This version of the page http://volvo.winnerauto.ua/ua/news/news3477 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-13. The original page over time could change.
Volvo Cars відстежує поведінку водія у високотехнологічному дослідницькому проекті / Віннер Автомотів - Volvo
www.winnerauto.ua
C30 C70 S40 S80 V50 V70 XC60 XC70 XC90
Сервіс та послуги Контакти Новини Акції Гарячі пропозиції Замовити тест-драйв


Новини

Volvo Cars відстежує поведінку водія у високотехнологічному дослідницькому проекті

Приблизно 100 автомобілів Volvo V70 і XC70, оснащених камерами і комп’ютерами, беруть участь у масштабному європейському проекті польових досліджень. Мета проекту – дослідити поведінку водія, щоб отримати більше інформації про те, як ми, люди, реагуємо у складних дорожніх ситуаціях. Цей дослідницький проект є частиною проекту ЄС, названого EuroFOT (Field Operational Tests - польові експлуатаційні дослідження), в якому беруть участь компанія Volvo Cars, інші компанії з автомобільної галузі та центр SAFER при університеті технології Чалмерса.

Компанія Volvo Cars почала вивчати реальні ДТП та використовувати їх як джерела корисної інформації ще на початку сімдесятих минулого століття. Мета таких досліджень – постійне вдосконалення здатності автомобіля захищати людей у салоні у разі аварії. Нове бачення проектування автомобілів, що взагалі не зазнають зіткнень, вимагає абсолютно нових методів дослідження.
У рамках цього проекту також буде збиратися статистична інформація про всі типи поведінки водія, включаючи інформацію про те, як водій може запобігти виникненню ДТП і що саме в поведінці водія зробило це можливим.

Сто автомобілів Volvo буде оснащено камерами, які відстежують рухи голови та очей водія, та реєстратором даних, який записує інформацію, що надходить від систем безпеки автомобіля.

Інші камери будуть знімати вигляд дороги очами водія, а також ділянку дороги за автомобілем. Інформація та відео зберігаються на жорсткий диск та пізніше аналізуються дослідниками, що можуть таким чином проаналізувати рухи голови та погляду водія.
 
Проект польових досліджень триватиме три роки. Загальна мета - створити в Європі безпечнішу, меншу шкідливу для екології та ефективнішу дорожньо-транспортну систему. Швеція є світовим лідером у тому, що стосується збирання даних польових досліджень на найвищому рівні. Інформація, отримана у ході національного проекту FOT, в якому бере участь Volvo Cars та який був організований дослідницьким центром SAFER при Університеті Чалмерса в Гетеборзі, буде використана у проекті EuroFOT.
 
„Щоб здійснити нашу мрію про майбутнє без дорожніх аварій, ми маємо дізнатися більше про те, які помилки і ситуації можуть призвести до аварій", - каже Джон-Фредрік Грьонвалл, старший інженер-дослідник і голова проекту польових експлуатаційних досліджень (FOT) у Volvo Cars.
Дані будуть збиратися та аналізуватися дослідниками в умовах повсякденної експлуатації автомобілів, які в сумі проїдуть приблизно 3 мільйони кілометрів. Ці автомобілі буде оснащено тими активними системами безпеки, що вже наявні на ринку на сьогоднішній  день.
 
„У Швеції в проекті візьмуть участь 150 автомобілів Volvo: 100 легкових авто і 50 вантажівок, обладнаних передовими приладами збирання інформації. Крім того, ще 275 автомобілів в Європі буде оснащено менш сучасними вимірювальними приладами, а інформацію про ще 1000 авто буде отримано на основі анкетування водіїв", - каже Трент Віктор, голова проекту дослідження поведінки учасників дорожнього руху, який здійснюється у SAFER.
 
„Цей проект надає нам можливість довести ефективність сучасного асортименту активних систем безпеки і також допоможе нашим інженерам розробити нові системи і пристрої, що підвисять рівень безпеки" – додає Джон-Фредрік Грьонвалл.
 
