This version of the page http://rep-ua.com/46824.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-14. The original page over time could change.
rep-ua.com | АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю | Володимир СІВКОВИЧ: Коли маленьких дітей ніхто не контролює, з них виростають погані хлопчики. Те ж саме може бути й з урядом
     

АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю    

НОВИНИ
РЕПОРТАЖІ ТА СТАТТІ
РОЗСЛІДУВАННЯ
ОПИТУВАННЯ
КУЛЬТУРНИЙ ПРОСТІР
АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю
БЕЗ КУПЮР
У СВІТІ
ЛЮДИНА І СУСПІЛЬСТВО
ДОКУМЕНТИ ТА АНАЛIТИКА
АРХIВ
2005 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2006 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2007 » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Пользовательского поиска
Курси НБУ на 14.12.09
USD/UAH
7.982800 
EUR/UAH
11.780218 
RUR/UAH
0.264240 
EUR/USD
1.475700 
Володимир СІВКОВИЧ: Коли маленьких дітей ніхто не контролює, з них виростають погані хлопчики. Те ж саме може бути й з урядом
И-РЕПОРТЕР      31 серпня, 17:37

Народний депутат України від Партії Регіонів Володимир Сівкович про політичну ситуацію в парламенті напередодні чергової сесії та перерозподіл владних повноважень між президентом та Кабміном в ексклюзивному інтерв’ю «І-РЕПОРТЕРУ»

Щодо змін, внесених до тимчасового регламенту роботи уряду. Анатолій Матвієнко заявив, що ця постанова уряду спрямована на посилення конфронтації між президентом і прем’єр-міністром. Яка мета цієї постанови?

Уряд виконав те, чого вимагає діюче законодавство. У президента є конституційний орган – Рада Національної Безпеки. Через цей орган він може давати будь-які доручення уряду. Що стосується самого президента, то згідно з Конституцією будь-яких повноважень, що б давали йому право надавати уряду доручення, не існує. Але механізми його втручання в стратегію розвитку держави в нього є.

Чому про це ніхто не говорив у 2004 році?

Тому що зміни до Конституції вступили в силу 1 січня цього року.

Наскільки я пам’ятаю, про те, що президент має право давати доручення Кабміну, не йшлось ні в старій редакції Конституції, ні в новій?

Є повноваження Президента і є повноваження Кабінету Міністрів. Якщо чиновники, що працюють в Адміністрації Президента до сьогоднішнього дня не вивчили Конституцію, Кабінет Міністрів їм це нагадав.

Нещодавно Віктор Янукович заявив про необхідність введення інституту державних секретарів, які б мали відповідати за функціональний напрямок роботи міністерств. Наскільки таке рішення буде виправданим і чим функції цих секретарів будуть відрізнятися від держсекретарів часів Кучми?

Знову ж таки я посилаюсь на нову Конституцію. У парламенті може бути в будь-який момент створена нова коаліція - відбудуться зміни в уряді. Для того, щоб Кабінет Міністрів працював стабільно й у його роботі не було таких перекосів, як після «помаранчевої» революції, коли було звільнено десятки тисяч людей, почалось падіння темпів росту ВВП, доцільне введення інституту держсекретарів. Це дасть можливість зменшити ті шарахання, які будуть можливі в політиці, та врешті-решт стабілізувати роботу уряду.

Ці люди будуть обиратися на певний час і інститут держсекретарів буде діяти незалежно від того, хто очолить уряд.

До речі, про коаліцію. Як Ви вважаєте, чи буде все ж таки створена «широка» коаліція?

Я не знаю, як вона буде називатися, але те, що кількість депутатів буде збільшена мінімум до 280 чоловік до жовтня-листопада цього року - це факт. До січня кількість її членів зросте до 300.

Й. Вінський прогнозує утворення позафракційної опозиційної депутатської групи чисельністю біля 160 депутатів. Як Ви оцінюєте шанси на створення такої групи?

Такий варіант можливий, хоча я не думаю, що їх кількість досягне 160 депутатів. А якщо й так, то така кількість буде не більше двох перших місяців.

Я думаю, що має бути сильна опозиція, яка може збирати 150 підписів для створення слідчих комісій чи направлення запитів до Президента. Опозиція – це не ворог. Це контроль за владою й фактично допомога самій владі. Коли маленьких дітей ніхто не контролює, коли вони знають, що можна все робити безкарно, то з них виростають погані хлопчики. Те ж саме може бути й з урядом. Якщо він не матиме сильної опозиції, то ризикує перетворитися в поганий уряд, а політичні сили, що його сформували, втратять підтримку уряду. Нам це не потрібно.

Як Ви оцінюєте шанси Віктора Ющенка як потенційного кандидата на наступних президентських виборах?

Сьогодні для нього це проблема, побачимо, що буде в наступні 2-3 роки. Соціологи нині йому дають від 10 до 12%, тому шанси Ющенка досить маленькі. Якщо за три роки Ющенко змінить ситуацію, а за два-три роки це реально, треба тільки повести себе правильно, то шанси у нього будуть.

Окрім того, багато чого залежатиме від того, які повноваження буде мати Президент на той момент.

Чи можливий варіант внесення змін до Конституції, які б гарантували обрання Президента Верховною Радою?

Я думаю, що це можливо. Якщо ми проживемо ці два роки з тими змінами, які внесені до Конституції, та приймемо законопроект 3107 - про місцеве самоврядування, то тоді логічно буде обирати Президента у стінах Верховної Ради. Хоча нині це виглядає дещо дивно, то через два роки буде цілком нормально.

Голосування по уряду засвідчило, що в середовищі «Нашої України» формується така собі внутрішня опозиція. Чи може частина цих сил відійти до БЮТ?

На початку формування коаліції я думав, що чоловік 25-30 може відійти до БЮТ. Зараз, у зв’язку з тим, що відбувся перерив у роботі між сесіями, гарячі голови трохи охололи й переважна частина їх відійде до позафракційної опозиції.

Олексій БЄЛИШЕВ, Центр досліджень політичних цінностей