This version of the page http://www.2000.cv.ua/2004/50/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-12-02. The original page over time could change.
Час2000 - щотижневий буковинський часопис

ВИДАНО ЛІЦЕНЗІЮ НА ВІДСТРІЛ ОДНОГО ЧЕРНІВЕЦЬКОГО ЛЕВА

Сьогодні відбувається сесія обласної ради, основним питанням на якій є висловлення недовіри голові обласної ради Олександру Смотру. Чому намагаються усунути з посади Смотра? Навіть після того, як Іван Демчак буквально відбив його і губернатора Романіва у розлючених депутатів і перемерзлих демонстрантів. Настоявши на правах проміжного переможця на вилученні п'ятого пункту постанови з епітафією основним можновладцям області на недавній позачерговій сесії? Чому це питання порушується знову? Як сказав би Віктор Федорович Янукович: "Тому що... саракий".

Очевидно, що недовіра губернаторові та голові облради пакетом нашоукраїнця Івана Демчака не влаштовувала. З Романівим у Івана Микитовича перегорнуто багато трепетних сторінок колишнього чиновницького життя на так важко вистражданих посадах, чого про Смотра не скажеш: по-перше, молодий, не з обойми, не помаранчевий, навіть не кіцманський.

Щодо губернатора, скидається на те, що доля Михайла Романіва зависає як ялинкова іграшка до завершення виборчих перегонів - з одного боку, лідер штабу "Нашої України" зберігає фацу перед давнім товаришем по владі, з іншого боку, при знятті губернатора з посади є багато процедурних питань. Смотр же виглядає беззахисним перед революційною масою, котра окупувала півповерху облради, як монашка. То чому б на його місце не посадити свого? - резюмують у чернівецькому штабі Ющенка. Як заявив Іван Демчак на прес-конференції у середу, висуватимуть його. Зробив він цю заяву з невеселою міною. І його можна зрозуміти. Іван Микитович - людина амбітна і брався за ризиковану, хоча і добре оплачувану справу, з розрахунку принаймні на губернаторство. Скільки двірцевих інтриг у Смольному палаці революції - готелі "Буковина" - довелося пережити. Скільки молодих і нарваних поставити на місце, а декого і взагалі усунути від революції. Проте, здається, старого ваговоза все ж обскакали молоді рисаки. Навішавши на вуха досвідченому майстру провінційної інтриги локшини про зміщення центру влади до рад, про його мудрість, яка відродить владу рад на Буковині, а насправді намагаються висадити пролетаря перевороту на перший-ліпший берег помаранчевої ріки, котра несе до влади. На губернаторство, схоже, посягнуть люди з грубшими посвідченнями революціонерів.

З бізнесовою хваткою, адже освоювати у області є що: від туристичних принад до буковинських надр, у яких не тільки цілющі води, але й нафта. Іван Микитович, певно, уже так глибоко не бурує.

Отож у разі висловлення недовіри Олександрові Смотру першою фігурою на його фотель є Іван Демчак у статусі почесного революціонера. Але у Чернівцях не жили б ті, хто виїхав в Ізраїль, якби містечкова інтрига завжди не мала підводних течій. Є вони і у справі голови Смотра. Бо інакше нащо б балотувався у депутати облради губернатор Романів? А балотувався він не тому, що як дитинка воліє депутатської цяцьки на лацкан, а тому, що всерйоз збирався про всяк випадок очолити облраду, потиснувши вхлялим адмінресурсом. Чи розраховував він, що останню соломинку намагатиметься вихопити з його рук друг Іван. Проте ще дотепер карта Романіва не бита. Учора Верховна Рада проголосувала за пакет, у якому - політична реформа, днем раніше Янукович таке наговорив перед третім туром, що йди знай. Принаймні парламент усім колишнім дав шанс. Толерантний до всіх Романів - перший у черзі. Якщо йому вдасться переконати у цьому свої депутатські багнети із числа районних фаворитиків, він ще може поламати плани помаранчевих.

Свою гру повів і кіцманський політичний виживала Олександр Фищук, який терміново організував сепаратні переговори у сауні на кіцманській території. Вірогідно, для того, щоб ніхто не мав де сховати диктофон. Проте хтось найсором'язливіший, схоже, не роздягнувся і безпардонно продав про задуми римських мудреців у кіцманських термах і нашоукраїнцям, і голові обкому СДПУ(о). Схема, розроблена відмитими у парильні сильними районів сих, виявилася настільки досконалою, що викликала переполох у обох таборах. Романів почав активно розпускати чутки, що крісло Смотра у найближчі плани його вельможного тилу не входить, помаранчеві викликали підкріплення у особі Короля, який, схоже, має намір таки "піти" Смотра і прилаштувати при ділі Демчака. Поки тривала провінційна передвиборча колізія, замислилися і просто депутати, котрі не входять до виконавців вищезгаданих схем. Котрі сіли і розсудили, а за що, власне, так настійливо рекомендують написати заяву Смотрові? Причому так переконливо, що той на кілька днів зліг у шпиталь. Якщо Смотр до виборів і мав якийсь стосунок, то у якості голосуючого. Поки що офіційного звинувачення йому у якихось антизаконних діях не висловлено. Хіба що можуть дорікнути, що не так швидко гасав Чернівцями як революційний Кобевко, збираючи позачергову сесію на догоду не особливо законному комітету, в тому числі і його порятунку. І все. Решта, що стосується основних обо-в'язків Олександра Смотра як голови, він виконував, як прийнято казати, задовільно, навіть добре. До людей був толерантним, папери на його столі не залежувалися, через металошукачі, як до Романіва, до нього не заводили. То нащо ж розпочинати революційні розбірки зі скромного і найнезахищенішого? - задали собі запитання депутати. Більше того, виглядає, що присутність Смотра у своєму кріслі дає певний баланс недоконаній ситуації в області. Бо тепер, коли Романів теж здійняв руку на його святе крісло, він нейтральніший від нейтральної смуги на україно-румунському кордоні.

Виходячи з цього всього, дуже може бути, що Олександра Антонійовича, який ніякої заяви, схоже, так і не напише, незважаючи на "золінген" коло горлянки, хіба що заяву про міжнародну ситуацію, вдасться відстояти. Адже для заблокування рішення про недовіру достатньо трохи більше тридцяти депутатських голосів. Якщо ж Смотра при допомозі київського десанту дотиснуть, можна буде з упевненістю сказати, що їх багато і їх не подолати. Якщо ж Олександр Антонійович устоїть, можна буде думати, що право на плоди революції мають навіть прості ображені владою люди.

Сергій СУЛИМА


СВЯТЕ ТА ГРІШНЕ СВЯТОСЛАВА ВІРСТИ

"На високому п'єдесталі бронзове зображення богині. Трохи схиливши голову, вона відкинула покривало і погляд її очей - зелених каменів, що дивовижно світилися, зачаровував усіх, хто на неї дивився.

Сильне тіло, наче облите складками пеплосу, завмерло у спокійному ентазисі. Одяг, незвично розкритий на плечі за давнім азійським чи крітським каноном оголював високі груди, зближені та широкі мов винні кратери, що різко суперечили своєю чуттєвою силою натхненній таїні обличчя та суворій позі Небесної Афродіти", - так описували божественне творіння Алкамена - "Афродіту Уранію, що в Садах". Митець древньої Еллади створив релігійний образ непереборної сили, саме у поєднанні чуттєвої краси і духовного злету. Богиня - разом Мати і Уранія. Скульптура завжди відігравала значну роль у духовному розвиткові людей, суспільства. Пракситель, Клеофрад, на чиїх творах виховувався нарід, що цінував красу, вклонявся їй прекрасними статуями богів і богинь у час, який згодом назвали Золотим віком в історії людства.

Фідій, Пракситель, Клеофрад, на чиїх творах виховувався нарід, що цінував красу, поклонився їй у вигляді прекрасних ізваянь богів і богинь у часи, які потім назвали Золотим віком в історії людства.

Перед "П'єттою" і досі застигають глядачі, вражені, приголомшені глибиною почуттів, якими оживив, одухотворив холодний мармур 24-річний Мікеланджело Буонаротті.

Та змінюються часи, а заразом і ставлення людей до краси. Хто, крім небагатьох, знає про Лісіппа - великого ваятеля епохи Олександра. Після кожної проданої роботи скульптор клав до заповідної скриньки маленький шматочок золота. Згодом після смерті великого майстра, коли його син відкрив скриньку і перелічив золоті злитки, стало зрозуміло, що за своє життя скульптор створив півтори тисячі робіт. Проте до наших часів жодна не дійшла.

І сьогодні наші міста прикрашають пам'ятниками, хоча чи прикрашають, чи, навпаки, - питання, як кажуть, суперечливе.

На деякі такі творіння "і ворони не хочуть сідати", інші, хоч і не викликають загального осуду, однак стають ганьбою для свого творця. Так, мистецтво древньої Еллади, епохи Відродження відійшло в минуле. Нові часи диктують інші канони в скульптурі, інші смаки.

Один із сучасних скульпторів - наш краянин Святослав Вірста. Його майстерність засвідчують дипломи, нагороди, відзнаки всеукраїнських та міжнародних вернісажів, симпозіумів, мистецьких акцій.

- Пане Святославе, що обирають нинішні Фідії та Агесандри, яким богам поклоняються вони?

- Кожен обирає своє, те, що співзвучне саме йому. Я, до прикладу, віддав перевагу пластиці. Як на мене, то ця техніка найповніше відповідає вимогам нашого часу.

- Тобто ви не сповідуєте античних канонів?

- Так, пластика - це скульптура по силуету. Вона наближена до природи. Пластична скульптура нагадує джазову композицію. Дається тема, а вже як вона буде відтворена, наскільки вдалими будуть варіації, залежить від таланту і майстерності автора. То є знакова символічна робота. Без зайвих деталей, лаконічна за суттю.

- Дивно. Мені здається, що саме деталі надають творові скульптора довершеності.

- Я не згоден з цим. Гадаю, скульптура не потребує прикрас. А силует - знак, символ - може передати складну гаму почуттів набагато сильніше і точніше, ніж повторення форми. Для цього необхідна наявність трьох чинників: професіоналізм майстра, філософія, закладена в творі, та емоції. За умови їхньої присутності можна вважати, що робота відбулася.

Скульптура існує в трьох вимірах, тому силует твору в ній має гармонійно вписуватися у простір. Фахових знань для цього замало. Передати символом думку, почуття, як на мене, і цікавіше, і складніше. Як шахова партія, коли наближається до свого завершення і на дошці лишається всього кілька фігур. Тоді можна побачити майстерність гравців, які віднаходять найоригінальніші, найвишуканіші комбінації.

- Ваші роботи зрозуміє і оцінить далеко не кожен...

- Для того, аби їх зрозуміти, треба мати певний рівень інтелекту, уяву. Велике значення має назва твору. То є ключ до розгадки авторського задуму. Як би ви зобразили тишу? Був якось у горах, і раптом серед дня зникли всі звуки. Ні пташки не співали, ні дерева не шелестіли. Аж усе довкола потемніло, небо прорізала вогняна блискавка, оглушливим гуркотом прокотився грім, і хлинула злива. Проте ті кілька хвилин цілковитого спокою мене вразили сильніше, ніж наступне шаленство природи. Тема ця переслідувала мене, але ніяк не давалася. Минав час. Одного разу я побачив сплячу дитину. І зрозумів, що саме маленька дитина, яка спить, і є уособленням, символом тиші, спокою, умиротвореності.

Робота "Адамове ребро". Ліпили Адама, Єву, а ось перехідний етап... "Дерево життя" - це твір із серії "Кохання". Скульптура в камені - об'єднані обриси фігур чоловіка і жінки. То є філософія сучасної пластики.

"Мрія про крила" - крил як таких ще нема, та людина мріє про них, і вони з'являються. Мрія - є велика рушійна сила. Наскільки щира мрія, настільки є можливість, що вона здійсниться.

- А ви часто мрієте?

- Без мрії нема життя. Зараз в роботі скульптура, яку я присвятив видатному філософові-мрійнику, легендарному Григорію Савичу Сковороді. Назвав її "Світом невпійманий". Стомлений філософ присів перепочити. Він пройшов довгий шлях і тепер відпочиває. Та відпочиває тільки стомлене тіло, а голова, серце, душа невпинно працюють. Можливо, він осмислює філософську теорію чи відшліфовує тільки-но складений вірш.

Фігура Григорія Сковороди цікава ще й тим, що її можна не поставити, як решту скульптур, а посадити.

- "Світ ловив мене, та не впіймав", - написано на могилі мандрівного філософа-поета. Чому саме йому ви присвятили свою роботу?

- Григорій Савич належить до незгасних, вічних світочів нашого народу, нашої землі. Ми не маємо права забувати про них. Моя робота - це згадка і нагадування сучасникам про Великого українця.

- Ваші скульптури невеликі за розміром. Яке їхнє застосування?

- Це перш за все паркова скульптура. До слова, збільшення розміру (1:2, 1:3) не тільки їм не шкодить, а, навпаки, йде на користь.

- А як приходять до вас теми майбутніх творів: образами, назвами?..

- Складний процес. Буває, тема обкатується роками, наче камінчик у морських хвилях. Лише коли набуде досконалої форми, тоді стихія ставить його перед наші очі. Так і мої задуми відточуються, відшліфовуються, допоки не стають виразними, готовими до втілення, до роботи. Всі теми приходять з тонкого світу. Іноді виловлюєш їх у снах чи медитаціях; буває, що приходять серед білого дня, раптово, наче осяяння. Потім, коли образ сформований, роблю ескіз майбутньої скульптури. Після того, як робота виконана у глині, стосунки теж складаються непросто.

- Перепрошую, стосунки з вашими творами?

- Саме так. Трапляється, що робота мене не приймає, буває, що я незадоволений.

- Друге природніше, ніж перше. Поясніть, як-то може бути, аби ваше творіння вас же і не приймало, чому?

- Різні причини. Можливо, я не так або не зовсім так зрозумів сенс роботи. А вона складніша, змістовніша, а то і зовсім інша, ніж я думав. Кожна з них має свій характер, кожна потребує від мене особливої уваги до себе.

- Дивні речі. А як вона вам це показує?

- Знаходить можливості, - (сміється - авт.). Наприклад, тріскається або сниться...

- Коли вам краще працюється?

- Вночі, коли місто засинає, замовкають вулиці, тоді ніщо не заважає вільному перебуванні у мистецькому просторі.

- Вночі людина має відпочивати. Є таке поняття "час Бика" - здається, від першої до третьої ночі. Коли психіка перебуває у вкрай неврівноваженому стані. Психологи кажуть, що саме тоді трапляється найбільше серцевих нападів, істерик, суїцидів. В просторіччі цей час звуть відьомським, темним, нечистим. Навіть вікна бажано відчиняти вже після третьої години.

- Ніч - пора фантастична. Усе ірреальне вдень, набуває реальності вночі. Якщо повертатися до милих вашому серцю древніх греків, то богиня ночі Нікта вважалася однією з покровителів митців. Вона розстилала над ними зоряне покривало і дарувала натхнення. Хоча її донька Немесіда - богиня відповідальності і помсти - слідкує, аби те, що робиш, відповідало справжньому мистецтву, а не було віддаленою його подобою, інакше...

- І чим же карає невдаху грізна богиня?

- Забирає талант, перетворюючи на звичайного ремісника. Творчість сама по собі є поняттям містичним. Але в той же час це азартна гра, яка затягує тим глибше, чим довше в неї граєш. Створюєш свої правила і маєш свою позицію...

- Яка ж богиня владарює у творчості скульптора Святослава Вірсти?

- Безумовно, Афродіта. Тема кохання вічна. Загадка, яку від початку існування людей на землі намагаються розгадати. Це таїна для двох, тому кожен, хто дивиться на таку роботу, розуміє і сприймає її особисто.

Все на світі відбувається й існує завдяки любові. Від великого кохання Неба до Землі виникло життя, - так свідчать легенди.

Мої роботи - це пошук відповіді на запитання, що ж то є кохання. Тим воно і прекрасне, що вічно вабить своєю недосказаністю, мінливістю, недосяжністю...

- Наскільки я знаю, ви іноді спускаєтеся зі свого мистецького Олімпу, реагуєте на суспільні зміни, зокрема на політику. Для митця, що перебуває у дивовижній нереальності, чи не занадто ви заполітизовані?

- Художник, як барометр, реагує на всі події, які відбуваються в суспільстві.

- Чи не надто гостро? Ваш помаранчевий антураж, скандування на Центральній площі. Не здається вам, що це приниження себе як митця?

