This version of the page http://www.fact.kiev.ua/articles/article_266/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-04. The original page over time could change.
Видавництво "Факт" - Вікно у мистецтво
E-mail розсилка видавництва Факт
Контакти:
(+38 044) 400-31-11
(+38 044) 443-65-53
office@fact.kiev.ua

Львівська філія
(+38 091) 910-40-29
Будь-яку книжку видавництва можна придбати поштою, надіславши замовлення на e-mail: sale@fact.kiev.ua
Пошук
Автор (Прізвище, Ім'я):
Книга (Назва):
УВАГА!
До відома письменників, поетів, науковців, журналістів, які мають намір співпрацювати з видавництвом "Факт"!
Повідомляємо, що ні за яких обставин та ні в якій формі видавництво "Факт" не буде співпрацювати з тими творчими особистостями, які мають публічні зв'язки з часописом "Книжковий клуб +" або видавництвом МАУП.

 
 

Вікно у мистецтво

Травень 7, 2009
Людмила Сауленко ("Українська культура", № 1, 2009)

Анатолій Пасічний
ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО. Енциклопедичний ілюстрований словник-довідник

Справді унікальну книжку створив одесит Анатолій Пасічний. Це – енциклопедичний багатоколірний словник-довідник “Образотворче мистецтво”, який вийшов у видавництві “Факт” (м. Київ). Над цим поважним томом автор працював чотирнадцять років.

Великоформатне видання містить майже 3000 термінів, висловів і понять, які побутують у світі мистецтва, налічує майже 700 сторінок. Енциклопедію випустило у світ київське видавництво “Факт”.

На сьогодні вона буде нагальною, ба навіть жаданою для широкого кола людей, чия діяльність пов’язана з образотворчим та декоративно-ужитковим мистецтвом: студентів, викладачів, власне митців, а також мистецтвознавців, художніх критиків, журналістів. Стане вона у пригоді і поціновувачам мистецтва, колекціонерам, галеристам, антикварам, співробітникам митниць та комісій з контролю за переміщенням художніх цінностей. Рецензент несе повну відповідальність за ці твердження, оскільки за родом своєї діяльності у музеї та викладацької роботи на кафедрі культурології та мистецтвознавства впродовж багатьох років має справу з людьми згаданих професій.

Зміст книги та її побудова цілком відповідають призначенню: бути енциклопедичним словником-довідником для широкого кола користувачів. Кількість словникового матеріалу (котра для словників, як відомо, є принципово безмежною) відібрано з урахуванням потреб майбутнього читача різного фаху. Наведені практично всі скільки-небудь значущі стилі просторових мистецтв, включно з найсучаснішими (що заслуговує на особливу подяку). З точки зору практика-викладача і музейного лектора, що ним є рецензент, вельми вдалим з методичної точки зору є включення до Словника Анатолія Пасічного також філософських, а особливо міфологічних понять – це допоможе читачеві в практичній роботі та стане провідником до теорії мистецтв.

Побудова словника є традиційною для довідкових видань: терміни розташовані за алфавітним принципом, котрий є найбільш придатним у даному випадку. Вдало підібрано приклади; ілюстративний матеріал не викликає жодних заперечень.

Маю зауважити ще дещо з власного досвіду. Викладаючи протягом кільканадцяти років курс “Історія образотворчих мистецтв” для студентів спеціальностей “Культурологія” та “Промисловий дизайн” на кафедрі культурології Одеського національного політехнічного університету, постійно стикалася з сумним фактом відсутності подібного видання, що поєднувало в собі значний масив інформації з доступністю її викладення і унаочнення. Принагідно згадаю, що після виходу у світ попереднього, значно меншого за обсягом (і, можливо, тоді ще не у всьому досконалого), видання цього Словника він блискавично зник із полиць книгарень. Студенти, які тоді встигли його придбати, користувалися Словником упродовж чи не усього вузівського курсу. Він використовувався і в курсах “Естетика”, “Кольорознавство”, “Комп’ютерний дизайн” тощо, аж до підготовки дипломних робіт включно. Особливу цінність надає Словникові той факт, що це видання україномовне (без перебільшення, довгоочікуване), створене природним носієм мови, фахівцем-художником і викладачем-методистом, який присвятив Словникові декілька років кропіткої праці. Анатолій Павсічний дуже відповідально поставився до створення Словника. Під час роботи автор постійно залучав до консультацій колег-художників, викладачів, презентував перший варіант Словника на зустрічах з різною читацькою аудиторією. Тому є закономірним, що праця вийшла ґрунтовною, вдалою і має шанс стати непересічним явищем у такій проблемній книжковій царині як довідкова література.



Коментарі

Залиште коментар