This version of the page http://gazeta.ua/blogs/?p=845 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-16. The original page over time could change.
Блог Газети.ua
Газета . ua : новини України, світу, політики, спорту, культури

Гунько Олександр

Журналіст відділу Коментарі "Газети по-українськи"

Про себе:
Я народився і виріс на Херсонщині. Тоді була імперія, і краще жилося в провінції біля моря (хоч і Каховського). Тебе ніхто не чіпав, і можна було вивчати Шекспіра і Франса, співати Висоцького й Івасюка, потихеньку хіпувати на рок-тусовках, а на святкових демонстраціях, проходячи повз трибуну, тримати дулю в кишені.Потім настала перебудова і гласність, прийшла незалежність, і скрізь було місце для подвигу. Виборчі кампанії стали суцільним адреналіном, а курси біоенергетики, ритмології і трансцендентальної медитації цілком замінили "Стислий курс ВКП(б)".Але тепер усе найцікавіше відбувається в столиці. Як найбільш тліюче вогнище трипільської культури, вона прогресує вшир і вглиб, вправо і вліво, вперед і назад.Приростає, як на дріжджах, регіонами, стає опорою Батьківщини і потроху забуває соціалістичний запопадливізм.Тому я в цей час у цьому місці. І знаю, чому. Щоб вести свій щоденник життя нашої любої України.

Всі тексти автора
 

Мобільник для монаха

Біля воріт Києво-Печерської лаври довготелесий монах із аскетичним лицем хвалився парафіянину новим мобільником. Розповідав, які там є “навороти”. Оперував такими термінами, які ще не чув.

Мені пригадалося, як на початку 2000-х років у Херсонській єпархії зчинився скандал: настоятель однієї з православних церков міста користувався комп’ютером. Церковне начальство вимагало позбутися “бісівського знаряддя”. Але батюшка виявився упертим і разом із усім своїм приходом перейшов до Київського патріархату.

Протягом своєї історії християнська церква затято боролася з наукою, технікою і прогресом. У середні віки тих, хто посмів науковими відкриттями похитнути релігійні догми, спалювали на вогнищах – як Джордано Бруно, чи змушували відрікатися своїх переконань – як Галілео Галілея.

Коли в Росії з’явилися перші паровози, попи злякано хрестилися і кричали: “Згинь, сатана!” Ще досі у старовірців заборонено дивитися телевізор і користуватися звичайним телефоном.

Церква змушена була модернізуватися лише тоді, коли відчувала, що прогрес просто прокотиться по ній, як потяг по рейках, і зникне за обрієм. На Заході зміни відбувалися швидше – там уже давно з’явилися різні течії християнства, у костелах, соборах і молільних будинках використовують аудіо-відеоапаратуру, пісні про Ісуса складають під сучасні ритми.

Під час папства Івана Павла II Ватикан реабілітував Галілео Галілея (1992) і Миколу Коперника (1993). Нині італійські вчені вимагають того ж стосовно Джордано Бруно. А от РПЦ не поспішає знімати анафему з Івана Мазепи, хоча зрозуміло, що вона була політичним актом, адже гетьман не порушував релігійних канонів.

1901 року Лев Толстой у відповідь на звернення до нього Синоду пояснив, чому зрікся православ’я: “…я переконався, що учення церкви є теоретично підступна і шкідлива брехня, практично ж збори найгрубіших забобонів і чаклунства, що приховують абсолютно весь сенс християнського учення”.

Опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки на початку 2009 року засвідчило, що росіяни взагалі і прихожани православної церкви зокрема далекі від думок про зміну церковних засад. 44% опитаних заявили, що православна церква повинна виступати в ролі “охоронця своїх багатовікових канонів і традицій”. Лише 32% вважають, що церква має мінятися у дусі часу, щоб відповідати запитам суспільства.

Схоже, що церковне начальство РПЦ більш “продвинуте”, ніж віряни. Під час недавнього приїзду до України патріарха Кирила його почет їздив на шикарних іномарках, а батюшки були “озброєні до зубів” мобілками, цифровими відеокамерами та іншими атрибутами сучасної техніки і розкоші. Сам предстоятель ще півтора десятка років тому почав займатися бізнесом – торгував цигарками, алкогольними напоями і нафтою, відкрив кілька фірм і банків. Проявив себе як здібний шоумен – вів авторську православну програму на телебаченні. А торік на 1020-літті Хрещення Русі він запам’ятався киянам своєю появою на масштабному рок-концерті на Хрещатику. Тобто, намагається іти у ногу з часом.