- Ні в якому разі. Митець є громадянином не в останню чергу, і я висловлюю свою громадянську позицію. Крім того, на цьогорічному симпозіумі скульптури я зробив твір політичного змісту, який забрали до Львова.

- А як же Афродіта? Не боїтеся зраджувати богині?

- Я не зраджую. Тематика моїх робіт досить різнопланова. Головне - не зраджувати мистецтву, творчості. Знаю випадки, коли хороші майстри полишали на якийсь період роботу задля іншої мети, а коли вирішували повернутися, мистецтво їх не прийняло. Не важливо, яку тему обирає митець для свого твору. Головне, аби робота його була написана мовою мистецтва. А ще для художника надзвичайно важливо постійно бути у пошуку. Пошуку форми, змісту його роботи.

- Кілька разів на рік ви берете участь у престижних виставках, акціях як всеукраїнських, так і міжнародних: Всеукраїнська триєнале, "Високий замок", "Меридіан серця" та багато інших. І результат - дипломи, відзнаки, нагороди. Що для вас важливіше, участь чи результат?

- Важливо і те, і інше. Виставка - один із мистецьких процесів, де я маю честь заявити про себе як митця і побачити, над чим працюють мої вельмишановні колеги. Що ж до результату, то це оцінка твоєї праці. Хіба ж може вона бути неважливою? Тим більше, конкуренція сьогодні досить жорстка. Є хороші скульптори-пластики. Тому приємно, що з-поміж багатьох класних робіт обирають саме твою.

- Ви стільки вкладаєте у свої скульптури, навіть спілкуєтеся з ними. Не шкода, коли їх купують, особливо, коли залишаються в інших країнах, як, до прикладу, "Журба", що залишилася в Австрії?

- Ізначально скульптури створюються для когось. Як діти, яких ростять батьки, знаючи, що рано чи пізно вони їх залишать. Звичайно, шкодую за своїми роботами, але маю копію майже кожної з них в своїй майстерні.

- Ваші вчителі?

- Анатолій Скиба та Анатолій Піонтковський - справжні митці-скульптори. На мою думку, зустріти таких людей у житті - подарунок долі. А бути їхнім учнем, другом - справжнє щастя і... велика відповідальність.

У майстерні скульптора трохи моторошно. На стійках роботи, сповиті, наче єгипетські мумії. І коли пан Святослав розгортав чергову, аби показати мені, відчувала, як по спині пробігав неприємний холодок. Товариство, прямо скажу, на великого любителя, але я тут стороння, і, виходячи з тверджень пана Вірсти щодо характерів його творінь, я їм могла не сподобатися. Що ж до самого майстра, то він був вдома - ні найменшого дискомфорту.

Людина - взагалі створіння неоднозначне, часто суперечливе. Усередині добропорядного громадянина іноді ховається бунтар і навпаки. Що вже казати про митця, який більшість часу живе у своєму вимірі, світі своїх образів і творів, фантазій і мрій. Світі, в якому він - Творець.

Р.S. На міжнародній мистецькій виставці "Львівський осінній салон-2004", яка тільки-но завершилася, Святослав Вірста отримав диплом лауреата. Робота мала назву "В садах Едему". Збіг чи...

Олена РОСИНСЬКА

На фото: Боді-арт. Вершник (1 стор.)


ПЕРЕМОГА ЗІ СЛЬОЗАМИ НА ОЧАХ

День 8 грудня 2004 року, схоже, таки увійде в аннали новітньої історії України як момент вистражданої істини. З небаченою досі одностайністю вітчизняні парламентарі ухвалили пакетом зміни до Закону "Про вибори Президента України", затвердили новий склад Центрвиборчкому і внесли зміни до Основного Закону України, якими започаткували перший етап політичної реформи.

Неординарність цієї події полягає у тім, що замість необхідної конституційної більшості парламенту (300 голосів) за згадані законопроекти проголосували 402 народні депутати, які представляли майже усі парламентські фракції, окрім БЮТ. Від фракції Юлії Тимошенко проголосував "за" тільки Анатолій Матвієнко.

Поки що чинний Президент України Леонід Кучма також здивував нечуваною лаконічністю і оперативністю. Після чотирихвилинного урочистого виступу Леонід Данилович зірвав овацію парламентської зали, а трохи згодом чемно скріпив своїм підписом усі прийняті того дня парламентарями законопроекти, надавши їм силу законів.

Несподіваний консенсус додав ейфорії мало не усім теперішнім завсідникам Маріїнського палацу. Ліві, праві, центристи - усі того дня святкували перемогу. Що ж, цього разу підстави для радощів насправді були. На очах у збуреного помаранчевою революцією українського загалу депутати ВР перетворили Україну на парламентсько-президентську республіку. Адже головні важелі державної влади переходять до Верховної Ради, яка призначатиме та звільнятиме прем'єр-міністра України, міністрів оборони та закордонних справ за поданням Президента, а інших членів Кабінету Міністрів - за поданням прем'єр-міністра України.

З метою попередження популярних нині небезкорисних переходів народних обранців з фракції до фракції впроваджується інститут так званого імперативного мандату, за яким обраний за виборчим списком певної політичної партії депутат Верховної Ради позбавляється права переходу до іншої фракції.

Наступний український парламент, що буде обраний за пропорційною системою у 2006 році, обиратиметься вже на 5 років і формуватиме уряд коаліцією депутатських фракцій.

На другому етапі політичної реформи депутати ВР мають найближчим часом законодавчо розширити повноваження органів місцевого самоврядування та розмежувати владні функції між місцевими держадміністраціями та радами. У цьому разі конституційна реформа набуде чинності з 1 вересня 2005 року.

Якщо ж запровадити реформу місцевих органів влади не вдасться, то положення політичної реформи, затверджені 8 грудня 2004 року, діятимуть з 2006 року.

Удосконалене нардепами виборче законодавство має на меті не допустити фальсифікації виборів через застосування суворішої процедури голосування за відкріпними посвідченнями та голосування вдома. Зокрема, кількість відкріпних посвідчень зменшиться з 4 відсотків від кількості виданих бюлетенів для голосування до 0,5 відсотка. До того ж у паспорті пред'явника такого посвідчення тепер буде робитися спеціальна помітка, що унеможливить так звану "карусель", коли одна і та сама особа голосувала у кількох місцях за кількома відкріпними посвідченнями.

Отже, жаданий консенсус погасив виборчі пристрасті, можна сказати, в апогеї. Задоволеними лишилися майже усі, у тому числі й Олександр Мороз, адже проект політичної реформи 4180 - його вистраждане дітище. Не приховує ейфорії і народний депутат України соціаліст Михайло Мельничук. Принаймні у емоційній промові Михайла Васильовича на сесії обласної ради оптимізм народного депутата був безмежним. Не можна сказати цього тільки про Юлію Тимошенко, яка сповнена бажання оскаржити результати голосування законопроекту 4180 у Конституційному Суді. Юлія Володимирівна назвала підсумки пленарного засідання ВР 8 грудня "вражаючою перемогою Кучми". Натомість Віктор Янукович назвав ці події "бєспрєдєлом".

Отож політична крига холодної зими 2004-го скресла. Командувати парадом буде... хто?

Валерій УНГУРЯНУ


РОМАНІВ КРАЩЕ ЧИМ СМОТР. ЧИМ? ЧИМ СМОТР

Учора відбулася сесія обласної ради, де ключовим стояло питання недовіри нинішньому голові Олександрові Смотру.

Таку постановку питання, перелицювавши вилучений на минулій позачерговій сесії п'ятий пункт, де йшлося про недовіру обом як О.Смотру, так і М.Романіву, ініціювали нашоукраїнці. Які справедливо хотіли посадити у крісло голови теж шанованого у краї чоловіка Івана Демчака. Проте депутати облради виявили спокій і через таємне голосування залишили О.Смотра головою обласної ради. Голоси розподілилися 50х50: 46 за відставку Смотра, 46 проти відставки. Олександр Смотр продовжує плідно працювати у області. Наостанок виступив Віктор Король, який наголосив, що ІІІ етап виборів буде нелегким, і попросив керівників обох гілок буковинської влади не використовувати адмінресурс, поважаючи попередній вибір своїх земляків. Схоже, останні погодилися.

Вл. інф.


ЗБРОЯ СУЧАСНОГО ОТЕЛЛО - "ТТ"

Кулю з "ТТ" у голову на вул.Сагайдачного отримала 19-річна Тетяна К. від коханця-невдахи. Дівчина займалася у модельному агентстві і мала легковажність замість охоронця однієї з фірм покохати іншого. Охоронець довго не думав, пустив у хід зброю. Дівчину знайшли закривавленою під садовим столиком. Через кілька днів вона пішла з життя. Невдовзі вийшли на слід ревнивого убивці. Той переховувався у готелі в Мамаївцях. Опери встигли вчасно, окрім "ТТ", у вар'ята вилучили арсенал зброї. Стало би на всіх модельок. 24-річний Андрій К. - чернівчанин. З батьками мав погані стосунки. Тривалий час жив у Донецьку, куди і збирався тікати після вбивства. До речі, постійно носив трикотажну шапку з прорізами для очей. Займався карате, кажуть, перспективний спортсмен. За словами прокурора Першотравневого району Віктора Харченка, вже встановлена причетність Андрія до низки інших злочинів. До речі, після затримання підозрюваний заявив, що якби "мєнти" були не в цивільному, живим не дався б.


НАМ СОНЦЯ НЕ ТРЕБА, НАМ ВИБОРИ СВІТЯТЬ!

Президентські вибори - 2004 наразі виправдали усі найгірші прогнози та сподівання. Сьогодні вони плавно перейшли від статусу найбрудніших до категорії найтриваліших в історії незалежної України. Розгубленість пересічних виборців передалася навіть всезнаючим політологам, які нині не спроможні не те що на стратегічний прогноз, ба навіть на простеньке передбачення політичної погоди на завтра. Річ у тім, що зіткнення передових і псевдопередових політичних технологій Сходу та Заходу на благенькому електоральному полі справило на тутешній електорат та спантеличений політикум таке ж враження, як свого часу пенсне Міклухи-Маклая на нецивілізованих папуасів.

Неприхована зацікавленість Америки та Європи, з одного боку, і Азіопи - з іншого, у потрібному для них кінцевому результаті виборів навряд чи може зрівнятися за значимістю із небувалим досі спалахом національної свідомості, що вивів на майдани та вулиці міст та сіл України мільйони громадян України. Факт, безумовно, обнадійливий, якщо не брати до уваги маячню деяких великосвітських леді стосовно наглої агресії на українські терени американських валянок та наколотих наркотиками помаранчів.

Тим часом головні дійові особи виборчої кампанії продовжують триматися заздалегідь обладнаних позицій: Віктор Янукович нарікає на підступність представників колишньої та нинішньої української влади, Леонід Кучма проводить мало не щоденні наради на державній дачі у Кончі-Заспі, Віктор Ющенко закликає своїх прихильників не припиняти акції громадянської непокори та облоги центральних органів державної влади. Днями здобула певні правові обриси ще одна потужна геополітична сила - на так званому Всеукраїнському з'їзді депутатів рад усіх рівнів, що відбувся у Харкові 4 грудня, адміністративно-господарська еліта Сходу та Півдня України (вже за відсутності у президії Лужкова і українського прем'єра ) уперше відмежувалася не тільки від Ющенка, але й від Януковича, запропонувавши їм обом зняти свої кандидатури з виборчих перегонів задля... збереження стабільності у державі. Це, мовляв, дасть можливість провести в Україні демократичні повторні вибори.

Складається враження, що голова Харківської ОДА Євген Кушнарьов, який дедалі частіше називає себе політиком, сам не проти примірятись до президентських клейнодів. А інакше чим можна пояснити його глибоку зацікавленість у збереженні "...територіальної цілісності Президента України" (цитата з виступу нардепа-комуніста Б.Гмирі)?

Так чи інакше, але висловлювання основних учасників нинішнього політичного дійства не вселяє оптимізму щодо перспектив проведення успішного повторного голосування, призначеного Верховним Судом України на 26 грудня. Зокрема, О. Мороз дуже висловлював незадоволення з приводу недотримання попередніх домовленостей представниками коаліції "Сила народу". Слідом за Сергієм Тігіпком штаб В.Януковича раптово залишив професор Степан Гавриш. Призначення на зміну їм керівником прем'єрського виборчого штабу Тараса Чорновола навіть за наявності симпатій до прізвища Тараса В'ячеславовича важко назвати рівноцінною заміною.

Несподівана заява про відставку з боку Генерального прокурора України Г.Васильєва ще більше заплутала й без того кризову ситуацію в державі. Відтак навіть попри результати недавніх компромісних рішень Верховної Ради, за які нардеп Гавриш, за його ж словами, готовий вклонитися Ющенкові, схоже на те, що виборчий процес в Україні ще довго буде домінувати над процесами економічними та соціальними, а поважним іноземним учасникам кризових "круглих столів" Солані, Кваснєвському, Кубішу, Адамкусу та Гризлову ще не раз доведеться милуватися київськими краєвидами.

Центрвиборчком без Ківалова навряд чи працюватиме краще: була б політична воля, а потрібний "підрахуй" знайдеться завжди. До того ж "пакетні" зміни до Конституції України гранично обмежують президентські повноваження, а відтак і цінність самої посади президента. Тож виборча інтрига стрімко набуває нового змісту. Що готує Україні день грядущий, наразі не знає ніхто. Воістину, нам хліба не треба - нам демократію давай!

Валерій УНГУРЯНУ


ПАРЛАМЕНТ РЕГУЛЮВАТИМЕ ЦІНИ?

Верховна Рада України ухвалила постанову про недопустимість подальшого поглиблення фінансової кризи. Згідно з постановою Кабміну доручено запропонувати зміни до закону з метою введення мораторію на підвищення цін на внутрішньому ринку. Мораторій стосуватиметься товарів промислово-побутового виробництва. Ціни мають бути зафіксовані на рівні цін 30 листопада.

Вже зараз Антимонопольний комітет України вживає заходів до суб'єктів господарювання, що незаконно завищують ціни. Це стосується перш за все гуртовиків, що, користуючись непевною політичною ситуацією, дестабілізують внутрішній ринок, без жодних економічних причин підвищують ціни на 20-35%.


ОТЕЦЬ ВАСИЛІЙ: ДО МЕНЕ, В ХАТУ СВЯЩЕНИКА, АГІТУВАТИ ЗА РОМАНІВА ПРИХОДИВ ПАРЛАМЕНТАР ВІД ЧОРТИКА

Помаранчевий піп Московського патріархату отець Василій міг би стати депутатом облради, якби, за його словами, Люцифер не сплутав йому карти, а губернатор не відпудив конкурентів.

- Вважайте, що я заніс новообраного у сесійну залу облради на цих во рученьках, - продемонстрував руки бійця сумо вольнодумний хотинський клерикал з партквитком компартії. - До мене, у хату священика, хто лиш не приходив просити, щоби я зняв свою кандидатуру, навіть, прости Господи, від Чортика. Коли я таки зняв, Балицький сказав, що більш порядної людини він не видів. Вони скільки ходили, що якби тепер пан губернатор ніц не скористав у облраді, було би дуже шкода їхніх стоптаних капців.

Проте, схоже, тим, що довелося зняти свою 200-кілограмову кандидатуру, шанований у Хотині і області священик шкодує не дуже. Усім, хто переходив йому дорогу на догоду вельможеві, він помстився сповна, підтримавши публічно Віктора Ющенка.

- А підтримав його, - прижмурюється колишній афганець як коло мушки автомата, - того що люди за ним. А він - з людьми. Свої ж депутатські амбіції отець Василій ще вгамує. Бо більш авторитетного батюшки у районі нема. За час до наступних виборів він ще примножить вірної пастви.

Вл. інф.


ТРАГЕДІЯ ПОБЛИЗУ СЕЛА ТОВТРИ

Жахливий випадок минулої неділі вранці стався поблизу с. Товтри. Під час полювання загинув один із мисливців. Ось що з цього приводу розповів прокурор Заставнівського району Василь Гінгуляк, який виїжджав на місце трагедії.

- Приблизно об 11 год. до Центральної районної лікарні з вогнепальним пораненням голови привезли труп 42-річного жителя с. Шилівці Хотинського району. Як згодом вдалося з'ясувати, група мисливців в УАЗику поїхала на полювання в урочище "Новина", що поблизу с. Товтри. За свідченнями очевидців, потерпілий виходив з автомобіля останнім і випадково зачепився спуском мисливської рушниці ТОЗ-16 за підніжку. У стволі був патрон, гримнув постріл і життя чоловіка обірвалося. Втім, прокуратурою району триває ретельна перевірка цього факту.

