Системы ЛІГА:ЗАКОН CD-справочники Digital Daily Пресс-центр Практикумы
Реклама Контакты Рассылки по e-mail Карта портала RSS-экспорт
Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Фотогалерея | Заявка

16 июня 2009 г., 13:00

Интернет-конференция
Андрея Камуза

Глава правления Государственного ипотечного учреждения (ГИУ)
на тему:
"Проблемы погашения ипотечных кредитов в условиях финансового кризиса"

Андрей Александрович Камуз родился 18 августа 1971 года во Львове.

Получил два высших образования. В 1994 году закончил Киевский политехнический институт по специальности "системы автоматизированного проектирования", а в 2000 году – Киевский национальный экономический университет по специальности "банковское дело" и получил диплом магистра "Делового администрирования". В настоящее время, получает научную степень в Университете банковского дела при Национальном банке Украины.

С 1993 года работает в банковской сфере. Занимал руководящие должности в "Агрокомбанке", "Европейском банке рационального финансирования", "Украинском банке реконструкции и развития", в банках "Арма" и "Владимирский".

Андрей Камуз является участником фондового рынка с 2004 года.

Женат, воспитывает двух детей.

Хотите пообщаться с А.Камузом и узнать больше о возможностях погашения ипотечных кредитов в условиях финансового кризиса?

Дуже було цікаво відповідати на питання. Якщо будуть виникати нові запитання, пропоную завітати до сайту Державної іпотечної установи: www.ipoteka.gov.ua і задати їх там. Дякую. До побачення.

Фоторепортаж>>


Вопросы:
 

Андрей Александрович. Скажите, пожалуйста, какие основные проблемы вы видите в институте ипотеки в Украине. И как вы считаете, в условиях финансового кризиса является ли ипотека лучшим способом обеспечения обязательств?
Олег
10.06.09 12:52

А.К. Доброго дня. Щиро вітаю всіх та дякую тим, хто взяв участь у підготовці питань. Дуже цікаво, що є інтерес, і інтерес цей є глибоким. Почнемо відповідати.

Проблеми існують не в іпотеці, а у впливі міжнародної фінансової кризи в цілому на економіку нашої держави, у т.ч. і на ринок житла.

Незважаючи на нестабільність ціноутворення на ринку житла, іпотека залишиться більш прийнятним видом забезпечення ніж інше рухоме майно. Виключенням є більш швидкореалізуємі активи (грошові кошти, тощо).

Учреждение, которое Вам удалось возглавить, славится не обеспечением доступности ипотеки для населения (как по Уставу), а коррупционными скандалами: Костицкий тырил государственные деньги, Дубас - не лучше, а Шевченко - сколько бюджетных денег отмыл, и сколько их зависло в банках (Родовид и Надра)! Скажите, хоть один из воров понес заслуженное наказание или только увольнение с повышением? И какова цель Вашего прихода в ГИУ?
аннуитет
10.06.09 15:28

А.К. Я не маю права давати оцінку діяльності моїх попередників.
Стосовно мети мого призначення Головою правління ДІУ є :
- вирішення проблем, що накопилися в ДІУ відносно існуючої проблемної заборгованості банків перед ДІУ;
- подальший розвиток ДІУ із застосуванням нових схем та інструментів рефінансування, у т.ч. здійснення допомоги будівельній галузі в умовах міжнародної фінансової кризи.

Добрый день, Андрей Александрович!
Возможности погашения ипотечных кредитов в большей степени зависят от финансовых возможностей заемщиков и желания банков-агентов ГИУ идти навстречу заемщику и найти обоюдовыгодный график погашения кредитов. А как обстоят дела с возможностью получить ипотечный кредит в условиях финансового кризиса?
С уважением,
директор по аудиту АФ "Актив-Аудит"
Галина Галицкая

Галина Галицкая
10.06.09 16:17

А.К. Наші вимоги залишаються стабільними:

- Строк надання іпотечного кредиту від 5 до 30 років.
- Іпотечні кредити мають надаватися банками-партнерами виключно у гривнях.
- Максимальний розмір суми кредиту на одного позичальника в залежності від місця розташування житла встановлюється:
1 000 000 грн. – м. Київ та населених пунктів приміської зони;
750 000 грн. – м. Севастополь, міста понад 1 млн. населення та населених пунктів приміської зони таких міст;
500 000 грн. – інші міста обласного значення;
300 000 грн. – міста районного значення;
200 000 грн. – інші міста та селища.
Мінімальний розмір суми кредиту на одного позичальника встановлюється - 75 000 грн.
- коефіцієнт РTI (платіж до доходу), який визначає достатність доходів Позичальника з обслуговування іпотечного кредиту, повинен складати не більше 45%;
- коефіцієнт OTI (зобов’язання до доходу), який визначає достатність доходів Позичальника з обслуговування усіх періодичних його зобов’язань, повинен складати не більше 50%
При цьому, при проведенні розрахунків використовуються чисті сукупні доходи Позичальника та членів його родини, що проживають з ним спільно або окремо, та які є Поручителями за іпотечним кредитом Позичальника.
Для оцінки середніх чистих сукупних доходів сім'ї Позичальник повинен надати документи про отримання стабільного доходу за період, який задовольняє первинного кредитора.

