувся, глянув на годинник і не міг повірити очам: "Ні, це не може дзвонити він!"

     Збудивши цікавість у лондонцях, влада поспішає нагадати їм про славне минуле Біг Бена. Про перший дзвін, що не витримав єдиного удару молота; про небувалу ціну, заплачену годинникарям, - 22 тисячі фунтів; про надійність хронометра і цікаві традиції, пов'язані з ним. Ще й досі точність годинника корегують старими монетами вартістю в один пенс.

     Жаклін Френч, координатор програми "Відвідайте Лондон": "Біг Бен та Вестмінстерський палац - це історичні споруди, вони приваблюють тисячі туристів з Об'єднаного Королівства та усього світу".

     Найпопулярнішою пам'яткою Великої Британії вважають Біг Бен не лише туристи. Торішнє опитування показало, що старовинний годинник - популярніший серед британців за Стоунхендж та Букінгемський палац. І нехай піддані королеви не часто милуються Великим Беном, але його бій чують щодня - з телеекранів та радіо, його обриси бачать у кіно та на листівках.