This version of the page http://val.ua/197383-print-print.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-18. The original page over time could change.
Високий Вал :: Чернігівську воду очищатимуть американським препаратом
Останнє оновлення: 17:35 п'ятниця, 18 грудня
Киноафиша
Загрузка...
Найкращі тести
Водопостачання
Постійне посилання: http://val.ua/197383-print.html

Чернігівську воду очищатимуть американським препаратом

Вже влітку вода з водозабору „Подусівка”, звідки забезпечується водою половина Чернігова, проходитиме додаткове очищення.

В чому воно полягає і чому виникла потреба додатково очищувати воду, пояснили фахівці та медики.

Олександр Шкінь, директор „Чернігівводоканалу” розповів, що останнім часом значно зросла кількість скарг від чернігівців на якість питної води. Пан Шкінь пояснив, що коли вода проходить через водопровідну мережу міста, відбувається її вторинне забруднення.

Місто забезпечується водою з підземних джерел. Якість води, що подається у розподільчу водопровідну мережу Чернігова, відповідає вимогам відповідного ГОСТУ (ГОСТ 2874-82 «Вода питьевая»). До споживачів вода надходить через розгалужену систему водопроводів. З них 96% - сталеві та чавунні труби. Мережі в середині будинків також зроблені з труб чорних металів.

Після “подорожі” трубопроводами вода стає бурою та червоною, а на стінках труб утворюються жорсткі відкладення. Причиною таких процесів є агресивність води, яка вступає в контакт з металом труб і окислює його. Це призводить до пошкодження водопровідних мереж міста, наслідком чого є аварійні ситуації. Так, за даними міської СЕС, за чотири місяці цього року сталося 138 поривів труб, а минулого року чернігівські труби ламалися 573 рази.

Проте найбільше занепокоєння викликає те, що висока корозивна агресивність води (показник якості питної води, який відображає здатність води посилювати процеси корозії) має негативний вплив на здоров’я людей.

Цей факт підтвердив Юрій Загороднюк – голова правління ГО „Фонд розвитку водоочисних технологій” (м. Київ). Він повідомив про те, що Національний медичний університет ім. Богомольця проводив на початку цього року лабораторні дослідження чернігівської води. Вони показали, що середня швидкість корозії, яку спричиняє вода водозаборів “Ялівщина” та “Подусівка” згідно вимог (СОУ ЖКГ 41.00 – 35077234.010:2008) є високою і становить 0,110 мм/рік.

Така висока корозивність є небезпечним фактором, який негативно впливає на здоров'я людини. Вода з високим показником посилює процеси окислення в людському організмі. Вона також має підвищений вміст міді, свинцю, інших важких металів. Це відбувається через вимивання цих металів з труб.

Пан Загороднюк пояснив, що корозивна агресивність, яку наміряв у чернігівській воді інститут імені Богомольця, є вдвічі вищою за норму. Згідно стандарту система централізованого господарсько-питного водопостачання вважається захищеною від внутрішньої корозії і готовою до експлуатації за умови, якщо у системі забезпечується корозивність води, що не перевищує другий та третій ступінь. Тобто швидкість корозії має бути не більшою за 0,05 мм/рік.

У випадку, якщо рівень корозивної агресивності становить від 0,05 до 0,2 мм/рік, експлуатація системи водопостачання дозволяється протягом тільки одного сезону!

Олександр Шкінь бачить два шляхи покращення якості питної води. Перший – замінити всі труби на такі, які не піддаються корозії. Йдеться про труби з поліетилену, нержавіючої сталі, та з інших стійких до окислення матеріалів. Цей варіант потребує великих коштів – 400 мільйонів гривень (!) та тривалий за часом.

Є й інший варіант, який, на думку Олександра Шкіня, більше підходить нашому місту. Це зменшення агресивності води, забезпечення її стабільної якості протягом усієї “подорожі” – від водозабору до споживача через застосування інгібіторів корозії.

“Основні протикорозійні заходи визначає Держстандарт, - повідомив О. Шкінь. – Згідно стандартів нам треба застосовувати інгібітори корозії та електрохімічний захист. Перевага має надаватись інгібіторам, які здатні попереджувати утворення нових відкладень та видаляти уже існуючі”.

Для антикорозійної та стабілізаційної обробки води господарсько-питного водопостачання Чернігова рекомендовано застосувати реагент “Sea Questtm – Україна” (ТУ У 24.6-24100060-001:2007). Завдяки йому вода очищуватиметься, а також її якість буде відповідати державним стандартам та санітарним нормативам питного водопостачання за показниками корозивності та стабільності, переконаний директор “Чернігіводоканалу”.

