This version of the page http://www.vru.gov.ua/index.php?u,newu,news2004u (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-07. The original page over time could change.
Офіційний сайт Вищої ради юстиції України
ВИЩА РАДА ЮСТИЦІЇ
Головна Хронологія діяльності Склад Ради Закон Преса Аналітика Повідомлення Карта сайту Контакти Укр Рус Eng

ХРОНОЛОГІЯ

На знімку: кандидатам у судді оголошується рішення Вищої ради юстиції.

20 грудня 2004 року
відбулось п’ятдесят восьме засідання Вищої ради юстиції (ВРЮ), на початку якого голова Ради Микола ШЕЛЕСТ привітав членів ВРЮ Лідію ІЗОВІТОВУ, Ольгу ЖУКОВСЬКУ та Сергія САФУЛЬКО з професійним святом – Днем адвокатури та побажав їм здоровўя, благополуччя та успіхів у професійній діяльності.
За наслідками розгляду рекомендацій кваліфікаційних комісій суддів Рада прийняла рішення про внесення подання Президенту України щодо призначення 57 кандидатів на посади суддів місцевих загальних суддів, 13 кандидатів на посади суддів місцевих господарських суддів та 5 кандидатів на посади суддів апеляційних судів.
Рада також прийняла рішення про внесення відповідних подань Президенту і Верховній Раді України про звільнення 24 суддів з посад за загальними обставинами.
Наприкінці засідання Рада затвердила структуру і штатний розпис Секретаріату Вищої ради юстиції.

На знімку: під час зустрічі

13 грудня 2004 року
напередодні професійного свята – Дня працівників суду, у Вищій раді юстиції відбулась зустріч з представниками судової гілки влади. Понад 40 суддів місцевих, місцевих господарських, апеляційних і апеляційних господарських судів з багатьох областей України та міста Києва, а також Вищого господарського суду України взяли участь у зустрічі.
На початку зустрічі Голова Вищої ради юстиції Микола ШЕЛЕСТ привітав представників Феміди з професійним святом, побажав їм здоров'я, щастя, життєвої енергії, терпіння та мужності при виконанні своїх обов'язків. “Це свято уособлює торжество закону й верховенства права, відображає прагнення всього народу України жити в демократичній, правовій державі, де кожному громадянину гарантовано забезпечення конституційних прав, свобод та вільного волевиявлення. Нехай гідне почуття відповідальності і відданості своїй справі, високий професіоналізм і надалі слугують запорукою здійснення кваліфікованого, сумлінного й неупередженого правосуддя в ім'я процвітання України, миру і злагоди в суспільстві”, – зазначив Микола ШЕЛЕСТ у своєму привітанні.
По закінченню зустрічі Микола ШЕЛЕСТ вручив групі суддів Почесні відзнаки Вищої ради юстиції, якими їх нагороджено за багаторічну, сумлінну працю та вагомий внесок у справу здійснення правосуддя.

На знімку: народні депутати України Олександр ЗАДОРОЖНІЙ і Степан ГАВРИШ (ліворуч) вперше взяли участь в засіданні Ради після набуття повноважень членів Вищої ради юстиції.


На знімку: Голова Вищої ради юстиції Микола ШЕЛЕСТ вручає народному депутату України Олександру ЗАДОРОЖНЬОМУ нагрудний знак члена ВРЮ.


На знімку: кандидатам у судді оголошується рішення Вищої ради юстиції.