Лариса МАРЧУК


ГЕНПРОКУРОР УКРАЇНИ ПОДАВ У ВІДСТАВКУ

Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв подав Президенту Леоніду Кучмі заяву про відставку. Про це повідомив Президент Леонід Кучма, прибувши на позачергове засідання Верховної Ради в середу, 8 листопада. Глава держави також відзначив, що він прийме цю відставку.


У ВУЗАХ ВІДНОВЛЕНО ПАРИ

Студентство приступило до занять, і лише по їх закінченні відвідує мітинги.

Тим часом, політичні страйки на підтримку Віктора Ющенка тривають по всій Україні, і Чернівці - не виняток. На Центральній площі стоять намети, "опомаранчевів" і пам'ятник Тарасові Шевченку. На площі також з'явилися таблички з назвами підприємств, які підтримують страйк. А от людей значно поменшало - в середині дня було зовсім небагато. В основному це були люди солідного віку, а от кількість студентів на площі зменшилась. Річ у тім, що в навчальних закладах відновили пари, тому студентство на заняттях, і лише по їх закінченні відвідує мітинги.


ПІД ЗАВІСУ ЕРИ РОМАНІВА РОМАНІВ ОТРИМАВ ДЖЕК-ПОТ У ВИГЛЯДІ КВАРТИРИ В ЦЕНТРІ МІСТА

Тепер адреса губернатора, за інформацією джерел з ОДА, яким можна вірити, у недавно заваленому і новозведеному центровому будинку на Кобилянської, 19. Як стверджують, нова мазанка для губернатора обійшлася платникам податків у суму поверх 300 тисяч грошей.

Трохи більше року непосильної праці губернатора, який, прибувши з Києва, тяжко поневірявся у синовій квартирі поруч на Кобилянської, не минули даремно. Вдячні буковинці пристарали дорогому губернатору достойні покої. Мер зробив танше. З новосіллям, Михайле Васильовичу!


ВЕРХОВНА РАДА ЗАТВЕРДИЛА ПОЛІТРЕФОРМУ І ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА

У середу, 8 грудня, Верховна Рада України затвердила "великий пакет" домовленостей, до якого входять два проекти поправок до Конституції і законопроект про зміни до закону про вибори президента.

Пакет, до якого входять два проекти поправок до Конституції (№№ 4180 і 3207-1) і законопроект про внесення змін до закону про вибори президента, набрав 402 голоси народних депутатів. Проти проголосував 21 депутат. Загалом у залі зареєструвалося 422 парламентарі.

Результати голосування по фракціях (за/проти):

"Наша Україна" - 78/2;

"Регіони України" - 59/0;

КПУ - 58/0;

СДПУ(о) - 33/0;

НАПУ - 20/0;

СПУ - 20/0;

БЮТ - 1/16;

"Єдина Україна" - 19/0;

"Союз" - 16/1;

"Трудова Україна" - 16/0;

НДП-ПППУ - 16/0;

"Центр" - 14/0;

"Демініціативи" - 14/0;

Позафракційні - 38/2.

Прийняті закони підписали спікер парламенту Володимир Литвин і Президент України Леонід Кучма, який прибув до Верховної Ради за кілька хвилин до історичного голосування. Перед цим Глава держави провів консультації з найбільшою парламентською фракцією "Наша Україна", яку очолює опозиційний кандидат у Президенти України Віктор Ющенко. Нагадаємо, що винесений на розгляд депутатів "великий пакет" передбачає затвердження законопроекту № 4180 про внесення змін до Конституції, законопроекту № 3207-1 про внесення змін до Основного закону, направлених на вдосконалення системи місцевого самоврядування, а також законопроект № 6372-д про внесення змін до закону "Про вибори Президента України" у зв'язку з переголосуванням другого туру 26 грудня.

Підготовлено за матеріалами офіційного сайту Верховної Ради України.


ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОРИВ ГУБЕРНАТОРА РОМАНІВА. З ДРУГОГО МІСЦЯ ОБЛАСТЬ ПЕРЕМІСТИЛАСЯ НА ЧЕТВЕРТЕ З КІНЦЯ

В цілому за показниками соціально-економічного розвитку регіонів України Чернівецька область за І-е півріччя 2003 р. посідала 2-е місце, в цілому за рік - 3, а за 9 місяців цього року лише 20. До кінця року і цей показник роботи голови та його восьми заступників із громіздким контрольно-інформаційним апаратом та розширеною матеріально-автомобільною базою не буде втримано і цей визначний рубіж.

Про які здобутки можна звітувати, якщо темп росту обсягів промислового виробництва за січень-жовтень 2004 р. порівняно з січнем-жовтнем 2003 р. скоротився на 22,5% і склав 107,4% (10 місяців 2003 р. - 129,9%), а з 4-х цукрових заводів області цього року працювало лише 2 і сотні працівників на зупинених заводах залишилися без заробітної плати (борг - 1,1 млн. гривень), а їх сім'ї без шматка хліба та невизначеність у майбутньому. Не дивно, що рівень безробіття в області майже вдвічі перевищує цей показник у державі.

Не поліпшується ситуація і в агропромисловому комплексі області, де цього року порівняно з 1 листопада 2003 року у всіх категоріях господарств та населення відбулося зменшення поголів'я великої рогатої худоби на 10% і цей процес триває.

Також зростає кредиторська заборгованість та заборгованість до Пенсійного фонду України. так, кредиторська заборгованість на 1.10.04 перевищила 1,0 міль-ярдний показник і зросла порівняно з початком року майже на 6%, а недоїмка до Пенсійного фонду України на 1.12.04 р. виросла до 14,7 млн. гривень, що на 34% більше, ніж на початок цього року.

Область, займаючи вигідне географічне положення в Європі, за обсягом іноземних інвестицій на одну особу сьогодні посідає останню сходинку в державі - 27 місце.

Роман ДАНИЛЬЧУК


НІМЦІ ЗБИРАЮТЬСЯ ВІДРОДИТИ ПІДПРИЄМСТВА ВПК

Цілком ймовірно, що найближчим часом в економіку Чернівців буде вкладено щонайменше 900 тис. євро та створено 800 нових робочих місць завдяки впровадженню високотехнологічного виробництва.

Такі обсяги капіталовкладень обіцяє здійснити німецька фірма "VOGT-electronic". Зі слів заступника голови облдержадміністрації, начальника Головного управління економіки Михайла Гайнічеру, впродовж вересня-листопада нинішнього року між обласною виконавчою владою та керівництвом фірми відбулося кілька раундів переговорів на предмет здійснення проекту. Йдеться про створення дочірньої фірми "VOGT-electronic", розташованої в німецькому місті Обернцель зі змішаним капіталом для організації виробництва електронних компонентів на базі орендованих потужностей чернівецьких підприємств колишнього військово-промислового комплексу. В результаті проведеної організаційно-технічної роботи, з'ясування фінансових аспектів проекту керівник фірми доктор Юрген Штурхан прийняв позитивне рішення про розміщення в Чернівцях високотехнологічного виробництва. Відбулась реєстрація фірми, укладено договір оренди, тривають роботи щодо технічної підготовки виробничих приміщень.

Прес-служба ОДА


КОНКУРС ЧИТЦІВ

В Чернівецькій обласній бібліотеці пройшов конкурс читців творів лауреатів премії ім. Вадима Коваля, приурочений до 87-ї річниці від дня народження письменника Михайла Івасюка, ім'я якого носить бібліотека.

Конкурс організовуваний з метою надати поширену інформацію про зміст книжкової виставки, присвяченої молодим поетам. У ньому взяли участь 16 читців, які представляли Чернівецький національний університет, театральний відділ училища мистецтв ім. С.Воробкевича, ЗНЗ №20, драматичні гуртки БКТМ "Автограф", міський палац культури, Театр естрадних мініатюр і публіцистики "Тема" культурно-мистецького центру "Садгора", Будинку естетики та дозвілля.

В ході конкурсу про кожного поета подавалися біографічні дані та аналізувалася творчість. А потім виступали читці. Доповненням заходу стали анкети учасників, які розкрили їхні поетичні уподобання.

Переможцям конкурсу вручили диплом, збірки поетів та літературу про меморіальний музей Володимира Івасюка: 1-а премія - учасниця літературного клубу "Слово" БТКМ "Автограф" Тетяна Підкорчук, 2-а премія - учасниця театру естрадних мініатюр і публіцистики "Темп" міського палацу культури Галина Дихтяр, 3-я - учень 11 б класу ЗНЗ №20 Олег Омоха.

В.Біретто, бібліограф


РЕКОРД ПРОПЛАТ ЗА СПОЖИТУ ЕЛЕКТРО- ЕНЕРГІЮ ЗАФІКСУВАЛА В ОСТАННІЙ ДЕНЬ ЛИСТОПАДА ОДНА З КАС ЧЕРНІВЕЦЬКОГО МІСЬКОГО РЕМ - 62 ТИС. 462 ГРИВНІ

Раніше, аби зібрати таку суму, потрібно було кілька днів. На думку бухгалтера Ольги Галдіної, в цьому - пряма залежність від заходів з поліпшення стану розрахунків за спожиту електроенергію та виявлення безоблікового її споживання, які проводить компанія "Чернівціобленерго" від початку листопада.

На кінець останнього місяця осені в цілому по області по актах про порушення правил користування електричною енергією оплачено: побутовими споживачами - 884 тисячі кіловат-годин, юридичними - 134 тисячі кіловат-годин. Поліпшили проплати всі РЕМи. Зокрема, Заставнівський РЕМ зібрав за листопад 654 тисячі гривень. Це на 200 тисяч гривень більше, ніж у листопаді минулого року. Отже, робота по боротьбі з порушниками набирає обертів. Але найсер- йозніші і найжорсткіші дії до порушників попереду - з настанням морозів, коли споживання електроенергії майже подвоюється порівняно з літнім періодом.

Прес-служба ВАТ ЕК "Чернівціобленерго"


ХТО ПРОДАЄ КОНФІСКАТ?

Відбулося чергове засідання координаційного комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при ОДА.

Обговорювалося виконання Вадул-Сіретською та Кельменецькою митницями, органами державної виконавчої служби Чернівецької області вимог чинного законодавства щодо реалізації конфіскованих та безхазяйних товарів, попередження зловживань у цій сфері.

Зі слів голови координаційного комітету, голови облдержадміністрації Михайла Романіва, аналіз реалізації конфіскованого за рішенням суду майна свідчить про численні зловживання в цій сфері. Насамперед з боку посадових осіб як державної виконавчої служби, так і експертних установ.

Протиправні махінації полягають в навмисному заниженні вартості арештованого та конфіскованого в дохід держави майна, заниження коефіцієнту корегування ринкової вартості, відсоткового показника ринкової вартості тощо з метою подальшого продажу за винагороду конкретно визначеним особам. В цьому році за такими фактами порушено 3 кримінальні справи.

Спостерігається й такий вид порушень, як затягування термінів реалізації майна, що підлягає конфіскації. Це призводить до його псування, а отже, до завдання збитків державі. Проблемними є й питання переоцінки майна в разі визнання торгів такими, що не відбулися.

Роботу ж Вадул-Сіретської та Кельменецької митниць, органів державної виконавчої служби Чернівецького обласного управління юстиції щодо реалізації конфіскованих та безхазяйних товарів, попередження зловживань у цій сфері визнано такою, що не відповідає вимогам сьогодення.


ВІДЕНСЬКИЙ ЛІКАР СТВЕРДЖУЄ, ЩО ЮЩЕНКА НАМАГАЛИСЯ ОТРУЇТИ

Під час передвиборчої кампанії в Україні справді була зроблена спроба отруїти лідера опозиційного блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Про це заявив у телефонному інтерв'ю лондонській газеті "The Tіmes" Микола Корпан, один з лікарів, який лікував опозиційного кандидата в президенти України у віденській клініці "Rudolphіnerhaus".

"Ми зараз упевнені в тому, що можемо підтвердити, що цю хворобу викликала одна субстанція, - сказав Микола Корпан. - Він одержав її від інших людей, які мали певну мету". Лікаря запитали, чи могла бути цією метою смерть Віктора Ющенка, і він відповів: "Так, звичайно". За словами Корпана, ця хімічна сполука могла потрапити в організм пацієнта через їжу або напій, або ж за допомогою уколу. "Нам необхідно знову оглянути його у Відні, - додав лікар. - Якщо він приїде до нас зараз, ми зможемо завершити все обстеження за 2-3 дні". Микола Корпан також відзначив, що фахівці з Великобританії, Франції і США встановили, що кандидат на посаду президента України постраждав від якоїсь біологічної або хімічної речовини або, що є більш імовірним, від рідкісного різновиду отрути.

Цікаво, чого австрійський лікар українського походження спромігся на спробу діагнозу не одразу після того, як Ющенко був оглянутий у клініці?


ЧИ БУДЕ ГАЗ, ЗАЛЕЖИТЬ ВІД НАС

Заступник голови облдержадміністрації Микола Романюк вважає, що область найближчим часом може залишитися без газу. Коментуючи ситуацію в енергетичній галузі краю, М.Романюк наголошує, що "весь запас газу вичерпано, а розмір поточного боргу становить майже мільйон гривень".

Як свідчить динаміка проплат, у першій половині року буковинці активно повертали комунальні борги. Рівень їх погашення - 95%. Однак впродовж останніх трьох тижнів громадяни майже цілком припинили оплату комунальних послуг. Особливо катастрофічна ситуація склалася щодо оплати спожитого газу та тепла. Зокрема, через несплату за гарячу воду, яка після кількарічної перерви зусиллями обласної виконавчої влади була повернута в чернівецькі помешкання, збитки облтепломережі сьогодні вже понад 400 тисяч гривень. І це за умов, коли місто знизило тарифи на воду для тепломережі, а отже, й для самих споживачів. Фактично лише за електроенергію та квартплату сплачено 70%.


СКІЛЬКИ БУКОВИНЦІВ НЕ МАТИМУТЬ НОВОРІЧНИХ ЯЛИНОК?

Голова облдержадміністрації підписав розпорядження, яке має регулювати заготівлю і реалізацію новорічних ялинок у 2004 р.

Заготівлю здійснюватимуть за рахунок розчистки с/г угідь, прорубки просік, розчистки трас електромереж, шляхів та на спеціальних плантаціях. Лісорубні квитки на право заготівлі новорічних ялинок видаватимуться постійним лісокористувачам за погодженням із районними екологічними інспекціями. Вивезення ялинок з місць заготівлі здійснюватимуть лише після перевірки кількості зрубаних ялинок та відмітки у лісорубних квитках. Категорично заборонено купувати ялинки у населення та видавати їх фізичним особам у рахунок заробітної плати. Найбільше ялинок мають вирубати у Путильському і Карпатському держлісгоспах - 35 і 30 тис. штук відповідно. А загалом по області - 91,3 тис. штук.


ХТО РУБАТИМЕ ЯЛИНКИ?

Як і щороку, найбільший попит напередодні Різдвяних і Новорічних свят на ринках, окрім м'яса, яєць і петард, матимуть новорічні ялинки.

В який би колір не перефарбовували Україну напередодні, Новий рік прийде і ялинка залишиться зеленою. З цієї нагоди голова облдержадміністрації підписав відповідне розпорядження, яке має регулювати заготівлю і реалізацію новорічних ялинок у 2004 р. Зокрема, відповідальність за це покладено на керівників трьох управлінь: екології та природних ресурсів (В.Сівак), лісового господарства (В.Дарчук) та сільського господарства (В.Усик). Контроль за перевезенням і реалізацією рекомендовано проводити УМВС України в Чернівецькій області. Заготівлю мають здійснювати за рахунок розчистки с/г угідь, прорубки просік, розчистки трас електромереж, шляхів та на спеціальних плантаціях. Лісорубні квитки видаватимуться постійним лісокористувачам за погодженням із екологічними інспекціями: держлісгоспам, військовому лісгоспу та ТзОВ "Кіцманське державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство". Вивезення мають здійснювати лише після перевірки кількості зрубаних ялинок. Категорично заборонено купувати ялинки у населення та видавати їх у рахунок заробітної плати. Дотримання цих вимог вже в новому році має проконтролювати Володимир Дарчук.

Найбільше ялинок мають вирубати у Путильському і Карпатському держлісгоспах - 35 і 30 тис. штук відповідно. А загалом по області - 91,3 тис. штук. Чи достатньо цього для Чернівецької області? Якщо ні, різницю із задоволенням компенсують браконьєри нашого та сусідніх регіонів.

