This version of the page http://www.president.gov.ua/news/14977.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-15. The original page over time could change.
Відбулася зустріч Президентів України і Туркменістану - Офiцiйне представництво Президента України
15.09.2009 12:17
 

Відбулася зустріч Президентів України і Туркменістану

У Ашгабаті відбулася зустріч Президента України Віктора Ющенка і Президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова у форматі «віч-на-віч» та переговори під головуванням Глав держав.

Під час спільної прес-конференції Віктор Ющенко повідомив, що сторони обговорили увесь спектр питань українсько-туркменських відносин.

За підсумками переговорів досягнуто домовленість Президентів про створення робочої групи, яка працюватиме над формуванням міждержавної комісії на рівні Глав держав. Можливість створення такого органу розглядається для того, щоб підвищити рівень двосторонніх відносин.

Також під час переговорів було обговорено шляхи інтенсифікації двосторонньої торгівлі та скорочення негативного для України сальдо.

 Довідково: За даними Держкомстату України, обсяги товарообігу між Україною і Туркменістаном у першому півріччі 2009 року склали 852 881 дол.США, у т.ч. експорт – 155 244,3 дол.США (майже 123,5% порівняно з 1 півріччям 2008 року), імпорт – 697 636,7 дол.США (21,2% порівняно з 1 півріччям 2008 року), сальдо від’ємне – 542 392,4 дол.США.

У темі економічної співпраці українська сторона висловила зацікавленість у розвитку таких її напрямків, як машинобудування, зокрема розширення участі українських компаній в інфраструктурних проектах Туркменістану, у тому числі у паливно-енергетичній сфері, авіабудуванні, проведенні космічних досліджень, сільському господарстві тощо. Прикладом успішної участі України в таких проектах є завершення будівництва унікального для регіону Центральної Азії залізничного моста через р. Амудар’я, яке виконала українська державна корпорація «Укртрансбуд».

Віктор Ющенко повідомив, що підтвердив своє запрошення Гурбангули Бердимухамедову здійснити візит в Україну і запропонував під час цього візиту провести засідання міжурядової комісії з економічної співпраці, що має дати імпульс розвиткові економічних відносин двох країн. Українська сторона, окрім того, запропонувала скласти план дій двосторонніх відносин на найближчі два роки. Також під час цього візиту Президент України запропонував провести форум ділових кіл. «Ми країни, які мають унікальний потенціал, але часто він не реалізується через дефіцит контактів та інформації», – пояснив Глава Української держави мету такого форуму.

У цілому, за словами Віктора Ющенка, на ринку Туркменістану працює 24 українські компанії, які вже здійснили понад 50 проектів. «Для нас важливо, щоб такого роду політика продовжувалася», – наголосив Президент України.

Під час переговорів також було обговорено питання відновлення регулярного авіаційного сполучення між Києвом та Ашгабатом.

Значну увагу сторони також приділили активізації гуманітарної співпраці. Зокрема, українська сторона запропонувала збільшити кількість туркменських студентів, які навчатимуться в українських навчальних закладах, та висловила готовність активізувати співпрацю в науковій сфері, зокрема, укласти необхідні угоди між національними академіями наук.

Також окремим блоком сторони обговорили питання міжнародної співпраці та взаємодії країн у рамках ООН та інших міжнародних організацій.


Конституційні зміни

Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1053/2009
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня працівників суду

Графік Президента

16.12.2009
Робоча поїздка на Київщину 
16.12.2009
Зустріч з обдарованими дітьми України з нагоди Дня Святого Миколая 
15.12.2009
Робоча поїздка до Одеської області 

Події

Робоча поїздка
до Волинської області

Акценти Президента

Аналітика

Фотоальбом


Президент відвідав 40-у бригаду тактичної авіації

Віртуальна екскурсія