11 жовтня 2004 року
відбулось п'ятдесят сьоме засідання Вищої ради юстиції (ВРЮ), на початку якого голова Ради Микола ШЕЛЕСТ вручив нагрудні знаки членів ВРЮ народним депутатам України Олександру ЗАДОРОЖНЬОМУ і Степану ГАВРИШУ та побажав їм плідної роботи задля формування високопрофесійного суддівського корпусу. Народні депутати України ЗАДОРОЖНІЙ і ГАВРИШ уперше взяли участь у засіданні Ради. Вони нещодавно набули повноважень членів ВРЮ після складання присяги на сесійному засіданні Верховної Ради України.
За наслідками розгляду перших трьох питань порядку денного Рада внесе подання Президентові України щодо призначення 22 кандидатів на посади суддів місцевих загальних і господарських судів, а також загальних апеляційних судів. Разом з цим, 7 кандидатам було відмовлено в поданні про призначення. Щодо однієї кандидатури на посаду судді питання знято з розгляду у зв’язку з необхідністю з’ясування стажу її роботи у галузі права. Розглянувши питання про наслідки перевірки відомостей, викладених у зверненні народного депутата України Юрія ОРОБЦЯ, підписаного народними депутатами України Віктором БАЛОГОЮ, Анатолієм МАТВІЄНКОМ та іншими, пропозицію колишнього члена ВРЮ Олександра НЕЧИПОРЕНКА Вища рада юстиції дійшла висновку про відсутність підстав для звільнення Сергія ЛЄСНОГО з посади судді Сихівського районного суду міста Львова за порушення присяги і прийняла відповідну ухвалу.
Вища рада юстиції вважає, що автори депутатського звернення суб’єктивно тлумачать окремі положення законодавства України, намагаючись здійснити переоцінку доказів у справі, що є прерогативою виключно суду, та піддати сумніву законність оскаржених судових рішень лише з формальних міркувань, – йдеться в ухвалі.
У зверненні народних депутатів України зазначено, що суддею ЛЄСНИМ під час розгляду цивільної справи за скаргою Ернеста НУСЕРА на рішення Мукачівської міської територіальної виборчої комісії про результати голосування та підсумки виборів на посаду міського голови, що відбулися 29 червня 2003 року в місті Мукачеві Закарпатської області, допущені “численні грубі навмисні порушення норм матеріального та процесуального права”.
За наслідками розгляду пропозиції кваліфікаційної комісії загальних судів Запорізького апеляційного округу Рада прийняла рішення про внесення подання Верховній Раді України про звільнення Ольги КУЖЕЛЬ з посади судді Комунарського районного суду міста Запоріжжя за порушення присяги. Суддя КУЖЕЛЬ систематично та грубо порушувала законодавство, свідомо перевищуючи свої повноваження, недбало виконувала професійні обов’язки, неодноразово притягувалась до дисциплінарної відповідальності, допускала зловживання службовим становищем, чим порушила присягу судді.
Також Рада розглянула питання щодо організації своєї роботи, зокрема на засіданні затверджено оновлену структуру і штатний розпис Секретаріату Вищої ради юстиції.

На знімку: під час зустрічі у Вищий судовій раді Республіки Болгарія.


На знімку: під час підписання Протоколу про співробітництво.

4 – 7 жовтня 2004 року
відбувся офіційний візит делегації Вищої ради юстиції на чолі з Головою Миколою ШЕЛЕСТОМ до Софїї на запрошення Вищої судової ради Республіки Болгарія з метою вивчення досвіду її діяльності.
У рамках візиту відбулися офіційні зустрічі української делегації з Головою Вищого адміністративного суду РБ Константином ПЕНЧЕВИМ, Головою Верховного касаційного суду Іваном ГРИГОРОВИМ, Генеральним прокурором Ніколою ФІЛЧЕВИМ, Головою Вищої судової ради, міністром юстиції РБ Антоном СТАНКОВИМ, членами Вищої судової ради РБ, а також з деканом правничо-історичного факультету Південно-Західного університету Александром ВОДЕНІЧАРОВИМ.
Під час зустрічей присутні обмінялися думками щодо сучасного стану і перспектив розвитку судових систем, розповіли про принципи формування суддівського корпусу, відбору та підготовки кандидатів на посади суддів, механізм призначення суддів та звільнення їх з посад. Крім цього обговорювалися питання організації і функціонування судів, незалежності, професійної деонтології та відповідальності суддів.
Сторони також обговорили шляхи практичного міжвідомчого співробітництва між двома країнами, зокрема можливість обміну делегаціями на експертному рівні.
Болгарські колеги виявили бажання поділитися набутим досвідом у сфері гармонізації законодавчої бази до стандартів Європейського Союзу, а також висловили особливу подяку українській стороні за піклування та зусилля, докладені для задоволення потреб численної болгарської меншини в Україні.
Особливу увагу делегації приділили обговоренню питань можливих шляхів співробітництва між Верховним касаційним судом РБ та Верховним Судом України. У цьому контексті болгарська сторона висловила ініціативу щодо встановлення прямих контактів на рівні Верховних Судів України та Болгарії.
Важливим підсумком візиту стало підписання Протоколу про співробітництво між Вищої радою юстиції України та Вищою судовою радою Республіки Болгарія.
Наприкінці візиту Микола ШЕЛЕСТ подякував за плідну спільну роботу і гостинність, запросив болгарських колег найближчим часом відвідати Київ, а також зазначив, що “візит української делегації до Болгарії можна вважати першим етапом на шляху обміну досвідом між Україною та Болгарією в сфері юстиції. Досягнуті домовленості та підписання вищезазначеного Протоколу між радам наших країн стане значним поштовхом для подальшого розвитку та поглиблення двостороннього українсько-болгарського співробітництва у сфері юстиції та правових відносин”.