Андрій РОМАНЦОВ


ми не козли

ЩОБ ВИ ТАК ЇХАЛИ, ЯК ВИ ХОЧЕТЕ, ЩОБ ВАМ ЗАПЛАТИЛИ

Перефразовуючи класика чернівецьких афоризмів, іншого побажання перевізникам, які обслуговують маршрути на Новоселицькому напрямку, не виникає.

Днями на слупі неподалік Новоселицької райдержадміністрації, де завантажують людей мікроавтобуси, що курсують маршрутом Новоселиця-Чернівці, з'явилось оголошення з новими розцінками на проїзд. Віднині доїхати до обласного центру коштує 4 гривні замість трьох. Людей від того не поменшало, бо у багатьох є у Чернівцях бізнесові справи, чимало їдуть на роботу, до лікарень. Тому платити будуть. А приватні підприємці, власники автобусів хоч юридично не пов'язані між собою, за суттю є монополістами на маршруті, звідки витіснили ВАТ "Денисівку" та інших, хто не проти працювати на хлібному напрямку.

Чим пояснити раптове підвищення цін? Вартістю пального важко, бо дизпаливо як коштувало 2 грн. 80 коп., так і коштує. Зростанням неофіційного курсу долара? Але ж це не рейс Нью-Йорк - Чикаго. А враховуючи, що на дорогу до Чернівців мікроавтобус витрачає не більше 3-5 л пального, решти 10-15 пасажирів з головою вистачає і на амортизацію, і на хліб з ковбасою. Втім, у перевізників, здається, своя бухгалтерія. За словами голови Чернівецького територіального управління Антимонопольного комітету України Олега Стацевича, його служба із перевізників контролює лише тролейбусне управління. А в цьому випадку юридично перевізники не є монопольним утворенням. Жодного впливу на приватників не має і обласне автотранспортне управління. Заступник начальника Борис Савчук пояснив, що колись управління мало можливість впливати на ціноутворення, тепер ні. На запитання, з чим може бути пов'язане підвищення цін, Борис Іванович нічого сказати не зміг: "Ну, ви розумієте, зараз скрізь в Україні транспортні перевезення дорожчають". Тобто, клади хоч 10 гривень, все одно їхати будуть?

Єдина державна установа, яка начебто зацікавилась ситуацією з цінами на перевезення на приміських маршрутах - Держінспекція з контролю за цінами. Начальник інспекції Віктор Ващак пообіцяв розібратися і повідомити. Єдине, що цікавить, відсутність реакції з боку Новоселицької райдержадміністрації, голова якої щодня минає слуп із розцінками перевізників. Але через тоновані вікна "Волги", може, й не видно. Хоча хто-хто, а замовник мав би знати, що діється на замовленому ним маршруті.

Роман ПРИДОРОЖНИЙ


ОТО ЗІГРІВСЯ

На вулиці Сторожинецькій горіла кімната житлового будинку.

Причина - залишена без нагляду електроковдра. Загальні збитки, завдані цією пожежею, - десять з половиною тисяч гривень. А близько 21-ї години на вулиці Чигеринській сталася пожежа на горищі житлового будинку. Причина цієї пожежі - коротке замкнення електромережі. Збитки встановлюються, побічні збитки - дві з половиною тисячі гривень.

Внаслідок порушення експлуатації пічного опалення виникла пожежа в житловому будинку 64-річного мешканця села Ванчиківці Новоселицького району. Пожежно-рятувальні підрозділи приборкали полум'я, та врятувати людське життя не вдалось. Чоловік отруївся чадним газом. В селі Тарасівці цього ж району сталася пожежа через порушення правил пожежної безпеки при використанні електрообігрівальних приладів. Під час пожежі загинув 42-річний чоловік.

ТЕРВИБОРЧКОМ ПОКИ ЩО РОБОТУ НЕ РОЗПОЧАВ

У тервиборчкомі №204 поки що порожньо. Круглий стіл засідань прикрашають таблички з іменами членів ТВК.

Як пояснив голова тервиборчкому Микола Малярчук, без рішення Верховної Ради робота комісії призупинилася. Він зазначив, що в підготовці до переголосування виборів президента, яке відбудеться 26 грудня, в першу чергу потрібно навести лад зі списками виборців. Щоб розпочати цю роботу, потрібна відповідна постанова Центральної виборчої комісії, якої ще й досі не отримано. Згідно із Законом про вибори Президента в комісіях - і центральній, і територіальних, і дільничних - працювали люди за поданням від усіх двадцяти чотирьох кандидатів на пост Президента. Верховна Рада має вирішити, чи залишати склад комісій таким, як зараз, чи змінювати його 50х50 лише від двох кандидатів - Ющенка та Януковича. Втім, незалежно від складу комісій, однією з нагальних проблем тервиборчокомів зараз є списки виборців, які потрібно подати до дільничних комісій не пізніше, як за сім днів до дня голосування, тобто 19 грудня.

ДАІ ПРОСИТЬ БУТИ ОБЕРЕЖНИМИ ВВЕЧЕРІ

У зв'язку з тим, що почастішали автопригоди, чернівчанам з 18-ї до 21-ї години треба бути особливо обережними.

ДАІ закликає усіх учасників дорожнього руху суворо дотримуватися правил для уникнення автопригод та непоправних наслідків. Протягом доби в області сталося дві дорожньо-транспортні пригоди. У Вижниці скоєно наїзд на пішохода. В результаті ДТП потерпілого госпіталізовано. Ще одна автопригода сталася на шляху Чернівці-Сторожинець: також скоєно наїзд на пішохода. Жінка 1940 р. н. від отриманих тілесних ушкоджень померла на місці дорожньо-транспортної пригоди.

Інформує ЦГЗ УМВС України у Чернівецькій області


ДОРОСЛІ ІГРИ НА ДИТЯЧОМУ МАЙДАНЧИКУ

Кому потрібен дитячий майданчик? Відповідь здавалося б очевидною - дітям. Але ж ні. Досвід останніх років доводить - дитячі майданчики ідеальні ділянки під будівництво магазинів, барів та інших закладів, які дають прибуток.

Бо зазвичай розташовані у вигідних багатолюдних місцях і певного власника, окрім віртуальної територіальної громади (читай - керівника органу місцевого самоврядування) не мають. А отже легко передаються приватним особам під будівництво. А несміливі протести місцевих жителів, чиї діти гралися і відпочивали на цих майданчиках, можна просто проігнорувати. І прикладів цьому і в обласному, і в районних центрах чимало. Але роздали ще не все. Є резерви. Такий резерв для будівництва вишукала селищна влада Глибокої. Є в селищі мікрорайон, забудований двоповерхівками, який люди прозвали "Черьомушками". Це будинки №№ 5, 7, 9 у пров. Гагаріна та №№ 27, 26, 29 на вул. Першотравневій. Колись тут діяло 4 дитячих майданчики. Тепер про них нагадують лише зруйновані гойдалки. Жителі будинків вирішили своїми силами відбудувати один із них. Зібрали певні кошти і матеріали. Аж раптом дізналися, що цю ділянку (близько 0,6 га) вже давно віддано під будівництво магазину приватній підприємниці С.Долій. В квітні жителі сформували ініціативну групу та звернулися до райдержадміністрації, селищної ради з вимогою призупинити рішення ради щодо будівництва магазину та з проханням допомогти у зведенні дитячого майданчика. Незабаром сесія селищної ради приймає рішення "призупинити дію рішення про надання дозволу на збір матеріалів попереднього погодження вибору земельної ділянки на предмет розміщення торгового об'єкта", а також на "вишукування коштів на обладнання огорожі на дитячому майданчику". Дещо пізніше голова райдержадміністрації М.Карлійчук повідомляє нардепа М.Бауера (до нього також зверталися члени ініціативної групи), що всі кошти з бюджету селищної ради спрямовуються на газифікацію селища, а тому допомогти з огорожею не можуть. Так, начебто треба огородити все селище, а не дитячий майданчик. Правда на це стало б грошей, зібраних мешканцями будинків, але на огорожу не видали дозволу. Натомість голова райдержадміністрації у наступній відповіді мешканцям повідомляє, що "питання огорожі буде вирішено з допомогою приватного підприємця С.Долій, яка виготовляє проектно-кошторисну документацію на магазин, який межує з дитячим майданчиком". Здавалося б, питання вирішено, якщо не взяти до уваги, що побудувати магазин поза територією дитячого майданчика практично неможливо. Що було чітко доведено наприкінці листопада, коли на дитячий майданчик, за твердженням ініциативної групи завезли матеріали для будівництва магазину.

Андрій РОМАНЦОВ


ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ КОМІТЕТ НАЦІОНАЛЬНОГО ПОРЯТУНКУ ПЕРЕВІРИВ, НАСКІЛЬКИ СЛУХНЯНО КЕРІВНИКИ ПІДПРИЄМСТВ ПОСТАВЛЯЛИ СТРАЙКУЮЧИХ НА МАЙДАН

У вівторок Іван Демчак, голова національного порятунку області, провів прес-конференцію. Йому допомагав Євген Горда (Партія підприємців і промисловців), прес-секретарем був відомий комітетчик Петро Кобевко.

Спочатку Євген Горда з'ясував, наскільки ретельно виконувалися керівниками підприємств квоти на поставку страйкарів на майдан, під мерію і ОДА. Більшість підприємців план виконали, причому не заваливши основну роботу. Іван Демчак вчасно зупинив застарілу компартійну риторику п. Горди. Щоб у журналістів не склалася думка що хтось йшов на майдан під примусом. Потім голова "Сили народу" Іван Демчак розповів про ситуацію у державі та підготовку до ІІІ туру виборів Віктора Андрійовича Ющенка. На запитання журналістів, чи, бува, не балотуватиметься він особисто на голову облради, відповів, що буде. Заперечень виробничники не мали. Також пан Демчак повідомив, що комітет національного порятунку продовжить свою діяльність у області і у його функції входить як контроль за владою, так і з'ясування, хто чим дихає. Як відомо, вже були заслухані вчителі, медики і ряд чиновників ОДА, керівники управлінь. Більшість з них після іспиту у комітеті злягла до лікарень. Чи не катуєте, ви їх часом? - запитали журналісти. На що Іван Микитович розсміявся. Як би не було, але якщо, не приведи Господь, хтось після інтерв'ю з комітетом відбуде не до Демешка, а до Янкевича, гріх буде на новій революційній владі. На запитання: якщо ви - влада, то чи маєте право агітувати за свого кандидата, використовуючи адмінресурс, за що передбачена кримінальна відповідальність, і чи не пора за таких умов зняти з себе і з Петра Дмитровича Кобевка оранжеві кашне, Іван Демчак повідав, що у такому ракурсі на це питання ще не дивився. Що не кажіть, але на тлі офіційної килавої влади комітет - структура доступна, хоча ніхто туди особливо не хоче йти. Але боятися не треба. Ця влада народна і свобідна, а свободу не спинити. Проте, чим далі від комітету будуть політекстремісти на кшталт прес-секретаря за Віктора Андрійовича проголосують більше буковинців.

Вл. інф.


ЦЕ СОЛОДКЕ СЛОВО - ПОЛІТИКА

Тепер цілком очевидно, що революційна ситуація, про яку так багато говорилося останнім часом, у класичному своєму вигляді склалася лише наполовину. Якщо "низи" вже не можуть жити по-старому, то "верхи", яких нібито мало знести хвилею революції, як видно, успішно правлять по-новому.

Принаймні, на Буковині. Це навіть визнав днями на засіданні обласного прес-клубу реформ представник нової влади в області - Комітету національного порятунку, голова місцевого осередку партії промисловців і підприємців Євген Горда. (Заради справедливості слід, мабуть, зауважити, що новою цю владу можна назвати умовно. Це, швидше, такий собі владний рецидив, оскільки переважна більшість членів Комітету - колишні державні чиновники і навіть теперішні нардепи з багаторічним стажем). Євген Львович дав високу оцінку діяльності облдержадміністрації. Оскільки економіка області розвивається, бюджет наповнюється, показники зростають, створюються робочі місця, усі комунальні служби і життєво важливі галузі працюють справно і ритмічно.

Такий висновок виник не на голому місці, а є результатом узагальнення численних співбесід з обласними керівниками - від влади і від бізнесу, які проводив Комітет протягом двох тижнів. Щоправда, і його голова І. Демчак, і Є. Горда чомусь відмовляються дати розгорнуту характеристику соціально-економічного стану області. Однак, за їх же словами, ніби заради того і відбувалися співбесіди в напівсекретному режимі. Немає у Комітету і конкретного плану, як утримати і примножити темпи розвитку економіки краю. Хоча так зване Народне віче-2, утворюючи КНП, наділило його усією повнотою владних повноважень.

Але, схоже, члени комітету виконувати волю народу в повному обсязі не збираються, а прагнуть прибрати до рук лише політичний сегмент влади з його інтригами, розподілом посад, почестями і задоволенням задавнених амбіцій. Тому не дивно, що зініційована новою владою нещодавня нарада директорів чернівецьких підприємств замість конструктивної розмови про проблеми буковинського бізнесу (а таких проблем безліч) перетворилася на суцільну балаканину під популярним нині гаслом "Хлопці, давайте жити дружно!", яке час від часу озвучувалось у виступах.

Як випливало з директорських промов, чернівецькі підприємці радо вітають революцію і її нову владу. Хоча логічно то не завжди в'язалося. "У нас була безправна держава, - більше за всіх обурювалась директор фабрики "Арніка" Тетяна Козлова. - Коли ми не сплачували податки, не виплачували людям зарплату, нас викликали на усілякі комісії, закривали в палаці "Україна", брали зобов'язання!" Як збирається працювати з такими боржниками Комітет нацпорятунку і чи збирається взагалі - невідомо. Швидше за все, подібні питання не входять в коло його інтересів.

Антоніна РОМАНЕЦЬ


ПІСКУН ПОВЕРТАЄТЬСЯ?

За повідомленнями інформаційних агентств, Печерський ра- йонний суд Києва 9 грудня ухвалив рішення про поновлення на посаді Генерального прокурора України Святослава Піскуна , звільненого 29 жовтня 2003 року за пропозицією Координаційного комітету боротьби з корупцією та організованою злочинністю при Президенті України.

За рішенням Печерського суду, С.Піскун може негайно стати до виконання обов'язків Генпрокурора. Водночас Президент України Леонід Кучма має право оскаржити рішення Печерського районного суду в Апеляційному суді м. Київ, який, у свою чергу, може скасувати рішення про поновлення на посаді екс-генпрокурора Піскуна.

Нагадуємо, що чинний Президент України Л.Кучма нещодавно підписав заяву про звільнення колишнього Генпрокурора України Г.Васильєва.


КАДРОВІ РОТАЦІЇ У СВІТЛІ РЕВОЛЮЦІЇ

Помаранчева революція спонукала організми керівників органів влади усіх рівнів до посиленого виділення адреналіну. Разом з представниками столичної влади намагаються посилити свої позиції і регіональні лідери. Особливо актуальними ці дії стали після оприлюднення вимог опозиції до чинного Президента України Кучми щодо негайного звільнення низки голів обласних державних адміністрацій. Недарма 8 грудня позачергова сесія Київської обласної ради обрала головою облради Анатолія Засуху, який поки що є главою Київської облдержадміністрації.

Того ж дня у Харкові голову ОДА Євгена Кушнарьова повторно обрали головою обласної ради через порушення регламенту під час попереднього обрання 26 листопада.


МІСЬКРАДА ПРОДАЄ ЕЛІТНИЙ ШМАТ ЗЕМЛІ КОЛО ГРОМАДСЬКОГО ТУАЛЕТУ

Невдовзі на вул. Руській, 1, навпроти "Мітетейної", котру полюбляють геї, біля брудної міської клоаки з написом "Туалет. Купатися заборонено" (вірогідно, бомжам) буде зведено сучасний будинок громадського призначення. 06 га на 50 років виділила сесія міської ради, заборонивши споруджувати там житло. Те, що збудують, має гармонійно вписатися у неповторний архітектурний ансамбль з "Мітетейною", не порушуючи австрійської забудови. Де будуть справляти нужду приїжджі і купатися бездомні, міськрада не уточнює.

НАВІТЬ ГЕНДЕЛИК МАЄ МАТИ ВІТРИНУ

Мер Федорук, аби розмови про маленький Париж не завершувалися гранням на трубі з Ратуші, запровадив конкурс новорічних вітрин. Як у людей. Тепер до Різдва та Нового року кожна вітрина, за якою мали би бути газди, буде тематично забарвлена різдвяною символікою. Огляд-конкурс триватиме від 20 до 25 грудня. Міський голова уклінно просить, щоб ті, хто прикрасить вітрину, не забули помити вікна і протерти порохи всередині, бажано спровадити на зимові вакації і тарганів. Переможці отримають дипломи та грошові винагороди, а найголовніше - повагу від завсідників.

