This version of the page http://www.minagro.kiev.ua/page/?4404 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-22. The original page over time could change.
Методичні рекомендації щодо приведення нормативно-правових актів міністерства у відповідність до законодавства. \ Нормативно-законопроектна діяльність \ Нормативно-правова робота \ Міністерство аграрної політики України


Урядовий
портал

Українська   
English   
01:28, вівторок, 22 грудня 2009  
Головна / Нормативно-правова робота / Нормативно-законопроектна діяльність / Методичні рекомендації щодо приведення нормативно-правових актів міністерства у відповідність до законодавства.

Методичні рекомендації щодо приведення нормативно-правових актів міністерства у відповідність до законодавства.

19.06.2007 12:19

         Рекомендації застосовуються при здійсненні роботи по приведенню нормативно-правових актів міністерства у відповідність до законодавства.
1. Робота у структурних підрозділах.
1.1. У кожному структурному підрозділі, перш за все, переглядаються всі нормативно-правові акти, які розроблялись цим підрозділом, та інші документи.
1.2. З них відбираються ті документи, що мають нормативний характер і відповідно до Указу Президента України від 3 жовтня 1992 року N 493 (із змінами та доповненнями) підлягають державній реєстрації, а також листи тощо, якими встановлено нові правові норми.
1.3. При перегляді нормативно-правових актів слід враховувати, що значна їх частина розроблялась ще до прийняття Конституції України. Крім того, акти повинні опрацьовуватися з урахуванням змін, що вносились до актів законодавства України, а також необхідністю адаптації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу.
Слід також враховувати і необхідність скасування тих актів чи окремих його частин, які дублюють одне одного, врахувати прогалини, протиріччя та інші недоліки нормативних актів, визначити акти, які вже фактично застаріли та втратили актуальне значення.
Крім того, в ході перегляду можуть бути виявлені нормативно-правові акти, у державній реєстрації яких було відмовлено реєструючим органом і які не скасовані в установленому порядку.
1.4. У разі необхідності до цієї роботи залучається Департамент правової та законопроектної роботи та спеціалісти інших структурних підрозділів міністерства, а також спеціалісти інших органів виконавчої влади.
1.5. Відомчі нормативно-правові акти, видані спільно чи за узгодженням з іншими органами виконавчої влади, змінюються, доповнюються або визнаються такими, що втратили чинність, спільно або за узгодженням з тими ж органами.
1.6. Після опрацювання нормативно-правових актів кожен структурний підрозділ готує переліки актів, які бажано згрупувати за напрямками роботи:
- акти, які слід визнати такими, що втратили чинність:
- акти, що необхідно скасувати, в тому числі листи, телеграми тощо;
- акти, до яких пропонується внести зміни та доповнення;
- акти, які пропонується викласти в новій редакції (із внесенням змін та доповнень).
2. Перегляд відомчих нормативно-правових актів, що занесені до державного реєстру реєструючого органу.
2.1. Відомчі нормативно-правові акти, що занесені до державного реєстру реєструючого органу, - це акти, які підлягали державній реєстрації відповідно до зазначеного Указу Президента України, пройшли державну реєстрацію в Міністерстві юстиції та його територіальних управліннях юстиції.
2.2. Такі акти повинні бути у кожному структурному підрозділі, який їх розробляв, та в Департаменті правової та законопроектної роботи міністерства. Крім того, їх слід підтримувати у контрольному стані, тобто до них повинні своєчасно вноситись зміни та доповнення.
2.3. При перегляді цієї категорії нормативних актів основну увагу приділити тим актам, які затверджені до прийняття Конституції України.
2.4. За результатами перегляду цих актів може бути прийняте наступне рішення:
- акт (або окремі його частини) визнається таким, що втратив чинність;
- до акта вносяться зміни або доповнення; 
- акт викладається у новій редакції (з урахуванням змін та доповнень, що вносяться до нього).
2.5. Наказ щодо прийнятого рішення відносно цих актів подається на державну реєстрацію до реєструючого органу.
3. Перегляд відомчих нормативно-правових актів, які не подавались на державну реєстрацію до реєструючого органу, але підлягали державній реєстрації .
3.1. Відомчі нормативно-правові акти, які відповідно до зазначеного Указу Президента України підлягали державній реєстрації, але на державну реєстрацію не подавались, підлягають приведенню у відповідність до чинного законодавства у наступному порядку.
3.2. Перш за все, слід враховувати, що такі акти не є чинними, оскільки не пройшли державну реєстрацію і не набрали чинності.
