This version of the page http://www.telekritika.ua/baranivska/2008-04-10/37763 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-25. The original page over time could change.
Телекритика - Медiаконтент - Авторська колонка - Колонка Марини Баранівської - Телепродукт із підвищеним коефіцієнтом вітальності
|Інтрига дня: чи штурмуватиме Тимошенко студію Шустера? | ІМІ спільно з Internews Network відкрили «гарячу лінію» для журналістів |

Телепродукт із підвищеним коефіцієнтом вітальності

Марина Баранівська 10-04-2008

В українському ефірі з’явилися нові антидепресанти – «Між нами...» (НТКУ) та «Зроблено в Україні» (ICTV / «Корреспондент»).

Оптимізм, як відомо, це здатність вірити, що все добре, коли насправді все погано. Всупереч усьому оптимізм стверджує: наш світ чудовий, із будь-якої ситуації вихід знайдеться, а справедливість переможе. З цієї точки зору, особливу концентрацію оптимізму можна останніми днями спостерігати у Київській територіальній виборчій комісії, куди вже подали документи для реєстрації більше сотні оптимістично налаштованих претендентів на мерське крісло.
 
Якщо в апатії одна людина – це, зрештою, її особиста справа або діагноз. Якщо ж депресує ціле суспільство – на це не можна дивитися крізь пальці, навіть якщо ці пальці ніколи не крали :). Українці давно потребують ефективних технологій, які би сприяли формуванню в країні соціального оптимізму. Бракує саме технологій, а не тисячі гривень, популістських гасел чи розлогих слізних повчань. Якщо вже й у глави держави на зустрічі із цвітом нації «починає кричати душа», то годі вже й казати, які звуки виробляють решта «маленьких». До чого це я раптом про технології соціального оптимізму? Це – побічний ефект від перегляду нового проекту Христини Стебельської «Між нами…» на Першому національному та знайомства із проектом «Зроблено в Україні» на сторінках тижневика «Корреспондент» та в ефірі ICTV.
 
Соціальний проект Першого національного «Між нами…» (щосуботи о 10:55 із повтором наступного тижня) замислений як серія міні-фільмів про різноманітні національні меншини, що мешкають в Україні. Прем’єрний фільм про вірменів Києва та Львова продемонстрував не тільки свою очевидну органічність в ефірі загальнонаціонального телеканалу, а й виявився, як на мене, цікавим, пізнавальним та досить якісно виконаним продуктом. Це більше, аніж просто добре розказана жива, невигадана історія подружньої пари вірменів, яких доля звела на Хрещатику. Це сімейна історія, яку творча група фільму майстерно вписує в історико-культурний контекст, аби показати, як багато насправді спільного у вірменів та українців. Разом із Христиною Стебельською, заслуженим патріархом Першого національного, над проектом працюють молоді. Своїх однодумців, журналістів та режисерів (всі вони випускники Київського міжнародного університету) авторка проекту шукала самостійно – аби поділитися своїм солідним досвідом створення позитивного іміджу України в міжнародному співтоваристві.
 
Як розповіла пані Стебельська, робота над проектом розпочалась ще у травні минулого року. Схоже, це той випадок, коли інертність, неповороткість махини державного телебачення зіграли на користь усій справі: під час перегляду фільму відчувалося, що у творчої групи був час серйозно продумати сценарій (і, зокрема, посидіти в бібліотеці, щоб опанувати історичний матеріал), попрацювати над режисурою епізодів, зблизитися зі своїми героями і ще перед зйомками досягти з ними такого рівня симпатії та взаєморозуміння, що це їхнє тепло передається глядачеві. «Проект підгледів очевидне, – каже авторка. – Людям різних національностей у нас в Україні добре. Вони щасливі. Дехто з них успішніший, ніж ми. Запитаєте чому? Бо коли покидаєш рідний дім, знаєш, що життя на чужині – безперервна праця і доказ, найперше собі, що ти гідний бути серед гідних сусідів». Герої фільму дійсно розповідають про себе так, як зазвичай розповідають друзям, а це ніколи просто так, саме собою не дається. Важливо також, що цей проект є справді загальнонаціональним, творча група дійсно їздить у відрядження по всій Україні. Звісно, життя національних меншин в Україні не таке безтурботне, як його подають у «Між нами...», але пані Стебельська каже, що свідомо задумала цей формат як соціально-позитивний – на противагу щоденним випускам новин, котрі розпочинаються повідомленнями про загибель людей та інші нещастя.
 
Якщо на Першому національному переконують, що бути в Україні толерантним можна, а терпимість щодо представників інших націй та культур є нашою давньою історичною традицією, то в програмі «Зроблено в Україні» (на ICTV щонеділі о 13:05) та паралельно щотижня на сторінках «Корреспондента» прищеплюють іншу соціально оптимістичну думку – «В цій країні можна бути успішним». Ідея розповісти про історії успіху творців найвідоміших українських брендів належить головному редактору тижневика Віталію Сичу, який зміг зацікавити нею генерального продюсера ICTV Олександра Богуцького. Кожна з редакцій визначала власний список героїв, який згодом уніфікували. Виявилося, що для багатьох було незвично та незрозуміло, що їм пропонують таку «засвітку», виставляючи єдину вимогу – пустити журналістів у своє життя. Як розказав Олександр Пасховер, один із редакторів тижневика та координатор цього проекту, на етапі переговорів були не стільки складнощі, скільки «ввічливі та дивні відмови». Наприклад, піар-менеджер, котра веде проект Fozzy-group, повідомила «Корреспондент», що співвласник компанії Володимир Костельман готовий до участі у проекті, але його не можна фотографувати та показувати по телебаченню. У випадку з маркою SV вдалося навіть оговорити драматургію сюжету, але «більше ознак життя з боку SV не спостерігалося», – пожартував Олександр. Найдивніше повелися у харківській корпорації «Техноком»: там просто переховувалися від контактів із пресою, після чого все ж таки вичавили із себе відмову без жодних пояснень. Тим не менш, попри бажання мільйонерів залишатися непублічними (і всупереч зрозумілому з просто людської точки зору намаганню залишити своє особисте приватним) творцям «Зроблено в Україні» вдалося домовитися із сімома мільйонерами.
 
Й журналісти «Кореспондента», й кореспонденти ICTV прагнули зробити власне дослідження, що саме дало можливість Михайлу Вороніну, Івану Малковичу, Андрію Задорожному та іншим успішним представникам вітчизняної бізнес-еліти створити власну справу, провести її крізь усі економічні та політичні кризи 90-х і підняти до найвагомішого, максимально впливового рівня у країні. Судячи з усього, робити дійсно власні та справді дослідженняжурналістам заважали самі герої: як правило, вони призначали зустріч представникам одразу обох ЗМІ, видавали їм однаковий комплект синхронів, водили однаковими місцями – і спробуй із цього зготувати свою неповторну страву. Беручи це до уваги, я свідомо не проводжу ретельного компаративістського аналізу текстів та сюжетів, а навпаки – хочу наголосити на їхній ідеологічній спорідненості. Послуговуючись різними засобами вираження, журналісти показали людей, які – якщо не знати про їхні грандіозні фінансові досягнення – просто по-дитячому захоплено дивляться на світ, яким хочеться жити повноцінно і які багато для цього зробили і готові робити ще. Творці українських брендів у проекті «Зроблено в Україні» – люди з підвищеним коефіцієнтом вітальності, спостерігати за якими для глядача може бути не менш терапевтично, аніж дивитися якийсь серіал.
 
Бренд – явище, породжене ринком. Можна сказати, що й у СРСР були мегабренди (а радше псевдобренди), які, щоправда, діяли в абсурдних для природи цього явища умовах безконкурентності. Скажімо, радянським людям рекламували «Аерофлот» і закликали літати ним так, ніби до їхніх послуг були ще якісь авіаперевізники. Сучасні інтелектуали говорять про перетворення людини на споживача, раба брендів.
 
Бренд – це вигадка, фікція (і це аксіома, як на мене), але є нюанси. Якщо бренд – тільки фікція, яка щоденно зомбує свідомість людини засобами реклами, це прикро і може, як кажуть ті ж інтелектуали, погано скінчитися. Для людини, а не для бренду, звісно.
 
Українські бренди, творців яких нам показують автори «Зроблено в Україні», – це бренди, у яких із українцями (і не тільки з ними) є свої відносини, як би дивно це не звучало і як би неймовірно не виглядало в сучасному світі транснаціональних корпорацій. Принаймні я знаю людей, які завжди ігнорують весь асортимент супермаркету на користь кетчупу «Чумак» або тих, хто, як і сам Малкович, ростить своїх дітей на книжках від «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Можливо, це й тому, що в історію виникнення та становлення цих брендів новітньої України вкладено дуже багато особистого – зухвалого протесту слідувати серединному шляху, прагнення стати дорослим та самостійним і синхронного з цим небажання виходити з дитинства, авантюризму та готовності дуже багато працювати. Це наші співвітчизники, яким не хотілося все своє життя бути тільки «маленькими українцями» і які, поки влада блукає манівцями у пошуках національної ідеї, спромоглися створити те, що може на повсякденному рівні формувати альтернативну національну ідентичність. Адже бренд – це своєрідна колективна змова. Залишаючись нацією із основним традиційним національним брендом «горілка і сало» (без сумніву, прекрасним, але тою ж мірою архаїчним), у (під)свідомості європейця ми продовжуємо лишатися лубочними василями з порепаними п’ятками. Така форма колективної ідентичності – це не погано і не добре, але це точно неадекватно, якщо ми насправді хочемо розмовляти з Європою однією мовою.

Версія для друку * Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Коментарі наших відвідувачів:
Бути! // 31.05.2008 23:03:29
*Між нами***Переглянули. Обмінялись думками. Дещо підказали. Визнали. Будемо дивитися далі. Бажаємо ..... ...... ...... ...... .......!
rty // 25.05.2008 23:40:46
Мої враження від програми Христини Стебельської як кажуть "відстояні". Бачив 4 випускии. Грузини.Литовці. Араби.Французи. Група у пошуку форми і навіть добре, що кожна програма інша. Було цікаво.Гострих питань бракує, але від того матеріал не виглядає "причесаним". Задумка розкрити етноси і через взаємозбагачення хороша, особливо знайдені українські візитки того чи іншого народу, як-то - перекладач-грузин і М.Рильський або українець-турист, дослідник арабського побуту і т.д. Поділяю думку дописувачі "Телекритики", щодо належної підтримки таких програм на державному каналі та кращого часу в ефірі. Бо показ її зранку, у суботу, у мене, особисто, викликав запитання- невже так добре розкрита тема не вартує вечірнього ефіру.
Респект // 25.05.2008 21:43:25
Переглянув на Першому Національному програму "Між нами" (французи в Україні). Браво! Рівень Бі-Бі-Сі. Проект досліджує долі людей. Така рідкість у сучасних тенетах сірості. Творчої наснаги групі , а проекту свого глядача.
запит // 19.04.2008 19:49:16
Поверніть статтю в медіаконтент, бо хочемо висловити думки, а нема куди. На сайті УТ-1 дуже швидко щезають повідомлення про нові випуски "Між нами"
ППІ // 19.04.2008 18:08:38
Дуже цікава програма про литовців. Влучно продумані сюжети, звернули увагу на те, що насправді цінує кожен литовець. Я сама наполовину литовка і під час програми аж мурашки по тілу бігали, коли слухала героїв. Браво, Перший національний!
    +Додати
    * тільки для зареєстрованих користувачів
     введіть код:


    Всі коментарі
    Читайте також:
    • Кто эти люди? // 20.02.2009
    • «Отака х**ня, малята» // 20.01.2009
    • Узкий круг ограниченных спикеров // 03.12.2008
    • Катя Горчинская: «Влияние и власть журналиста несравнимы со степенью влияния на общество, доступной рядовому гражданину» // 11.11.2008
    • Сміттєлогія в контексті українського медіапростору // 07.10.2008
    • Капитал репутации: Николай Дроздов и Вячеслав Пиховшек // 06.06.2008
    • Нашестя пісенних телеформатів: «Зірка караоке» vs «Яка то мелодія?» // 26.03.2008
    • «Знаєтє, єсть такоє слово – «селяві» // 13.03.2008
    • Вінегрет із банальностей // 05.03.2008
    Посилання за темою:
    • «1+1» запустить шоу за британським форматом «Міняю жінку» (Wife Swap) // 25.12.2009
    • «1+1» запустить «Суперзірку» за форматом Popstars // 25.12.2009
    • «Інтуїція» стартує на Новому 8 січня // 23.12.2009
    • Журналіст ICTV Олег Гулик отримав відзнаку за «Антикризову Польщу» // 22.12.2009
    • У 2010 році НТН та Film.ua запустять новий судовий проект // 22.12.2009
    • Розкидана культура // 22.12.2009
    • Новий канал запустить нове талант-шоу чи то з близнюками, чи то з двійниками // 21.12.2009
    • Нові проекти ICTV стартували з високими показниками // 21.12.2009
    • ICTV запустить футбольне ток-шоу, щоденники Чемпіонату світу та спортивне скетч-шоу // 21.12.2009
    • Василь Ілащук: погроз на адресу Першого від Партії регіонів не було // 19.12.2009
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9

    Нове на «Телекритиці»

    • «1+1» запустить шоу за британським форматом «Міняю жінку» (Wife Swap) // 25.12.2009 19:51
    • Шустер вважає намір Тимошенко прийти в студію без запрошення посяганням на приватну власність та свободу слова // 25.12.2009 19:37
    • Телекритика № 12 (2009) // 25.12.2009 17:44
    • Алексей Гончаренко: «У меня с головой все нормально» // 25.12.2009 17:21
    • «Воля» починає співпрацювати з консалтинговою агенцією FinPR // 25.12.2009 17:05
    • Тимошенко обіцяє прийти на «Шустер live» з камерами. Савік сказав, що пустить її в студію (ОНОВЛЕНО) // 25.12.2009 17:00
    • 29 грудня − відеоконференція з кандидатами на пост Президента за участю журналістів у Києві, Сумах, Херсоні й Ужгороді // 25.12.2009 16:31
    • Перший діловий в новорічну ніч покаже святковий телемарафон у прямому ефірі // 25.12.2009 16:28
    • «Тиждень» розчарувань // 25.12.2009 15:55
    • 29 грудня в УНІАН − прес-конференція АУП «Передвиборчий моніторинг новин провідних українських телеканалів» // 25.12.2009 15:47
    • Iнтернет-радіо: то хто ж кого завоював? // 25.12.2009 15:18
    • «Стриптиз» слова // 25.12.2009 15:08
    • Вінський подав до суду на «Інтер» за слова Тимошенко у «Великій політиці» // 25.12.2009 15:00
    • У Шустера «фактично відмовили» Тимошенко, але ще сподіваються на формат з трьома лідерами // 25.12.2009 14:30
    • «1+1» запустить «Суперзірку» за форматом Popstars // 25.12.2009 14:18
    • Слів не викинеш // 25.12.2009 14:01
    • Кам’яна держава Чорновола // 25.12.2009 14:00
    • У передвиборному проекті «Коммерсанта» були всі, крім Ющенка і Тимошенко // 25.12.2009 13:33
    • Про «інь» та «янь» // 25.12.2009 12:38
    • «Велика політика» на «Інтері» готує новорічний спецпроект // 25.12.2009 12:19

    Новини «Главпорт»

    Завантаження...
    Мета новости...

    Новини УНIАН

    loading...
    Разработка сайтаГоловнаRSS