АСФАЛЬТОВИЙ ЗАВОД БУДЕ

Бо не може не бути. Нарешті ті, котрі й тепер при владі, а свого часу за безцінь спродали Чернівецький асфальтовий завод івано-франківцям, сіли на добрі машини і згадали про дороги. Новий завод буде у Магалі, вже закуплено обладнання на суму понад мільйон у Кременчуцького заводу. Запуск заплановано на початок 2005 року, ще за цього мера.


ШАНОВНІ СУДДІ ТА ПРАЦІВНИКИ СУДІВ!

Сьогодні воістину важко переоцінити значимість нашої з Вами діяльності, спрямованої на консолідацію суспільства та утвердження конституційних прав і свобод грома-дян, забезпечення стабільності та громадського спокою, на створення належного соціального клімату в державі

Яскравим підтведженням цієї значимості послужила діяльність судів усіх рівнів - від місцевих до Верховного Суду України - під час проведення виборів Президента України. В умовах загострення політичної ситуації в державі судова влада довела свою спроможність вирішувати найскладніші спірні питання, що виникають між суб'єктами правовідносин, відповідно до Конституції та чинного законодавства України, на грунті основних засад судочинства, якими керуються суди в кожній демократичній державі.

Щиро вітаючи з професійним святом, сердечно зичимо вам, ветеранам суддівських органів Буковини та членам ваших родин багато щасливих літ і міцного здоров'я, незламного завзяття та удачі, злагоди, благополуччя та добробуту, невичерпної енергії та бадьорості духу, здійснення всіх задумів мрій та сподівань, усіх земних гараздів.

Хай у повсякденному житті вас не полишають бадьорість та світла доля, повага людей і надія на краще майбутнє нашої України.

Нехай ваша душа ніколи не знає втоми та смутку, хай ваше серце зігріває гордість за своїх дітей, радість від досягнутого, насолода від задуманого, а доля хай залишається для вас лагідною та привітною.

Щиро здоровимо Вас та родини також з Новим 2005 роком і пресвітлим Різдвом Христовим!

І хай їх малиновий передзвін освятить Божим благословенням усі ваші добрі справи, усміхнеться вам любов'ю та миром, радістю та добром, щирістю людських почуттів, щедрим врожаєм та духмяним хлібом на столі.

З повагою

Анатолій ОГОРОДНИК,

голова Апеляційного суду

Чернівецької області

Юрій ГОНЧАРУК,

начальник Територіального управління ДСА у Чернівецькій області


ЗАРОБІТЧАНСТВО = РАБСТВО?

За різними оцінками, у світі від 150 до 175 мільйонів осіб проживають за межами країни свого походження. Серед інших, не менш актуальних причин основною мотивацією емігранта є зазвичай соціально-економічні аспекти.

Трудову міграцію апріорі не варто вважати негативним явищем. Бо якщо у країні є надлишок робочої сили, то цілком нормально, що її громадяни шукатимуть заробітку за кордоном, де і оплата за роботу вища і умови праці кращі. Тут і можливості самореалізації, і покращення побутових умов та багато інших переваг... І все б нічого, якби заробітчанство в Україні не стало гострою соціальною проблемою, котра потребує негайного вирішення. Ні для кого вже давно не таємниця, що основні іноземні інвестиції, які надходять на Буковину (за деякими даними, близько 60 мільйонів доларів за півроку) - гроші, що їх ціною поневірянь, розбитих сімей та сплюндрованих доль заробляють буковинські заробітчани, котрі переважною більшістю перебувають за кордоном нелегально і стають жертвами работоргівлі. Чернівецький прес-клуб реформ з огляду на актуальність проблеми запросив журналістів та високоповажних гостей (фахівців у галузі захисту прав людини) поспілкуватися на тему соціально-правових аспектів нелегального працевлаштування за кордоном. Основна мета зібрання - визначити, як саме допомогти українському нелегалові, який з необачності або від безвиході таки втрапив у халепу за кордоном. За словами голови Чернівецької обласної громадської молодіжної організації "Сучасник", експерта координаційної ради з питань протидії торгівлі людьми Чернівецької ОДА Ельвіри Мрачковської, основною проблемою наших за кордоном є відсутність міжнародних угод щодо працевлаштування, фактична відсутність міграційної політики в Україні і, як наслідок, системи захисту трудових мігрантів. Тому все більше громадян України стають жертвами трудової експлуатації. Лише за 2004 рік завдяки злагодженим діям міжнародних та громадських організацій, правоохоронних структур вдалося звільнити з рабства 38 мешканців Чернівецької області. Це лише верхівка айсберга, адже допомоги потребують принаймні вдесятеро більше наших краян. Протягом нинішнього року до тюрем країн Євросоюзу потрапили понад 700 буковинців, ще півтори тисячі відбувають ув'язнення за звинуваченнями у підробці документів. Наразі близько 200 тисяч буковинців перебувають за кордоном, ними опікуються хіба що релігійні організації. Розраховувати особливо нема на кого. Отже, якщо ви все ж таки вирішили шукати кращої долі за кордоном, запам'ятайте кілька правил. Перед виїздом зробіть кілька ксерокопій своїх документів. Один комплект залиште вдома, інші візьміть з собою та зберігайте серед особистих речей, окремо від оригіналів. Тримайте паспорт постійно при собі. По прибутті зареєструйтеся у консульській установі. Це допоможе, якщо вас розшукуватимуть рідні та у разі надзвичайних ситуацій у країні перебування, а також періодично телефонуйте рідним.

Але навіть за кордоном у разі екстремальної ситуації ви не одні. У разі втрати або вилучення паспорта ви зможете отримати допомогу в українському посольстві та консульстві, де вам видадуть документи, що засвідчують особу, та допоможуть повернутися на Батьківщину.

Роман КЛИМ


ЗА ЗДОРОВУ КОНЦЕПЦІЮ

Виставка "Оголена свобода" відомого чернівецького фотохудожника В.Конєва проводиться у приміщенні "Федірко-гелері"(Центральна площа, 10, приміщення "Української книги").

Анатолій Федірко при заснуванні своєї галереї наголошував, що заклад проводитиме лише концептуальні виставки, що, власне, і відрізняє галерею від виставкової зали. Таке твердження не є критикою чи похвалою. Концепція прив'язана до виставки Конєва, як консервна бляшанка до хвоста пухнастої тварини. Бо Конєв - сам по собі концепція, і в цьому його цімес і зміст існування у буковинському мистецькому просторі. Пан Конєв - це вічний перехльост. Якщо скористатися аналогіями - там, де інший ще тільки починає зітхати і потаємно мріяти, Конєв вже знімає ліфчик; там, де хтось починає думати, чи не викласти йому три гривні на пляшку пива, там Конєв вже "попре" штуку і проп'є в той же вечір (це, панове, метафора, не сплутайте). Отже, про концепцію. Йдеться про жінок різного віку від 20 до 55, які фотографуються оголеними в одній і тій же масці. Це має навіювати певні думки. Але якби я зробив виставку фотографій Конєва у власній квартирі, то концепцію сформулював би так: "Конєв та оголені жінки". І все, більше нічого не потрібно. Енергетична, відчайдушна концепція.

Ну, як кажуть, за неї, за здорову концепцію! І за жінок.

Сергій ВОРОНЦОВ


ВІД СЕСІЇ ДО СЕСІЇ ЖИВУТЬ СТУДЕНТИ ВЕСЕЛО

У палаці БДМА "Академічний" відбувався перший конкурс на звання "Студент року", організований управлінням у справах сім'ї та молоді облдерж-адміністрації. Генеральним спонсором свята виступила Чернівецька філія "Приватбанку".

Підсумковому конкурсу передували аналогічні в районах та містах області. Вісім переможців попереднього туру мали честь виборювати першість на обласному рівні. Згідно з умовами конкурсу його учасники проявили творчість в оригінальному представленні самих себе, у розповідях про світ своїх захоплень і вподобань, продемонстрували літературно-мистецький хист.

Найбільшу кількість балів набрала студентка ЧНУ Ольга Галак. Саме їй рішенням журі було присуджено гран-прі. Перше місце завоював студент Чернівецького державного технікуму технологій виробництва та економіки Анатолій Степіков, друге - студент Сторожинецького лісного технікуму Іван Бельмега, третє - представниця Вижницького коледжу прикладного мистецтва Людмила Лазар.

Як зазначають спостерігачі, призи від організаторів отримали всі учасники конкурсу. А володарка гран-прі ще й персонального комп'ютера від "Приватбанку".

Прес-служба ОДА


ОРГАНІЗУЙМО СВЯТО ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ІНВАЛІДІВ

З метою організованого проведення зимових канікул, Новорічних та Різдвяних свят, спільною постановою голови Чернівецької облдержадміністрації та президії Чернівецької облради профспілок в грудні-січні 2004-2005 років в області проходитиме новорічно-різдвяна акція "Милосердя".

Обласна виконавча влада та профспілка звертаються до керівників підприємств, установ, організацій всіх форм власності, комерційних структур, підприємців, релігійних організацій, партій, інших громадських об'єднань з проханням надати посильну допомогу та внести на рахунок облпрофради - як координатора цих заходів - кошти на організацію Новорічних та Різдвяних свят, і в першу чергу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, інших соціально незахищених юних краян. Головам райдержадміністрацій, головам райрад, Чернівецькому та Новодністровському міським головам рекомендовано забезпечити виділення коштів на придбання подарунків для учнів перших-четвертих класів загальноосвітніх закладів, а також вихованцям дошкільних установ усіх типів.


ЗАВЕРШИЛАСЯ АКЦІЯ "МИЛОСЕРДЯ-2004"

Всього в буковинську скарбничку "Милосердя-2004" зібрано з початку року грошової й матеріальної допомоги на 11 млн. грн., а отримали її понад 150 тисяч краян. І, звичайно ж, не менш дорогою й потрібною стала для них людська увага й підтримка, відчуття того, що вони не полишені сам на сам зі своїми бідами й проблемами.

Висловивши впевненість, що й по завершенні акції "Милосердя-2004" в душах краян не зміліє джерело добра й любові, губернатор вручив вісімнадцятьом інвалідам, ветеранам війни та праці ключі від спецавтомобілів "Таврія".


БУКОВИНЦІ ЗАВЖДИ БАЧИЛИ СВІЙ КРАЙ ЛИШЕ У СКЛАДІ ВЕЛИКОЇ УКРАЇНИ. І НА ЦЬОМУ РОДОВЖУЮТЬ СТОЯТИ

Народження в дні "помаранчевої революції" феномену української політичної нації мимоволі змусило мільйони співучасників цього історичного процесу епохальної ваги визначити для себе кілька етнооб'єднуючих пріоритетів. Серед них особливої актуальності набуло відстоювання територіальної цілісності Української держави, без поділу країни на "правобережну" й "лівобережну", на різношерсті автономні феодальні вотчини, і, відповідно, категоричне неприйняття будь-яких проявів сепаратизму.

Тому таку однозначно негативну реакцію з боку як широкої демократичної громадськості, так і політиків, причому різних угруповань, викликали спроби посягань на територіальну цілісність України. Зібрання держчиновників та депутатів ряду південно-східних областей у Сіверськодонецьку з його антидержавними закликами до створення на базі Донецької і Луганської областей "Юго-Восточного государства" завдяки своїй одіозності вже встигло набути рис карикатурного балагану зі всіма ознаками карного злочину. І попри те, що воно було санкціоноване присутністю й активною участю провладного кандидата у президенти і чинного прем'єр-міністра України В.Януковича, від його організаторів поквапилися відхреститися навіть перші особи з політичного оточення самого Януковича. Засудила прояви сепаратизму з боку місцевих органів влади та посадовців і Верховна Рада України, яка устами спікера дошкульно охарактеризувала таке політиканство як "воплі і соплі".

Скористатися з ситуації тимчасової політичної нестабільності в Україні задля підриву територіальної цілісності нашої країни намагаються й поодинокі антиукраїнські сили і в західних регіонах, зокрема на Буковині. Так, минулого тижня група виборців із Глибоцького району, румунів за національністю, звернулася до Генконсула Румунії в Чернівцях із попередньо оприлюдненою на нечисленному мітингу громадськості в Глибоці заявою провокаційного характеру. Задекларувавши себе буцімто прихильниками кандидата в президенти Ющенка, автори звернення погрожують у разі ігнорування владою народного волевиявлення розпочати акцію з проголошення автономії Буковини аж до її цілковитого відриву від України. Зайве казати, що купка політичних спекулянтів не висловлювала ні позицію обласного виборчого штабу кандидата в президенти В.Ющенка, ані, тим більше, волю переважної більшості громадян краю, в тому числі й румунської та молдовської національностей.

Щодо державної приналежності краю буковинці однозначно висловилися ще далекого 1918 р., коли на місці клаптикової імперії Габсбургів у ході бурхливих осінніх революцій одна наперед одної поставали національні держави. 1 листопада 1918 р. Українська Національна Рада - повноважний орган українців Галичини і Буковини - перебрала владу у Львові. Розпочала свій відлік перша в новітній історії західноукраїнських земель національна держава українців - Західно-Українська Народна Республіка, ЗУНР. Відгуком буковинців на цю визначну подію стало проведення 3 листопада у Чернівцях всенародного віча, на яке зібралося майже 10 тисяч повноважних представників від українських громад усього краю. Віче одностайно визнало вищою владою в українській частині краю УНРаду і визначило для неї державно-політичну перспективу, яка виражала устремління кількох поколінь національно свідомих буковинців: "Віче бажає прилучення австрійської часті української землі до України". Промовці, авторитетні буковинські українські політики, які виступали перед багатотисячним зібранням, так само висловлювали волю всіх присутніх про прилучення Буковини до Соборної України.

В ухвалі Народного віча 3 листопада визначалася українська частина Буковини, яка включала повіти із суцільно українським населенням: Заставнівський, Кіцманський, Вашковецький, Вижницький, більшу частину Чернівецького та Серетського (нині - Глибоцького р-ну), українські громади Сторожинецького, Радівецького та Кимполунґського, а також місто Чернівці. Однак румунські політики краю на чолі з великим поміщиком зі Сторожинця Янку Флондором відхилили конструктивні пропозиції української сторони, вимагаючи від австрійського уряду передати їм під управління всю Буковину, а вже вони самі, мовляв, потім виділять українцям "беззаперечно українську" частину краю. Ці претензії були озвучені на румунській конституанті, яка відбулася в Чернівцях 27 жовтня. Віче справедливо розцінило їх як грубе нехтування правом українців на самовизначення і як "намір загарбати цілу Буковину під панування румунських бояр і попів".

Чітка і послідовна позиція буковинських українців у національному питанні була підтверджена в ухваленому 5-го листопада українською конституантою краю маніфесті делегації Української Національної Ради в Чернівцях до населення Буковини. Цей документ, який доносить подих тієї епохи, заслуговує на увагу своєю зваженістю й усвідомленням відповідальності українських діячів перед усіма буковинцями, незалежно від етнічного походження:

"Велика історична хвиля визволення та вільного визначення народів осягнула також нас, і нова доба кличе населення Буковини під прапор свободи /.../

Українська Національна Рада спирається на непорушному принципі вільного визначення народів, що не може бути зменшений ніяким насиллям. Ми цілковито свідомі того, що рішення про територіальний поділ краю спочиває в руках суддів мирової конференції. Створюючи на цій основі урядову владу для забезпечення порядку і миру, ми закликаємо всіх громадян подати допомогу тимчасовому урядові та його урядовцям, які мають перед собою тяжке завдання оборони міста Чернівців, під час переходового стану великі труднощі, - і напевно щаслива хвилина спокою прийде в скорім часі.

Під прапором вільного визначення народів ми хочемо йти назустріч цієї хвилини".

У листопадові дні 1918-го на коротку мить здійснилася й заповітна мрія буковинських українців, так яскраво свого часу висловлена в пророчих рядках Буковинського Соловія - Юрія Федьковича:

Най Черемош запінений,

І Чорний, і Білий,

Із братію, із Руською

Нас більше не ділить.

Від 6 листопада 1918 р., зі встановленням у Чернівцях влади Національної Ради українська Буковина стала, бодай ненадовго, складовою частиною Західноукраїнської Народної Республіки - із перспективою злиття в єдиній Соборній Українській державі.

