This version of the page http://www.vru.gov.ua/index.php?u,newu,news2008u (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-08. The original page over time could change.
Офіційний сайт Вищої ради юстиції України
ВИЩА РАДА ЮСТИЦІЇ
Головна Хронологія діяльності Склад Ради Закон Преса Аналітика Повідомлення Карта сайту Контакти Укр Рус Eng

ХРОНОЛОГІЯ

На знімку: під час засідання Ради 17.12.2008

На знімку: під час засідання Ради 17.12.2008

17 грудня 2008 року
на початку засідання Вища рада юстиції припинила повноваження членів Ради Миколи Анатолійовича Шелеста та Анатолія Миколайовича Скотаря у зв’язку із закінченням строку, на який їх було призначено.
Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення подання Президентові України про призначення на посади суддів 54 особи. Зокрема, одну кандидатуру – на посаду судді апеляційного адміністративного суду, 13 – на посади суддів місцевих адміністративних судів, 12 – на посади суддів місцевих господарських судів, 28 кандидатів на посади суддів місцевих загальних судів. 20 особам, що претендували на посади суддів, відмовлено.
Ухвалено рішення про внесення подань про звільнення 12 суддів з посад за загальними обставинами.
Також на засіданні було розглянуто листи Секретаріату Президента України про повернення до Вищої ради юстиції матеріалів. За результатами обговорення цього питання Вища рада юстиції вирішила повторно внести до Президента України подання про призначення на посаду судді Київського окружного адміністративного суду Виноградової О.І. та подання про звільнення з посади за загальними обставинами судді Ульяновського районного суду Кіровоградської області Тітаренка В.Е.
Вища рада юстиції одноголосно прийняла рішення внести подання до Верховної Ради України про звільнення Ігоря ЗВАРИЧА з посади судді Львівського апеляційного адміністративного суду за порушення присяги. Рішення було прийнято за результатами перевірки, проведеної за дорученням Голови ВРЮ Ізовітової Л.П. у відсутність судді Зварича І.С., який, за даними органів прокуратури, знаходиться у розшуку.
Також Вища рада юстиції ухвалила рішення звернутися до Ради суддів України щодо суддів Львівського апеляційного адміністративного суду України, що, за словами Л.П.Ізовітової, «у мантіях та із суддівськими відзнаками брали участь у сумнозвісній прес-конференції судді Зварича І.С.», з проханням дати оцінку тому, чи не було у діях суддів ознак дисциплінарного порушення.

На знімку: під час засідання Ради 18.11.2008

На знімку: під час засідання Ради 18.11.2008

18 листопада 2008 року
Вища рада юстиції, розглянувши рекомендації кваліфікаційних комісій суддів і провівши співбесіди с кандидатами на посади суддів місцевих адміністративних судів, прийняла рішення про внесення подання Президентові України про призначення стосовно семи претендентів. Восьми кандидатам було відмовлено у внесенні подання.
Вища рада юстиції визнала неможливим виконання ухвали Печерського районного суду м. Києва від 28 жовтня 2008 року про забезпечення позову Штогуна Сергія Григоровича до Колесниченка Володимира Миколайовича шляхом заборони останньому брати участь в засіданнях Вищої ради юстиції з повноваженнями, наданими члену Ради, та використовувати ці повноваження до вирішення зазначеної цивільної справи.
Такого висновку Вища рада юстиції дійшла після вивчення повного тексту документу, обговорення заяви Колесниченка В.М. «щодо незаконного блокування діяльності члена Вищої ради юстиції» та дослідження всіх обставин.
Як вказано у рішенні ВРЮ, ухвалою Печерського районного суду м. Києва про забезпечення позову Штогуна С.Г. від 28 жовтня 2008 року Вищу раду юстиції не зобов’язано вчиняти ті чи інші дії, як не зобов’язано й утриматися від вчинення будь-яких дій. Спосіб виконання саме Радою цієї ухвали судом також не визначений, що позбавляє конституційний орган можливості її виконати. Разом з тим, у третьому абзаці резолютивної частини документу зазначається, що ухвала підлягає негайному виконанню.
Враховуючи те, що згідно з підпунктом 19 пункту 4 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2006 року № 1577, Мін’юст організовує в установленому порядку своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень судів, Вища рада юстиції вирішила звернутися до Міністерства юстиції України для роз’яснення способу виконання Радою цієї ухвали. Копію цього рішення буде також надіслано до Печерського районного суду м. Києва.