На знімку: Голова Вищої ради юстиції відкриває засідання Ради.


На знімку: під час засідання ВРЮ.

15, 20 вересня 2004 року
протягом двох робочих днів під головуванням Миколи ШЕЛЕСТА відбулось п’ятдесят шосте засідання Вищої ради юстиції, на якому було прийнято рішення про внесення подання Президентові України щодо призначення 72 кандидатів на посади суддів місцевих загальних і господарських судів, а також загальних апеляційних судів. Разом з цим, 13 кандидатам було відмовлено в призначенні на посади суддів.
Рада задовольнила скарги судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя Ніни МУСІЄНКО та судді Івано-Франківського міського суду Галини ШАЛАУТИ на рішення відповідних кваліфікаційних комісій суддів, які наклали на них дисциплінарні стягнення у вигляді догани. Ці рішення скасовано.
Рада також частково задовольнила скаргу колишнього заступника прокурора м. Харкова Володимира КОВАЛЕНКА на наказ в.о. прокурора Харківської області від 17 січня 2004 року про звільнення його з посади, виключивши з пункту 1 цього наказу висновок про скоєння В. КОВАЛЕНКОМ проступку, що порочить звання працівника прокуратури – порушення вимог щодо декларування доходів. В іншій частині наказ стосовно КОВАЛЕНКА залишено без змін.
За наслідками розгляду пропозицій кваліфікаційних комісій загальних судів Запорізького апеляційного округу та господарських судів України Рада прийняла рішення про внесення подання Президентові України і Верховній Раді України відповідно про звільнення двох суддів з займаних посад за порушення присяги: Євгена ШИЛІНА – з посади судді Бериславського районного суду Херсонської області; Тетяни ШТРОФЕЛЬ – з посади судді господарського суду Полтавської області.
Розглянувши заяву про відставку, Рада внесе подання Верховній Раді України про звільнення Миколи ТІТОВА з посади судді Вищого господарського суду України. 6 вересня 2004 року Указом Президента України його звільнено з посади першого заступника голови цього суду.
Крім цього, Рада розглянула ряд питань щодо організації своєї роботи, зокрема на засіданні обговорювалась ситуація стосовно тривалого неприйняття присяги членами Вищої ради юстиції, народними депутатами України Олександром ЗАДОРОЖНИМ та Степаном ГАВРИШЕМ, які Указом Президента України від 1 квітня 2004 року призначені до складу Ради.

На знімку: під час засідання Вищої ради юстиції

8 вересня 2004 року
під головуванням заступника Голови Вищої ради юстиції Лідії ІЗОВІТОВІЙ відбулось п’ятдесят п’яте засідання Ради, на якому прийнято рішення про внесення подання Президентові України та Верховній Раді України щодо звільнення 25 суддів з посад за загальними обставинами. Зокрема, Рада вирішила внести подання Верховній Раді України щодо звільнення Петра ШЕВЧУКА з посад судді Верховного Суду України у зв’язку з поданням ним заяви про відставку за станом здоров'я.
У зв’язку з набранням законної сили обвинувального вироку суду Рада також прийняла рішення внести подання Верховній Раді України щодо звільнення Людмили СІБІЛЬОВОЇ з посади судді Слов’янського міського суду Донецької області. СІБІЛЬОВУ засуджено за одержання хабара в великому розмірі, службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки та зловживання службовим становищем. Їй призначено покарання – 6 років позбавлення волі, а також права займати будь-які посади у системі правосуддя строком на 2 роки і конфіскацією всього належного їй майна.

