This version of the page http://www.misto.vn.ua/ua/townspeople/815 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-08. The original page over time could change.
Автостопом — по невідомій Вінниччині - Твоя Вінниця - Місто - твої головні новини

до списку

Автостопом — по невідомій Вінниччині

31.07.2009

Відпочинок на території рідної області – для здоров’я, душі та розуму

Відпочити на теренах Вінницької області – не проблема. Хіба що – не всі турфірми мають маршрути для туристів по області, та й не усі вінничани знають, що можна побачити у рідному краї.

Непотрібний туризм?
Виконавчий директор Благодійного фонду «Подільська Громада» Андрій Дручинський переконаний, що така непопулярність вінницьких маршрутів пов’язана і з тим, що турфірми просто не хочуть витрачати час на дешеві поїздки по області, коли можна відправити групу у Карпати чи на узбережжя Чорного моря. При цьому – і заробити більше.
До того ж, є проблема і з інфраструктурою. Людина, яка збирається провести два тижні, мандруючи областю, має бути готова, що в деяких селах не буде пристойного магазину, а деколи – і місця для ночівлі.
— Напевно, це нікому не потрібно – розвивати місцевий туризм, — міркує Андрій Дручинський. – Не хочуть інвестори вкладати у це гроші. А тим часом у Польщі, коли з’ясували, що одне з тамтешніх сіл – депресивне (не було підприємств, де могли б працювати місцеві), після зйомок якогось фільму декорації відвезли туди і облаштували музей історичного героя тої місцини. І поїхали у село туристи із превеликим задоволенням. У людей з’явилася робота, таким чином побороли депресивність!
Таким чи подібним способом, можна було б і на Вінниччині заробляти. Якби розробити маршрути, трошки покращити стан доріг. Бо коли людина на власному авто вирушає у подорож рідною областю, навряд чи принесе насолоду обламана машина посеред шляху...

Куди піти, куди поїхати?

Одна з пропозицій Андрія Дручинського – помандрувати вінницьким Придністров’ям. Маршрут цей починається на Західному автовокзалі у Вінниці. Побачити під час цієї поїздки можна: батьківщину поета Миколи Некрасова – його рідне село, яке тепер назване на честь поета – Некрасово.
Згодом у Барі насолодитися архітектурними пам’ятками ХVІІІ сторіччя: католицький собор і православна церква, залишки військової фортеці. Не минути і джерело „Реґіна”, що за три кілометри від села Житники. У МурованихКурилівцях познайомитися із історичними постатями цього краю – козаком Чурилом, його героїчними подвигами, а також – подивитися на палац графа Станіслава Комара (нині у ньому працює школа-інтернат); водосховище на річці Жван – це тутешні наймальовничіші місця.
Далі можна пішки направитися через річку Жван і вийти до Дністра через села Козлів і Лядова. Вище місця, де річка Жван впадає у Дністер, розташована найбільша на Заході України гідроелектростанція, поруч можна подивитися біля завалених шахт, як раніше добували фосфорити. Якщо пішки іти ліньки, то можна скористатися іншим автотранспортним маршрутом: через село Рівне до Яришева, а згодом – до Лядови. Неподалік у селі Нагоряни можна ознайомитись з печерами, які в далекі часи були житлом первісних людей. А також – побачити барельєф Кобзаря, висічений на одній зі скель. Дата, коли цей барельєф зробили, висічена поряд – 12.06.1920.
Дорогою у смт. Чернівці помилуватися чарівними краєвидами Поділля. Одразу за Чернівцями на річці починаються пороги. Дещо далі можна половити рибу у Скалопільському водосховищі – найбільшому на цій річці. Проте найбільше враження справляє долина Мурафи, що починається зразу за греблею. Здається, що потрапив на гірську річку, де гранітні скелі, висотою 10-15 м, нависають над водою, що з шумом і клекотом пробиває собі дорогу серед безлічі порогів.
На підході до села Вила-Ярузькі познайомитися із місциною, яку називають „Мурафська Швейцарія”. Тут крутий лівий берег покритий типовим для цих районів дубово-грабовим лісом, а правий – то уже степові ділянки на гранітних виходах. До речі, поблизу села Вила-Ярузькі виявлено три поселення трипільської епохи, доби пізньої бронзи та скіфське городище, а також – могильник черняхівської культури. А далі за маршрутом – славетна Буша, де оглянути старовинну фортецю та підземні ходи. Понад 300 років тому саме там розігралася битва — населення Буші мужньо оборонялося від шляхетського війська. Тут же і печерний язичницький храм – пам’ятник ранньослов’янської культури VII-VIII сторіч нашої ери. Можна погуляти у Гайдамацькому Яру, який своєю красою не поступається Карпатам. Тамтешні 200-300-річні дуби взято під охорону.
Загальна протяжність цього маршруту – 330-350 кілометрів, триває він 12-15 днів.

Відпочивати з розумом
— Я переконаний, що людина найкраще відпочиває саме у своїй області, у тих краях, де вона народилася і проживає постійно, — каже Андрій Дручинський. – Скільки разів їздив всіма цими місцинами, кожного разу дізнавався щось нове!
Якщо не хочеться витрачати більше тижня на поїздку, є можливість гайнути на день-два у Сокілець, подивитися під Немировом на скіфське городище, відвідати Великий млин, який ще у минулому столітті працював, а також – капличку Потоцьких.
Не менш цікавим буде і маршрут річками Вінниччини. Або ж поїздка у Браїлів – з метою відвідати Браїлівський жіночий монастир, подивитися на місцину, відому українцям, як „Чорний шлях” – саме цією дорогою полонених на продаж гнали бусурмани. У містечкові багато підземних ходів. У ці ж краї п’ять разів приїжджав відомий світові композитор Петро Чайковський, на запрошення Надії фон-Мекк. Саме у Браїлові написані романси „Серед гомінливого балу”, „То було напровесні”, „Серенада Донжуана”, а також п’єси для скрипки із фортепіано „Роздум”, „Скерцо”, „Мелодія”.
Скельний монастир у Лядові дасть можливість туристові не тільки побачити прекрасний печерний храм, відвідати печеру, де молився засновник Києво-печерської лаври Антоній Печерський, а також напитись солодкої води з місцевих джерел – кремньовки. До того ж, тут є прекрасна нагода насолодитися мальовничими дністровськими пейзажами, послухати легенди та ознайомитися з історією цього надзвичайного монастиря. Достатньо сказати – це найстаріший монастир на території Вінниччини, якщо й не всієї України. До того ж, за попередньою домовленістю, у монастирі вас можуть і почастувати за невелику плату.
Можна також побувати у Брацлаві, Немирові, Ямполі, Могилеві-Подільському, Хмільнику чи Тульчині. Варіантів безліч, головне – натхнення і бажання.


Юлія Тарапата

На цю ж тему:
- Хто і чому вбиває котів?- «Улица Строителей» по-вінницьки- У 1770-му чума в’їхала у Вінницю на білому коні…- «Утоли моя печали…»

Коментарі відвідувачів

Ваш коментар буде першим. Заповніть будь ласка форму...

Додати коментар

Ім'я *:
Email:
Текст *:  
Введіть захисний код*:
* Обов'язкові для заповнення поля

Блоги

Усі блоги

Жлобье
03.12.2009
Юрий Пархомчук
Переглядів: 139
Коментарів: 1

Головне за день

Загрузка...

Опитування

Вам подобається назва вулиці на якій Ви живете?

