This version of the page http://www.uto.com.ua/info14.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-13. The original page over time could change.
Українське товариство оцінювачів
 

Положення про порядок внутрішньої сертифікації членів УТО


Затверджено Радою УТО
Протокол №24 вiд "29" жовтня 2001 р.
Iз змiнами та доповненнями
Протокол №35 вiд 27 березня 2003 р.
Голова Ради___________ Коваль О.В.


1. Внутрішня сертифікація є процедурою, яка відповідно до статутних цілей УТО та вимог Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" має забезпечити необхідний рівень кваліфікації, мотивації до підвищенні рівня кваліфікації та контроль за якістю оцінки майна, яка проводиться оцінювачами - членами УТО.

2. Документом , що свідчить про сертифікацію та підтверджує рівень кваліфікації оцінювача - члена УТО в області оцінки вартості майна та майнових прав на території України є Кваліфікаційний сертифікат оцінювача УТО..

3. Право на отримання Кваліфікаційного сертифікату оцінювача мають фізичні особи, які отримали статус оцінювача згідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" та являються дійсними членами УТО.

4. Сертифікація оцінювачів - членів УТО здійснюється Сертифікаційною комісією УТО в індивідуальному порядку на підставі надання оцінювачем:

- заяви на отримання Кваліфікаційного сертифіката оцінювача за базовою спеціальністю відповідно до Статті 15 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" ;

- копії кваліфікаційного свідоцтва, завіреної належним чином;

- довідки про працевлаштування в складі суб'єкта оціночної діяльності за підписом керівника суб'єкта, завірену печаткою суб'єкта;

- додаткових документів у відповідності до вимог Положення про присвоєння кваліфікаційних звань членам Українського товариства оцінювачів;

- копій документів, що підтверджують факт сплати вступного та членських внесків.

5. Пересертифікація членів УТО, які отримали Сертифікати оцінювачів УТО до набрання чинності Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", здійснюється Сертифікаційною комісією УТО шляхом обміну Сертифікату, який був виданий УТО на підставі надання оцінювачем:

- заяви на отримання Кваліфікаційного сертифіката оцінювача;

- довідки про працевлаштування, завірену печаткою суб'єкта;

- копій документів, що підтверджує факт сплати членських внесків.

6. Клопотання про отримання Кваліфікаційного сертифікату оцінювача УТО з доданими до них документами перевіряється та реєструється дирекцією УТО у спеціальному журналі.

7. Рішення про видачу Кваліфікаційного сертифікату приймає Сертифікаційна комісія УТО на підставі розгляду вищевказаних документів.

8. Видача Кваліфікаційного Сертифікату здійснюється у централізованому порядку дирекцією УТО не пізніше десяти днів після прийняття рішення про видачу Кваліфікаційного сертифікату відповідно до п. 7 цього Положення. На виконавчу Дирекцію УТО покладається публікація у державній пресі переліку осіб, яким видано Кваліфікаційні сертифікати оцінювачів УТО.

9. Кваліфікаційний сертифікат УТО є безстроковим.

10. З метою забезпечення громадського контролю за якістю робіт з експертної оцінки згідно з вимогами статей 27 та 28 Закону України " Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" оцінювачі, які являються дійсними членами УТО, повинні представляти на ревю до Експертної Ради УТО звіти про оцінку майна та (або) майнових прав в порядку, затвердженому Радою УТО та відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку визнання статусу саморегулівної організації оцінювачів Фондом державного майна України" та відповідного наказу Фонду державного майна України про порядок здійснення спільного контролю Фонду державного майна та саморегулівних організацій оцінювачів за якістю професійної підготовки оцінювачів.

11. За результатами ревю Експертна Рада УТО має право робити наступні висновки та рекомендації:

- рекомендувати Сертифікаційній комісії УТО відповідно до Положення про кваліфікаційні звання УТО присвоїти оцінювачу звання, що свідчать про зростання кваліфікації;

- рекомендувати оцінювачу з повідомленням про такий висновок Сертифікаційної комісії УТО пройти курси підвищення кваліфікації з відповідної оціночної дисципліни;

- рекомендувати Сертифікаційній комісії УТО розглянути питання про позбавлення оцінювача кваліфікаційного звання, що свідчить про високу кваліфікацію оцінювача та присвоєння оцінювачу звання, що свідчить про нижчу кваліфікацію;

- рекомендувати Сертифікаційній Комісії УТО розглянути питання про позбавлення оцінювача Кваліфікаційного сертифікату УТО.

12. Рішення про заміну Кваліфікаційного сертифікату оцінювача УТО в разі невідповідності роботи оцінювача вимогам, які відповідають присвоєному кваліфікаційному званню оцінювача УТО або про позбавлення оцінювача Кваліфікаційного сертифікату УТО відповідно до абз. 1, 3 п. 11 цього Положення, приймаються Сертифікаційною комісією УТО та затверджуються Радою УТО в результаті голосування більшістю голосів членів Сертифікаційної комісії УТО і Ради УТО.

13. Експертна Рада УТО на підставі виконаних оцінювачами - членами УТО звітів про експертну оцінку майна та майнових прав, які розглянуті за зверненнями інших юридичних і фізичних осіб та органів державної влади та управління на предмет відповідності діючому законодавству з питань оціночної діяльності та професійним вимогам, має право робити висновки та рекомендації, які передбачені п. 11 цього Положення.

14. Кваліфікаційний сертифікат заслужених експертів-оцінювачів УТО продовжується автоматично за відсутності суттєвих зауважень з боку Експертної Ради УТО. В разі виникнення таких, питання про позбавлення кваліфікації "заслужений експерт-оцінювач УТО" вирішується Загальними зборами членів УТО за поданням Ради УТО.

15. Рішення УТО про заміну Кваліфікаційного сертифікату оцінювача - члена УТО або про позбавлення оцінювача Кваліфікаційного сертифікату УТО направляється до Фонду державного майна України та іншим зацікавленим організаціям та публікується у державній пресі.

16. За проведення ревю звітів про оцінку майна та (або) майнових прав на підставі п.п. 10 та 13 цього Положення, за винятком випадків, передбачених Статтею 13 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", стягується платня, розмір якої визначається в порядку та за розцінками, затвердженими Радою УТО. Робота з проведення ревю повинна виконуватись Експертною Радою УТО.

17. Всі ревю по оцінці направляються в архів Ради УТО для зберігання.

01133, м. Київ, вул. Кутузова, 18/7, к.120
8(044) 501-27-76
assetuto@i.kiev.ua
Дизайн и программирование - студия WebDevelop