На знімку: під час засідання Вищої ради юстиції 11 листопада 2008 року

11 листопада 2008 року
На засіданні Вищої ради юстиції прийнято рішення про внесення подання Президентові України про призначення 31 кандидата на посади судів, зокрема: 16 осіб – на посади суддів місцевих адміністративних судів, 13 – на посади суддів місцевих загальних судів, по одному – на посаду судді місцевого господарського суду та судді апеляційного суду. Трьом кандидатам відмовлено, а саме: одному претенденту на посаду судді апеляційного суду та двом на посади суддів окружних адміністративних судів.
Рада ухвалила рішення про внесення подань про звільнення двох суддів з посад за загальними обставинами, тобто у відставку та за власним бажанням.
Вища рада юстиції визнала відсутніми підстави для звільнення з посад за порушення присяги дев’ятьох суддів місцевих загальних судів та одного судді місцевого господарського суду і затвердила результати перевірки членами Вищої ради юстиції відомостей та обставин, викладених у рекомендації кваліфікаційної комісії загальних судів, зверненнях народного депутата України, посадових осіб, адвокатів і скаргах громадян щодо цих суддів.

На знімку: під час засідання Ради 29.10.2008

На знімку: кандидатам в судді оголошується рішення Вищої ради юстиції

29 жовтня 2008 року
На черговому засіданні Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення подання Президентові України про призначення 68 кандидатів на посади судів, зокрема: 46 осіб - на посади суддів місцевих адміністративних судів, 17 - на посади суддів місцевих загальних судів, трьох - на посади суддів місцевих господарських судів та двох - на посади суддів апеляційних господарських судів. П’яти кандидатам на посади суддів окружних адміністративних судів, двом особам, що претендували на посади суддів місцевих загальних судів та одному кандидату на посаду судді місцевого господарського суду Рада відмовила у внесенні подання на призначення.
Рада ухвалила рішення про внесення подань про звільнення п’яти суддів з посад за загальними обставинами, тобто у відставку та за власним бажанням.
Вища рада юстиції визнала відсутніми підстави для звільнення семи суддів місцевих господарських судів та 17 суддів місцевих загальних судів з посад за порушення присяги і затвердила результати перевірки членами Вищої ради юстиції відомостей та обставин, викладених у зверненнях народних депутатів України, посадових осіб і скаргах громадян щодо цих суддів.

На знімку: під час засідання Ради

14 жовтня 2008 року
Вища рада юстиції на черговому засіданні прийняла рішення про внесення подання Президентові України про призначення 34 кандидатів на посади суддів, зокрема: двох кандидатів на посади суддів апеляційних господарських судів, 11 кандидатів на посади суддів окружних адміністративних судів, 16 кандидатів на посади суддів місцевих загальних судів та п’ятьох кандидатів на посади суддів місцевих господарських судів.
Рада ухвалила рішення про внесення подань Президентові України та до Верховної Ради України про звільнення 9 суддів з посад за загальними обставинами.
Розглянувши листи Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя № 04-30/18-167 від 19 вересня 2008 року, № 04-30/18-178 від 29 вересня 2008 року, а також заступника Глави Секретаріату Президента України – Уповноваженого Президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України ПУКШИНА І.Г. № 43-02/3209 від 25 вересня 2008, № 43-02/3255 від 29 вересня 2008 року, з якими були повернуті матеріали подань про звільнення шести суддів місцевих загальних судів з посад за загальними обставинами, Вища рада юстиції прийняла рішення внести вдруге подання Президентові України та до Верховної Ради України стосовно зазначених суддів, які підлягають звільненню.
Рада визнала відсутніми підстави для звільнення з посад за порушення присяги одного судді апеляційного суду, одного судді апеляційного господарського суду, п’ятьох суддів місцевих господарських та шістьох суддів місцевих загальних судів і затвердила результати перевірки членами Вищої ради юстиції відомостей та обставин, викладених у зверненнях народних депутатів України, посадових осіб і скаргах громадян щодо цих суддів.
Вища рада юстиції задовольнила скаргу судді Ічнянського районного суду Чернігівської області на рішення кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Київського апеляційного округу щодо притягнення його до дисциплінарної відповідальності, скасувала рішення комісій та закрила дисциплінарне провадження.