Андрей Александрович, чему научит нынешний кризис украинский строителей? Спасибо.
Семён
10.06.09 17:59

А.К. Зазначена криза має навчити не тільки будівельників, і нас з Вами щодо здійснення фінансування будівництва житла, яке представлена (у кращому разі) лише тільки виділеною ділянкою та малюнками щодо його вигляду у майбутньому.
ДІУ за результатами діючої кризи вже запропонувало уряду України, програму на майбутнє. Відповідно її основних засад, забудовники та підрядники за допомоги державного фонду фінансування будівництва та за підтримки ДІУ спочатку мають збудувати житло, а потім запроваджуючи іпотечне кредитування провести його реалізацію.
Будь-яка фінансова або інша криза відповідно нашої історії, привносила консолідацію та знаходження інших шляхів по створенню умов функціонування економіки.

Здравствуйте!
У меня ипотечный кредит в Приватбанке.
Кредит долларовый. Был выдан в декабре 2008 года под 12% годовых, а с учетом всех комиссий с конечной ставкой 12,59%. Кредит выдан под залог приобретаемого дома с первоначальным взносом, 30%. Полученная сумма - 70000$.Договор типовой, где естественно оговаривается возможность банка повышать в одностороннем порядке кредитную ставку, но в дополнении №1 к кредитному договору, где банком расписаны все мои расходы и выведена реальная стоимость кредита указывается, что годовая процентная ставка является - ФИКСИРОВАННОЙ.
Несмотря на этот факт, банк без предупреждения поднял с ноября процентную ставку до 15,12%, о чем я узнала, придя в кассу делать очередной платеж за ноябрь.
Что либо выяснить, результата не принесло и я по март 2009 года продолжала вносить платежи по старой ставке, которая указана в моем договоре, при этом каждый раз оплачивая пеню за просроченную сумму, иначе платеж через компьютер не проходит. Но когда я пришла платить в феврале и попросила распечатку своего кредита с остатком долга, то оказалось, что спустя ровно год после начала оплаты, не допустив ни единой просрочки или задержки платежа у меня, с изначальным кредитом, на 01.03.08 в 70000$, на 01.03.09 долг оказался, 70400$.
Итак, за год оплаты у меня долг вместо уменьшения вырос на 400$. Естественно я с этим не смогла согласиться и по этой причине прекратила вообще вносить платежи в банк до выяснения ситуации.
А теперь еще банк, вместо того, чтобы мирным путем разрешить ситуацию, фигурируя тем, что у меня идет просрочка, мало того, что не идет ни на какие уступки, так вообще ставит условие, что говорить со мной будет только после того, как я, или сделаю генеральную доверенность на одного из сотрудников банка на свой дом, или вообще переоформлю на них договор купли-продажи на дом, а сама, пока не погашу кредит буду жить в доме, по договору аренды.
На ваш взгляд, законны ли все эти действия Приватбанка и что вы мне посоветуете в сложившейся ситуации?
Спасибо.

Людмила
10.06.09 18:30

А.К. ДІУ має відношення тільки до іпотечних кредитів, наданих банками-партнерами ДІУ виключно у національній валюті та які відповідають її стандартам.

У Вашій ситуації, необхідно більш детально вивчити договори, які Ви уклали з банком на механізм одноособового підняття лише банком відсоткової ставки за користуванням кредитними коштами, провести консультації з юристами та провести переговори з банком щодо здійснення реструктуризації Вашого кредиту (у т.ч. змінити валюту кредиту).

Андрей Александрович, почему отменили льготный курс для досрочного погашения кредита? На форуме Приватбанка задал этот вопрос - ответили по курсу НацБанка. Пришел в Банк - там коммерческий для всех - зачем били себя в грудь и выдумывали так называемые льготы? Ранее бытовало мнение, чтобы что-нибудь безболезненно внедрить, надо поднять цену на это в 2 раза, потом вернуть обратно и все довольны. Не кажется ли Вам, что эксперимент затянулся, когда вернете назад если не курс, то хотя бы Кредитную ставку НацБанка, из-за которой по письмам были подняты проценты всем. Почему все страны стараются убрать проценты, а наша наоборот повысила?
Олег
10.06.09 18:36

А.К. Це питання виключно НБУ. ДІУ має відношення тільки до іпотечних кредитів, наданих банками-партнерами ДІУ виключно у національній валюті та які відповідають її стандартам.
Розмір ставки за валютним кредитом по відношенню до такого ж кредиту, тільки у національній валюті, є сплата позичальником наперед за ризик зміни валютного курсу.
А які дії Ви б здійснили, як би курс гривні до долара США зменшився з 5,05 до 4,25 ?
Водночас, я повністю підтверджую, що в умовах фінансової кризи, одним із ефективних заходів як непарадоксально є зменшення відсоткових ставок як облікової, так і кредитних ставок за довгостроковими кредитами. Так, вчора НБУ все таки знизив з 15.06.09 свою облікову ставку з 12% до 11%. Будемо чекати відповідних дій і від банків.