Українська державність на Буковині 1918 року була короткотривалою. Румунські політики на чолі з Флондором домоглися окупації краю румуно-боярською вояччиною. Тим не менш буковинські українці не капітулювали перед переважаючим ворогом. Українським патріотам, передусім добровольцям, вдалося ще зо два тижні боронити край від румунської навали, вчинивши збройний опір у ряді сіл та містечок. І навіть після цілковитого загарбання краю румунами, буковинці не склали зброю: багато з них вступили до лав Української Галицької Армії й разом із побратимами-галичанами боролися за соборну Українську державу.

Черговий екзамен на державницьку свідомість буковинцям належало здати у період національного відродження на початку 1990-х, і знову під час розпаду чергової імперії - цього разу вже більшовицької. Попри загалом толерантну й зважену позицію тодішніх українських демократичних організацій Буковини у національному питанні, окремі представники інших національностей із настороженістю сприймали українське відродження, ототожнюючи його з радикальним націоналізмом і вбачаючи в ньому загрозу для національних меншин краю. З іншого боку, в середовищі румуномовної громади, румунів та молдаван, які становили п'яту частину населення області, поширювалося трактування історичного минулого краю з антиукраїнських позицій. Таке бачення історії через призму "трикольору" підживлювалося як емісарами зарубіжних організацій, так і політиками правих радикальних кіл у Бухаресті та Кишиневі, які закликали до перегляду післявоєнних міждержавних угод і відновлення "Великої Румунії" у довоєнних кордонах.

Усвідомлюючи величезну небезпеку, яку становили для міжнаціональної злагоди такі провокаційні заяви, громадськість Буковини забила на сполох. Народні депутати СРСР та УРСР від Чернівецької області спільно з депутатами місцевих рад, які представляли все багатонаціональне населення краю, на зборах 23 лютого 1991 р. одноголосно ухвалили заяву, висловивши стурбованість із приводу територіальних домагань, які звучали з боку офіційних та неофіційних сил сусідньої Молдови. "Трудящі Радянської Буковини проти економічної, соціальної і міжнаціональної напруженості. Вони не бажають жити за межами своєї рідної республіки і виражають рішучий протест щодо незаконних домагань. Наша земля, - наголошувалося у зверненні, - єдина територія, на якій протягом віків дружно живуть і розвиваються представники майже 70 національностей. Будь-які спроби змінити наявні кордони є антизаконними і антиконституційними, можуть призвести до трагічних наслідків для її жителів". Учасники зборів закликали Верховну Раду Української РСР дати рішучу відсіч і принципову оцінку зазіханням на територію Чернівецької області, стати на захист інтересів буковинців, забезпечити єдність, мир і злагоду в цьому спільному багатонаціональному домі. Заява завершувалася висловленням чіткої позиції представницького зібрання: "Вважаємо нинішні кордони непорушними і заявляємо про єдність Буковини в складі України".

Отже, як засвідчують історичні документи, позиція буковинців стосовно державної приналежності краю впродовж усього попереднього століття залишалася незмінною - бути в єдиній державі з усією Україною. Звідкіля ж тоді ростуть вуха заяви, озвученої містечковими сепаратистами з Глибокої? Очевидно, що в появі таких провокаційних заяв зацікавлені певні політичні кола "завжди вчорашніх" у сусідній Румунії, які все ще не можуть змиритися з післявоєнним статусом кво міждержавних кордонів у Європі.

Однак є й інші, значно потужніші сили за кордоном, а саме - на північний схід від хутора Михайлівського, - які марять розколом нашої країни по рубежу Дніпра, як то вже було в нашій історії в часи Руїни по Хмельниччині, щоб у такий спосіб здійснити імперський принцип "поділяй і владарюй". Саме вони під час виборів президента докладали чимало зусиль для втілення своїх політичних марень у життя. Сценарій московських політтехнологів, на думку деяких аналітиків, виглядав приблизно таким чином. Перемога (здобута будь-яким шляхом, і чим брутальнішим, тим краще!) провладного і проросійського кандидата мала би спровокувати радикальну опозицію в Галичині або загалом у Західній Україні до протистояння центральній владі. Загострення конфлікту врешті мало би підштовхнути місцевих політиків до сепаратизму у вигляді проголошення автономії чи навіть краще - цілковитої незалежності Західної України. За такого розвитку подій центральна влада звернулася би до Росії як одного з головних гарантів територіальної цілісності України, водночас провокуючи загострення протистояння "двох Україн". Зрештою Східна Україна у статусі Української держави вступила би до нового союзу "братніх республік" під омоформом Москви, а Західній свідомо відводилася би непевна роль самопроголошеної і ніким не визнаної державки, на кшталт Придністровської Молдовської республіки.

Та ба, заїжджі політтехнологи, як кажуть із такого приводу в Одесі та Чернівцях, дали маху. Спротив зловживанням і фальшуванням із боку влади виявила більшість України: окрім західних областей, також центральні й північні. Та, мабуть, найдошкульнішого удару по планах чергового створення "двох Україн" завдали жителі нашої столиці, які у дні "помаранчевої революції" проявляли просто чудеса громадянської мужності й солідарності, утримуючи стольний град так само стійко і рішуче, як колись його боронили наші далекі предки у княжі часи від численних орд із Дикого степу. Такий провальний крах планів щодо розбрату змусив їхніх авторів переписувати сценарій похапцем, тож і переплуталися всі ролі: тим, що ще вчора ратували "За єдину", московські суфлери "у кепці" підкинули репліки про створення державного утворення з назвою, як у базарчика на московській околиці. Тому чесніше було би назвати його, слідуючи за історичною традицією, все ж "Юго-Западним краєм". Втім, схоже, й самі організатори зборища у Сіверськодонецьку самі заплуталися у географічних орієнтирах, і на черговому зібранні представників місцевих рад у Харкові вже намагалися якомога подалі дистанціюватися від російського кордону.

У тому ж базарному ряду стоять і румунські горе-сепаратисти з провокаційною ідеєю "самостійної (читай насправді: румунської) Буковини", розрахованої лише на створення міжнаціональної напруги і подальше загострення політичної напруги в нашій державі. Але й ці дали маху. Бо базарчик, на якому вони вирішили приторгувати, є "блошиним", себто на ньому виставляють лише всілякий мотлох і непотріб. У тому числі й історичний.

Ігор ЧЕХОВСЬКИЙ,

доцент ЧНУ ім. Ю.Федьковича


НОВОСЕЛИЦЬКІ НАРКОМАНИ

Працівники відділення боротьби з незаконним обігом наркотиків Новоселицького райвідділу УМВС затримали 52-річну мешканку с. Великосілля Герцаївського району, в якої виявили та вилучили 242 грами макової соломки.

До того правоохоронці затримали також 17-річного жителя м. Новоселиця і вилучили в нього 5 грамів коноплі.

"ЛІВАК" ПРОДАВАЛИ У МАГАЗИНІ

Співробітники відділення державної служби боротьби з економічною злочинністю під час проведення перевірки одного з магазинів обласного центру виявили та вилучили 45 пляшок горілчаних виробів з явними ознаками фальсифікації.

ЦГЗ УМВСУ у Чернівецькій області


НА КОРДОНІ ЗАТРИМАНО ГРУПУ ІНОЗЕМЦІВ

Групу іноземців, які підозрюються у скоєнні тяжкого злочину, затримали напередодні прикордонники у пункті пропуску "Тиса" Закарпатської області.

В ніч на неділю на всі пункти пропуску через державний кордон у Закарпатті від Чопського міськвідділу УМВС надійшли прикмети чоловіка та двох жінок, які підозрюються у нападі на мешканця м. Чоп та завданні йому ножових поранень. Старші прикордонних нарядів оперативно довели цю інформацію до контролерського складу. Одразу після цього один із контролерів (до речі, жінка) пункту пропуску "Тиса" повідомила, що кілька хвилин тому нею у паспортному відношенні був оформлений легковий автомобіль з особами, яких, швидше за все, розшукують.

Миттєво прикордонники заблокували всі виїзди з пункту пропуску, рух транспорту у бік Угорщини був припинений. Прикордонний наряд також заблокував автомобіль. Пасажири "Ауді", який рухався у бік кордону, навіть не встигли нічого зрозуміти, як були затримані. В транспортному засобі, окрім водія, були два громадяни Угорщини (жінка 1965 р. н. та чоловік 1953 р. н.), а також громадянка України 1968 р. н., жителька Закарпаття. Всі вони за прикметами були схожими на розшукуваних. До того ж в однієї з жінок прикордонники помітили залишки крові на взутті.

Коли у пункт пропуску приїхали співробітники МВС, вони підтвердили, що саме цих двох жінок та чоловіка розшукують за скоєння тяжкого злочину. Підозрюваних передано працівникам міліції, а прикордонники продовжують працювати в звичайному режимі.

Постраждалий від ножових поранень громадянин Чопа у лікарні. Стан його здоров'я задовільний.

Підготував Андрій КУЧЕРОВ


ПОЖЕЖА НА ЧИГИРИНСЬКІЙ

У понеділок ввечері близько 21-ї год. на вул. Чигиринській, 10 на горищі житлового будинку виникла пожежа.

Пожежно-рятувальна служба швидко ліквідувала загоряння. Вадим Водзинський - заступник начальника ОКЦ УМНС України в Чернівецькій області зазначив: "Спільно дві пожежні частини проводили евакуацію мешканців будинку та знеструмлення будівлі, тому що мешканці самостійно не змогли рятуватися. Але за п'ятнадцять хвилин пожежу було ліквідовано".

Жоден із мешканців будинку не постраждав. Причиною пожежі стало коротке замикання електромережі на горищі будівлі. Збитки встановлюються, попередня ж сума - дві з половиною тисячі гривень.


ПОЛЯКИ ВЕЗУТЬ В УКРАЇНУ "ЄВРОПЕЙСЬКЕ" М'ЯСО?

Довгоочікуваний вступ до Євросоюзу додав полякам не тільки почуття своєї гідності, а й притаманних перехідному періоду цінових проблем. Про те, що вони їздять по львівських продуктових магазинах та скуповують всі товари, які потрапляють в поле їхнього зору, відомо вже давно. Але схоже, для того, аби пристосуватися до нових економічних умов, вони починають практикувати перевезення до нас навіть свого... м'ясного фаршу.

Так, минулої доби львівські прикордонники та митники затримали в пункті пропуску "Устилуг" 2 тонни цього продукту. Його на власному мікроавтобусі "Сітроєн" віз на батьківщину наш співвітчизник. Вантаж навіть не задекларував. Вартість фаршу, за попередніми оцінками, - 20 тисяч гривень. Щоправда, товару не довелося потрапити на прилавки львівських продмагів, оскільки м'ясо в "економного українця" вилучене. Разом з автомобілем. Загальна сума оцінки автомобіля та вантажу - 27 тисяч гривень.


• КОРДОН

Протягом минулих вихідних державний кордон України перетнуло понад 328 тисяч осіб та близько 90 тисяч одиниць транспорту. За незаконне перетинання кордону співробітники Державної прикордонної служби затримали 30 громадян України та іноземців. Ще 157 осіб не пропущено через кордон, причому 109 з них мали недійсні та підроблені документи. Затримані у 35 випадках контрабандні товари та валюта оцінені співробітниками Держмитслужби у 102 тисячі гривень.

ПОЧАСТІШАЛИ ВИПАДКИ ЗАТРИМАННЯ ЗБРОЇ

Три випадки затримання зброї зафіксовано на кордоні у минулі суботу та неділю.

Через пункт пропуску "Ізварине" громадянин Російської Федерації намагався провезти в Україну газовий пістолет та 6 набоїв до нього.

Ще одного "газовика" із 4-ма набоями виявив спільний прикордонно-митний наряд під час огляду теплохода "Стамбул-Одеса". Перевозив зброю громадянин Молдови, що повертався із закордонного круїзу, а затримати порушника допоміг службовий собака.

Також з допомогою прикордонного пса вдалося викрити громадянина України, що повертався в Україну із Російської Федерації. У його автомобілі ВАЗ знайшли 10 набоїв 12-міліметрового калібру та мисливський ніж.

Усього від початку нинішнього року українські прикордонники вилучили 636 одиниць зброї та 8784 боєприпасів.

ПСИХОТРОПНІ ТАБЛЕТКИ ВИТІСНЯЮТЬ КОНОПЛЮ ТА МАКОВУ СОЛОМКУ

Про те, що на українському "чорному ринку" наркотиків традиційно популярні конопля та макова соломка витісняються препаратами психотропної дії, свідчать не лише результати міліцейських рейдів у місцях масового відпочинку молоді.

З початку року на кордоні вилучено близько 187 тисяч пігулок та понад 2 кілограми психотропної речовини.

За перевезення заборонених препаратів затримано громадянина Молдови, який прямував в Україну через пункт пропуску "Виноградівка". У його мікроавтобусі "Фіат" прикордонники та митники знайшли 80 пігулок психотропної дії.

Зі 100 пігулками спіймали нашого співвітчизника, котрий повертався з Російської Федерації через пункт пропуску "Новоазовськ". Пакунки з "кайфом" виявила спільна прикордонно-митна оглядова група у салоні його "ГАЗу". Проте головна заслуга у цьому, без сумніву, належить прикордонному собаці, який "пронюхав", де заховані пігулки.

Через якихось 20 заборонених таблеток набрався клопоту громадянин Туреччини, що прибув до Одеси теплоходом зі Стамбула. Радість прибуття турка була затьмарена після огляду його речей прикордонниками.

МАТРАЦ З МАРИХУАНОЮ У ПОТЯЗІ "СЕВАСТОПОЛЬ-МОСКВА"

На 49 хвилин затримали потяг "Севастополь-Москва", що перетинав кордон у пункті пропуску "Козача Лопань".

В одному з вагонів спільна прикордонно-митна оглядова група знайшла велику партію наркотиків - 5,12 кг марихуани було заховано під матрацом у купе потяга. Власником "зілля" був громадянин України - пасажир потяга.

"ЛІВІ" АВТО НА КОРДОНІ

Затримання на кордоні автомобілів із підробленими документами, перебитими номерами, ба й навіть заміненими кузовами стається фактично щодня.

Очевидно, бажання привезти з-за кордону дешеве авто, нехай навіть і з кримінальним минулим, все одно бере верх над здоровим глуздом та ризиком не лише втратити гроші, а й відповідати перед законом.

У пункті пропуску "Ягодин-авто" затримали громадянина Польщі, який прямував у нашу країну на автомобілі ВАЗ. Причиною для затримання, а згодом і конфіскації транспортного засобу став технічний паспорт, дані якого не відповідали даним самого автомобіля. Співробітники митниці оцінили авто у 3542 гривні.

Чоловік без громадянства на "Рено" намагався в'їхати із Словаччини в нашу країну. Автомобіль затримали прикордонники Чопського загону у пункті пропуску "Ужгород" - був переварений кузов, однак це не завадило співробітникам митниці оцінити його у 28301 гривню. Загалом від початку року органами охорони державного кордону затримано близько 2 тисяч автомобілів.

Підготував Андрій КУЧЕРОВ


У БІЛОРУСЬ - РУБЛІ, В РОСІЮ - ЄВРО везуть в автобусах громадяни України

Два випадки затримання незадекларованої валюти зафіксовано в пунктах пропуску "Доманове" та "Шегіні" луцького та мостиського прикордонних загонів.

Обидва рази прикордонники діяли спільно зі своїми колегами-митниками. Основним транспортним засобом, який порушники чинного законодавства використовували для перевезення іноземних грошей були автобуси міжнародного сполучення. Причому в обох випадках кур'єрами, що намагалися вивезти солідні кошти за межі України, виступали наші співвітчизники. Луцькі прикордонники затримали пасажира рейсового автобуса Луцьк - Брест, який в особистих речах мав 60 тисяч незадекларованих російських рублів на 10800 гривень. Мостиські "зелені кашкети" виявили 2930 незадекларованих євро на 20510 гривень, які мав при собі пасажир автобуса, що прямував маршрутом Луганськ - Коблін.

Підготував Едуард СОЛОДОВНИК.


• КРИМІНАЛИ ТИЖНЯ

ВИЛАМАЛИ ДВЕРІ, ПОЦУПИЛИ 28 ТИС. ГРН.

Лише на кілька годин увечері минулої неділі відлучилася з дому 31-річна жителька с. Михальча Сторожинецького району. Але цього було досить, аби злодій виламав вхідні двері у будинок і поцупив чималу суму грошей - 28 тис. гривень. Нахабу розшукують правоохоронці.

У ЧЕРНІВЦЯХ КРАДУТЬ ВИРОБИ ІЗ ЗОЛОТА

Теж увечері минулої неділі до правоохоронців із заявою відповідного змісту звернувся 36-річний чернівчанин з Курильського провулку. Як запевняє чоловік, злодій пошкодив вікно і проник у його будинок. Виніс на значну суму виробів із золота і прихопив 15 тис. гривень.