На знімку: під час засідання Ради

18 вересня 2008 року
Вища рада юстиції прийняла рішення внести до Президента України подання про призначення 31 кандидата на посади суддів, зокрема: 21 кандидата на посади суддів місцевих загальних судів, шести кандидатів на посади суддів місцевих адміністративних судів, трьох кандидатів на посади суддів апеляційних судів та однієї кандидатури на посаду судді місцевого господарського суду. Одному кандидату на посаду судді апеляційного адміністративного суду було відмовлено у внесенні подання.
Ухвалено рішення про внесення подань про звільнення чотирьох суддів за загальними обставинами.
Вища рада юстиції задовольнила скарги чотирьох суддів на рішення кваліфікаційних комісій. Зокрема, скасовані рішення кваліфікаційних комісій суддів загальних судів Житомирського, Дніпропетровського, Харківського апеляційних округів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
Вища рада юстиції розглянула щодо двох суддів пропозиції членів Вищої ради юстиції, а також щодо одного судді рекомендацію кваліфікаційної комісії суддів військових судів України про внесення подань про звільнення суддів з посад за порушення присяги. Вивчивши питання колегіально, Рада вирішила відхилити вказані пропозиції та рекомендацію кваліфікаційної комісії.

10 вересня 2008 року
Вища рада юстиції на своєму засіданні прийняла рішення про внесення подання Президентові України про призначення 49 кандидатів на посади судів, зокрема: 28 кандидатів на посади суддів адміністративних судів, 19 кандидатів на посади суддів місцевих загальних судів, та по одній кандидатурі на посади судді апеляційного господарського та місцевого господарського судів.
Рада ухвалила рішення про внесення подань про звільнення 15 суддів з посад за загальними обставинами.
За рішенням Ради внесено подання Президентові України про звільнення Ганни ЛОБОДИ з посади судді Ківерцівського районного суду Волинської області за порушення присяги.
Вища рада юстиції за зверненнями посадовців, народних депутатів та інших громадян розглянула та затвердила результати перевірки щодо чотирнадцяти суддів, дійшовши висновку про відсутність у їхніх діях ознак порушення присяги.
За поданнями голів Київського та Дніпропетровського апеляційних господарських судів, апеляційного суду Запорізької області та відповідно до Положення про відзнаки Вищої ради юстиції Рада ухвалила рішення про нагородження суддів Почесною відзнакою Вищої ради юстиції за вагомий внесок у зміцнення законності та правопорядку у суспільстві, високу кваліфікацію та професійні якості