Господин Камуз, добрый день! Владеете ли Вы информацией о приостановке финансирования правительством молодежных кредитов? По моим данным, государство не компенсирует их с начала года и сейчас люди оказались перед угрозой потерять квартиры. Дайте совет либо людям, либо правительству относительно того, что предпринять.
Елена Максимова
10.06.09 23:07

А.К. ДІУ не має відношення до діяльності Фонду підтримки молодіжного будівництва та умов його бюджетного фінансування. Але в умовах впливу фінансової кризи, держава повинна переглянути наявність в послідуючих Державних бюджетах таких довгострокових видатків, що із року в рік будуть зростати. Ця криза повинна навчити нас знайти інші підходи та механізми бюджетної підтримки громадян різних категорій щодо купівлі або будівництва житла.

Добрый день, Андрей Александрович! Какие основные проблемы на сегодня присутствуют в сфере ипотечного кредитования? И каковы Ваши рекомендации для возобновления массовой ипотеки?
Вячеслав
11.06.09 17:30

А.К. На мою думку, вплив міжнародної фінансової кризи на економіку України виявив наступні основи проблеми, що мають суттєвий вплив на ринок іпотечного кредитування, а саме:
- різке зниження доходів більшої частини суспільства із відомих усім причин;
- висока залежність ринку від іноземної валюти, результатом якого є 79,2% усіх іпотечних кредитів виданих у іноземних валютах банківською системою;
- відсутність довгострокового та відповідного рівня фінансування у національній валюті, результатом якого є нерозвинутість механізмів залучення довгострокових коштів, як ресурсу для іпотечного кредитування.

Андрей Александрович, скажите, когда в нашей стране появится действительно доступный для молодых семей со средними доходами ипотечный продукт? Сейчас банковский кредит - нереально по деньгам, а кредит от Фонда - нереально из-за огромных очередей и ограниченности возможностей государственного финансирования. Когда же что-то изменится в лучшую сторону?
Андрей
11.06.09 17:53

А.К. В черговий раз маю підкреслити, що ДІУ окрім гарантій від Уряду для здійснення запозичень не має окремого бюджетного фінансування та є розпорядником бюджетних коштів. Що стосується нашої діяльності, то можу зазначити, що більше 60% від рефінансованих ДІУ іпотечних кредитів - це кредити, що надані банками молодим сім’ям або молоді. Але ці кредити надаються на загальних умовах, що визначені ДІУ в її Стандартах.
Вважаю, що щорічна державна підтримка будь-яких категорій громадян України, призводить до збільшення навантажень на послідуючі бюджети держави. На мій погляд, доречно було впровадити разову допомогу – наприклад, відшкодування першочергового внеску у розмірі 25% від вартості Житла (вимоги до такого Житла мають визначатися КМУ) при його купівлі за допомоги іпотечного кредиту за підтримки ДІУ.

Добрый день! Подскажите, пожалуйста, в сложившейся ситуации в стране и в ипотечном кредитовании в частности финансовая стабильность заемщика - редкость. Если все-таки возникли финансовые трудности, возможно ли договориться с банком и каким образом лучше это сделать?
Оксана
11.06.09 17:55

А.К. В першу чергу, потрібно Вам як найскоріше особисто звернутися до Банку та повідомити про наявні фінансові труднощі. Майже усі банки, що здійснювали широке іпотечне кредитування мають розроблені програми зниження фінансового навантаження за кредитом та порадять, враховуючи побажання позичальника та власні можливості, який саме із запропонованих варіантів є найбільш дієвим для ситуації , що виникла.

Банківські установи розуміють, в якому становищі знаходяться зараз позичальники і намагаються йти їм на зустріч. До таких програм, а саме схем реструктуризації іпотечних кредитів можливо віднести наступні:
- Зміна валюти кредиту.
- Зміна схеми погашення кредиту.
- Пролонгація договору про іпотечний кредит.
- Відстрочення сплати платежів за іпотечним кредитом – «кредитні канікули».
- Зменшення рівня відсоткової ставки за кредитом.

Кінець 2008 р. та перша половина 2009 року відзначилися зростанням простроченої заборгованості по іпотечним кредитам. Як зазначене відобразилося на діяльності ДІУ?
Тетяна Володимирівна
12.06.09 09:11

А.К. Фундаментальні засади діяльності ДІУ, що були закладені ще при створенні установи, а саме консервативні вимоги до процедур надання банками-партнерами ДІУ іпотечних кредитів в частині рівня забезпечення за іпотечним кредитом, оцінки платоспроможності позичальників та інші вимоги, дозволили нам в умовах фінансової нестабільності дотримуватися рівня простроченої заборгованості понад 60 днів за рефінансованими (придбаними ДІУ) іпотечними кредитами до 1%. При цьому можу зазначити, що відповідно Стандартів ДІУ такі кредити повертаються ДІУ до банку.