ЄВРО ТЕЖ У ЦІНІ

Бідкається пенсіонерка з с. Рукшин Хотинського району. Жінка стверджує, що хтось підібрав ключі до вхідних дверей її будинку і викрав 3600 євро. Чи вдасться правоохоронцям допомогти потерпілій, покаже час.

ДЕ КІНЬ З ВОЗОМ?

Днями в Сторожинці 54-річний житель залишив без нагляду вночі свого коня з возом біля одного з магазинів. Та коли з покупками повернувся на місце, то довго не міг отямитися - ні коня, ані воза не було. Де вони, намагаються з'ясувати тамтешні шерлокхолмси.

ХТОСЬ ОДЯГНУВСЯ НА ХАЛЯВУ

Минулої суботи якийсь злодюга, зламавши замок вхідних дверей, забрався до квартири 37-річного чернівчанина (вул. Руська, 253) і виніс два майже нові чоловічі кожушки, шкіряну куртку, костюм та светр. Як заявив господар оселі, сума завданих збитків, як мінімум, 5600 гривень.

КОМУСЬ ЗНАДОБИВСЯ ЦЕМЕНТ, А КОМУСЬ - КУРИ

Кілька днів тому чернівчанин з вул. Горіхівської повідомив правоохоронцям, що з його недобудованого будинку хтось поцупив 20 мішків цементу. Мабуть, злодій - здоров'як. А ось жителька с. Веренчанка Заставнівського району стурбована тим, що з її курника щезли два індики та три курки. М'ясо ж нині в ціні.

КАЖЕ, ЩО ВПАВ

Днями до Центральної районної лікарні з проникаючим ножовим пораненням черевної порожнини привезли 42-річного жителя с. Чепоноси Хотинського району. Потерпілий каже, що кухонним ножем чистив гарбузи, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння. І випадково зашпортався, впав й покалічився. Лікарі борються за життя небораки...

ОДИН ПОВІСИВСЯ У САРАЇ, ІНШИЙ - НА ГОРИЩІ

Минулої неділі в обідній час у сараї свого господарства покінчив життя самогубством, накинувши петлю на шию, пенсіонер с. Рашків Хотинського району. Нині правоохоронці з'ясовують причину цього вчинку. Такий же випадок стався і у Вижниці наступного дня. На горищі свого будинку жінка виявила повішеним свого чоловіка, 1946 р. н.

ЗАМЕРЗ, НЕБОРАКА

Біда сталася минулих вихідних у с. Шубранець Заставнівського району. Вранці поблизу продуктового магазину перехожі виявили мертвим, без ознак насилля місцевого пенсіонера. Як згодом з'ясувалося, чоловік допомагав людям поратися на городах. Трохи вжив спиртного і, йдучи додому, приліг на лавочці перепочити. До ранку його тіло задубіло.

Лариса МАРЧУК


"ПРОСВІТІ" - 135 РОКІВ

8 грудня минуло 135 років від дня заснування у Львові (1868 р.) Всеукраїнського культурно-просвітницького товариство "Просвіта".

Основним завданням товариства стало сприяння просвіті українського народу в культурному, національно-політичному та економічному напрямках.

Головами "Просвіти" були видатні постаті Галичини: А.Вахняний (1868-1870), Ю.Лаврівський (1870-1873), В.Федорович (1873- 1877), О.Огоновський (1877-1894), Ю.Романчук (1895-1906), П. Огоновський (1906-1910), І.Кевелюк (1910-1932), І.Брик (1932-1939). Помітне місце займала "Просвіта" не лише в культурному, а й в політичному житті Західної України (Буковини і Закарпаття).

Просвітяни були представниками народовського напрямку, випускали газету "Діло" (1880 р.). На Буковині народовцями видавалася газета "Буковина", редакторами якої були Юрій Федькович, Омелян Попович та Осип Маковей.

"Просвіта" добивалася допомоги у крайових фондів на видання українських книжок, заснування українських шкіл, відкриття українських факультетів у Львівському та Чернівецькому університетах.

1887 року діячі "Просвіти" при товаристві "Руської Бесіди" створили окрему секцію, яка називалася "Українська школа". Головою обрали Смаль-Стоцького, секретарем - Омеляна Поповича. Комітет розробив статут, який був надрукований у газеті "Буковина". Основна мета: розвивати українські школи і виховувати свідомих українців.

Просвітянам Буковини велику матеріальну і фінансову допомогу надавав митрополит Євген Гакман. Його приклад наслідували Микола Василько, який сприяв відкриттю гімназії у Вижниці. Надучитель із Вікна Іван Бажанський, священик з Товтрів Драчинський за свої кошти направляли здібну молодь на навчання в гімназії Кіцманя та Чернівців. Депутат буковинського сейму Микола Влад з Вербівців, голова товариства Руської (української) шляхти православної, виділив 5000 крон з православного фонду. А перед своєю смертю заповів на кожне українське товариство в Чернівцях по 100 і більше крон і навіть подарував будинок-гуртожиток на вул. Святої Трійці №14 (нині вул. Б.Хмельницького) вартістю кілька десятків тисяч. (Який благородний, гідний поваги вчинок!). Схиляємо уклінно голови перед такими велетнями української "Просвіти", як-от: Т. Шевченком, Л.Українкою, О.Пчілкою, М.Грушевським, І.Франком, О.Кобилянською, Б.Грінченком, Є. Ярошинською, братами Воробкевичами та тисячами інших просвітян, котрі розбудили український народ, що 1 грудня 1991 р. сказав "Так!" незалежній Україні.

Плідно працює нині буковинська "Просвіта", очолювана Віктором Косяченком. Завдяки товариству цього року відкрита пам'ятна стела літописцям Росії-України, подвижникам українського письменства.

Микола ГНЕП,

член "Просвіти".

На фото: Просвітяни с. Шипинці, очолювані Орестом Масікевичем. Травень, 1929 р.


У ФОНДІ І БЕЗ НЬОГО

У Чернівецькому обленерго чоловік загинув на робочому місці - впав на трансформатор. Сім'я втратила годувальника. Судово-медична експертиза зробила висновок: у потерпілого спершу стався серцевий напад, відтак працівник упав на електропристрій, що і спричинило смерть. Тому відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Чернівцях від страхових виплат сім'ї загиблого відмовилося.

З рішенням комісії зі спеціального розслідування наше відділення погодилося, - розповідає начальник виконавчої дирекції Фонду у Чернівцях Іван Палагнюк. - Буває нерідко так, що законність сплати державних коштів інваліду виробництва або ж сім'ї загиблого на виробництві доводимо в судах. Лише цього року, не маючи в штаті юриста, особисто витримав вісімдесят (!) судових засідань. Наш Фонд державний. З дуже невисоким страховим тарифом. Усього 1,04 за підсумками звітності за дев'ять місяців нинішнього року. Якщо почнемо виплачувати всі рахунки, які нам виставляють, - збанкрутуємо. Добре, що не маємо заборгованості з основних страхових виплат, які передбачені законом. Проте за чотири роки існування Фонду жодному підприємству чи підприємцеві не змогли надати безповоротної допомоги на поліпшення умов праці. Що теж, до слова, передбачено тим же законом.

Наш Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є правонаступником колишнього Фонду охорони праці та соціального захисту. У питаннях соціального захисту співпрацюємо з Пенсійним фондом, фондом зайнятості, фондом з тимчасової втрати праце-здатності. Деякі недержавні страхові компанії пробували приміряти на себе його функції. Однак на перший погляд привабливий гуж, як з'ясувалося, виявився для багатьох охочих непосильний. Тому і досі цей Фонд - основна дійова особа в сфері організації профілактики виробничого травматизму (у співпраці з органами державного нагляду), відновленні здоров'я потерпілого на виробництві (з усіма реабілітаційними заходами як медичного, так і соціального характеру включно), відшкодуванні збитків потерпілому в зв'язку з нещасним випадком на виробництві чи профзахворюванням.

Об'єктивно в усіх трьох напрямках фонд потерпає від труднощів. Наприклад, у першому - від браку кадрів. Бо згідно з нормативами виконавча дирекція у Чернівцях мала б послуговуватися 29-ма працівниками замість десяти, які тут зараз працюють. Зрозуміло, встигати брати участь у розслідуваннях за фактами травматизму, атестації робочих місць, численних перевірках складно.

- Розуміємо, що Фонд існує з обов'язкових нарахувань роботодавців. Тому зважаємо, аби не сіпати їх перевірками. Плануємо лише комплексні - разом із територіальним управлінням Держнаглядохоронпраці в Чернівецькій області, Держпожежнаглядом та санепідстанцією. Координуємо свої зусилля з податківцями, які перевіряють правильність нарахування податків, з прокуратурою. Були випадки, коли представників Фонду не впускали на територію підприємства... Важливо впевнитися, чи вчасно роботодавець повідомив про настання нещасного випадку, чи вчасно зареєстрував страхувальника, чи вчасно перераховує у Фонд кошти, повідомляє про зміни виду діяльності, зміну юридичної адреси або ліквідацію підприємства, - розповідає начальник виконавчої дирекції Фонду у Чернівцях.

У царині відновлення здоров'я потерпілих також є свої підводні рифи. Коли стається нещасний випадок, Фонд повинен профінансувати першу медичну допомогу потерпілому. Але це право можливе за умови... відсутності бюджетного фінансування медичної установи. Оскільки двічі виділяти кошти з бюджету - на безкоштовну (згідно з Конституцією) медицину і на потреби Фонду - неможливо. Усім відомо, яке нині бюджетне "фінансування" вітчизняної медицини і наскільки його вистачає. Однак цей парадокс стриножує Фонд впродовж чотирьох років його існування.

Водночас вдалося позитивно вирішувати питання забезпечення потерпілих ліками - опісля висновку медико-соціальної експертної комісії. Вона визначає ступінь втрати працездатності. Підставою для страхових виплат є наявність актів Н-1 (про нещасний випадок на виробництві) або П-4 (про професійне захворювання) і висновку МСЕК. За чотири роки виконавча дирекція Фонду у Чернівцях забезпечила трьох своїх підопічних інвалідними візками Львівського ортопедичного підприємства, допомогла в протезуванні всім, хто того потребував, протезами Вінницького ортопедичного підприємства. Цілком забезпечено санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві. Інваліди виробництва першої групи отримують щорічну путівку на оздоровлення. Інваліди другої групи - раз на три роки. На момент нашого знайомства з роботою Фонду троє його підопічних лікувалися в санаторіях Трускавця. Трьом (які мають свій транспорт) здійснюється (хоч є невелика - 142 гривні на рік) доплата на пальне, ремонт і технічне обслуговування авто.

З дванадцяти страхових виплат, які здійснює Фонд, три забезпечує роботодавець за рахунок страхових внесків. Прикметно, що за чотири роки існування Фонду не вирішено питання про сплату страхових внесків роботодавцями, які "впряглися" в спрощену систему оподаткування. У відповідному Указі Президента не згадується про розподіл податкового внеску саме у цей Фонд. Сюди, виходить, платити доводиться окремо.

- Щоразу при кожній черговій реєстрації роботодавця доводиться пояснювати його обов'язки, - розповідають у Фонді.

Проблеми з реєстрацією також напряму позначаються на роботі Фонду. Навесні прийнято Указ Президента "Про заходи щодо створення єдиного реєстраційного вікна". З липня діє відповідний закон щодо реєстрації юридичних осіб підприємництва. Одне слово, єдина реєстраційна послуга має робитися в єдиній реєстраційній точці - аби скоротити роботодавцю маршрути з реєстрації звітності. Закон є. Але ним мало хто послуговується. Троє працівників Чернівецької виконавчої дирекції Фонду і далі змушені реєструвати підприємців, замість того, аби одержувати готові дані.

- Нам шкода, що роботодавці, на кошти яких і створений наш Фонд, як бігали, так і продовжують бігати від однієї інстанції до іншої, - бідкаються у Фонді.

Відомо, що фонд реєструє не тільки юридичних осіб, а й фізичних, які використовують найману силу. За приблизними підрахунками, якби всі власники, як-от на двадцяти чотирьох чернівецьких ринках, легалізували всіх своїх найманих робітників, Фонд отримував би додаткових 300 тисяч гривень щомісяця. Йдеться саме про легалізацію. Адже більшість (візьмемо за приклад торговельний мегаполіс - Калинівський ринок) торговельників працює без трудової угоди з роботодавцем. Такі працівники - найбільш соціально незахищені. Нелегали у своїй країні, у себе вдома, полишені на самих себе. Тисячі людей, за яких не сплачуть податків і через що вони залишаються поза увагою будь-яких державних соціальних фондів. Двічі Фонд давав до суду подання про скасування справ про нещасні випадки на виробництві. Працівникові місцевого МПП "Зубр" відірвало на виробництві пальці. Він став калікою, пролежав у лікарні. Хотів би отримувати належну грошову допомогу. Адже страхові внески до Фонду власник підприємства сплачує. От тільки одна суттєва деталь. Жодного документа про будь-які трудові відносини з потерпілим у нього нема... Ще один повчальний випадок. Чернівецький підприємець займався у Ворохті на Івано-Франківщині заготівлею деревини. Його "вільнонайманцеві", не оформленому документально, сімнадцятирічному юнакові, під час робіт відрізало руку...

З-поміж 365-ти осіб, які отримали травму на виробництві і перебувають на обліку Чернівецької міської виконавчої дирекції Фонду, є 40, "успадкованих" від збанкрутілих підприємств, 120 справ передано Фондом в інші райони та області. Є чотири приклади поновлення в правах інвалідів виробництва - коли свого часу адміністрація того чи іншого підприємства приховала факт нещасного випадку і людина не отримувала належної допомоги від держави. Інваліди виробництва "заморожених" підприємств, буковинці, які замолоду працювали і збавили здоров'я на шахтах Донбасу, а старість вирішили доживати на своїй малій батьківщині, також отримують виплати від Фонду. Адже він наповнюється на солідарній основі. Щомісячні виплати в середньому становлять 70-130 тисяч гривень. Найкрупніша виплата цього року - 320 тисяч гривень - сім'ям загиблих посадовців та водія облдержадміністрації, яких спіткала смерть по дорозі в службове відрядження. Щороку в середньому 50 нещасних випадків на виробництві у Чернівцях опиняються у полі зору Фонду. Його призначення - благородне і необхідне. Однак галузеві міністерства, центральні органи влади, Кабінет Міністрів України в цілому невчасно розробляє роз'яснення на виконання законів. Щодо соціальних питань зокрема. Як результат - робочі відділення на місцях цілковито виконувати їх неспроможні.

Олена ЧАЙКА


КРИМІНАЛ

ТРИМАЙТЕ ГРОШІ В БАНКАХ. НЕ ЛІТРОВИХ

Бідкається пенсіонерка з с. Рукшин Хотинського району. Жінка стверджує, що хтось підібрав ключі до вхідних дверей її будинку і викрав 3600 євро. Чи вдасться правоохоронцям допомогти потерпілій, покаже час.

Лише на кілька годин увечері минулої неділі відлучилася з дому 31-річна жителька с. Михальча Сторожинецького району. Але цього було досить, аби злодій виламав вхідні двері у будинок і поцупив чималу суму грошей - 28 тис. гривень. Нахабу розшукують правоохоронці.

Увечері минулої неділі до правоохоронців із заявою відповідного змісту звернувся 36-річний чернівчанин з Курильського провулку. Як запевняє чоловік, злодій пошкодив вікно і проник у його будинок. Виніс на значну суму виробів із золота і прихопив 15 тис. гривень.

ВКРАЛИ ФІРУ

Днями в Сторожинці 54-річний житель залишив без нагляду вночі свого коня з возом біля одного з магазинів. Та коли з покупками повернувся на місце, то довго не міг отямитися - ні коня, ані воза не було. Де вкрадене, намагаються з'ясувати тамтешні шерлокхолмси.

ПРИБАРАХЛИВСЯ

Минулої суботи якийсь злодюга, зламавши замок вхідних дверей, забрався до квартири 37-річного чернівчанина (вул. Руська, 253) і виніс два майже нові чоловічі кожушки, шкіряну куртку, костюм та светр. Як заявив господар оселі, сума завданих збитків, як мінімум, 5600 гривень.

МАЛО НЕ ЗАРІЗАВСЯ

Днями до Центральної районної лікарні з проникаючим ножовим пораненням черевної порожнини привезли 42-річного жителя с. Чепоноси Хотинського району. Потерпілий каже, що кухонним ножем чистив гарбузи, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння. І випадково зашпортався, впав й покалічився. Лікарі борються за життя небораки...