На знімку: під час засідання Ради

8 липня 2008 року
відбулось чергове засідання Вищої ради юстиції, розгляд порядку денного якого розпочався 1 липня 2008 року, коли члени ВРЮ, обговоривши майже третину питань, домовились продовжити його через тиждень і шляхом голосування прийняти відповідні рішення.
За наслідками розгляду матеріалів кваліфікаційних комісій Рада прийняла рішення про внесення подання Президентові України щодо призначення одного кандидата на посаду судді апеляційного суду, одного кандидата на посаду судді апеляційного адміністративного суду, 28 кандидатів на посади суддів окружних адміністративних судів, чотирьох кандидатів на посади суддів місцевих господарських судів, дев’ятьох кандидатів на посади місцевих загальних судів. Двом кандидатам на посади суддів окружних адміністративних судів Рада відмовила у внесенні подання на призначення.
Рада також прийняла рішення про внесення подання Президентові України та до Верховної Ради України про звільнення 18 суддів з посад за загальними обставинами.
Заслухавши інформацію Голови Вищої ради юстиції Лідії ІЗОВІТОВОЇ стосовно протокольного рішення Верховної Ради України від 5 червня 2008 року з вимогою до Вищої ради юстиції внести на розгляд парламенту подання про звільнення Сергія ДЕМЧЕНКА з посади судді Вищого господарського суду України, Рада погодилась з висновками і пропозиціями ІЗОВІТОВОЇ Л.П. і прийняла їх до відома. Голова ВРЮ направила Голові Верховної Ради України листа про те, що станом на 8 липня 2008 року у Вищій раді юстиції відсутні будь-яки матеріали щодо наявності підстав для звільнення Демченка С.Ф. з посади судді. Це питання може бути розглянуто Радою після отримання пропозиції Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка 21 січня 2008 року розпочала процедуру звільнення ДЕМЧЕНКА С.Ф. з посади судді у зв’язку з поданням ним заяви про відставку.
Розглянувши матеріали перевірок відомостей та обставин, викладених у зверненнях народних депутатів України, посадових осіб і громадян, члени Вищої ради юстиції затвердили їх результати, визнавши відсутніми підстави для притягнення до дисциплінарної відповідальності трьох суддів Верховного Суду України, п’ятьох суддів Вищого господарського суду України, чотирьох суддів Вищого адміністративного суду України. Рада також не знайшла підстав щодо звільнення з посад за порушення присяги чотирьох суддів апеляційних господарських судів, двох суддів місцевих господарських і двох суддів місцевих загальних судів.

На знімку: під час засідання Ради

На знімку: під час засідання Ради

3 червня 2008 року
Вища рада юстиції на своєму засіданні розглянула матеріали кваліфікаційних комісій суддів щодо призначення кандидатів на посади суддів. Після проведення співбесід з претендентами члени ВРЮ за наслідками голосування в закритому режимі по кожній кандидатурі окремо прийняли рішення про внесення подання Президентові України про призначення 18 кандидатів на посади суддів місцевих загальних судів та одного кандидата на посаду судді окружних адміністративного суду, проте 14 кандидатам у цьому було відмовлено.
Рада також прийняла рішення про внесення подання Президентові України та до Верховної Ради України про звільнення 3 суддів з посад за загальними обставинами.
Заслухавши доповіді заступника Голови ВРЮ Миколи ШЕЛЕСТА та члена ВРЮ Володимира КОЛЕСНИЧЕНКА, а також пояснення суддів, Рада підтримала рекомендації кваліфікаційних комісій суддів загальних судів Дніпропетровського та Севастопольського апеляційних округів про звільнення Юрія УСАТЕНКА з посади судді Маловисківського районного суду Кіровоградської області, Тетяни ПИМЕНОВОЇ з посади судді Алуштинського міського суду Автономної Республіки Крим. Подання на звільнення судді ПИМЕНОВОЇ Т.Н. буде направлено для прийняття остаточного рішення до Верховної Ради України, а інформація про порушення присяги суддею УСАТЕНКО Ю.Ю. буде направлена на розгляд до Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, оскільки у цього судді закінчились повноваження і він чекає на безстрокове обрання у Верховній Раді України.
Крім цього, Рада відхилила рекомендацію кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Житомирського апеляційного округу про прийняття подання про звільнення судді Старосинявського районного суду Хмельницької області з посади за порушення присяги.
Розглянувши матеріали перевірки відомостей та обставин, викладених у зверненнях громадянина З., члени Вищої ради юстиції затвердили її результати, визнавши відсутніми підстави для притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Верховного Суду України та п’ятьох суддів Вищого адміністративного суду України.