Здравствуйте! Подскажите, пожалуйста, существуют ли какие-то методы или программы для избежание просроченной задолженности в банке?
Сергей
12.06.09 09:33

А.К. Зазначене не відноситься до діяльності ДІУ, але можу Вам навести деякі схеми реструктуризації іпотечних кредитів, що застосують банки. При цьому, банку необхідно довести, що існуюча Ваша прострочена заборгованість виникла по незалежним від Вас причин. До таких схем реструктуризації можливо віднести наступні:

1. Зміна валюти кредиту.
На сьогоднішній момент, коли рівень валютизації іпотечного портфелю складає 79,2%, а в умовах непрогонозованого зміну курсу іноземної валюти до гривні, зазначений варіант є основним для тих позичальників, які не мають постійного доходу у валюті, що зазначена в кредитному договрі. Водночас, процентна ставка при зміні валюти кредиту з іноземної на національну, як і обмінний курс за яким банк здійснить такий перехід, залишається на розсуд самого банку.

2. Зміна схеми погашення кредиту.
Зазначена схема є привабливою для тих позичальників, які отримували кредит у 2007-2008 роках і погашення за яким відбувається класичним методом ("відсотки на залишок"). У такому випадку банк може запропонувати змінити схему погашення на ануїтетні платежі, згідно якої позичальник кожен місяць має сплачувати за іпотечний кредит фіксовану суму. Перевагою для позичальника є зниження щомісячного платежу для до 25%.

3.Пролонгація договору про іпотечний кредит.
Зазначена схема є вигідною як для банку, так і для позичальника. Достатньо збільшити термін кредитування хоча б у 2 рази і щомісячний платіж знизиться на 20-25%.

4.Відстрочення сплати платежів за іпотечним кредитом – "кредитні канукули".
Для банків це, самий безболісний варіант реструктуризації кредитів, згідно якого позичальник на певний термін (як правило це від 6 місяців до одного року) звільняється від виплати суми погашення "тіла" кредиту з тим, що надалі накопичена сума була рівномірно розподілена на місяці, що залишилися.

5. Зменшення рівня відсоткової ставки за кредитом.
Лише деякі банки застосовують зазначену схему реструктуризації іпотечних кредитів, запроваджуючи вищезазначені схеми. Понизити ставку за кредитом для банку – це недоотримати частину запланованого доходу. Але, коли банк стискається із вибором "повернути менше, ніж заплановано" та "не повернути нічого", банк вибирає саме цей варіант. При цьому таке зменшення відсоткової ставки запроваджується не весь строк кредиту, а на пільговий період (від декількох місяців до двох років).

Андрію Олександровичу! Верховною радою прийнятий закон про введення мораторію на відчуження житла при кредитуванні. Так, що можливо перестати зовсім сплачувати кошти цим банкірам по іпотечному кредиту до закінчення кризи?
Julia
12.06.09 10:33

А.К. Закон України "Про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України із стану фінансової кризи" знаходиться на підписі у Президента України.
Але вже зараз, банківська система критикує прийняте Верховною радою такого рішення. Їх аргументами є те побоювання, що зазначений Закон не захистить позичальників, які не здатні обслуговувати свої кредити, а тільки збільшать кількість тих, хто може перестати платити по своїм зобов’язанням.
АУБ підкреслює, що у разі запровадження цього законопроекту для банків буде зазначати те, що весь портфель іпотечних кредитів стане незабезпеченим та таким, що потребує створення додаткових резервів у розмірі залишків за такими кредитами (понад 100 млрд. грн.). Додаткове навантаження на банківську систему призведе те тільки до їх збитків, а і до повної декапіталізації банківської системи (за інформацією АУБ).
При цьому можливо зауважити, що ніхто не звертає увагу на те, що за несвоєчасне повернення банками депозитів при введенні НБУ тимчасових адміністраторів до проблемних банків, банки жодним не несуть будь-якої відповідальності.
Тому, зазначений закон може стати відповідним компенсатором.
На нашу думку, законотворчі мають знайти компромісне рішення яке має збалансувати кредитно-депозитну політику банків, що має запроваджуватися НБУ на період впливу міжнародної фінансової кризи.
А щодо повного зупинення позичальників по сплаті по іпотечним кредитам, то можливо нагадати, що зазначений Закон застосовується тільки на період виходу економіки із фінансової кризи. Тому, після її закінчення сплатити банку необхідно буде не тільки залишок по кредиту та проценти, а і інші штрафні санкції, що з урахуванням накопичення можуть бути значно вище ніж поточна заборгованість за кредитом.

Доброго дня Андрію Олександровичу! А що робити тим позичальникам, які будували житло за рахунок іпотечного кредиту?
Володимир
12.06.09 09:47

А.К. Я зараз дам відповідь відразу на два запитання - пана Володимира та пана Петра (12.06.2009, 10:42, запитання щодо того, яким чином можливо отримати кредит для придбання житла, на який строк та за якою ставкою), вони споріднені.

Стан ринку нерухомості, що особливо постраждав від впливу міжнародної фінансової кризи є вкрай нестабільним. Криза вже нанесла збитки не тільки будівельній та суміжним галузям, а і поставила покупців, що направили власні та кредитні кошти у житлові квадратні метри, у скрутне положення.