Отже, коза таки прийшла до воза: у третьому тисячолітті від Різдва Христового церква прийняла прогрес. Але чи прийме тепер він її?

55 коментарів

Коментарі відвідувачів
  1. 55. Автор

    53. неместный 03.09.2009 18:32
    52. Автор 03.09.2009 14:59
    Філософія – це якраз і є сфальсифікована євреями Біблія.)))

    Західна і східна філософії якраз і протистоїть сіонізму.

  2. 54. москаль-54

    Уши убери-торчат.Неужели ты думаешь,что дураков,вроде тебя так много,что ты за ником спрячешься?Вот не поскуплюсь на пару пузырей,попрошу ребят-пусть твой комп “подвесят” покрепче.Короче,допрыгаешься ты у меня,заяц.

    -
    __И не говори,что я тебя не предупреждал.

  3. 53. смерть кацапським нацистам

    Судячи по коментарях, то кацапське бидло замінило собі Ісуса Христа Гундяєвим? – Яка убогість. Розкол в гундяйському православ”ї неминучий: високоосвічене фарисейство і лицемірство це те, з чим Христос боровся і пішов на хрест. Розумні і освічені фарисеї розп”яли Ісуса колись – розпинають його церкву і зараз.

  4. 52. неместный

    52. Автор 03.09.2009 14:59
    Філософія – це якраз і є сфальсифікована євреями Біблія.)))

  5. 51. Автор

    Філософія – це якраз і є найголовніша наука на Землі. Повторюю: тему реабілітації Бруно підняли італійські вчені. А найбільшими єретиками є усі попи, ксьондзи і рабини, які задурюють голови довірливим прочанам власним невіглаством і сфальсифікованою євреями Біблією.

  6. 50. ТД

    Уважаемый автор, так каким научным достижением прославился Бруно? Кто из его современников-ученых признавал коллегой? Его космология носит религиозно-философский, а не научный характер. Между ним и Коперником – огромная разница. Как теория о переселении душ положительно повлияла на научно-технический прогресс? Его теории о бесконечности вселенной основаны не на научных изысканиях, а на герметизме и том же пантеизме. Если он виноват в коперникианстве – то почему не сожгли Коперника? Сам Галилей отказывался называть Бруно ученым и тем более астрономом. А Бруно, пардон, испаскудил теорию Коперника своими герметическими фантазиями. А кроме того, он пропагандировал идеи, кардинально отличавшиеся от вероучения церкви относительно Личности Бога, отвергал христианские таинства и позволял себе смеяться над фактом рождения Христа от Девы. Ну, и магией баловался как практикующий герметик. И считался монахом!Ну, какая тут наука???????? Классический еретик!Бруно судили не как ученого-мыслителя, а как беглого монаха и отступника от веры.
    Вас смущает сам факт казни? Так у нас в современном мире не казнят за многие вещи, которые тогда считались непозволительными. Например, проделки маркиза Карабаса из сказки “Кот в сапогах” должны караться отрублением головы. За присвоение простолюдином самочинно дворянского титула.

  7. 49. Автор

    Джордано Бруно в астрономії підтримував погляди Коперника, пропагував ідею про нескінченність Всесвіту і про безліч заселених світів (т.зв. пантеїзм) та метапсихоз (переселення душ. За сумніви щодо непорочного зачаття Діви Марії накликав на себе підозри в єресі. Головна наукова праця – “Про нескінченність всесвіту і світи”. Після семирічного тюремного ув’язнення і марних спроб схилити його до зречення від своїх учень 26 лютого 1600 року Бруно спалили на Кампо дєї Фіорі (Площі Квітів) як єретика і порушника чернечої обітниці. Релігію вважав за спрощену на потреби людей версію філософії, а релігійні практики — забобоном, породженим з неуцтва.