ПЕРІОД САМОГУБСТВ

Минулої неділі в обідній час у сараї свого господарства покінчив життя самогубством, накинувши петлю на шию, пенсіонер с. Рашків Хотинського району. Нині правоохоронці з'ясовують причину цього вчинку. Такий же випадок стався і у Вижниці наступного дня. На горищі свого будинку жінка виявила повішеним свого чоловіка, 1946 р. н.

ЗАСНУВ НАЗАВЖДИ

Біда сталася минулих вихідних у с. Шубранець Заставнівського району. Вранці поблизу продуктового магазину перехожі виявили мертвим, без ознак насилля місцевого пенсіонера. Як згодом з'ясувалося, чоловік допомагав людям поратися на городах. Трохи вжив спиртного і, йдучи додому, приліг на лавочці перепочити. До ранку його тіло задубіло.

Лариса МАРЧУК


НЕ НАПАДАЙТЕ НА ТАКСИСТІВ

Як ми повідомляли, близько двох тижнів тому невідомий вчинив напад на водія таксі біля Мамаївців, викинув таксиста з машини і поїхав. Незабаром за скоєння цього злочину затримано вже судимого чернівчанина 1989 р. н. Автомобіль "Фольксваген-Джета" повернули власникові, затриманий у слідчому ізоляторі.

ТРУП У КАНАВІ

У с. Шубранець у канаві біля дороги виявили труп чоловіка. Характер тілесних ушкоджень доводив, що його збила машина. Огляд місця події встановив, що збито чоловіка не там, де знайшли. В результаті оперативно-пошукових заходів затримано водія мікроавтобуса "Фіат-Регата", який збив чоловіка, потім завантажив у авто і відвіз до сусіднього села.

"ДИТЯЧІ ПУСТОЩІ"

На вул. Заставнянській виявили мертвим 48-річного чоловіка, без певного місця проживання. Смерть настала через численні тілесні ушкодження. За підозрою у скоєнні злочину затримано двох неповнолітніх. З'ясувалося, що вони побили чоловіка, потім пішли. Але незабаром повернулися і добили.

МАГАЗИН ТОРГУВАВ ФАЛЬСИФІКАТОМ

Співробітники відділення державної служби боротьби з економічною злочинністю під час проведення перевірки одного з магазинів обласного центру виявили та вилучили 45 пляшок горілчаних виробів з явними ознаками фальсифікації.

ВКРАЛИ "МЕРСЕДЕС", ЗНАЙШЛИ "ВІСІМКУ"

Вночі з середи на четвер скоєно дві крадіжки автомобілів. Від будинку на бульварі Героїв Сталінграда викрали престижний "Мерседес", д. н. 11589 МС. З вул.Гребінки - ВАЗ 2108. Оперативно реагуючи на повідомлення власника, автомобіль незабаром затримали на вул.Фучика. Ним заволодів 21-річний чернівчанин.


ОСІННІЙ ЧЕМПІОН: ДИНАМІВЦІ ЧИ ГІРНИКИ?

До закінчення першого кола серед команд вищої ліги залишилося провести один матч, в якому зустрінуться "Шахтар" та "Іллічівець". У разі виграшу гірників донецька команда на зимову перерву піде в лідерах.

ПЕРЕНЕСЕНІ МАТЧІ:

"Волинь" - "Шахтар" - 1:3 (Сачко - 85; Агахова - 5, Брандао - 53, Воробей - 90).

Через політичну ситуацію в Україні матч був перенесений до Одеси. Вже на початку 2-го тайму донеччани вигравали 2:0. Але незадовго до фінального свистка у волинян з'явився шанс здобути у матчі бодай нічию. Але на останній хвилині Воробей вийшов віч-на-віч з воротарем "Волині" і встановив остаточний рахунок.

"Таврія" - "Закарпаття" - +:-

Фінансова нестабільність в ужгородській команді і арешт президента клубу призвели до того, що гравці відмовилися від поїздки на матч із "Таврією", за що закарпатський клуб ПФЛ оштрафувала на 10 тис. у. о.

15-й тур

"Кривбас" - "Динамо" - 0:2 (Гавранчіч - 6, Гусєв - 30).

Гості виступали без Юссуфа і Сабліча. Але це їм не завадило до перерви двічі розписатися у воротах криворіжців. Особливо красивим був другий м'яч, який Гусєв забив через себе.

"Арсенал" - "Металург" (Д) - 2:1 (Бунєвчевіч - 30, Ковальчик - 68; Чечер - 38).

Гра видалась дуже грубою. Арбітр гравцям показав 9 жовтих і 2 червоні картки. Гості догравали матч вдев'ятьох.

"Борисфен" - "Таврія" - 0:1 (Алвеш - 67).

Гості здобули довгоочікувану перемогу в гостях. Цікаво, що "Таврія" в останній раз на виїзді перемагала 14 квітня 2002 р.

"Закарпаття" - "Волинь" - 2:2 (Шевелюхін - 23, Савінов - 80; Ряхн Тааві - 61, Сачко - 75).

Досить цікава гра. У всякому разі глядачі на трибунах не нудьгували, хоча напередодні матчу обидві команди були заручниками політичних подій.

"Металург" (З) - "Ворскла-Нафтогаз" - 1:0 (Демченко - 88 - пен.).

Протягом матчу господарі домінували на полі, але їм не вистачало майстерності у завершенні атак. Єдиний м'яч господарі забили після призначення пенальті за порушення правил проти Демченка. Сам постраждалий його і реалізував.

"Металіст" - "Чорноморець" - 0:1 (Косирін - 90).

Кращий голеадор одеситів Касирін використав свій шанс, вийшовши на побачення з Остапенком.

"Оболонь" - "Дніпро" - 0:1 (Кравченко - 67).

Ця перемога дозволила дніпропетровцям піднятися на шосту сходинку в турнірній таблиці.

Турнірна таблиця

1. "Динамо" 12 2 1 33:7 38

2. "Шахтар" 12 0 2 27:7 36

3. "Металург" (Д) 10 2 3 24:15 32

4. "Волинь" 7 4 4 19:17 25

5. "Чорноморець" 7 2 6 15:12 23

6. "Дніпро" 6 5 4 18:18 23

7. "Металіст" 6 2 7 17:21 20

8. "Іллічівець" 5 5 4 23:18 20

9. "Арсенал" 5 5 5 17:20 20

10. "Кривбас" 4 6 5 12:15 18

11. "Таврія" 4 3 8 11:17 15

12. "Металург" (З) 2 8 5 10:17 14

13. "Ворскла" 3 3 9 7:17 12

14. "Закарпаття" 2 5 8 11:18 11

15. "Оболонь" 2 5 8 8:21 11

16. "Борисфен" 0 7 8 6:18 7

Кращі бомбардири: О.Косирін ("Чорноморець") - 9 м'ячів, Мендоса ("Металург" Д) - 8, В.Гігіадзе ("Таврія"), Клебер ("Динамо") - по 7.


ПОРАЗКА "ДНІПРА" НА ПІРЕНЕЯХ

Заключний поєдинок групового турніру Кубка УЄФА дніпропетровський "Дніпро" проводив в Еспанії із "Сарагосою", яка у прімеро йде в середині турнірної таблиці.

Дніпропетровська команда на Піренеї вирушила у послабленому складі. Вдома залишилися шестеро футболістів основного складу і головний тренер Євген Кучеревський. Але це не завадило дніпрянам вже на 2-й хвилині повести в рахунку після влучного удару Єзерського. Гравці "Дніпра" недовго раділи. Через сім хвилин нападник "Сарагоси" Савіо робить рахунок нічийним. Здавалося, що гра завершиться внічию, але господарі невпинно шукали шляхи до взяття воріт дніпропетровців. Переможну крапку у матчі на 73-й хвилині поклав Хенерело, який перед цим вийшов на заміну. Переможний рахунок 2:1 "Сарагоса" до фінального свистка втримала. Але якщо дніпропетровська команда вже забезпечила собі вихід до 1/16 фіналу, то еспанці ще ні. Адже їх можуть обійти бельгійський "Брюгге" та австрійська "Аустрія", які напередодні розписали мирну угоду. Рахунок відкрили господарі - австрійці. На 50-й хвилині відзначився польський легіонер Гілевич. Але бельгійцям вдалося уникнути поразки. На останній хвилині матчу кращий бомбардир "Брюгге" Ланге встановив у поєдинку статус-кво.

ТУРНІРНЕ СТАНОВИЩЕ У ГРУПІ "С" ПЕРЕД ЗАКЛЮЧНИМ ТУРОМ

1. "Дніпро" 3 0 1 7:5 9

2. "Сарагоса" 2 0 1 4:2 6

3. "Брюгге" 1 1 1 4:4 4

4. "Аустрія" 1 1 1 2:2 4

5. "Утрехт" 0 0 3 1:5 0

ГРУПА "А". "Фейєноорд" - "Шальке-04" - 2:1 (Калу - 33, 41; Ханке - 7), "Ференцварош" - "Базель" - 1:2 (Рошо - 22; Россі - 59, Хюггель - 79). У обидвох поєдинках команди, які відкривали рахунок, у підсумку програли. Перемога швейцарського "Базеля" залишила йому шанс на продовження виступу у Кубку УЄФА.

1. "Фейєноорд" 2 1 0 6:2 7

2. "Шальке-04" 2 1 1 5:3 7

3. "Базель" 1 1 1 4:4 4

4. "Хартс" 1 0 2 2:6 3

5. "Ференцварош" 0 1 2 2:5 1

ГРУПА "В". "Атлетік" - "Стяуа" - 1:0 (Ечеверрія - 45), "Бешикташ" - "Стандард" - 1:1 (Окан Бюрюк-30); Бангура - 81). Єдина група з 8-ми, де усі 5 команд претендують на вихід до наступного кола.

1. "Атлетік" 2 0 1 4:3 6

2. "Стяуа" 2 0 2 4:3 6

3. "Бешикташ" 1 1 1 5:4 4

4. "Стандард" 1 1 1 3:4 4

5. "Парма" 1 0 2 2:4 3

Група "D". "Паніоніс" - "Динамо" (Тб.) - 5:2 (Манціос - 58, 67, 78, Брешка - 90, Марпора - 90; Какаладзе - 38, Ахалая - 60), "Спортінг" - "Сошо" - 0:1 (Лонфат - 2). Вдало провівши кінцівку гри, греки здобули перемогу з великим рахунком над грузинами. А ось португальці несподівано вдома поступилися французам, пропустивши м'яч в дебюті гри.

1. "Ньюкасл" 3 0 0 7:0 9

2. "Спортінг" 2 0 1 8:2 6

3. "Сошо" 2 0 1 3:4 6

4. "Паніоніс" 1 0 2 6:7 3

5. "Динамо" (Тб.) 0 0 4 2:13 0

ГРУПА "Е". "Партізан" - "Вільярреал" - 1:1 (Томіч - 85 - пен.; Касорла - 17), "Айгалео" - "Лаціо" - 2:2 (Хлорос - 9, Агрітіс - 54; Муцці - 13, 36).

До 1/16 фіналу вийшли "Міддлсбро", "Партізан" і "Вільярреал". Розчарував своїм виступом італійський "Лаціо", який достроково завершив виступи.

1. "Міддлсбро" 2 0 1 3:2 6

2. "Партізан" 1 2 0 7:3 5

3. "Вільярреал" 1 2 0 4:2 5

4. "Лаціо" 0 3 1 5:7 3

5. "Айгалео" 0 1 2 2:7 1

ГРУПА "F". "Алкмаар" - "Рейнджерс" - 1:0 (Ландзат - 7), "Осер" - "Аміка" - 5:1 (Міньо - 1, П'єроні - 5,24, 25, Калу - 56; Кришаловіч - 17). Після перемоги над "Рейнджерсом" лишень голландці забезпечили собі вихід до наступного кола. Останній тур визначить ще двох щасливчиків.

1. "Алкмаар" 3 0 0 6:1 9

2. "Рейнджерс" 2 0 1 8:1 6

3. "Осер" 1 1 1 5:3 4

4. "Грац" 1 1 1 3:4 4

5. "Аміка" 0 0 4 3:16 0

ГРУПА "G". "Динамо" (Загреб) - "Херенвен" - 2:2 (Бошняк - 14, Праньїч - 57; Йілдірім - 84, Хунтелар - 88 - пен.). "Беверен" - "Бенфіка" - 0:3 (Сімао - 5 - пен., Заховіч - 21, 59). Якщо "Херенвен і "Штутгарт"" свої домашні матчі в останньому турі виграють, то за бортом єврокубка залишиться загребське "Динамо".

1. "Бенфіка" 3 0 1 9:5 9

2. "Штутгарт" 2 0 1 8:2 6

3. "Динамо" (З) 1 1 1 8:5 4

4. "Херенвен" 1 1 1 5:6 4

5. "Беверен" 0 0 3 2:14 0

ГРУПА "Н". "Севілья" - АЕК - 3:2 (Баптіста - 19, 89 - пен., Антоньіто - 29; Ліберопулос - 10, Гіоргіпулос - 46), "Лілль" - "Зеніт" - 2:2 (Мейєр - 25, Бланк - 90 - пен.; Радімов - 38 - пен., Горшков - 48). "Севілья" і "Лілль" вже забезпечили собі вихід до 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Санкт-петербурзький "Зеніт" може вийти лишень за тієї умови, якщо німецька "Алеманія" в останньому матчі в гостях не виграє в грецької команди АЕК.

1. "Севілья" 2 1 0 6:3 7

2. "Лілль" 2 0 1 4:3 6

3. "Зеніт" 1 2 1 9:6 5

4. "Алеманія" 1 1 1 3:4 4

5. АЕК 0 0 3 4:10 0


НА ФУТБОЛЬНИХ ПОЛЯХ ЄВРОПИ

АНГЛІЯ. У 16 турі в прем'єр-лізі лідери здобули чергові перемоги. Так "Челсі" вдома не залишив каменя на камені "Ньюкаслу", забивши чотири "сухих" м'ячі. "Арсенал" і "МЮ" з однаковим рахунком 3:0 обіграли відповідно "Бірмінгем" і "Саутхемптон". А ось "Евертон" у впертій боротьбі здолав опір "Болтона" - 3:2. Лідерство впевнено утримує "Челсі" - 39 очок. На 5 очок відстає "Арсенал". В активі "Евертона" - 33 очки. Замикає четвірку кращих "МЮ" - 30.

НІМЕЧЧИНА. У бундеслізі 16 тур був результативним. Лише в трьох матчах "Фрайбург" - "Вердер" (0:6), "Герта" - "Боруссія" М (6:0) і "Штутгарт" - "Бохум" (5:2) глядачі побачили 19 забитих м'ячів. З інших результатів слід виділити такі: "Нюрнберг" - "Баварія" - 2:2, "Гамбург" - "Ганновер-96" - 0:2, "Байєр" - "Вольфсбург" - 2:1. У складі "фармацевтів" восьмий м'яч у сезоні забив Андрій Воронін. Трійка лідерів: "Баварія" і "Шальке-04" - по 33 очки, "Штутгарт" - 30.

ІТАЛІЯ. У 14-му турі в серії "А" центральним матчем туру був поєдинок між "Пармою" і "Міланом". Господарі повели в рахунку на 67-й хв. після удару Джилардіно. Але через 15 хв. Кака зрівняв рахунок, а на 89-й хв. Пірло приніс "россо-нері" перемогу. Шевченко в цьому поєдинку був непомітним, але відволікав на себе кількох гравців "Парми". На останній хвилині матчу Шевченко видав чудовий пас Томассону, але удар останнього прийшовся у стійку воріт. Деякі результати інших матчів: "Інтер" - "Мессіна" - 5:0, "Ювентус" - "Лаціо" - 2:1, "Удінезе" - "Сієна" - 1:0, "Кальярі" - "К'єво" - 4:2, "Рома" - "Сампдорія" - 1:1. Турнірне становище у верхній частині таблиці: "Ювентус" - 35 очок, "Мілан" - 31, "Удінезе" - 25.

ЕСПАНІЯ. У прімеро у верхній частині таблиці після 14 туру без змін. Результати матчів за участю лідерів: "Альбасете" - "Валенсія" - 0:1, "Барселона" - "Малага" - 4:0, "Реал Сосьєдад" - "Бетіс" - 1:0, "Севілья" - "Атлетік" - 2:0, "Сарагоса" - "Еспаньол" - 0:1, "Вільярреал" - "Реал" - 0:0. До п'ятірки кращих входять: "Барселона" - 35 очок, "Реал", "Еспаньол" - по 26, "Валенсія" - 25, "Севілья" - 24.