З однієї сторони, значна кількість громадян попали під вплив кризи та ризикує залишитися ні без коштів, ні без житла. Існуючі в Україні признаки, призводять до зупинення виробництва та замороженню коштів. Вкладені кошти населення залишаються в землі, фундаментах, котлованах об’єктів незавершеного будівництва. Це один погляд на існуючу проблему.

Але є і інший.
Ми вважаємо, що сьогодні саме державна підтримка будівельній галузі повинна призвести до поштовху до відновленню іпотечного ринку кредитування в Україні. Тому, нове керівництво ДІУ надало відповідні пропозиції Уряду України. При розробці цих пропозицій, ми виходили із наступних передумов:
- об’єкт незавершеного будівництва повинен мати готовність не менше ніж на 70%;
- забудовник цього об’єкту повинен мати бездоганну репутацію та мати багаж вже завершених будівельних проектів. Забудовник та сам об’єкт незавершеного будівництва повинен пройти прозору та поглиблену експертизу і відбір міжвідомчою комісією, створеною із представників різних секторів економіки держави;
- важливо знати, за який кошт здійснювалося будівництво такого об’єкту. Добре, коли об’єкт будівництва будувався за власний рахунок портфельного інвестора або замовника. Але, якщо об’єкт будівництва будувався також і за рахунок коштів фізичних осіб, тоді таке фінансування повинно бути лише за допомоги Фондів фінансування будівництва.
- кредити на придбання готового або недобудованого житла, мають відповідати Стандартам ДІУ та надаватися уповноваженими банками (бажано державними банками).
Для забезпечення цих пропозицій, новим керівництвом ДІУ затверджена окрема Іпотечна програма: Державна підтримка будівельної галузі, яка встановлює особливі умови здійснення рефінансування іпотечних кредитів, наданих на будівництво житла за Стандартами та враховує:
1. Механізм здійснення фінансування ДІУ завершення будівництва житла та Іпотечні кредити, що мають бути надані на придбання такого житла повинні відповідати вимогам Порядку фінансування завершення будівництва житлових об’єктів із ступенем готовності більш як 70% із застосуванням механізму іпотечного кредитування громадян, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2009 р. № 127.
2. Об’єкти незавершеного будівництва та забудовники повинні пройти Конкурсний відбір відповідно до Положення про проведення конкурсу з елементами аукціону по відбору забудовників для надання державної підтримки на добудову об’єктів незавершеного будівництва, що затверджене 3-х стороннім Наказом Мінрегіонбуду, Мінфіну та Мінекономіки від 16.03.2009 р. №105/416/219.
Для забезпечення фінансування здійснення добудови об’єктів незавершеного будівництва із ступінню готовності понад 70%, ДІУ найближчим часом розпочне таке фінансування загальним розміром у 1 млрд. гривень.

Що стосується основних характеристик таких кредитів, то:
- Іпотечні кредити будуть надаватися виключно у гривнях.
- Вартість іпотечного кредиту залежить від вартості залучень, що мають бути здійснені ДІУ. На сьогодні запланована ставка за іпотечними кредитами, що мають надаватися банками-партнерами ДІУ розрахована не вище ніж у 14,6% річних.

Тому, на запитання щодо рекомендацій громадянам, що не встигли добувати житло за рахунок іпотечного кредиту, можливо порадити наступне:
- уточнити про свій об’єкт будівництва щодо включення його до переліку державної допомоги;
та
- здійснити рефінансування іпотечного кредиту на умовах та за Стандартами ДІУ.

Добрый день, Андрей Александрович.
Ответьте, пожалуйста, обслуживает ли ГИУ кредиты, которые оно рефинансировало раньше? Изменились ли условия? Если изменились, то как? К примеру, первоначальный взнос для получения кредита по программе сотрудничества коммерческих банков с ГИУ в прошлые годы должен был составлять не менее 25% от суммы займа. К тому же для каждого города существовали свои ограничения по максимальной сумме ссуды. В Киеве "в одни руки" банки не имели права выдавать более 1 млн. грн., в Севастополе - не более 750 тыс. грн., в других городах областного значения - 500 тыс. грн.

Ирина
12.06.09 12:55

А.К. По первой части. По нашим правилам – Стандартам, обслуживание ипотечных кредитов возложено на банк, который его выдал и у которого мы выкупили этот кредит.
Да, с учетом сегодняшнего кризиса ликвидности банков нами предусмотрена возможность перевода такого обслуживания с банка, который перестал перечислять платежи по рефинансированным кредитам по которым мы стали Кредитором, в другой т.н. резервный банк (Ощадбанк или Эксимбанк).

По второй части. ДИУ остается консерватором в этом вопросе. Во-первых, мы знаем, что случилось с теми кредитами, которые выдавались банками "без первоначального взноса", "без ограничений по суммам", "без тщательной проверки платежеспособности заемщика". И сегодняшнее состояние рынка банковского кредитования , когда с Заемщиков уже требуют 50% первоначального взноса, нас тоже не устраивает.