  8. 48. ТД

    Мда…тут все в кучу…Мобилки, паровозы,Галилей…Джордано Бруно сожгли за оккультизм и гностицизм,а не за его “научные воззрения”.И его реабилитация невозможна.
    ПЦ не отвергает тех.прогресс, не противоречащий ее вероучению.Мобилки и компьютеры – да, клонирование и эвтаназия – нет.Но у кого есть склонность к зависимости от вещей – тому низзя и мобилку. Что непонятного?
    Высмеивать осторожность церкви относительно всех новшеств – все равно что высмеивать всех консервативных людей,у которых до сих пор нет компа.
    По поводу инквизиции: боролись не с тех.прогрессом.Как нас учили в советской школе, так мы и продолжаем повторять. чтобы понять феномен инквизиции, найдите в сети “Молот ведьм” и почитайте хоть чуть-чуть. Средневековая Европа настолько погрязла в колдовстве самого ужасного свойства, что католическая церковь не смогла найти иных методов борьбы, кроме как огонь. Скупали детей бедняков, убивали, расчленяли, устраивали на телах черные мессы вкупе с оргиями… Причем везде и повсеместно – вплоть до королевских дворцов. Остановить это попробовали тупым страхом смерти.
    Ну, причем тут борьба с наукой???
    Автору незачот. Борется скорее с советскими агитками, нежели с дремучестью и мракобесием в церкви.

  9. 47. Глеб Жеглов

    -47Украина за 18 лет что создала? То-то.-
    Как что -гомооранжоида свидомитого.Это что ,мало?И доказала,что страной может рулить простой колхозный бухгалтер-бджоляр.И есть какая-то загадочная “вона”,которая працюе,когда воны ..(тут можете поставить любую фигню).

  10. 46. Алик

    “Модернизироваться” это как негры американские плясать в церкви? Или гомосятину освящать как англиканская церковь? Ох и озабоченный вы автор! Церковь задаёт “систему координат”. Не надо менять систему координат. Вон в Иране муллы прогресс технический возглавляют. Сказали: будущее Ирана в современных технологиях. И все – церковь церковью, а прогресс прогрессом. За 18 лет даже космическую программу с нуля создали. В нанотехнологиях первые в мире. Украина за 18 лет что создала? То-то.

  11. 45. Автор

    Ніхто не каже, що це зло. Мова про те, чи зможе церква модернізуватися і ІІІ тисячолітті?. Чи просто виникне якось нова релігія – як синтез усіх світових віровчень?

  12. 44. Джэйре-amigo

    Телефизор, компьютер, мобильник – зло? Фарисейство! Монах за компьютером – не вижу ничего предосудительного! Компьютер – это лишь способ передачи информации, орудие труда, и тому подобное. Чистому всё чисто. Если человек светел – то всякая пошлость, которой наполнен интернет, его минует, пройдёт мимо. Он её просто не заметит! Лишь бы умел пользоваться с добром для людей!

  13. 43. Глеб Жеглов

    43 Автор 31.08.2009 12:12

    В інтернеті було повідомлення про Кирила Гундяєва. – В интернете,как на заборе,пишут все кому не лень.

  14. 42. Автор

    В інтернеті було повідомлення про Кирила Гундяєва.

  15. 41. Макс -> Автора

    “на 1020-літті Хрещення Русі він запам’ятався киянам своєю появою на масштабному рок-концерті на Хрещатику” – вы спутали – там был поп Андрей Кураев, а не патриарх Кирилл.

  16. 40. Автор

    39. Глеб Жеглов 30.08.2009 12:07
    Гуня,а чего тебе не раскрыть новую тему:”60 соток для Кравчука”?Или “Так крали ці руки,чи ні”?”Дак працює вона?І де результат”

    Усе буде. Тільки не все відразу. Я, між іншим, працюю на газету. А блог – це робота за сумісництвом.

  17. 39. Автор

    38. баринДД 29.08.2009 13:26
    Господин Гунько, к сожалению, Вами написанноое: типическое славянофобство.

    Це щось нове! До цього мене звинувачували тільки в русофобстві. Ну то зрозуміло: “Вот приедет барин, он нас рассудит”…

  18. 38. Глеб Жеглов

    Гуня,а чего тебе не раскрыть новую тему:”60 соток для Кравчука”?Или “Так крали ці руки,чи ні”?”Дак працює вона?І де результат”.А то твой талант распыляется по мелочам.