„Потреба в індивідуалізації буде завжди, тому автомобілі теж будуть завжди, - стверджує Хелена Геллерман, менеджер проектів центра SAFER. - Автомобільна галузь завжди однією з перших застосовувала нові технології. Завдяки своєму успішному суперництву з громадським транспортом виробники автомобілів допомагають наближувати майбутнє, в якому суспільство стане безпечнішим і для людини, і для природи".
 
Загалом у проекті EuroFOT беруть участь 28 партнерів, що представляють автомобільну галузь та наукову спільноту.

Шведські партнери, які беруть участь в EuroFOT, інвестують 72 мільйони шведських крон впродовж трьох років. Проект почав діяти в травні 2008 року, його сумарний бюджет складає 200 мільйонів шведських крон.
 

Факти:
Якщо взяти аспект безпеки, то Volvo Cars прагне створити автомобіль, який не зазнає зіткнень. Менш глобальна мета – до 2020 року звести до нуля кількість випадків, ще ведуть до травмування чи смерті людини в автомобілі Volvo. Стратегія досягнення цієї мети –продовжувати розробляти системи і пристрої, які запобігають виникненню аварії.
 
100 автомобілів Volvo буде оснащено камерами, які будуть знімати рухи голови та погляду, а також реєстратором даних, який буде збирати інформацію, що надходить від систем безпеки автомобіля.
Інші камери будуть записувати вигляд дороги очами водія. Сигнали та відео зберігаються на жорсткий диск та пізніше аналізуються дослідниками, що можуть таким чином проаналізувати рухи голови та погляду водія.

 
Автомобілі Volvo також буде оснащено такими системами активної безпеки:
1. CWAB (Попередження про зіткнення з функцією автоматичного гальмування)
Система, що працює на швидкості вище 7 км/год, попереджаючи водія про наближення зіткнення. Якщо водій не реагує на попередження, вмикається автоматичне гальмування з метою зменшення сили зіткнення.

2. ACC (Адаптивний круїз-контроль)
Передова система круїз-контролю, яка регулює швидкість руху автомобіля залежно від інтенсивності дорожнього руху. Якщо ваше авто близько під’їжджає до іншого авто, що їде попереду, швидкість вашого авто зменшується, підтримується безпечна дистанція.
 
3. LDW (Попередження про перетин лінії розмітки)
Ця система попереджає водія про ненавмисний перетин лінії дорожньої розмітки. Попередження активується, якщо автомобіль перетинає розмітку без ввімкненого сигналу повороту.
 
4. DAC (Контроль уважності водія)
Система, яка аналізує поведінку водія на предмет ознак сонливості або втрати уважності. Якщо система знаходить такі ознаки, вона рекомендує водію зробити зупинку і перепочити.

5. BLIS (Система огляду в мертвих зонах)
Лампочки, розташовані біля обох бокових дзеркал заднього виду, попереджують водія, якщо в мертвій зоні огляду присутній інший автомобіль.
 
Про SAFER
SAFER – це дослідницький центр з питань автомобільної та дорожньої безпеки при університеті технології Чалмерса. Це центр спільних досліджень, в якому працюють 22 партнери, що представляють шведську автомобільну галузь, наукову спільноту та органи державної влади. Мета такої співпраці - створити взірцевий центр досліджень у галузі автомобільної та дорожньої безпеки. SAFER – частина проекту EuroFOT.
 
EuroFOT (European Large-Scale Field Operational Tests on Vehicle Systems – європейські великомасштабні польові експлуатаційні випробування автомобільних систем) – це проект ЄС, в якому беруть участь 28 партнерів. Шведські партнери: Університет технології Чалмерса, Volvo Car Corporation, Volvo Truck Corporation через Volvo Technology, VTI (Шведський національний інститут дорожньо-транспортних досліджень) та SP (Інститут технічних досліджень Швеції).

повернутись до списку
Замовити тест-драйв Ціни
Контакти
Як нас знайти
м.Київ
пр-т Московський, 24д