Кроме этого, эти и другие требования наших Стандартов, как и сами Стандарты, находятся в актуальном состоянии и размещены открыто на нашем веб-сайте.

Какие первоочередные задачи ставились перед вами, когда Вас назначали главой ГИУ? Какие сроки для их выполнения были поставлены?
Тимофей
12.06.09 13:01

А.К. На зазначене питання я вже відповів.

Среди банков-партнеров ГИУ - пять банков, в которые введена временная администрация. Как изменились условия сотрудничества с ними?
Евгений
12.06.09 16:16

А.К. Усі умови співпраці з банками, ДІУ має єдині. В умовах введення до банків-партнерів ДІУ тимчасових адміністрацій із одночасним (як правило) запровадженням мораторію на задоволення вимог кредиторів, керівництво ДІУ майже в усіх випадках знаходить шляхи взаємодії та співпраці.

Объясните, пожалуйста, что такое нулевой кредит?
Антон
12.06.09 16:45

А.К. Як на мене, то – це піар-акція щодо реалізації товарів широкого вжитку у розстрочку. Ви, цілком розумієте, що гроші (фінансовий ресурс) повинні мати свою ціну. Яка вартість залучення коштів повинна бути, якщо кредити видаються під "нульову" ставку? Тому, вартість такого залучення вже закладена у вартість того товару, який Ви купуєте за допомоги кредиту.

Добрый день, Андрей Александрович! По некоторым данным по всей Украине 130000 семей сейчас сидят в ипотечных кредитах, и большинство из них брали валютные кредиты, моя семья также одна из них, в нынешних условиях выплачивать его уже нет никаких возможностей, зарплату урезали, доллар поднялся. Реально ли ждать помощи от государства, ведь прогнозы на счет доллара отнюдь не оптимистические? Сделают ли нам, заемщикам, курс 5.05? Или это только сотрясание воздуха?
Светлана
14.06.09 17:24

А.К. Зазначене питання відноситься, в першу чергу, до питань регулювання валютного ринку та його впливу на економіку тієї або іншої держави. На мій погляд, Національний банк України маючи інформацію про рівень валютизації у 78-81% іпотечного портфелю банків, що надані фізичним особам, повинен був ще у 2007 році впровадити інструменти або механізми, що повинні були стримувати такий дізбаланс між іпотечним кредитуванням у національній валюті та у іноземних валютах. Такі рішення були прийняті нашими сусідніми державами для підтримки власної грошової одиниці. Особливо це стосується наших громадян, що не мають іноземної складової при отриманні своїх доходів.
ДІУ не є регулятором у цій сфері, як і не є регулятором ринку іпотечного кредитування в цілому. Тому, відповідь щодо надання реальної державної підтримки тим позичальникам за валютними кредитами, що несуть втрати при зміні курсів, лежить поза межами компетенції ДІУ.
Але, ДІУ постійно наголошувала на те, що засади її діяльності базуються виключно на іпотечному кредитуванні у національній валюті, а різниця між розмірами відсоткових ставок за гривневими та валютними кредитами є сплата за валютний ризик, що несуть позичальники за валютними кредитами. Стосовно цього питання, позичальники по гривневим кредитам та рефінансованих ДІУ не понесли жодних втрат.

Какими Вы видите перспективы реализации планов правительства по финансированию достройки жилья с готовностью выше 70%? Какую роль в отборе конкретных объектов Вы отводите учреждению, которое Вы возглавляете? Планируете ли Вы здесь предложить какой-либо альтернативный механизм? Как Вы планируете осуществить продажу облигаций ГИУ в объёме, на который есть государственная гарантия? Сколько это, по-вашему, может занять времени (несколько недель, месяцев, ...)? Спасибо.
Виталий
15.06.09 12:20

А.К. ДІУ сумісно із Мінрегіонбудом, Мінфіном, Мінекономіки та будівельними компаніями повинні реалізувати вже прийняті Верховною радою та Урядом України рішення щодо здійснення підтримки будівельної галузі по фінансуванню добудови житла із ступінню готовності понад 70%. Вже занадто багато часу учасники цього процесу проводили обговорення та розглядали різні варіанти такої підтримки. Але важливо наступне – як тільки перший транш поступить на здійснення такого фінансування, можливо стверджувати про початок процесу відновлення будівельної галузі, яка залишилася "сам на сам" із своїми проблемами, що виникли.
Стосовно відбору Об’єктів добудови, можу виловити єдину думку, що уповноважені банки (в першу чергу) та ДІУ будуть нести фінансові ризики, що пов’язані з таким фінансуванням.
Тому і якість розгляду та результати діяльності, створеної Урядом міжвідомчої комісії по відбору об’єктів та конкурсної комісії по проведенню аукціонів по визначенню вартості такої добудови, будуть враховані і уповноваженими банками та ДІУ при здійсненні акредитації Об’єкту добудови, Забудовника та Підрядника(генерального підрядника). В будь-якому випадку – останнє слово залишається за кредиторами.
Альтернативні механізми завжди існують. Але, скільки часу може пройти для погодження з усіма учасниками? Ми разом повинні розпочати фінансування будівельної галузі та вдосконалювати механізми одночасно. ДІУ вже передала відповідні пропозиції вдосконалення на розгляд Уряду.
Реалізація облігацій ДІУ, що забезпечені державною гарантією 2008 року у розмірі 1 млрд.грн. лежить виключно в площині скоординованих дій між ДІУ, Мінфіном, державними банками та Національним банком України. Із свого боку, ДІУ здійснила усі заходи щодо здійснення такого розміщення та провела усі необхідні переговори та має конкретні домовленості про кінцеві дати фактичної реалізації своїх цінних паперів.