На знімку: Лідія ІЗОВІТОВА приймає вітання з обранням на посаду від Голови ВРЮ Миколи Шелеста.


На знімку: під час засідання Вищої ради юстиції

22 червня 2004 року
під головуванням Миколи ШЕЛЕСТА відбулось п’ятдесят четверте засідання Вищої ради юстиції, на початку якого член Ради Лідія ІЗОВІТОВА була обрана заступником Голови ВРЮ.
За наслідками розгляду рекомендацій кваліфікаційних комісій суддів Рада прийняла рішення про внесення подання Президенту України щодо призначення 35 кандидатів на посади суддів місцевих загальних, місцевих господарських судів та апеляційного суду області. Разом з цим, 15 кандидатам було відмовлено в призначенні на посади суддів.
У зв’язку з набранням законної сили обвинувальних вироків судів Рада прийняла рішення про внесення відповідних подань Президенту України і Верховній Раді України щодо звільнення Мирослава ФУЛИ з посади судді Хустського районного суду Закарпатської області, а Олександра САВЕСЬКА – з посади судді Залізничного району міста Сімферополь Автономної Республіки Крим. М. ФУЛА засуджений за зловживання службовим становищем та заволодінням чужим майном в особливо великому розмірі, а О. САВЕСЬКО – за одержання хабара в особливо великому розмірі.
За наслідками розгляду пропозицій кваліфікаційних комісій суддів Рада прийняла рішення внести подання Президенту України про звільнення двох суддів за порушення присяги: Ірини ТРАВЯНКО – з посади судді Шевченківського районного суду міста Запоріжжя, а Степана СЕМКОВИЧА – з посади судді Обухівського районного суду Київської області.
Рада також внесе подання Президенту України та Верховній Раді України про звільнення 37 суддів з посад за загальними обставинами, у зв’язку з поданням ними заяв про відставку.
Наприкінці засідання Рада розглянула питання щодо організації своєї роботи та її Секретаріату.

На знімку: під час зустрічі

15 червня 2004 року
Голова Вищої ради юстиції Микола ШЕЛЕСТ зустрівся з делегацією Верховного Народного Суду Китайської Народної Республіки (КНР) на чолі зі старшим суддею Китаю, заступником Голови Верховного Народного Суду КНР Цзян СІНЧАНОМ. Делегація перебувала в Києві на запрошення Верховного Суду України.
Під час розмови українські та китайські правники обмінялися інформацією про порядок підбору, підготовки та процедуру призначення кандидатів на посади суддів і звільнення їх з посад, обмінялися думками про стан і перспективи розвитку судових систем, обговорили питання щодо подальшого зміцнення професійних контактів юридичної громадськості обох країн.

На знімку: Голова Вищої ради юстиції Микола ШЕЛЕСТ (праворуч) вітає Секретаря Ради юстиції Грузії Гію ГЕЦАДЗЕ.


На знімку: Голова Вищої ради юстиції Микола ШЕЛЕСТ (праворуч) вітає членів делегації Ради юстиції Грузії.


На знімку: наприкінці зустрічі – фото на згадку.

7 – 11 червня 2004 року
у Києві перебувала делегація Ради юстиції Грузії, яку очолював Секретар цього органу Гія ГЕЦАДЗЕ. До складу делегації також увійшли: Вахтанг ТОРДІЯ – Голова Вищого Суду Абхазької Автономної Республіки, Давид СААКАШВІЛІ – Директор Центру навчання суддів та Тенгіз ШАРМАНАШВІЛІ. Всі вони є членами Ради юстиції Грузії. Офіційний візит грузинських юристів відбувався на запрошення Вищої ради юстиції за наслідками нещодавньої домовленості між Президентами України і Грузії про подальший розвиток двостороннього співробітництва між дружніми країнами, зокрема в судово-правовій сфері.
На початку візиту відбулась зустріч у Вищій раді юстиції. В ній взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Григорій КАТАМАДЗЕ. Вітаючи грузинських колег Голова Вищої ради юстиції Микола ШЕЛЕСТ, зокрема зазначив: "Дуже приємно, що грузинські колеги відвідали Київ на наше запрошення і є надія, що започатковане співробітництво між Україною і Грузією у судово-правовій сфері буде перспективним, допоможе нам краще орієнтуватися в роботі колег, а також використовувати їх досвід і методи роботи у своїй практиці".
Під час переговорів сторони обмінялися думками про хід судово-правових реформ, завдання, структуру і діяльність рад юстиції, поділились досвідом роботи з формування суддівського корпусу, розповіли про принципи підбору, підготовку та процедуру призначення кандидатів на посади суддів і звільнення їх з посад, обмінялися думками про стан і перспективи розвитку судових систем.
Члени Вищої ради юстиції Лідія ІЗОВІТОВА і Микола МЕЛЬНИК, поінформували грузинських колег про деякі підсумки шестирічної діяльності ВРЮ. Головний радник Голови ВРЮ Юрій ПОЛТАВЕЦЬ і начальник Дисциплінарного управління Секретаріату ВРЮ Олександр БОРИСЕНКО розповіли про конституційну та юридичну базу діяльності ВРЮ, її статус й порядок утворення, основні повноваження та компетенцію інституції, а також про роботу кадрової та дисциплінарної секцій Ради, які вони нещодавно очолювали.
У свою чергу, Гія ГЕЦАДЗЕ і Тенгіз ШАРМАНАШВІЛІ розповіли про компетенцію та порядок утворення Ради юстиції Грузії. Зокрема, вони повідомили, що Рада діє відповідно до Конституції та Органічного Закону Грузії про загальні суди. Її повноваження схожі з тими, що має Вища рада юстиції України. Цей орган в Грузії створено в 1999 році з метою розробки пропозицій щодо проведення судової реформи, підбора та подання кандидатур на посади суддів, звільнення суддів з посад; організації кваліфікаційних іспитів і виконання інших завдань. Рада юстиції Грузії є дорадчим органом при Президенті Грузії, який її очолює.
Під час розмови учасники відповіли на чисельні запитання щодо діяльності Рад, обговорили питання подальшого співробітництва та обмінялися сувенірами на згадку про цю зустріч.
Відповідно до програми візиту протягом тижня грузинська делегація також відвідала Конституційний Суд, Верховний Суд та Вищій господарський суд України. Наприкінці візиту був підписаний Протокол про співробітництво між Вищою радою юстиції України і Радою юстиції Грузії.

На знімку: під час засідання Ради (зліва направо) члени ВРЮ: Геннадій Васильєв – Генеральний прокурор України; Ольга Жуковська – адвокат, віце-президент Спілки адвокатів України; Микола Шелест – Голова Вищої ради юстиції.


На знімку: (зліва направо) члени ВРЮ: Анатолій Селіванов – завідувач відділу зв’язків з органами правосуддя Апарату Верховної Ради України; Сергій Сафулько – адвокат, віце-президент Спілки адвокатів України.


На знімку: кандидатам на посаду суддів оголошується рішення Вищої ради юстиції.

27 травня 2004 року
під головуванням Миколи ШЕЛЕСТА відбулось п'ятдесят третє засідання Вищої ради юстиції, на якому, відповідно до закону про цей конституційний орган держави, було прийнято рішення про припинення повноважень членів ВРЮ: Тетяни ВАРФОЛОМЕЄВОЇ, Валерія ЄВДОКИМОВА, Віктора МЕДВЕДЧУКА, Олександра НЕЧИПОРЕНКА, Василя НОРА, Юрія ПОЛТАВЦЯ, Василя ТАЦІЯ, Олександра ХРИСТЕНКА та Володимира ШУБИ. У них закінчився шестирічний строк, на який їх було призначено.
До виконання своїх повноважень приступили нові члени ВРЮ, нещодавно призначені до Ради. Вони склали присягу на пленарному засіданні Верховної Ради України і стали повноправними членами ВРЮ. Серед них: Геннадій ВАСИЛЬЄВ – Генеральний прокурор України (входить до складу ВРЮ за посадою); Ольга ЖУКОВСЬКА – адвокат, віце-президент Спілки адвокатів України; Лідія ІЗОВІТОВА – адвокат, віце-президент Спілки адвокатів України (призначена до Ради на другий шестирічний строк); Сергій КІВАЛОВ – Голова Центральної виборчої комісії (призначений до Ради на другий шестирічний строк); Віктор КУДРЯВЦЕВ – перший заступник Генерального прокурора України; Ренат КУЗЬМІН – прокурор міста Києва; Сергій САФУЛЬКО – адвокат, Голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України, віце-президент Спілки адвокатів України; Антон ЧЕРНУШЕНКО – Голова апеляційного суду міста Києва. З поважних причин не брав участі у засіданні Ради новий член ВРЮ Володимир АНДРЕЙЦЕВ – декан юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
У складі Ради продовжують працювати члени ВРЮ, які набули повноважень раніше: Микола ШЕЛЕСТ – Голова Вищої ради юстиції; Олександр ЛАВРИНОВИЧ – Міністр юстиції України; Василь МАЛЯРЕНКО – Голова Верховного Суду України; Микола МЕЛЬНИК – заступник керівника Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України; Василь ОНОПЕНКО – народний депутат України, Голова Комітету з питань правової політики Верховної Ради України; Валентина ПАЛІЙ – суддя Вищого господарського суду України, виконуюча обов’язки секретаря дисциплінарної секції ВРЮ; Анатолій СЕЛІВАНОВ – завідувач відділу зв’язків з органами правосуддя Апарату Верховної Ради України; Анатолій СКОТАР – суддя Верховного Cуду України.
Таким чином, сімнадцять з двадцяти членів ВРЮ мають повноваження членів цього органу держави. Ще троє членів ВРЮ незабаром набудуть повноважень після складання ними присяги. Це: Віктор МЕДВЕДЧУК – Глава Адміністрації Президента, призначений до Ради на другий шестирічний строк 23 жовтня 2003 року рішенням Всеукраїнського з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, а також призначені до складу ВРЮ Указом Президента України від 1 квітня 2004 року народні депутати України Степан ГАВРИШ і Олександр ЗАДОРОЖНІЙ.
Крім цього, Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення подання Президенту України щодо призначення 14 кандидатів на посади суддів місцевих загальних, місцевих та апеляційних господарських судів. Разом з тим, 8 кандидатам за підсумками голосування відмовлено у внесенні подання щодо призначення їх на посади суддів.
Також Рада розглянула інші питання, що стосуються організації її роботи.

На знімку: під час прес-конференції

31 березня 2004 року
відбулась прес-конференція Голови Вищої ради юстиції Миколи ШЕЛЕСТА. Вона була присвячена 6-річній діяльності цього конституційного органу держави.

На знімку: Голова Вищої ради юстиції Шелест М.А. приймає поздоровлення від Голови Верховного Суду України Маляренка В.Т. та екс-голови ВРЮ Сергія Ківалова

