This version of the page http://www.aedif.if.ua/?mode=news&i=92 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-29. The original page over time could change.
АЕРІФ
  Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини
en ua
 
 
Про Нас Проекти Публікації
 
   
Про Нас
 
Мета Асоціації
Партнери
Контактна інформація
Проекти
Проект стратегічного планування у пілотних районах Івано-Франківської област
Проект створення мережі громадських організацій з питань місцевого економічного розвитку в Івано-Франківській області.
Майбутнє творимо разом
Соціологічне дослідження з питань якості надання державних послуг населенню м. Івано-Франківська
Голос громадськості
Активна громадськість-ефективне управління
Моніторинг громадської думки жителів м. Івано-Франківська
Подбаємо про майбутнє сьогодні
Проведення дебатів із обговорення проекту “Державної програми соціального та економічного розвитку України на 2002 рік”
Проект "Створення комплексної системи розвитку туристичної індустрії Івано-Франківщини"
Публікації
Стратегічний план економічного розвитку м. Івано-Франківська
Інформаційний бюлетень м. Івано-Франківська
Інформаційний бюлетень Рогатинського району
Інформаційний бюлетень Рожнятівського району
Дослідження якості надання державних послуг у м. Івано-Франкіську
Туристичний довідник м. Івано-Франківська
Інформаційний бюлетень м. Коломия
Туристичний довідник м. Коломия
Інформаційний бюлетень м. Яремче
Туристичний довідник м. Яремче
 
Новини

Липень 2009
Формування ефективної регіональної політики поводження з відходами
У травні - червні 2009 року в рамках реалізації проекту "Сприяння сталому регіональному розвитку шляхом формування ефективної регіональної політики поводження з відходами", що реалізується Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини за сприяння Посольства Королівства Норвегії, проведено дослідження щодо оцінки ефективності діяльності органів місцевої влади в сфері поводження з відходами в населених пунктах Івано-Франківської області.
    Метою дослідження була оцінка ефективності діяльності органів місцевої влади у сфері поводження з відходами.
    У ході проведення дослідження виконано наступні основні завдання:
  • визначено основні проблеми, що існують в сфері поводження з твердими побутовими відходами (надалі ТПВ) в населених пунктах області;
  • оцінено політику місцевої та обласної влади в сфері поводження з ТПВ;
  • намічено основні шляхи вирішення існуючих проблем поводження з ТПВ в населених пунктах області.

    Предметом дослідження виступала діяльність органів місцевої влади в сфері поводження з відходами в населених пунктах Івано-Франківської області.
    Об'єктом дослідження було визначено доросле населення 14 районів Івано-Франківської області та міста Івано-Франківська старше 18 років, представлене різними віковими категоріями та соціальним статусом.
    В опитуванні взяло участь 308 осіб, які проживають на території 14 районів Івано-Франківської області та міста Івано-Франківська. Серед опитаних громадян 42,2 % становлять чоловіки, 57,8 % - жінки. Понад 70% респондентів – це люди у віці від 25 до 55 років, більше половини мають вищу освіту.
    За результатами дослідження понад 80% респондентів негативно оцінюють стан поводження з ТПВ на територіях своїх населених пунктів (57,8% - «погано» та «дуже погано» – 24,7%). Оцінку «добре» дали тільки 1,9% опитаних та «дуже добре» - 0,3%.
    Санітарна очистка населених пунктів проводиться, в основному, перед святами, на що вказали 64,3% респондентів. Чверть опитаних зазначили, що такі роботи не проводяться взагалі. Тільки 7,5 % вказали, що відповідні заходи проводяться постійно.
    В населених пунктах області не налагоджено роботу з роздільного збирання та сортування сміття, на що вказали 60,7% респондентів. П'ята частина опитаних не інформована про таку роботу. Тільки 12,0% респондентів вказали, що робота в цьому напрямку проводиться. Частина респондентів вказали на те, що проводиться часткове сортування сміття, в основному, збирають та сортують тільки пластикові пляшки.
    Більше половини опитаних мешканців області підтвердили, що біля їх населених пунктів існують несанкціоновані сміттєзвалища, п'ята частина відповіла «ні», чверть відповіли, що не знають.
    Відповідаючи на запитання щодо розміщення поблизу населеного пункту підприємства з переробки ТПВ тільки 1,3% опитаних відповіли, що такі підприємств є, майже 80% респондентів дали негативну відповідь на це запитання.
    У населених пунктів області не налагоджено роботу з роздільного збирання та сортування сміття, про що засвідчили 60,7% опитаних громадян. 12,0% респондентів вказали на те, що певна робота в цьому напрямку проводиться.
    Щодо встановлення урн та контейнерів в громадських місцях та біля будинків 58,1% опитаних дали ствердну відповідь, третина вказала на їх відсутність. Частина респондентів вказали на те, що урни та контейнери є, але вони не відповідають сучасним потребам (мала їх кількість або непридатні до експлуатації) та встановлені, в основному, в центрі населених пунктів.
    Найбільшою проблемою у сфері поводження з відходами є низька культура громадян, про що засвідчили майже 40% опитаних громадян. Не задоволенні громадяни і роботою органів влади (25,3% респондентів). П’ята частини респондентів (19,2%) вказали на наявність великої кількості стихійних сміттєзвалищ, 17,9% - на недостатню кількість контейнерів для сміття та 14,3% - нерегулярний вивіз сміття. Частина мешканців населених пунктів області вбачають проблему у відсутності підприємств з переробки ТПВ (14,6%), відсутності сортування сміття (6,2%) та у низькій інформованості мешканців області з культурою поводження з ТПВ (6,8%). Майже 10% респондентів вказали на забруднення громадянами навколишнього природного середовища та їх пасивність щодо прибирання прибудинкових територій.
    В більшості населених пунктів області не впроваджується Програма з поводження з ТПВ, це зазначили 36,7% опитаних, більше половини – не знають про її впровадження. Тільки 6,8% респондентів дали ствердну відповідь.
    Оцінюючи політику місцевої влади в сфері поводження з відходами 49,7% опитаних зазначили, що влада недооцінює екологічної небезпеки в розвитку суспільства, 42,2% вважає таку діяльність ганебною та такою, яка дасть негативні результати в майбутньому, 6,5% респондентів вважають, що дії влади не відповідають потребам сьогодення.
    Однак, слід зазначити, що певні заходи для покращення ситуації щодо поводження з ТПВ місцевою владою проводяться: 40,9% респондентів вказали, що в їх населених пунктах впроваджується роздільне збирання ТПВ, їх сортування та переробка; майже третина опитаних громадян зазначили, що здійснюються роботи з комплексного благоустрою громадських центрів населених пунктів та санітарної очистки русел річок, потічків і їх берегів; 23,7% стверджують, що впроваджуються сучасні технології санітарного очищення населених пунктів, утилізації та знешкодження ТПВ; 20,5% вказали на здійснення ефективних заходів щодо запобігання зсувним явищам та підтоплення територій, ліквідація наслідків стихійного лиха. П'ята частина опитаних, відповіли, що влада сприяє створенню в кожному населеному пункті підприємств по утриманню об'єктів благоустрою. Рекламно-освітні заходи по впровадженню роздільного збирання ТПВ проводиться серед населення недостатньо – тільки 7,8% дали позитивну відповідь на це запитання.
    Більше 80% опитаних мешканців бажають змінити умови та якість життя в своїх населених пунктах, 14,6% відповіли «скоріше так». Тільки 0,3% респондентів не висловлюють такого бажання, 2,9% не дали відповіді на запитання. Участь громадян (особисто або спільно з громадою) у покращенні санітарного стану населених пунктів в основному зводиться до прибирання навколишніх територій, висадження дерев та кущів, вивезення сміття від будинків на сміттєзвалища, санітарної очистки русел річок.
    У більшості населених пунктів області громадські акції з покращення довкілля взагалі не проводяться про, що зазначили 28,9% опитаних, 38,3% відповіли, що не брали участь в таких акціях. Тільки третина респондентів відмітили свою участь у відповідних заходах.
    Можна відзначити високу громадську свідомість мешканців області. Майже 80% опитаних відповіли, що вони готові об'єднатися для вирішення в населених пунктах проблем поводження з ТПВ, майже 20% зазначили, що вони не готові піти на такий крок. 3,2% респондентів не відповіли на це запитання.
    Визначаючи шляхи вирішення проблем поводження з ТПВ в Івано-Франківській області 56,5% респондентів вказали на необхідність поліпшення культури громадян. Майже 40% опитаних вважають, що місцева влада повинна покращувати свою діяльність у вирішенні екологічних питань та у сфері поводження з відходами. Більше третини респондентів вважають за необхідне формувати у молоді громадську відповідальність за збереження довкілля та збільшити штрафи, покарання, посилити контроль за дотриманням чистоти довкілля; ліквідовувати несанкціоновані сміттєзвалища ( на що вказали 28,6% від загальної кількості опитаних громадян), впроваджувати роздільне збирання сміття (28,2%), припинити розкрадати гроші виділені на екологію та боротися з корупцією у цій сфері (27,3%), впроваджувати технології переробки сміття з повторним його використанням (26,3%), створювати мережі приймальних пунктів вторинної сировини (24,4%), оновлювати контейнерне господарство та облаштування контейнерних майданчиків (21,8%), впорядкуванні, реконструкції існуючих полігонів для захоронення ТПВ (11,4%).
    Значна частина опитаних мешканців вважають що основними напрямками подолання проблем повинні стати проведення екологічних акцій, покращення висвітлення проблем поводження з відходами в засобах масової інформації, посилення рекламно-інформаційних та освітніх заходів із впровадження роздільного збирання ТПВ, організація конкурсів, змагань зі збирання вторинної сировини та благоустрою.
 
Новини
 

2009
Грудень

Сприяння сталому регіональному розвитку шляхом формування ефективної регіональної політики поводження з відходами

Листопад
Інноваційна мережа розвитку соціального підприємництва


Екскурсійне намисто Івано-Франківщини

Жовтень
Активізація міжнародної співпраці між дрібними підприємцями та підприємствами малого та середнього бізнесу Карпатського регіону


Конференція - Регіональна політика поводження з ТПВ. Проблеми та перспективи

Вересень
Запрошення до участі у регіональній конференції «Регіональна політика поводження з ТПВ. Проблеми та перспективи»

Серпень
Круглий стіл за результатами соціологічного дослідження щодо екологічної ситуації в Івано-Франківькій області та поводження з твердими побутовими відходами.

Липень
Формування ефективної регіональної політики поводження з відходами

Червень
Оцінка ефективності діяльності органів місцевої влади в сфері поводження з ТПВ

Травень
Вивчаємо думку мешканців Івано-Франківщини

Квітень
Чисте довкілля - здорові люди

Березень
Розвиток міжнародної співпраці між підприємствами Карпатського регіону

Лютий
Культурно-пізнавальний туризм в місті Івано-Франківськ

Січень
Співпраця Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини та Фонду ім.Стефана Баторія триває

2008
Грудень

Вирішуємо житлово-комунальні проблеми разом

Листопад
Налагодження між секторного діалогу

Листопад
Гуртуємось навколо вирішення житлово-комунальних проблем

Листопад
Стимулювання конкурентноздатності регіону шляхом використання наявних туристично-рекреаційних ресурсів: досвід Івано-Франківської області

Жовтень
Вулиці для людей - контейнери для сміття!

Жовтень
Сприяння екологічному розвитку в місті Надвірна (вулиці для людей - контейнери для сміття

Жовтень
Заступник голови Ради Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини Марія Ковалів взяла участь у засіданні сесії VIII Львівського міжнародного економічного форуму «Європейське партнерство – відкриті можливості»

Вересень
Чисте місто-здорові люди

Серпень
Підсумок проекту з підтримки жіночих ініціатив у галузі сільського туризму

Липень
Літній табір на Городенківщині

Червень
Культурно-пізнавальний туризм в місто Івано-Франківськ
   
АЕРІФ
Адресa: Україна, 76000, м. Івано-Франківськ
вул. Дністровська, 26
Телефони: (0342) 72-37-14, 72-37-14
Факс: (0342) 72-37-14

E-mail: mvkovaliv@gmail.com