Здравствуйте Андрей Александрович, у меня есть кредит в ГИУ взятый через ПриватБанк, какие возможности погашения кредита в условиях кризиса, я могу получить?
Андрей
15.06.09 15:14

А.К. По-перше, ми з Вами повинні вирішити зазначене питання разом із банком, що надав такий іпотечний кредит.
По-друге, у разі звернення до банку Ви маєте надати банку підтвердження свого фінансового стану.
По-третє, у тому разі коли Ваш кредит вже рефінансований ДІУ, ми Вам гарантуємо, що ставка за ним не буде підвищена у разі щомісячної сплати платежів за кредитом відповідно Графіку. Тому, якщо Ви брали кредит у банку під 15% річних у гривні , то і будете сплачувати відсотки за цією ставкою. Проінформую, що ставка за іпотечним кредитом на сьогодні по банкам вже складає 25%-30% річних. Я, так думаю, це вже пільга, в умовах коли значна кількість банків, посилаючись на пункти кредитного договору встигли в особливому порядку підвищити відсоткову ставка до втручання НБУ.
Нажаль, ми як державна компанія не можемо надавати пільги або інші преференції нашим позичальникам в погашенні іпотечних кредитів. Причиною цього є щільний графік по сплаті нами коштів інвесторам-власникам цінних паперів ДІУ за кошти яких Ви отримали такий кредит.

Добрый день. Проблемные кредиты это порождение банков, которые при попустительстве Нацбанка втягивали всячески население в эти кредиты, а потом вместе с президентом, правительством и Нацбанком их кинули. Хотелось бы услышать Ваше мнение об этом? Финансовый кризис в Украине имеет мало общего с мировым, потому, что создан искусственно, с целью выкачать деньги на выборы. Исходя из изложенного, почему бы государству из золотовалютного запаса не выделить необходимую суму госбанкам и не выдать кредиты под небольшие проценты гражданам, нуждающимся в погашении кредитов для погашения этих кредитов. Или выкупить эти кредиты, у проблемных банков забрав предмет залога в госсобственность до погашения кредита. То есть провести обратную приватизацию жилья. Предоставив право наследникам выкупить это жильё в будущем.
Фёдор
15.06.09 16:47

А.К. Я розумію Ваше занепокоєння проблемами іпотечного кредитування. Але, наші з Вами співвітчизники мають відповідний рівень знань та досвіду, який не дозволяє їм бути втягнутими до отримання саме іпотечних кредитів. Про кредитування на придбання пилососів, холодильників та ін. побутової техніки мова не йде.
Ваша пропозиція може бути актуальною. Але є зустрічні питання:
– Хто та за якими признаками буде визначати тих громадян, які, в першу чергу, мають отримати таку допомогу?
- Чим завинили ті позичальники, що отримали іпотечні кредити в гривні перед тими, що свідомо брали їх в іноземній валюті по ставці, що булла нижчою ніж у гривні?
В цілому Ваші пропозиції вже знайшли своє відображення в рішеннях Кабінету міністрів України щодо підтримки будівельної галузі від впливу міжнародної фінансової кризи.

Здравствуйте Андрей!
Не рассматриваете ли Вы следующего варианта развития событий:
1. Банки выпускают ипотечные облигации?
2. Банки продают эти ипотечные облигации ГИУ?
3. ГИУ продаёт на эту же сумму своих облигаций этим банкам?
4. Банки под залог облигаций ГИУ получают (или не получают:) рефинансирование НБУ?

Павел
15.06.09 19:30

А.К. Спасибо за профессиональный вопрос. К сожалению, история выпусков ипотечных облигаций банков достаточно короткая, поэтому этот вариант теоретически возможен при согласии всех сторон участия предложенной Вами модели. Но нам кажется, в условиях кризиса он трудно реализуем.

Здравствуйте Андрей!

Скажите, пожалуйста - как устроится на работу в ГИУ, т.к. вырос из теперешнего места работы, резюме расписывать не буду, но хочу работать, а не создавать видимость этого. Возможно ли связаться лично с вами? С отделом кадров ГИУ общался чуть больше месяца назад, но мне ответили, что набор пока не актуален. Кризис рано или поздно кончится, а ипотека так и останется более приемлемой формой получения своего жилья, поэтому мне это интересно.

п.с. извините, что не по теме.