На знімку: під час засідання Ради.

27 травня 2008 року
відбулося чергове засідання Вищої ради юстиції. Розглянувши питання про призначення судів, Рада прийняла рішення про внесення подання Президентові України про призначення 16 кандидатів на посади суддів місцевих адміністративних судів, п’яти кандидатів на посади суддів місцевих господарських судів, 26 кандидатів на посади суддів місцевих загальних судів та одного кандидата на посаду судді апеляційного адміністративного суду.
Рішенням Ради відмовлено у внесенні подання на призначення чотирьом кандидатам на посади суддів місцевих загальних судів та одному кандидату на посаду судді місцевого адміністративного суду.
Також Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення подань Президентові України та до Верховної Ради України про звільнення 11 суддів з посад за загальними обставинами.
Рада затвердила результати перевірок членами Вищої ради юстиції відомостей та обставин, викладених у зверненнях народних депутатів України, посадових осіб і скаргах громадян, щодо відсутності підстав для прийняття подання про звільнення з посад 31 судді за порушення присяги. Зокрема, щодо восьми суддів апеляційних загальних судів, трьох суддів апеляційних господарських судів, п’яти суддів місцевих господарських судів, 14 суддів місцевих загальних судів та одного судді місцевого адміністративного суду.
Крім цього, Вища рада юстиції відхилила пропозиції членів Вищої ради юстиції про прийняття подань про звільнення за порушення присяги судді Київського міжобласного апеляційного господарського суду та судді господарського суду міста Києва.

На знімку: під час засідання Ради.

23 квітня 2008 року
під головуванням Лідії ІЗОВІТОВОЙ, Голови Вищої ради юстиції, відбулось засідання Ради, на якому прийнято рішення про внесення подання Президентові України про призначення 33 кандидатів на посади суддів. Чотирьом кандидатам у цьому було відмовлено.
Також Вища рада юстиції ухвалила рішення про внесення подань Президентові України та до Верховної Ради України про звільнення п’яти суддів з посад за загальними обставинами.
На засіданні було розглянуто також матеріали перевірок звернень до Ради щодо звільнення 19 суддів з посад за порушення присяги. Проаналізувавши результати перевірок, члени Вищої ради юстиції дійшли згоди про те, що підстав для їх звільнення немає.
Також Рада прийняла рішення про задоволення скарг чотирьох суддів щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, скасувавши рішення кваліфікаційних комісій Дніпропетровського, Запорізького, Львівського та Севастопольського апеляційних округів.
Радою відхилено скаргу судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області Сергія ПОПОВИЧА на рішення кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Дніпропетровського апеляційного округу.
Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення до Верховної Ради України подання про звільнення з посади за порушення присяги судді Солом’янського районного суду м. Києва Володимира СКОРИКА та судді Шевченківського районного суду м. Києва Юрія КУХАЛЕЙШВІЛІ.
Дискусію під час розгляду цього питання викликала проблема достатнього кваліфікаційного рівня кандидатів на посади суддів. Правників у країні готує чимало вузів, але дані про кількість годин із важливих, основоположних для професії дисциплін – цивільного, кримінального права тощо - суттєво різняться в залежності від вузу. В одних вузах кількість годин на підготовку вагома, в інших програма скорочена вдвічі чи на третину. Саме ці обставини й викликали питання про те, чи можна вважати більш скорочену програму підготовки юристів достатньою для зайняття посади судді. Для розгляду цього питання на засідання Вищої ради юстиції було запрошено представника Міністерства освіти та науки України. Як пояснив представник Міністерства Юрій ДУДНИК, проблема виникла через відсутність у державі офіційно затверджених галузевих стандартів освіти, які включають у себе освітньо-професійну програму підготовки зі спеціальності певного освітньо-кваліфікаційного рівня та освітньо-кваліфікаційну характеристику. «На жаль, до цього часу у нас є проблема із затвердженням цих Стандартів, тому навчальні заклади при ліцензуванні, зокрема, й по спеціальності «Правознавство», розробляють так звані Тимчасові стандарти, - сказав Юрій ДУДНИК. - Оскільки немає Галузевого стандарту, який є складовою Державного стандарту освіти, кожен навчальний заклад, переконуючи і Науково-методичну комісію з напрямів підготовки, і Інститут інноваційних технологій та змісту освіти, і Департамент вищої освіти Міністерства освіти та науки України, який причетний до погодження навчальних планів, доводить, що для підготовки фахівця достатньо вказаного ним обсягу викладання». На думку членів ВРЮ, ця обставина накладає більшу відповідальність на членів Ради щодо об’єктивного оцінювання достатнього кваліфікаційного рівня підготовки кандидатів у судді.


16 квітня 2008 року
під головуванням Лідії ІЗОВІТОВОЇ, Голови Вищої ради юстиції, відбулось засідання Ради, на якому прийнято рішення про внесення подань Президентові України та до Верховної Ради України про звільнення 9 суддів з посад за загальними обставинами.

Урочисті збори працівників секретаріату з нагоди 10-річчя Вищої ради юстиції.

Урочисті збори працівників секретаріату з нагоди 10-річчя Вищої ради юстиції.

Урочисті збори працівників секретаріату з нагоди 10-річчя Вищої ради юстиції.

Під час святкування 10-річчя Вищої ради юстиції у Будинку державних заходів.

Під час святкування 10-річчя Вищої ради юстиції у Будинку державних заходів.

Під час святкування 10-річчя Вищої ради юстиції у Будинку державних заходів.

Під час святкування 10-річчя Вищої ради юстиції у Будинку державних заходів.

31 березня 2008 року
Вища рада юстиції відзначила своє 10-річчя. Зранку у залі засідань Ради відбулися урочисті збори працівників секретаріату. Голова Вищої ради юстиції Лідія ІЗОВІТОВА привітала всіх зі святом, висловила вдячність колективу за плідну працю, відзначила роботу передових підрозділів, а також за рішенням Ради нагородила кращих працівників секретаріату «Почесною відзнакою Вищої ради юстиції» і «Почесною грамотою Вищої ради юстиції» за сумлінне виконання службових обов’язків, ініціативність в організації та забезпеченні діяльності Ради. Також, за наказом Голови Ради групі працівників секретаріату була оголошена подяка.
Наприкінці робочого дня у Будинку державних заходів, розташованому по вул. Грушевського, 22 відбулось урочисте зібрання та прийом з нагоди десятирічного ювілею Ради, в якому взяли участь члени Вищої ради юстиції, народні депутати України, судді, адвокати, прокурори, посадові особи міністерств і відомств, представники юридичної науки і освіти, громадських об’єднань правників та засобів масової інформації.
Урочисте зібрання відкрила Голова Вищої ради юстиції Лідія ІЗОВІТОВА. Вона привітала усіх членів Ради та гостей зі святом та нагадала присутнім основні віхи історії утворення, розвитку та становлення Вищої ради юстиції як колегіального незалежного конституційного органу держави, розповіла, як велася робота по формуванню високопрофесійного суддівського корпусу та навела деякі статистичні данні десятирічної діяльності Ради. Також у промові особливу увагу Лідія ІЗОВІТОВА приділили проблемам, які заважають Раді виконувати свої повноваження.
Під час урочистого зібрання та прийому з привітаннями виступили: перший Голова Вищої ради юстиції, Голова Союзу юристів України Валерій ЄВДОКИМОВ, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна КАРПАЧЕВА, заступник Голови Конституційного Суду України Сюзанна СТАНІК, заступник Голови Вищої ради юстиції Микола ШЕЛЕСТ, проректор з наукових питань Національної юридичної академії ім. Ярослава МУДРОГО Анатолій ГЕТЬМАН, заступник Міністра юстиції України Інна ЄМЕЛЬЯНОВА, Голова Вищого господарського суду України Сергій ДЕМЧЕНКО, Голова Вищого адміністративного суду України Олександр ПАСЕНЮК, Голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України Володимир Висоцький, Заступник Голови Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Василь ГУМЕНЮК, керівник проекту Агентства міжнародного розвитку США «Україна: верховенство права» Девід ВОН, член ВРЮ першої каденції, Радник Голови Вищої ради юстиції Юрій ПОЛТАВЕЦЬ, Ректор Академії адвокатури України Тетяна ВОРФОЛОМЕЄВА та інші.
Під час урочистого засідання усі члени Вищої ради юстиції були нагороджені спеціальними ювілейними сувенірами.

На знімку: під час засідання Ради

На знімку: під час засідання Ради

25 березня 2008 року
відбулось чергове засідання Ради, на якому прийнято рішення про внесення подання Президентові України про призначення 21 кандидата на посади суддів окружних адміністративних, місцевих господарських і місцевих загальних судів. Десятьом кандидатам у цьому було відмовлено.
Рада також прийняла рішення про внесення подання Президентові України та до Верховної Ради України про звільнення 4 суддів з посад за загальними обставинами.
Розглянувши рекомендацію кваліфікаційної комісії суддів господарських судів України та пропозицію члена Вищої ради юстиції, Рада прийняла рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення двох суддів з посад за порушення присяги, зокрема: Анатолія ШКУРАТА з посади судді господарського суду м. Києва; Василя БАЙДАКА з посади судді Замостянського районного суду м. Вінниці.
Рада визнала відсутніми підстави для звільнення одного судді апеляційного суду, двох суддів місцевих господарських судів та 18 суддів місцевих загальних судів з посад за порушення присяги і затвердила результати перевірки членами Вищої ради юстиції відомостей та обставин, викладених у зверненнях народних депутатів України, посадових осіб і скаргах громадян щодо цих суддів.
Крім цього, Рада відхилила рекомендацію кваліфікаційної комісії суддів та пропозицію члена Вищої ради юстиції про прийняття подань про звільнення двох суддів загальних судів з посад за порушення присяги.
Також Вища рада юстиції задовольнила скаргу двох суддів місцевих загальних судів на рішення відповідних кваліфікаційних комісій суддів щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, скасувала рішення комісій та закрила дисциплінарні провадження.
Наприкінці засідання Рада прийняла рішення про внесення подання до Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України про нагородження працівників секретаріату Вищої ради юстиції «Почесною грамотою Верховної Ради України» та «Почесною грамотою Кабінету Міністрів України» за зразкове виконання службових обов’язків, вагомий внесок у реалізацію державної правової політики, участь у формуванні високопрофесійного суддівського корпусу незалежної України та з нагоди 10-річчя першого засідання Вищої ради юстиції. За рішенням Ради група працівників секретаріату Вищої ради юстиції буде також нагороджена «Почесною відзнакою Вищої ради юстиції» та «Почесною грамотою Вищої ради юстиції».

На знімку: під час засідання Ради.

18 березня 2008 року
під головуванням Лідії ІЗОВІТОВОЇ, Голови Вищої ради юстиції, відбулось засідання Ради, на якому прийнято рішення про внесення подання Президентові України про призначення 6 кандидатів на посади суддів апеляційних судів, 8 кандидатів на посади суддів місцевих адміністративних судів, 2 кандидатів на посади місцевих господарських судів і 12 кандидатів на посади суддів місцевих загальних судів. Двом претендентам на посади апеляційних судів у цьому було відмовлено.