  19. 37. баринДД

    Господин Гунько, к сожалению, Вами написанноое: типическое славянофобство. Весьма распространенное для славяно-моголов и “половинок” из черты соедлости. Суть то, что усилиями “черезчур свидомых украинцев”, раскалывает население этих земель на протяжении почти 700 лет. Ибо, устроенные на территории сегодняшней Украины, на татаро-монгольском базисе поляками этнозаповедник – Галиция, а русскими – “черта оседлости”, так дают о себе знать, что Украина превентивно находится в состоянии раскола. И религиозного, и этнического. Не пора бы вам, журналистам, начать работать в объединительном русле? На сглаживание исторических противоречий, на взаимоустраивающую население страны идеологию ее развития. Кстати, ваш сайт, тоже не весьма в этом отношении порядочен. Привет, пану Вакуле, по-украински лукаво тупо не сумевшему открыть ни “Воно”, ни “Бандерланд Галиция. Не хочу, значит не могу?!!

  20. 36. Алик

    “Табачный поп Кирилл”. Для себя лично он не своровал ничего. Вытеснил других барыг – молодец. Острый ум, мгновенная реакция, кругозор, эрудиция, прекрасно подвешенный язык делают Кирилла желанным гостем везде ( в отличие от нашего бджоляра). А ссыкота и уебки из свидомых просвит-хуесвит просто в штаны обделались от одной мысли о дискуссии в прямом эфире с Кириллом. Уважение ему не за патриарший сан.

  21. 35. москаль-tgrey

    Обидчивый Вы парень,но отвечу-источники более чем сомнительные,впрочем,чем надежнее выглядит вещь,тем выше вероятность подделки.Мы настолько привыкли к льющейся на нас же грязи,что даже сатисфакции не требуем.И всё таки-сито отбора должно быть довольно частым-это ведь вопрос того же бизнеса-кто ж рискнет выставить сомнительную фигуру?

  22. 34. Глеб Жеглов

    “Набери в пошуку “Табачный поп Кирилл” – і тобі стільки джерел відкриється, що за все життя не перечитаєш”
    Прочитал-неубедительно,сплошной форум.
    А как же папа Бенедикт16?Я в смысле его “героической” молодости?
    Свідок,если тебе известны случаи правонарушений (уголовнонаказуемых),то этим занимается милиция и прокуратура.Православные утаить не смогут.Или ты типа “-кто свидетель?-Я свмдетель,а что произошло?

  23. 33. голос

    для 28. Автор
    “Набери в пошуку “Табачный поп Кирилл” – і тобі стільки джерел відкриється, що за все життя не перечитаєш”

    Та навіть якщо і займався бізнесом – він що? собі особисто збудував хороми? купив собі особисто Лексус? своїй родині пороздавав церковні землі?
    ВСЕ ПІШЛО НА ЦЕРКВУ!
    Хто з них кращий – наш ющенко чи Патріарх? Ющенко – який за ДЕРЖАВНИЙ, тобто наш з вами кошт утримує свого синочка (починаючи з мобілок Верту, іномарок і закінчуючи по 100000 у.е. на казино)? пані Клер – котра за НАШ кошт назбирала грошей на дитячу лікарню майбутнього – де ця лікарня? вчора показували – чисте поле – навіть котловану ще немає! і ще цікаво – тут НЕТом півроку тому ходила цифра пожертвувань 260 мільйонів, а вчора розмова велась вже про 116 – різницю моль зїла? Це по-перше. А по-друге, хай би “закрутила” бізнес і на зароблене щось збудувала!

  24. 32. Dat

    Ці багаті досягненням кільтури (Гринджоли чи Пающие труси і т.і.)сидить і у мобілках, в які дивляться і деякі монахи і діти наші. Тільки одне те, що через ці мобілки зросла кількість розмов у людини, вже все пояснює. Як говорив один святий:”Багато я бачив тих, що спасаються у мрвчанні, а із багатоглаголющих жодного.”

  25. 31. неместный

    30. Автор 27.08.2009 11:50
    Видно пана по лексиці. Мабуть, нетутешній!
    ———————————
    Не, гунько, не моё)))Но присоединяюсь! Надо быть душевным имбицилом, как ты, что бы лезть в душу…

  26. 30. Свідок

    24. Педофілію викривають в католиків. Судять. Показують документальні фільми. Говорять, а не замовчують, як православні. На гарячий обід в Римі біля церкви голодний завжди може розраховувать.