10 березня 2004 року
відбулось п'ятдесят друге засідання Вищої ради юстиції, на якому таємним голосуванням новим Головою Вищої ради юстиції обрано Миколу ШЕЛЕСТА. Перед тим, Рада припинила повноваження Сергія КІВАЛОВА на цій посаді на підставі поданої ним заяви, у зв’язку з нещодавнім обранням головою Центральної виборчої комісії.
Микола Анатолійович ШЕЛЕСТ народився 1950 року в м. Первомайськ Миколаївської області. Після здобуття вищої освіти у Харківському юридичному інституті понад двадцять років працює у судових органах, майже десять з них – суддею Верховного Суду України. 24 жовтня 2002 р. V з’їзд суддів України призначив його членом ВРЮ. З 12 червня 2003 р. ШЕЛЕСТ М.А. займав посаду заступника Голови Вищої ради юстиції.
Крім цього, на засіданні ВРЮ прийнято рішення про внесення подання Президенту України щодо призначення 26 кандидатів на посади суддів місцевих загальних та господарських судів, а також апеляційних судів. Разом з цим, двом кандидатам відмовлено у внесенні подання у зв’язку з тим, що у них не виявили необхідних знань для займання посади судді.
За наслідками розгляду скарги судді Іванівського районного суду Одеської області на рішення кваліфікаційної комісії суддів Одеського апеляційного округу, Рада прийняла рішення залишити її без задоволення, а також внести подання Верховній Раді України щодо звільнення цього судді з посади за порушення присяги.

На знімку: під час засідання Вищої ради юстиції

4 лютого 2004 року
під головуванням Сергія КІВАЛОВА відбулось п'ятдесят перше засідання Вищої ради юстиції, на якому прийнято рішення про внесення подання Президенту України щодо призначення 95 кандидатів на посади суддів місцевих загальних та господарських судів, а також апеляційних господарських судів. Разом з цим 15 кандидатам відмовлено у внесенні подання у зв’язку з тим, що вони не виявили необхідних знань для займання посади судді.
За наслідками розгляду Рада залишила без задоволення скарги судді Нижньогірського районного суду АР Крим Анатолія ПИСАРЕНКА та судді військового суду Дніпропетровського гарнізону Андрія КУЛИКОВА на рішення відповідних кваліфікаційних комісій суддів щодо звільнення їх з займаних посад за порушення присяги судді.
Розглянувши подання Верховного Суду України Рада також визначилась стосовно подальшої долі судді Біляївського районного суду Одеської області Григорія ОЛІЙНИКА, який скоїв злочин, заподіяв потерпілому тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Незабаром буде внесено подання Верховній Раді України щодо звільнення його з посади судді у зв’язку з набранням законної сили обвинувального вироку щодо нього. Рада також внесе подання Верховній Раді України про звільнення 13 суддів з посад за загальними обставинами, у зв’язку з виходом у відставку.
Наприкінці засідання Рада розглянула скаргу прокурора Дніпропетровської області, члена Вищої ради юстиції Володимира ШУБИ на наказ Генерального прокурора України № 66 від 26 грудня 2003 року. За наслідками таємного голосування Рада задовольнила скаргу ШУБИ В.В., скасувавши вищевказаний наказ в частині стосовно звільнення його з займаної посади.

22 січня 2004 року
Президент України Леонід Кучма провів робочу зустріч з Головою Вищої ради юстиції України Сергієм Ківаловим.
У ході розмови Сергій Ківалов поінформував Главу держави про роботу Координаційної ради юстиції Росії та України, яку він очолює. Голова Вищої ради юстиції також доповів про роботу Ради щодо взаємодії судових органів Російської Федерації та України.
Під час зустрічі було обговорено хід судово-правової реформи в Україні та проблематику формування спеціалізованих адміністративних судів в нашій державі.
Крім того, Сергій Ківалов поінформував Президента України про роботу Вищої ради юстиції щодо притягнення до відповідальності суддів за порушення ними присяги. Він відзначив, що "це є серйозною проблемою в діяльності судів, коли судді здійснюють дії, несумісні з їх високим званням, а іноді у своїй поведінці доходять до абсурду". Голова Вищої ради юстиції навів кілька прикладів, зокрема, коли суддя одного із судів порушив кримінальну справу відносно голови цього ж суду і визнав себе потерпілим. "Саме тому, - за словами Сергія Ківалова, - Вища рада юстиції спрямовує свою діяльність на викорінення подібних випадків".

ХРОНОЛОГІЯ 2003 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2002 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2001 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 2000 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 1999 РОКУ

ХРОНОЛОГІЯ 1998 РОКУ

Головна Хронологія діяльності Склад Ради Закон Преса Аналітика Повідомлення Карта сайту Контакти Укр Рус Eng