Про препарат розповів Гарольд Стіфел – віце-президент фірми “AquaSmart” (США). Саме ця компанія і виробляє препарат Sea Quest, який виготовлений на основі поліфосфату натрію.

За словами Г. Стіфела, завдяки цьому препарату у воді буде знижений рівень свинцю, міді. Він виключає утворення червоного та чорного забарвлення води; забезпечує оптимальний антикорозійний контроль без визначення та коригування рН; зменшує необхідність застосування дорогих програм по очищенню труб, їх заміні та захисту; мінімізує виникнення аварійних ситуацій та перебоїв у водопостачанні.

Гарольд Стіфел повідомив, що препарат має міжнародні сертифікати NSF (США), DWI (Англія), гігієнічні сертифікати про допущення до виробництва, поставки, реалізації та застосування на територіях України, Росії, Польщі, Англії, Італії, Ізраїлю, США, Німеччини та багатьох інших країн. Висновок, що цей препарат може бути застосований в країні, видало і Міністерство охорони здоров’я України.

Говорячи про препарат, Юрій Загороднюк додав, що поліфосфат натрію „абсолютно безпечний для людського здоров’я”. Він розповів, що цей препарат є препаратом 4-го ступеню безпеки. До таких відносяться продукти харчування, біологічно активні добавки. „Хлор, яким очищають воду в багатьох містах України, має 1 ступінь безпеки, - наголосив пан Загороднюк. – Тож чернігівцям нема чого боятися!”

Думку медиків озвучила представник обласної СЕС Олена Безродна. Її, як спеціаліста, насторожує застосування для очищення води саме цього препарату. Олена Гаврилівна розповіла, що перш ніж використовувати Sea Quest, треба переконатися в тому, що він не впливатиме на стан здоров’я населення. Також треба знати, як ця речовина вплине на бактеріологічну якість води.

Пані Безродна переконана, що слід дізнатися і про альтернативні препарати, які також можуть очищувати воду. І хоча цей препарат має висновки санепідекспертизи Міністерства охорони здоров’я України, то коли вже остаточно буде вирішено питання про його застосування, треба розробити програму запровадження. Йдеться про постійний контроль та постійні лабораторні дослідження якості після застосування цієї речовини.

До речі, представник компанії виробника сказав, що компанія не проводила дослідження впливу препарату на стан здоров’я населення.

Говорячи про механізм очищення води, Олександр Шкінь розповів, що вода буде оброблятись перед подачею в мережу – через спеціальні насоси та дозатори препарат застосовуватиметься на водозаборах.

Вперше додаткове очищення буде встановлене на водозаборі “Подусівка” вже в липні-серпні цього року. З цього пункту водою забезпечується близько половини міста. За словами Олександра Михайловича, додаткове очищення становить 10% від складової вартості тарифу на воду.

Так що незабаром на чернігівців чекає підвищення тарифу на воду. Але заради власного здоров’я можна піти і на додаткові витрати, переконаний Олександр Шкінь.

Коментарі (16)

Скептик | 2009-06-09 09:40

"Державне підприємство
”Чернігівстандартметрологія” після планової перевірки якості питної води в місті наклала штраф на водоканал 9 тис. 539 грн. На трьох із чотирьох водозабірних станціях рідина була каламутною.
— Лабораторні дослідження показали, що вода з насосних станцій Ялівщина, Подусівка, Полуботки не відповідала держстандарту за показником ”каламутність”, — говорить 41-річна Тетяна Романюта із Чернігівстандартметрології.
— Причому на станції Полуботки каламутність перевищувала норму майже вдвічі. Відповідала стандарту лише вода на Бобровиці.
Вода з верхніх горизонтів змішувалася з глибинною, тому була каламутною. Чернігівводоканал обіцяє, що до нового року вона буде чистою. Для цього запустять чотири додаткові глибокі свердловини.
Чернігівську воду вважають однією з найчистіших в Україні".
А які хімічні сполуки викликали підвищену каламутність? Чи здатні спеціалісти ”Чернігівстандартметрологія” встановити причини, чи вони здатні тільки штрафувати населення за неякісну воду?
    
Відповісти | З цитатою

Водяной | 2009-05-31 19:57

Фігня якаяь трансцендентна! Дивився деякі матеріали, то в містах, розташованих на схилах від невиявлених проривів труб цілі будинки бо-зна куди провалювались. Але хрін його на фіг знає, де вони той препарат надибали! До речі в Європі приміняється - це правда. Та Болонська система теж в Європі була, а зараз відмовляються! Може, трохи почекати?Га? пане Шкінь? (правда головне, щоб труби не порозвалювалися до того часу)
Відповісти | З цитатою

Гигиенист | 2009-05-31 19:41

1. В питьевую воду города Чернигова, которая добывается из артезианских скважин глубиной 700 м и считается самой чистой в Украине...
В настоящее время источником водоснабжения города Чернигова является Черниговское месторождения подземных вод.
Запасы воды составляют 175 тысяч метров кубических в сутки.
Вода добывается из двух подземных горизонтов: бучакского и нижнемелового.
Первый - бучакский горизонт, залегает на глубине 60-120 м. Вода бучакского горизонта характеризуется повышенным содержанием железа (от 0,4 до 1.2 мг/дм3 и марганца от 0,02 до 0.,45 мгЪ/дм3).
Вследствие этого вода бучакского горизонта в г.Чернигове не соответствует даже требованиям ГОСТ 2874-82 "Вода пиитьевая".
Таких работающих скважин бучакского горизонта в г.Черниготв 56.
Второй, нижнемеловой горизонт,залегает на глубине 618-735 м.
Качество воды нижнемелового горизонта не соответствует требованиям государственных стандартов по корозионной агрессивности воды.
Таких работающих скважин нижнемелового горизонта в г.Черниготв 30.
Согласно официальной версии, все жители гЧернигова получают смешанную из двух- горизонтов воду.
При этом вода, которая не соответствует ГОСТ смешивается с водой которая лучше ГОСТ по ряду показателей (кроме агрессивн6ости) и в целом такую воду Минздрав разрешает подавать жителям города по специальному разрешению.
Такое разрешение выдают на основани заверения властей о том, что вода "закольцована" и все жители г.Чернигова пьют "усредненную" воду.
Однако для специалистов понятно, что благодаря такой схеме водоснабжения в г.Чернигове существует уникальная ситуация, при которой элитные районы снабжаются в основном из нижнемелового горизонта, а рабочие окраины в основном из бучакского горизонта (скважины 700 м. требуют насосов более высокого давления, чем скважины 100 м., поэтому качественная вода в дома поступает исключельно городскому начальству и так называемой "оппозиции").
За 2004-2009 г.г. в г.Чернигов зарегистрировано самое большое колмчество жалоб населения на качество питьевой воды в Украине.
Приглашаю к дискуссии.
Відповісти | З цитатою

Задовбаленко | 2009-05-28 12:58

"Нет!" - сказали мы фашистам.
Відповісти | З цитатою

Владимир | 2009-05-07 09:30

Автор, допиши статью.
Стоимость замены труб указана, где стоимость применяемого препарата?
Количество аварий указано, после применения аварии исчезнут? Трубы будут восстанавливаться и крепчать с каждым днем?
  Применение препарата такое же решение как и наш бюджет страны: деньги взяты, деньги проедены, ничего не построено.
    
Відповісти | З цитатою

Hittrets | 2009-05-07 08:40

Мало нам, что в стиральных порошках полифосфаты, так еще и в воду их добавлять будут. Между прочим, у некоторых категорий населения (особенно детей) есть аллергия на стиральные порошки. Не от полифосфатов ли??? А тут хотят вообще выбора лишить - "пить или НЕ пить полифосфат?".
Кстати говоря, полифосфаты попадая в организм связывают ионы кальция, замедляют рост клеток, разрушают костные ткани. В организме женщин после 40, образуется дефицит кальция, развивается остеопороз. А на ДЕТЕЙ НАШИХ как такое НОВОВВЕДЕНИЕ повлияет? (а потом говорим, "почему дети то хилые пошли, кости у них ломаются от одного прикосновения). О стариках я вообще молчу - у них и так недостаток кальция, так еще и ЭТО......
Відповісти | З цитатою

Серг | 2009-05-07 08:13

Когда же блин прокуратура и милиция прозреют и посаддят $околова вместе со Шкинем?
Кто не знает ШКИНЬ - РОДИЧ СОКОЛОВА !!! Водоконал их кормушка.
А садить есть за что (КРУ в прошлом году раскопало нарушений Водоконала на приличную сумму, но Шкынь откупился )
А схема нарушений простая: собирают с населения деньги и переводят на счет частных предпринимателей на едином налоге 200грн., к примеру, за транспорт или еще че, а те снимают наличные и делят, а документы фиктивные или по завышенным ценам составляют.К тому же у нас есть НОНСЕНС ВОДОКОНАЛ АРЕНДУЕТ СКВАЖИНЫ У ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНМАТЕЛЕЙ и таким же способом платит повышенные цены за воду им, а те снимают. Часть налички оседает в карманах $околова а часть у Шконя.
Відповісти | З цитатою

Серг | 2009-05-07 08:11

А потом говорят про повышение тарифов и появляются такие статьи:
http://www.gorod.cn.ua/news_9270.html
Відповісти | З цитатою

Pavlo | 2009-05-07 06:50

После просмотре материала возникли вопросы:
У любого вещества, принимаемого человеком есть побочные действия при обычной дозе и передозировке. Как узнать о таковых?
Препарат «Sea Questtm –Украина» - получается, состав специальный для Украины? Проводились ли исследования, какие их результаты?
Если состав неизвестен, как можно разрешать его к употреблению?
Если состав известен, может ли наша промышленность выпускать подобное вещество?
Відповісти | З цитатою

Саныч | 2009-05-06 22:32

Опять нас хотят поиметь за наши же деньги...
Когда ж они уже нагребутся?
Відповісти | З цитатою

а баба яга против | 2009-05-06 21:56

вода изменила свое качество? неужели 20-30 лет назад трубы не ржавели?
Кстати, посмотрел ГОСТ 2874-82* Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством и еще несколько СанПиН ов, но нигде не встретил нормы коррозионной агрессивности, стало интересно каким именно нормативам не соответствует качество воды
Если в тубы пустить, к примеру, керосин (по соответствующей стоимости и только американского производства), то они и вовсе ржаветь перестанут, и врачам работа будет и ученым и власти денег заработают
Відповісти | З цитатою

Сантехник | 2009-05-06 21:29

Применяется для смягчения воды в котлах , защиты труб от коррозии, а также опасная пищевая добавка е452
Відповісти | З цитатою

прохожий | 2009-05-06 17:22

наверное, главным в этом материале является предложение: "До речі, представник компанії виробника сказав, що компанія не проводила дослідження впливу препарату на стан здоров’я населення".
  В очередной раз ЗА НАШ СЧЕТ на НАС ЖЕ хотят провести эксперимент!?
Відповісти | З цитатою

Константин | 2009-05-06 16:56

Да нет, проще завысить цену на этот реагент, потравить им людей. А вместо того, что бы заменить трубы, разницу с завышенной цены на реагент положить себе в карман. Вот и все цели.
Відповісти | З цитатою

Нонна | 2009-05-06 16:45

А раніше, і зовсім недавно, наша вода була "найкращою в Україні" - той же О. Шкінь :)
Відповісти | З цитатою

Потребитель | 2009-05-06 16:10

Целого американца привезли препарат впаривать - а раньше как без этой химии обходились? а сколько он обойдется? а конкуренты где?
Відповісти | З цитатою


































































































































закрити

Додати коментар:

Реєстрація → Увійти →

Пошта
Web TV
Радіо
Об'яви
Показати всі сервіси Сховати всі сервіси
  • Пошта
  • Радіо
  • Об'яви
  • Знайомства
  • Форум
Реклама на сайті "Високий Вал"
Фотоновини

  Ні поїхати Черніговом, ні пройти. ФОТОфакт

Сергій СТУК

работа Ассистент менеджера Киев, прогноз погоды в Хмельнике на неделю, свежие харьковские новости, фильм Каникулы с чирлидершами, первый онлайн тв
Найкраще відео
Загрузка...
e-mail
Новини від JOB.ukr.net
Загрузка...
Робота у Чернігові
Загрузка...
Відправити резюме
RedTram
Загрузка...
Знайомства

Добрая Фея, 26
Киев
Ищу: парня

Ice-feathers, 25
Киев
Ищу: девушку

Ahava, 23
Донецк
Ищу: парня

Алексей, 42
Феодосия
Ищу: девушку
Marketgid
Загрузка...

последние новости
Реклама на сайті "Високий Вал"
Главпорт
15:12

Тігіпко вважає, що газовий контракт з Росією треба «врівноважити»

14:54

Ющенко йде додому і не хоче брати з собою Януковича і Тимошенко

14:46

Гриценко думає, що вчителі мають грати в ігри, які популярні серед учнів

14:44

Нафтогаз без дозволу Росії не дає документи Секретаріату Ющенка

14:34

Охоронець Януковича перейшов до Тимошенко

Тижневик "СІВЕРЩИНА"
08:51

Хто читає – той багато знає

08:45

Кожний зможе пошпигувати (якщо у вас є мобільний телефон)

08:38

Кругла дата в "Білій хаті": чернігівська телевежа

08:30

Квіти з Малинівки ... взимку

08:22

"У цікавий час живемо, панове!"