  27. 29. Автор

    Видно пана по лексиці. Мабуть, нетутешній!

  28. 28. Тутешній

    Яка противна людина цей Гунько.
    Таким людям тільки коли в морду даси розуміють. Слів не розуміють, а тільки коли в морду.
    Сука-провокатор, можна сказати.

  29. 27. Автор

    19. МОСКАЛЬ-АВТОРУ 26.08.2009 17:17
    А вот по поводу увлечений молодости патриарха Киилла хотелось бы заглянуть в первоисточники,им тоже верить трудно,но все же.

    Набери в пошуку “Табачный поп Кирилл” – і тобі стільки джерел відкриється, що за все життя не перечитаєш.

  30. 26. tgrey-Глебу і Москалю

    я привів першу ліпшу зсилку яка попала на очі, бо не маю ні найменшого бажання бути літописцем Кирила. Багато і російських сайтів також було в списку – але це не важливо.
    а зараз ми говоримо не про конфесії, а про те як церква повинна йти в ногу з часом чи залишатись і дальше такою ж консервативною.
    навіть в порівняння з дитинством вже бачу прогрес в церкві – хоча б такий мінімальний як те що поставили лавки, на яких старші люди сидять. і священники і церква (ну не всі звичайно) тепер стають ближчою до народу – відкриваються і “веселі канікули” для дітей, і утворено щось типу “училища” яке видає навіть дипломи спеціалістів.
    якщо церква не йтиме назустріч сучасності вона приречена на загнивання.

  31. 25. Алик

    Да у Гуни просто кризис мысли! Есть тема, Гуня. Под Москвой узбека на горячем изловили, он козу трахал, в смысле не “козу”, а козу. Бери его в соавторы. Он тебе мыслей свежих подкинет, обучит, наставит, направит. Опусы твои станут интереснее. И редакция денюжку даст. И читатели будут благодарны. И коза тебе останется. А?

  32. 24. МОСКАЛЬ-tgreu

    Не получилось открыть,но все равно”спасибо”.Проще искать по буквенным обзначениям сайта.К положенной “по штату” святости я отношусь критически,ясно,что рекомендациями от Всевышнего там не пахло,но и верить на слово Гунько я не могу-есть веские причины,есть у меня друг,смею так сказать,отец Михаил из Киселевой Балки(посмотри в Яндексе)-простой,веселый-порядочный до дыр в рясе мужик.А если учесть,что иногда за день у него в приходе 800-1000 прихожан бывает(матушка им обеды готовит!),и каждый денежку Богу жертвует-то это уже святой.Думаю заскочить на днях,спрошу по патриарху-он ответит,но обязательно напомнит,что в церковь(храм)идут не к священнику,а к богу.Священник не депутат,иммунитета не имеет.Я,кстати,крещеный,но не верующий-но вот как благодать на меня исходит,уж не знаю откуда,ощущаю.Место святое- и не пустое,там шахтеры-пенсионеры храм строят,безоплатно,какие с богом расчеты-Так ,не поверишь,конечно-это ж ангелы во плоти,курят,правда,но за территорию выходят.
    Вообще дела церковные трогать не надо-государственным мужам-в первую очередь,есть у них священный Синод,пусть разбирается,а государство пусть за братией присматривает,как и за всеми,кто на его территории находится.
    А верования-какая разница,Бог-то один,как не крути и как к нему не обращайся.

  33. 23. Глеб Жеглов

    tgrey,вибачай,але це не джерело,якому треба довіряти.Давайте зараз згадаємо католіків-педофілів,за яких Ватикан виплачує відкупні.А папа Бенедікт16 був у гітлерюргенті.З уніатами теж не все гладко.Різниця в тому,що є джерела,які відомі всім,а є блоги,на якіх хто що хоче,то і пише.

  34. 22. неместный

    12. Глеб Жеглов 26.08.2009 14:53
    Гуня-Лора,читайте сайт “Православие” и не распространяйте брехню в отношении Патриарха Кирилла.
    Смотрите,а то не так давно одного “борца” с Православием молния уже поразила.А тут осень скоро,дожди,молнии…
    —————————————-
    А гунько и лора- это диод))) Входит со стороны “дерьмантина” всё, а со стороны разума-планка упала..)))

  35. 21. голос

    а, так мо автор має на увазі що в звязку з відродженням трипільських традицій на україні нам всім давно пора відмовитись від мобілок і компів? а замість смс-сок надсилати винахід нашого президента – спеціально тренованих бджіл? то-то я дивлюсь що за останні 4 роки Україна відкотилась добряче назад – що в економіці, що в культурі (ну не вважати ж досягненням кільтури Гринджоли чи Пающие труси) – так то вектор розвитку тепер такий – назад в Трипілля?

  36. 20. tgrey-19. москалю

    я просто погуглив
    conscience-ua.+blogspot.+com/+2009/+07/ blog-post_28.+html
    позабирай просто плюси
    а нарахунок менше подавати будуть – добре сказано
    просто в людей є віра в священників як людей і деколи ця віра заслоняє здоровий глузд

  37. 19. Глеб Жеглов

    Чурка ты чухонская,тебе же русским языком сказано,что я служу в МУРе.Или тебе всеравно куда идти,лишь бы на три буквы.

  38. 18. МОСКАЛЬ-АВТОРУ

    Сегодня я добрый,ругаться не буду.Со священнослужителями сейчас50/50-есть торговцы,и есть святые-сам не одного видел-неканонизированые,но уже святые.Внешне обычные парни,кстати.
    А по поводу мобилок и пр.подобных штучек-то пусть хвалятся попики,меньше подавать будут.И вообще-не загонять же их обратно в пещеры(Ближние и дальние).А вот по поводу увлечений молодости патриарха Киилла хотелось бы заглянуть в первоисточники,им тоже верить трудно,но все же.Диковато выглядит Ваше утверждение,оскорбительно-не для святейшего,для паствы.Только не отсылайте к эпосу древних,посвежее найдите.

  39. 17. Автор

    А що в ФСБ і цьому учать? Одна моя колишня колега “дочистилася”, що тепер двічі на рік її кладуть у Степанівку. Так що дивись, Глєбушка, не перечисть!

  40. 16. Глеб Жеглов

    Ні,ну який же ти убогий,Гуня.Типовий ущербний.І відповіть твоя мені знайома.
    З тобою все ясно.Ходи далі з дулєю в кармані.”Попики” не судять,так що ти вчи матчасть.Теж мені “інтелектуал”.
    Займись чисткою карми.

  41. 15. tgrey

    прогрес то прийме цервку і прийде до неї.
    і нічого поганого в цьому нема.
    виживає той рух чи та течія яка пливе в ногу з часом а не консервативна

  42. 14. Автор

    # 11. Глеб Жеглов 26.08.2009 14:38
    Еле́на Петро́вна Блаватская, урождённая Ган фон Роттенштерн,писала об очищении человеческой души,невзирая на вероисповидания,цвет кожи,национальность.Судя по всему,Гуня,как патологический руссофоб,никогда не очистит карму.

    Ну у всіх москалів одна пісня: хто не з нами, той проти нас! По-перше, не суди і не судимий будеш (це із християнства), а по-друге, усіх судитиме Крішна, а не православні попики з явними нахилами до черевоугодництва. Учи матчасть, Глєбушка! А то твоє ефесбешне начальство пошле тебе у Мордовію на курси підвищення кваліфікації.

  43. 13. Лора

    Глебу. Я не борюсь з православієм, бо кожної неділі ходжу в православну церкву.

  44. 12. Глеб Жеглов

    Гуня-Лора,читайте сайт “Православие” и не распространяйте брехню в отношении Патриарха Кирилла.
    Смотрите,а то не так давно одного “борца” с Православием молния уже поразила.А тут осень скоро,дожди,молнии…

  45. 11. Глеб Жеглов

    Еле́на Петро́вна Блаватская, урождённая Ган фон Роттенштерн,писала об очищении человеческой души,невзирая на вероисповидания,цвет кожи,национальность.Судя по всему,Гуня,как патологический руссофоб,никогда не очистит карму.

  46. 10. Мамай-Автору.

    9. Автор 26.08.2009 13:24

    # 3. Мамай-Автору. 26.08.2009 11:20
    А как Кришна относится к мобильникам и паровозам?Просветите пожалуйста.

    У ведичні часи користувалися такими технічними винаходами, що нам і не снилося. Чого тільки вартий лук Арджуни! Читайте “Бгагавад-Гіту” і не ставте безглуздих запитань.
    =====================================
    Ну,так интересно же на самом деле.Обращаюсь за помощью к “просвещенному”,а он отсылает читать “Гав-гав-гиту”…Может я тоже хочу кришнаидом стать.
    И не говорю же вам:”Не пишите безглуздих статей”!

  47. 9. Автор

    # 3. Мамай-Автору. 26.08.2009 11:20
    А как Кришна относится к мобильникам и паровозам?Просветите пожалуйста.

    У ведичні часи користувалися такими технічними винаходами, що нам і не снилося. Чого тільки вартий лук Арджуни! Читайте “Бгагавад-Гіту” і не ставте безглуздих запитань.

  48. 8. Автор

    # 5. 1 26.08.2009 12:11
    Автору. Пачкун вы однако до неприличия…
    И это вчсе что вы можете сказать в защиту кришнаитства? И карма у вас грязная, а кармы загажены. В баню не пробовали сходить?

    Це називається: наздогад буряків, щоб дали капусти. При чому тут захист крішнаїзму? Крішнаїзм мого захисту не потребує – його захищає сам Верховний Бог-Особа Крішна. А карма очищується покаянням, молитвами і мантрами, а не віником чи милом. Окультурюватися треба, чукча!

  49. 7. Лора - автору

    Це служителі церкви прийняли технічний прогрес. А сама Церква – це її миряни, Ви ж самі написали, що не хочуть змін (не особистих, а у Церкві). Що ж до такого бізнесу предстоятеля – це взагалі нонсенс. В Біблії написано, що продавати алкогольні напої – це гріх. Але кожен сам буде відповідати за свої гріхи. Схоже на те, що предстоятель не вірить, що предстане перед Богом і буде давати відповідь за свої гріхи. Напрошується логічний висновок: він не вірить в існування Бога.

  50. 6. 1

    Автору Пардон : чакры загажены.

  51. 5. 1

    Автору. Пачкун вы однако до неприличия…
    И это вчсе что вы можете сказать в защиту кришнаитства? И карма у вас грязная, а кармы загажены. В баню не пробовали сходить?

  52. 4. Автор

    2. Глеб Жеглов 26.08.2009 11:10
    Кришнаиту Гуне не понять хрестианской души

    Пока що я не крішнаїт, а тільки вивчаю учення Крішни. А хто це у нас “хрестианська” душа, крім Блаватської?

  53. 3. Мамай-Автору.

    А как Кришна относится к мобильникам и паровозам?Просветите пожалуйста.

  54. 2. Глеб Жеглов

    Кришнаиту Гуне не понять хрестианской души.Только забыл ты написать,что на костре людей сжигала инквизиция римско католической церкви.Это католики боролись огнём и мечом с инакомыслием и прогрессом.И как тебя,бесовская душонка, занесло к воротам Киево-Печерской лавры?Ты бы лучше посетил резиденцию Денисенка,т.е.Филарета.Он тоже не на “Таврии” передвигается.Да и униаты в Киев переселяются.И,сам понимаешь,не бедствуют.Но Гуне это не интересно.Он до сих пор с дулею в кармане.Вот тебе и “независимый” журналист.

  55. 1. Воно

    Оно то конешно так… потому шо шо ж…

Правила

Коментарі, які не суперечать загально визнаним моральним і етичним нормам, публікуються вільно. Коментарі, які не невідповідають Правилам, будуть вилучені модератором.

Забороняється: вживання нецензурних висловів та ненормативної лексики; ображання відвідувачів; прояви ненависті; пропаганда расової, національної та релігійної ворожнечі; реклама та самореклама.

Просимо: будьте ввічливими, терпимими; шануйте один одного.


У зв'язку зі збільшенням спаму заборонені коментарі з посиланнями. Коментарі з кількістю символів більше як 4000 будуть обрізатися.
 
(не відображається)

Увага! Автор блогу несе повну відповідальність за опублікований текст. Редакція може не поділяти точку зору автора!