3.3. Такі акти підлягають скасуванню наказом міністерства.
Наприклад: "Наказ Міністерства... від _____ N _____ "Про..." скасувати".
3.4. При необхідності такі нормативно-правові акти слід переглянути, привести у відповідність до чинного законодавства, затвердити новим наказом міністерства та подати на державну реєстрацію. У цьому випадку у новому наказі слід вказати, що попередній акт скасовується.
4. Перегляд відомчих нормативно-правових актів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.92 N 731.
4.1. Відповідно до пункту 16 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.92 N 731 (із змінами та доповненнями), у разі внесення змін, доповнень або визнання таким, що втратив чинність, акта законодавства, відповідно до якого прийнято відомчий нормативно-правовий акт, орган, що видав цей акт, зобов'язаний у місячний термін внести до нього відповідні зміни, доповнення або визнати його таким, що втратив чинність.
Зміни і доповнення, внесені до нормативно-правового акта, а також рішення про втрату нормативно-правовим актом чинності, підлягають державній реєстрації в порядку, встановленому цим Положенням.
4.2. Якщо підпорядковані міністерству органи на місцях приймали нормативно-правові акти на підставі акта органу вищого рівня, то ці акти також підлягають приведенню у відповідність з чинним законодавством, тобто з актом цього органу.
4.3. Зміни і доповнення, внесені до відомчого нормативно-правового акта, затверджуються наказом міністерства та подаються на державну реєстрацію до реєструючого органу в порядку, встановленому зазначеним Положенням.
4.4. Якщо відповідно до акта законодавства необхідно відмінити окремі пункти відомчого нормативно-правового акта, то наказом ці пункти визнаються такими, що втратили чинність. Відповідний наказ також подається на державну реєстрацію.
4.5. У разі неприведення відомчого нормативно-правового акта у відповідність до чинного законодавства реєструючий орган скасовує рішення про державну реєстрацію такого акта у встановленому порядку.
При цьому слід мати на увазі, що скасовується державна реєстрація відомчого нормативно-правового акта в цілому, а не окремих його пунктів.
5. Перегляд відомчих нормативно-правових актів, відносно яких винесено відповідне судове рішення .
5.1. Рішення суду про визнання нормативно-правового акта неправомірним (недійсним) може бути винесено відносно відомчого акта, який занесено до державного реєстру реєструючим органом, або відносно акта законодавства, на підставі якого було прийнято відомчий нормативно-правовий акт.
5.2. У зв'язку з цим орган, що видав нормативно-правовий акт, зобов'язаний невідкладно (або в термін, установлений судом) здійснити відповідні заходи - привести його у відповідність із чинним законодавством (внести зміни чи доповнення) або скасувати.
5.3. Якщо відомчий нормативно-правовий акт був зареєстрований реєструючим органом, то у наказі зазначається, що відповідно до рішення суду акт визнається таким, що втратив чинність.
5.4. Наказ про внесення змін чи доповнень або визнання акта таким, що втратив чинність, подається на державну реєстрацію.
6. Перегляд постанов листів, телеграм тощо.
6.1. У ряді випадків органами виконавчої влади встановлюються нові правові норми листами, телеграмами тощо (далі - листи).
Разом з тим листи повинні носити лише розпорядчий, роз'яснювальний або довідковий характер.
6.2. У зв'язку з цим структурними підрозділами необхідно переглянути листи, видані міністерством, на предмет виявлення в них нових правових норм.
6.3. При виявленні таких листів вони підлягають відкликанню з місць та скасуванню наказом органу виконавчої влади, що їх видав.
7. Скасування нормативно-правових актів, у державній реєстрації яким відмовлено .
7.1. Нормативно-правовий акт, у державній реєстрації якого відмовлено, підлягає скасуванню органом, що його видав, у 5-денний термін з дня отримання рішення реєструючого органу про відмову в реєстрації.
При оскарженні рішення про відмову в державній реєстрації акт підлягає скасуванню також у 5-денний термін з дня отримання висновку за результатами розгляду скарги на рішення про відмову в державній реєстрації.
7.2. Якщо при перегляді відомчих нормативно-правових актів будуть виявлені такі акти, то їх слід негайно скасувати наказом міністерства та відкликати з місць. Копія відповідного наказу надсилається до реєструючого органу.
 
 
© 1997–2009 Міністерство аграрної політики України 01001, м.Київ, вул. Хрещатик, 24           

Усі права на матеріали, що знаходяться на даному сайті, охороняються відповідно до чинного законодавства України. При будь-якому використанні матеріалів сайта, гіперпосилання на www.minagro.gov.ua обов'язкове