На знімку: під час засідання Ради 20 лютого 2008 року

На знімку: під час засідання Ради 20 лютого 2008 року

На знімку: під час засідання Ради 20 лютого 2008 року

20 лютого 2008 року
після довгої перерви, пов’язаної з відсутністю кворуму, відбулось засідання Вищої ради юстиції, на якому були присутні 14 з 17 повноважних членів Ради на теперішній час. Без будь-яких пояснень в котрий раз не прибули на засідання член ВРЮ за посадою Голова Верховного Суду України Василь ОНОПЕНКО, а також члени ВРЮ: суддя Верховного Суду України Анатолій СКОТАРЬ і суддя апеляційного суду м. Києва Антон ЧЕРНУШЕНКО.
На початку засідання Голова Вищої ради юстиції Лідія ІЗОВІТОВА вручила нагрудний знак члена ВРЮ Миколі ОНІЩУКУ, який входить до складу Ради за посадою. Він вперше взяв участь у засіданні ВРЮ після нещодавнього призначення його на посаду Міністра юстиції України та складання присяги члена ВРЮ у парламенті.
Під час засідання було прийнято рішення про внесення подання Президентові України про призначення 39 кандидатів на посади суддів окружних адміністративних судів, місцевих господарських і загальних судів та про внесення подання Президентові України і Верховній Раді України щодо звільнення 25 суддів з посад за загальними обставинами.
Розглянувши лист Першого заступника Глави Секретаріату Президента України – представника Президента України у Кабінеті Міністрів України Олександра ШЛАПАКА № 31-02/1728 від 25 грудня 2007 року, з яким були повернуті матеріали подань про призначення 185 осіб на посади суддів та про звільнення 9 суддів з посад, рішення стосовно яких приймалися на засіданнях ВРЮ 1 серпня, 12 вересня та 5 грудня 2007 року, Рада внесла повторне подання Президентові України стосовно зазначених кандидатів на посади суддів і суддів, що підлягають звільненню.
Рада визнала відсутніми підстави для прийняття подань про звільнення з посад за порушення присяги 42 суддів місцевих загальних, господарських і окружних адміністративних судів, а також 8 суддів апеляційних, апеляційних господарських та апеляційних адміністративних судів і затвердила результати перевірки членами Вищої ради юстиції відомостей та обставин, викладених у зверненнях народних депутатів України, посадових осіб і скаргах громадян щодо цих суддів.
Крім цього, Рада визнала відсутніми підстави для відкриття дисциплінарного провадження стосовно 12 суддів Верховного Суду України, одного судді Вищого адміністративного суду України та ухвалила рішення про затвердження результатів перевірки відомостей, проведеної членами Вищої ради юстиції, які викладені у зверненнях народних депутатів України та скаргах громадян щодо цих суддів.
Вища рада юстиції задовольнила скарги 14 суддів місцевих загальних і місцевих господарських судів, одного судді апеляційного суду на рішення відповідних кваліфікаційних комісій суддів щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, скасувала рішення цих комісій та закрила дисциплінарні провадження. Також Рада задовольнила скарги колишнього міністра юстиції України Олександра ЛАВРИНОВИЧА на рішення відповідних кваліфікаційних комісій суддів щодо притягнення 7 суддів місцевих судів до дисциплінарної відповідальності, скасувала рішення цих комісій та закрила дисциплінарні провадження.
За пропозицією Голови Верховного Суду України Василя ОНОПЕНКО від 7 листопада 2007 року Рада прийняла рішення про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення з посади судді Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду стосовно нього.
Рада затвердила інформацію Голови Ради Лідії ІЗОВІТОВОЇ про результати діяльності Вищої ради юстиції за 2007 рік; звіт про використання бюджетних коштів, виділених Вищій раді юстиції у 2007 році на виконання бюджетної програми «Формування суддівського корпусу та контроль за його діяльністю», а також план заходів по підготовці та відзначенню 10-ї річниці Вищої ради юстиції.
Наприкінці засідання Рада прийняла рішення про нагородження «Почесною відзнакою Вищої ради юстиції» групи суддів, які сумлінно виконують свої професійні обов’язки.

ХРОНОЛОГІЯ 2007 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2006 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2005 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2004 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2003 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2002 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2001 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2000 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 1999 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 1998 РОКУ

Головна Хронологія діяльності Склад Ради Закон Преса Аналітика Повідомлення Карта сайту Контакти Укр Рус Eng