24-11-2009

Усi опитування

Пошук

Розсилка

Мiський чат
Постав своє запитання Леоніду Петровичу Тимчуку директору Вінницької філії ВАТ КБ "Хрещатик"
Постав своє запитання Ларисі Мороз завідуючій кафедрою інфекційних хвороб Вінницького національного медичного університету, головному позаштатному інфекціоністу обласного управління охорони здоров'я
  • З ким iз вiдомих вiнничан ви хочете поспiлкуватися?
  • Перелiк попереднiх чатiв
Додати новину
Любi читачi!
Для нашого мiста дуже важливi вашi повiдомлення i коментарi. Будь ласка, дiлiться своїми новинами
  • Мастер Класс Саши Лешенко в Виннице
  • Тренування з "Вовками"
  • Вакцинація дітей у світі cягає рекордного рівня, але не усі країни мають рівний доступ до вакцин – доповідь міжнародних експертів з питань охорони здоров’я
  • Кум-брат чи сват? Як шкільні гроші по району ділять!
  • В Вінниці впав ліфт!
Читають
  • Вінничани – проти валютних кредитів
  • Как профбосс в Хмельнике уборщицу не… «изнасиловал»
  • Газові «розборки» у Вінниці
  • «Бомба» Щетиніна під вибори Президента
  • Ювілей підпільної церкви у Вінниці
Коментують
  • Вінничани – проти валютних кредитів
  • Как профбосс в Хмельнике уборщицу не… «изнасиловал»
  • Правда вінницького «управдома»
Мультимедіа
  • Фото
  • Відео
Акції "Міста"
  • „Подаруй собі друга”
  • За «красивые глазки»
Іменинники тижня
4 грудня
Нікітін Микола Васильович
голова комісії по патріотичному вихованню Вінницької міської ради об'єднання інвалідів війни та Збройних сил України.
Зеленський Володимир Петрович
директор ТОВ "Агроград В".

5 грудня
Шмігель Віктор Борисович
заступник голови Вінницької райдержадміністрації.
Альохін Валерій Анатолійович
начальник організаційного відділу Замостянської районної адміністрації.
Танасієнко Наталія Петрівна
головний спеціаліст відділу ведення Державного реєстру виборців міської ради у Замостянському районі м. Вінниці.

6 грудня
Першаков  Євгеній Олексійович
секретар квартального комітету "Надія".
Майданюк Леонід Степанович
директор Барського спиртового комбінату, депутат обласної ради.

7 грудня
Дремлюга Василь Микитович
начальник управління податкової міліції ДПА в області, депутат обласної ради.

8 грудня
Єфремов Петро Григорович
начальник управління Служби Безпеки України у Вінницькій області.
Руденко Сергій Володимирович
директор центрального міського стадіону.
Продивус Володимир Степанович
голова наглядової ради ВАТ "Мостобуд".
Шкарпета Світлана Арнольдівна
заступник головного лікаря МДП№1.

9 грудня
Козенюк Галина Азарівна
голова квартального комітету "Можайський".
Зубань Ірина Василівна
заступник начальника головного фінансового управління ОДА.
Дошка оголошень
  • Віддам задарма
  • Загубив
  • Зустрічі друзів
Он лайн гороскоп
Стрелец
Жизнь, как известно, полосата, и нынче вы попадете в полосу, окрашенную всеми цветами радуги. Развлекайтесь.
Смачного
  • Квашена капуста для папського нунція
  • У селі «трошки» пиріжків не печуть і мало борщу не варять
  • «Люблю вчорашній борщ, а суші не їм!»
  • Ніна Чорна творить красу з непотрібних речей
  • Дірка для яйця в батоні
Де придбати "Місто"
В торгових центрах:
 Магіцентр, Магігранд, Мегамол

В супермаркетах:
Грош, Корона, Фуршет, Еко-маркет, Гранд, Сільпо, Варшава

На автозаправках:
ОККО

В магазинах:
"Шик&Блеск", "Наша ряба", "Факел", "Торжище", "Военторг", "ПродТорг", "Комфорт", "Украинские товары", "Амиго", "Кристаллпрестж", "Спокуса", "Добрый", "хуторянка", "От А до Я"

А також:
Укрпошта, кіоски "Преса"
трудоустройство Специалисты по страхованию Днепропетровск, прогноз погоды в Олевске на 30 дней, последние новости сум, Три... Экстрима, фильм шаг вперед 2 музыка
Погода у Вiнницi
+1..+3 похмуро, без опадiв
Курс валют на
USD 7.98 | EUR 11.80
  • Дерево сайту