This version of the page http://www.visnyk.lutsk.ua/content/view/9083/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-05. The original page over time could change.
Вісник - український тижневик - «Не хотів женитися, тож гляди дитину сам»

e-mail: visnyk@visnyk.lutsk.ua  Тел./факс (0332) 780-227 31 грудня 2009 р № 53 (717)
Меню
Головна
Оголошення
Архів матеріалів
Гороскоп
Популярне
  • Ображений Дід Мороз… без яєчка
  • До попової криниці усі їдуть по водицю
  • «Матимемо нормального Президента»
  • Святкова ялинка мало не наробила біди
  • На корпоративі у ресторані отруїлися 17 працівників мережі магазинів
Розсилка новин
 Курси валют та погода



 Наші друзі


 Невигадана історія  
«Не хотів женитися, тож гляди дитину сам»
У фотомагазині гарно одягнута жінка, якій ледь даси років сорок, переглядала щойно надруковані знімки і мило усміхалася:
–  Правда, гарненька у мене внучка? – звернулася вона до продавщиць.
Зиркнувши то на фотографії, то на жінку, дівчата щиро здивувалися:
– І не подумали б, що ви вже бабуся!
– Це мене старою зробив син, – пожартувала. – Ще б про себе думати, а мусила внучку глядіти.

Наречений утік з весілля
Син Антоніни Діма зачастив до бабці, коли вона взяла на квартиру студентку. І згодом тільки й чути було, що про Анюту – «гарну, скромну, розумну». Вона теж навчалася в університеті, у паралельній групі. Анюта і справді була хорошою дівчиною. Ніколи з цибаком чи з пляшкою пива її не бачили. Завжди на вихідні поспішала додому у село, щоб допомогти хворій мамі. Встигала після пар хазяйнувати і в бабці, у якої жила. Щось приготує, сама за стіл не сяде, завжди кличе господиню. Анто-ніна якось навіть подумала, що непогано було б мати таку невістку. Натякнула про це і Дімі.
– Та ми вже кілька разів ходили в кіно, – все, що почула від сина.
А через півроку зрозуміла, що між ними не тільки «кіно», але й дещо сер-йозніше. Тому тільки раділа цьому, згадуючи попередніх синових подружок. Якось зранку, збираючись на роботу, пішла на кухню заварити каву і мало не впала – біля плити порядкувала незнайома дівиця, на якій була накинута Дімина сорочка. Від несподіванки «Добрий день» застрягло у горлі. Зате незнайомка не розгубилася – змірявши Антоніну з ніг до голови, недбало кинула «Здрастє». На допомогу прийшов Діма:
– Мамо, познайомся, це Віка.
Щоправда, ранковим знайомством і закінчилася ця історія, більше тієї дівчини Антоніна у квартирі не бачила. Проте подібних «Вік» на своїй кухні вранці зустрічала чимало. Остання, здається, була Катя.
***
– Мамо, буду женитися на Анюті, – якось поставив до відома Діма. Хоч і чекала цього, проте защеміло у серці. Та нічого не вдієш – пішли у свати, домовились про весілля, і молоді поїхали на море.
А через деякий час син ошелешив:
– Мамо, Анюта вагітна, але я женитися не хочу.
І як Антоніна не просила, Діма був невблаганний. Тільки коли до них приїхала заплакана Анюта з батьками, одумався.
Настав день одруження. Діма ходив похмурий, пригнічений. Але Антоніна вдавала, що нічого не помічає, весело поправляла синову краватку, перевіряла, чи нічого не забула.
– Під’їхали весільні машини, – розповідає Антоніна, – ми вже зібралися обсівати їх, як Діма сказав: «Я нікуди не поїду, все!» Я давай плакати, вмовляти, але син вперся. Коли дзвонив до Анюти, почула її плач. Уявляю, що пережила бідна дівчина! А мені як матері теж було важко, тим паче, що у мене є дочка. І коли вона сказала, що «пора» виходити заміж, як я молила Бога, аби не покарав за братів гріх. Та обійшлося – її хлопець виявився порядний і надійний, не такий, як мій син.
***
А Діма жив так, як і до Анюти:  до ранку гуляв у барах, приводив додому дівчат... Та таке життя раптово скінчилося.
– Одного зимового вечора, коли не минуло й року з того «весілля», подзвонили у двері. Я, як завжди, не питаючи, відчинила й обімліла – на порозі стояла... Анюта, тримаючи в руках дитину.
– Добрий вечір! Є Діма? – спокійно запитала вона.
На щастя, син був вдома. Коли я його гукнула, він теж від несподіванки не міг вимовити й слова.
– На, це тобі, не хотів глядіти зі мною, гляди тепер сам, – відрубала Анюта, поклавши дитину на диванчик у коридорі, і швиденько побігла по сходах.

Знала маму лише по фото
– До тями нас привів дитячий плач: і я, і Діма були шоковані, – згадує Антоніна. – У пакеті Анюта лишила документи дівчинки, з яких ми і дізналися, що дитя назвали... Тонею. Як мене. Мабуть, спеціально? Наступного дня Діма зібрався у село до Анютиних батьків щось вирішувати. Я ж кричала йому навздогін: «Не «щось», а негайно одружуватися!» Та син повернувся ні з чим: виявляється, Анюта забігла до нас перед самим від’їздом в Італію, куди подалася на заробітки. Дитину не мала з ким лишати, бо батько помер, а мама була хворою. Ох, і помстилася ж нам Анюта! Я мусила покинути роботу і в сорок п’ять років доглядати Тоню, як свою дитину, бо ж із внуками бабці лише бавляться. І в Діми життя теж змінилося: тепер на ніч дівчата вже не поспішали, знаючи, що на руках у нього є дочка. Так ми прожили рік. Але хоч Анюта і не давала про себе знати, я постійно розповідала Тонечці про її маму, показувала на фотографії і казала, що вона скоро приїде.
І ніби відчувала, що так станеться. Бо незабаром прийшов лист від Анюти: «Вибачте, що так зробила, але у мене не було іншого виходу. Я постійно цікавилася дочкою у сусідки вашої бабці. Знаю, що першим словом моєї Тонечки було «мама» – за це вам дуже дякую. Значить, дитина мене знає. Але я вийшла заміж і, звичайно, хочу забрати дочку. Скоро приїду».
Антоніна розуміла, що дитина має бути з мамою, і водночас їй ставало не по собі. Притискала малу до себе, цілувала і плакала, що так обернулася доля: якби тоді, на весіллі, син поїхав до Анюти, все було б, як у людей...
***
– Коли до будинку під’їхала дорога машина із закордонними номерами, із сумом поглянула на Тонечку, а серце стиснув такий жаль! У вікні побачила, як молодий чоловік галантно подав руку, і з авто вийшла Анюта – гарна, весела, модно одягнена. На дзвінок маленька Тонечка вибігла в коридор і, показуючи пальчиком на молоду жінку, промовила: «Мама». Анюта, плачучи, підхопила дитину і обійняла нас обох:
– Дякую вам за все...
Коли збирали речі, Антоніна поцікавилась:
– А чому ти не питаєш про Діму?
– Я тоді мало не вмерла, – різко відповіла.
– Не сердься, він так влип. Глядить тепер чужу дитину... Мусив женитися на шістнадцятирічній дівулі. Сказала, що вагітна. Її батько-прокурор залякав Діму тюрмою. 
– А я щаслива, – цілуючи малу у носик, сказала Анюта. – Маю і доцю, і люблячого чоловіка, і будинок, все, що треба для хорошого життя...   
 Юлія ШЕВЧУК,
Рівненська область

 
Новини
Головна
СПОРТ
На канікули пішли непереможеними
У СВІТІ
Нігерійський терорист ховав бомбу в трусах
Щовечора на околиці Мінська спалахує архітектурне диво
Британський розпродаж б’є рекорди
Секс-скандал в Індії
В УКРАЇНІ
Гостям Євро-2012 Донецьк запропонує «підземний екстрим»
На корпоративі у ресторані отруїлися 17 працівників мережі магазинів
Між Києвом і Харковом планують пустити двоповерхові потяги
медики отримуватимуть доплату за стаж
ВОЛИНЬ
Незаконно зрубана ялинка обійдеться дорожче
До попової криниці усі їдуть по водицю
Святкова ялинка мало не наробила біди
РІВНЕНЩИНА
Ображений Дід Мороз… без яєчка
ТЕРНОПІЛЬЩИНА
Фальшиві гроші «малювали» семінаристи
«Стожари» згоріли дотла
АНЕКДОТ ВІД ЧИТАЧА
Анекдот від читача
БУВАЛЬЩИНА
«Настусю, вилізь з мішечка»,
ЖИТОМИРЩИНА
Відкрили три дитячі заклади
Нічліжка для бомжів
Останні Новини

Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Вакансії
Загрузка...
ГоловнаОголошенняАрхів матеріалівГороскоп