Евгений
16.06.09 02:20

А.К. Будьте добры, пришлите Ваше резюме по адресу, указанному на сайте. Оно будет рассмотрено. И если Ваши профессиональные опыт и знания будут востребованы нашей компанией, мы обязательно пригласим Вас на собеседование.

Добрий день! Скажіть будь ласка, чи дійсно Ваше призначення відбулося лише завдяки лобіюванню Вашої кандидатури народним депутатом від фракції БЮТ Пашинським С.В. з метою відстоювання його бізнес інтересів, наприклад у будівництві?
Дякую за щиру відповідь.

Lower
16.06.09 08:46

А.К. Моє призначення на посаду голови Державної іпотечної установи є наслідком постанови Кабміну від 24 січня 2009 року за номером 396. Згідно цієї постанови, за поданням Прем’єр-міністра України уряд затверджує голову Державної іпотечної установи. Саме це і відбулося 13 травня 2009 року.

Андрей Александрович, с чем связана отставка Кирилла Шевченко и ваше назначение? Судя по назначению Шевченко советником премьер-министра, является ли ваше назначение своего рода техническим (которое сохранит преемственность политики руководителя)? Или же можно ожидать от вас смены тактики и стратегии работы ГИУ?
Виктор
16.06.09 09:07

А.К. Це запитання перекликається з попереднім питанням щодо призначення. А щодо стратегії розвитку Державної іпотечної установи, сьогодні надані пропозиції до уряду щодо подальшої тактики та стратегії діяльності ДІУ на виконання Постанови Кабінету Міністрів №127 від 11.02.2009 "Про порядок фінансування завершення будівництва житлових об’єктів із ступенем готовності більше 70% і застосуванням іпотечного кредитування громадян".

Коснулся ли нынешний финансовый кризис ГИУ? Я имею в виду массовые проблемы с ипотечными кредитами на всем банковском рынке, и какова доля "проблемки" среди кредитов по совместным программам с ГИУ?
Виктор
16.06.09 09:08

А.К. На цей час кредитний портфель ДІУ складає більше 1 млрд.грн. Це понад 6 тис. кредитних справ. За цим кредитним портфелем доля кредитів, за якими є прострочка виплати відсотків, складає 0,064% від кредитного портфелю. Вважаю, це краща відповідь на Ваше запитання.

Не секрет, что денег у ГИУ на сегодня фактически нет. Их привлечение зависит, в частности, от размещения ваших облигаций. На 14 мая было назначено публичное размещение облигаций ГИУ на 1 млрд. грн. Аукцион не раз откладывался, и не состоялся 14 мая. Когда он все-таки состоится, и на каких инвесторов вы рассчитываете, учитывая низкую доходность 12,1%? Есть ли уже какие-то договоренности, возможно, с Ощадбанком или Укрэксимбанком?
Сергей
16.06.09 09:10

А.К. 16 червня правлінням Державної іпотечної установи прийняте рішення щодо продажу емісії за гарантією Держбюджету 2008 року, яка буде здійснена 19 червня. Було проведено роуд-шоу з потенційними інвесторами, які мають бажання зробити вкладення в іпотечні облігації ДІУ з державною гарантією. Є принципова зацікавленість інструментом Державної іпотечної установи.

Каковы планы ГИУ на 2009 год? Какие программы планируется внедрять, и какой объем средств вы планируете направить на реализацию этих программ? Каким объемом свободных средств располагает ГИУ сегодня? На что они могут быть направлены?
Сергей
16.06.09 09:11

А.К. Планами Державної іпотечної установи є виконання фінансового плану на 2009 рік, затвердженого Міністерством фінансів України. Але життя вносить свої корективи, і та криза, яка, на жаль, торкнулась України, внесла відповідні зміни в стратегію діяльності ДІУ. Це стосується Постанови КМУ №127 від 11.02.2009. Згідно з цією постановою, є пріоритет щодо підтримки будівельної галузі. Для виконання цих задач ДІУ 19.06.2009 буде залучено 1 млрд.грн. В найближчий термін будуть вирішені питання щодо проблемних активів, які зараз розташовані в деяких українських банках. І ці кошти будуть направлені на підтримку будівельної галузі.

Планируется ли пересмотр перечня банков-партнеров ГИУ в связи с кризисом? Если да, то когда и по каким критериям?
Виктор
16.06.09 09:11

А.К. Державна іпотечна установа змінила порядок встановлення лімітів на банки-партнери. Якщо раніше ліміти встановлювались на один квартал, було прийняте рішення більш ретельно та своєчасно відслідковувати стан банків-партнерів кожного місяця.

        Следующие >



Анонсы Пресс-центра
21 декабря состоится Интернет-конференция Сергея Ратушняка, городского головы Ужгорода, кандидата в президенты Украины
22 декабря состоится Интернет-конференция Богдана Данилишина, Министра экономики Украины на тему: "Экономические итоги уходящего 2009 года и планы на 2010 год"
 

Интернет-конференции
21.12.09Сергей Ратушняк
21.12.09Богдан Данилишин
18.12.09Николай Томенко
15.12.09Алекс Лисситса и Владимир Лапа

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда