This version of the page http://www.usuft.kiev.ua/STRzerno.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-06. The original page over time could change.
Кафедра технології зберігання і переробки зерна
Структура >> Кафедри >> Кафедра технології зберігання і переробки зерна
Кафедра технології зберігання і переробки зерна
Про кафедру

Кафедра технології зберігання і переробки зерна є випусковою та проводить підготовку фахівців за спеціальністю 7.091701 “Технологія зберігання і переробки зерна”.

Технологія зберігання і переробки зерна передбачає: зберігання зерна на елеваторах і складах, перероблення зерна в борошно на млинзаводах, в крупи на круп’яних підприємствах та в корма на комбікормових заводах. Детальніше...

Історія кафедри

У 1993 році кафедрою технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів була одержана ліцензія на підготовку фахівців із спеціальності 7.091701 “Технологія зберігання і переробки зерна”. Ліцензований фонд — 50 осіб на рік. У 1993 році на перший курс була набрана група студентів у кількості 20 осіб. Кількість студентів щорічно зростала і становить у 2008 році — 60 осіб стаціонарної форми навчання і 70 осіб заочної форми. Детальніше...

Склад кафедри

Шаповаленко Олег Іванович, завідувач кафедри.
Доктор технічних наук, професор.
Заслужений діяч науки і техніки України, відмінник освіти України, почесний академік Української технологічної академії.
Закінчив Одеський технологічний інститут харчової промисловості ім. В. М. Ломоносова у 1973 році. Працює в університеті з 1995 р., на кафедрі з 2001 р.
Докторську дисертацію захистив у 1993 р.
Веде дисципліни: “Технологія елеваторної промисловості”, “Сушіння зерна”.
Автор понад 280 наукових і науково-методичних праць, в тому числі 24 авторських свідоцтва та патенти, 2 навчальних посібника та 2 підручника з грифом МОН. Співавтор “Правил організації і ведення технологічного процесу виробництва комбікормової продукції”.
Підготував 2 доктора і 4 кандидата технічних наук.
Науковий напрямок — розроблення та удосконалення технологій зберігання та оброблення зернових культур з метою отримання кормових і харчових продуктів покращеної їх якості та асортименту.
Викладацький склад кафедри...

Основні напрямки роботи кафедри.

Науково-методична робота. Викладачі кафедри активно працюють над розвитком нових форм і методів навчання, створенням навчальної і методичної літератури, авторських курсів. За сім років роботи публіковано 276 наукових і науково-методичних праць, в тому числі два навчальних посібника, два підручника та отримано 10 патентів на винаходи. Для забезпечення навчального процесу необхідними методичними рекомендаціями, підготовлено і видано 30 навчально-методичних праць, в тому числі 12 конспектів лекцій.

Наукова діяльність. Наукова робота на кафедрі проводиться за двома напрямами. Під керівництвом проф. Шаповаленка О. І. проводяться наукові дослідження за напрямом “Удосконалення технологій зберігання і оброблення зернових культур для отримання харчових та кормових продуктів покращеної біологічної цінності”.
Проф. Дмитрук Є. А. веде науковий напрям — “Енергозберігаючі режими роботи аспіраційних і пневмотранспортних систем зернопереробних підприємств”. Під його керівництвом виконані госпдоговірні роботи: на Дніпропетровському комбінаті хлібопродуктів розроблена система рециркуляції повітря; на Славуцькому солодовому заводі розроблена аспіраційна система елеватора та інші.
За цими напрямами результати наукових досліджень співробітники кафедри публікують в провідних наукових журналах.
Співробітники кафедри постійно налагоджують наукові зв’язки з закордонними профільними ВНЗ і науковими організаціями. Викладачами кафедри підтримуються творчі та наукові контакти з: Всеросійським науково-дослідним інститутом зерна; Всеросійським науково-дослідним інститутом комбікормів (Росія); Молдавським Національним технічним університетом; науково-дослідним інститутом переробки крохмалю, (Китай); Вроцлавським сільськогосподарським інститутом, (Польща); Китайським національним науково-дослідним інститутом харчової промисловості, Промисловим технологічним інститутом, (Шрі-Ланка); Державною лабораторією якості сільськогосподарської сировини, (Таїланд).

Підготовка кадрів. З дня свого заснування кафедра технології зберігання і переробки зерна вела і веде підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації. Кафедрою підготовлено 4 кандидати технічних наук зі спеціальності 05.18.01 “Зберігання і технологія переробки зерна, виготовлення зернових і хлібопекарських виробів та комбікормів”. В аспірантурі навчається 9 аспірантів: 6 — з відривом від виробництва та 3 — без відриву від виробництва. Після захисту дисертації більшість молодих науковців залишаються працювати на кафедрі.

Зв’язок з промисловістю. Впровадження. Кафедра тісно співпрацює з провідними підприємствами галузі та здійснює науково-практичні консультації підприємств з налагодження, експлуатації та оцінки ефективності технологічних і пневмотранспортуючих ліній та аспіраційних систем. Кафедра має значний щорічний фонд виконання госпдоговірних тематик з проектуванням нових та реконструкцією діючих зернопереробних і зернозберігаючих підприємств. В рамках виконання цих робіт значна частина технічних і наукових розробок, а також власних науково-дослідних робіт кафедри впроваджується у виробництво. Зокрема, результати роботи кафедри, апробовані та впроваджені у виробничих умовах можливо побачити на ВАТ “Луганськмлин”, Уманський елеватор та ряді приватних підприємств.
Кафедра має філіали на Бориспільській філії ТОВ “Комплекс Агромарс” і Державному центрі сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки, де проводяться лабораторні та практичні заняття студентів.

Фото з життя кафедри