This version of the page http://novynar.com.ua/business/32708 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-10. The original page over time could change.
Абрамович і Тарута створять сталевого гіганта » Бізнес та Економічні новини України » Новинар

Абрамович і Тарута створять сталевого гіганта

24 липня 2008, 09:47   
Замість злиття з компанією Алишера Усманова, Індустріальний Союз Донбасу Сергія Тарути й Віталія Гайдука має намір укласти угоду про злиття з російською Evraz Group, 36% яка належать Романові Абрамовичеві. Переговори з нею є на завершальній стадії, пише газета КоммерсантЪ-Украина в статті Сталева хватка.

У випадку успішного злиття об'єднана компанія буде коштувати біля $50 млрд і ввійде в п'ятірку найбільших світових виробників сталі, зазначають експерти.

За словами аналітика Трійка Діалог Україна Олександра Мартиненко, 4 липня після зборів із вхідного в ІСД Алчевського меткомбината (АМК) представники підприємства розповіли, що Evraz недавно провів аудита АМК і Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського (ДМК).

"Evraz Group проводила фінансовий й виробничий аудит всіх металургійних активів ІСД. За нашими оцінками, угода може завершитися найближчим часом ",  - підтвердив інформацію виконавчий директор KBC Securіtіes Петро Антропов. В ІК Concorde Capіtal і Upras Capіtal газети повідомили, що мова йде про можливе злиття двох компаній, у якому консультантом виступає Credіt Suіsse.

Джерело газети, близьке до акціонерів російської компанії, підтвердило факт домовленостей, за якими Evraz одержить контроль над всіма металургійними активами ІСД. При цьому непрофільні активи групи не укладуть угоду.

Віце-президент Індустріальної групи (управляє активами ІСД) Олександр Пилипенко інформацію не підтвердив. "Переговори щодо ознайомлення з активами тридцятки провідних металургійних компаній проводять усі. У тому числі ми. Це стосується й Новоліпецького меткомбінату, і Evraz, і ArcelorMіttal", - заявив він.

В 2007 році ІСД вів переговори про злиття з російським "Газметаллом" Алішера Усманова. За повідомленням джерел газети, у цей час консультації припинені.

Про підготовку ІСД до продажу говорить також повне розкриття фінансової звітності АМК, зазначає аналітик ІГ Сократ" Дмитро Хорошун. В І кварталі 2008 року доподатковий  прибуток комбінату становив 70 млн грн, а вже в ІІ кварталі - 845 млн грн. "Аналогічні процеси відбувалися при продажі Дніпропетровського метзаводу ім. Петровського Евразу", - повідомив Хорошун.

Наприкінці  2007 року найбільший акціонер Evraz компанія Lanebrook купила металургійні активи групи Приват. Аналітик російської ІФК Метрополь Максим Худалов зазначає, що після угоди із Приватом ринок очікував подальшої експансії Evraz в Україні.

"Стратегія росту Evraz така, що вони будуть нарощувати потужності не за рахунок збільшення виробництва існуючих підприємств, а скуповування більш-менш дешевих активів за кордоном ", - вважає експерт.  На думку Олександра Макарова з Upras Capіtal, в угоді можуть брати участь АМК, ДМК, Алчевський коксохім, а також Huta Chestochowa і Dunaferr.

За його оцінками, сума угоди становитиме $12-14 млрд. "У цьому випадку нинішнім власникам ІСД необхідно буде віддати блок-пакет Evraz, на що можуть не піти мажоритарні акціонери російської компанії. Швидше за все, частина угоди буде оплачена грошима, а інше акціями Evraz в обсязі до 20%", - розповідає Худалов.

Але Олександр Мартиненко підрахував, що навіть якщо об'єднання торкнеться лише АМК і ДМК, то нова компанія із сумарною потужністю близько 29 млн т сталі в рік має шанси зайняти місце в першій п'ятірці найбільших світових виробників сталі з ринковою капіталізацією $48-50 млрд.

Експерти зазначають, що злиття ІСД із Evraz є взаємовигідним. "Evraz володіє одним великим видобувачем коксівного вугілля – Южкузбассуглем (ред.), а також 40% шахти Распадської, що дозволяє лобіювати поставки вугіль українським підприємствам", - говорить Максим Худалов.

"Мажоритарні власники Evraz володіють половиною ПГЗКу, що уможливлює  забезпечення підприємств ІСД залізорудною сировиною", - повідомив Мартиненко. За оцінками Олександра Макарова, зараз ІСД має потребу в $1,5-1,8 млрд: "Підходять терміни виплат за кредитами, які набрав ІСД".

Основна вигода для Evraz - дешевизна активів ІСД. Меткомбінат у Росії потужністю 10 млн т сталі в рік коштує $15-17 млрд, а не $12 млрд, вважає Худалов.

За матеріалами КоммерсантЪ-Украина

Теги: бізнес, ІСД
  Версія для друку
  Відправити другу
  Лист редактору
  Обговорити у форумi
Коментувати можут тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь
Коментарів (0)
Реклама
Останні новини розділу
  • ЄС вимагає від України запровадити екологічний податок на авто  Сьогодні, 20:31
  • Ющенко підписав раніше заветований закон про віджуження землі  Сьогодні, 19:31
  • НБУ рекомендував банкам відмовитися від гривневих переказів у системі Western Union за межі України  Сьогодні, 18:55
  • Кабмін втретє схвалив заблокований Ющенком кредит на півмільярда доларів  Сьогодні, 17:53
  • АвтоВАЗ може стати майданчиком для утилізації старих автомобілів вже до середини 2010 року  Сьогодні, 17:17
Останні новини
  • ЄС вимагає від України запровадити екологічний податок на авто  Сьогодні, 20:31
  • Янукович просить Бога дати йому терпіння на час виборів  Сьогодні, 20:12
  • У Севастополі жінка прикувала себе до батареї в міськадміністрації, вимагаючи безкоштовний газовий котел  Сьогодні, 19:59
  • У Києві пограбовано відділення Райффайзен Банку Аваль  Сьогодні, 19:46
  • Ющенко підписав раніше заветований закон про віджуження землі  Сьогодні, 19:31
Усi новини
Обзор сети
Музыка HQ
Britney Spears - 3
Туризм
Не знаешь куда поехать на Новый год? Выбирай!
Финансы
Карпаты 2009-2010: что нового?
Королевство
Этот мир полон странных существ... Онлайн игра
Магазины
MP3, MP4-плееры от 199 грн! Огромный выбор!
Корреспондент
Все высказывания Петра Порошенко в Мере правды