This version of the page http://imi.org.ua/?read=14703:1 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-29. The original page over time could change.
Інститут Масової Інформації - Головна сторінка

м. Київ, вул. Крупської, 8,    тел. (044) 566-3085, 566-1534
 
     
Типові правила акредитації працівників засобів масової інформації та незалежних журналістів при органі влади розроблено Національною комісією з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України та Інститутом масової інформації відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.
Детальніше...
 

Якщо у Вас виникають проблеми з доступом до інформації (інформаційні запити, акредитація) або порушуються ваші професійні права як журналіста – телефонуйте нам на номер "гарячої лінії"- 044-566-15-34 (будні дні), E-mail: Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських та пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати java-script. . Ми спробуємо допомогти кожному, хто звернеться, в міру наших можливостей.

ГО «Інститут масової інформації»  здійснює надання правової допомоги журналістам та ЗМІ спільно з "Internews Network".

Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських та пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати java-script.

 

Детальніше...
 
Головна сторінка
Увага! Анонс
Новини
Семінари
Барометри
Про нас
Архіви сайту
  • Юридична діяльність
  • Освітні програми
  • На контролі ІМІ
  • Моніторинг
  • Моніторинг "джинси"
  • Головна

Погляд

Про умовне і безумовне

Оксана Синицька

Уряд хоче боротися з грипом. А йому не дають. Уряду потрібно всього-навсього один мільярд гривень, щоб захистити громадян від неминучої смертельної загрози. А Президент і депутати кажуть - дзуськи. Прем'єр-міністр виступає з палкою промовою з трибуни парламенту, гнівно викриває всю підступну і егоїстичну сутність опонентів. Ті з не меншим завзяттям і видимим задоволенням включаються в гру.

 Їм теж є що відповісти. Наприклад таке: спочатку підніміть людям пенсії! Або: спочатку збільшіть на цей мільярд дефіцит бюджету (якому і так мільярд туди-сюди - вже як мертвому припарка). І так далі. Такий топ-ньюс дня.

А от новина, яка опинилася поза прайм-таймом і не потрапила на перші шпальти. Головний лікар-імунолог Києва повідомляє, що цьогоріч в столиці від грипу померло удвічі менше людей, ніж торік, коли про свинячий грип ще ніхто і не чув.

Ще одна цікава інформація, яка навряд чи стане відомою широкому загалу. За цей неповний рік Уряд вже набрав кредитів під державні гарантії на суму понад 60 мільярдів гривень. При цьому як і чим саме держава буде розраховуватися (вже наступного року) з кредиторами - невідомо.

Якщо співставити всі три інформації разом, тобто їх ПРОАНАЛІЗУВАТИ, то можна дійти певних висновків. Достатньо очевидних. Але от біда, в цій країні не прийнято вдаватися до аналітичних міркувань.

Панівний спосіб мислення тут - рефлексія. І чим вона простіша, тим легше всім трьом (а подекуди видається, що і четвертій також) гілкам влади. Помахали перед носом виборця законопроектом про, скажімо, підвищення пенсій - спрацював рефлекс, виділилася слина, кандидат набрав певну кількість голосів.
В ідеалі майбутнім лідерам нації достаньо буде сказати у відеозверненні до народу - "Ковбаса!". І у всіх тут же з'явиться приємний присмак "Докторської" в роті. Просто і ефективно. Доведено доктором Павловим.

 

Наші результати

М. Мельник проти «Голосу Опілля»
Детальніше...
 
Справа Вередюка
Детальніше...
 
Гонгадзе проти України
Детальніше...
 
M. Самбур та В. Воротник проти Інтернет-видання «Українська Правда»
Детальніше...
 
М. Самбур та В. Воротнік проти газети «Україна Молода» та О.Зварич
Детальніше...
 
Справа газети «Перехрестя»
Детальніше...
 
Справа Я.Ткачівського
Детальніше...
 
Справа газети «Вчасно»
Детальніше...
 
«Плужнікова vs Притула та ПП „Українська правда”»
Судова боротьба відбувалася без особистої участі позивачки й відповідачки, які довірили цю судову справу своїм юристам. Сторону пані Плужнікової представляли працівники юридичної фірми „Коннов і Созановський”: найчастіше на судових засіданнях можна було побачити Сергія Коннова та Людмилу Опришко, сторону відповідачів представляли адвокат Тетяна Шмарьова та юрист ІМІ Роман Головенко.

Обґрунтування позову представниками позивачки було доволі типове для такого роду справ: оскаржуване речення заголовку, не зважаючи на питальну форму, вони вважали подачею фактів, які нібито були неправдивими та завдавали шкоди честі й гідності покійного.
Детальніше...
 

Анонси

«Волинський прес-клуб» оголошує конкурс на участь у Школі громадського активіста
07.10.2009
Волинська обласна громадська організація «Волинський прес-клуб» за фінансової підтримки Посольства США в Україні та управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської ОДА оголошує конкурс на участь у Школі громадського активіста.
Детальніше...
 
Поляки запрошують до участі в "Антикорупційній Школі"
06.10.2009

Колегія Східної Європи ім. Яна Новака-Єзьоранського з Вроцлава та Асоціація Лідерів Локальних Громадських Груп запрошують до участі у навчальній програмі "Антикорупційна Школа", що відбуватиметься 14-21 листопада у Вроцлаві.

Детальніше...
 
Оголошується конкурс на участь у програмі “DFJ – Журналістика цифрового майбутнього”
07.10.2009
Фонд Ріната Ахметова “Розвиток України” та Могилянська школа журналістики (НаУКМА) оголошують конкурс на участь у програмі
“DFJ – Журналістика цифрового майбутнього”.Метою цієї програми, що відбуватиметься втретє, є навчання молодих журналістів – лідерів ньюзрумів майбутнього – шляхом долучення їх до цифрової культури нових медіа.


Детальніше...
 
10 грудня УГСПЛ вручить антипремію «БУДЯК РОКУ-2009»
01.10.2009
Щороку 10 грудня УГСПЛ вручає Антипремію «Будяк року» особам та органам влади, котрі найбрутальніше порушують права людини.

Детальніше...
 
УВАГА! ІМІ шукає регіональних власкорів для проведення моніторингу фактів порушень свободи слова
16.04.2007
Шановні колеги!
Детальніше...
 
З 29 по 30 жовтня 2009 відбудеться конференція «Розвиток освіти в галузі прав людини»
12.10.2009

Захід організовує Українська Гельсінська спілка з прав людини та громадська організація М’АРТ за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного Фонду «Відродження». Мета конференції – сприяння розвитку освіти в галузі прав людини в Україн.

 

Детальніше...
 

Порушення стандартів у теленовинах сприяли поширенню «грипозної» паніки
25.11.2009
Численні порушення професійних стандартів під час висвітлення у телевізійних новинах теми епідемії грипу та появи в Україні вірусу нового грипу А/H1N1 могли стимулювати поширення паніки. Такого висновку дійшли експерти «Телекритики» за результатами моніторингу телевізійних новин 26-31 жовтня – у дні, коли тема епідемії грипу стала головною для засобів масової інформації.

 

Детальніше...
 
Додаткові статті:
  • «Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
  • ПАРТІЯ РЕГІОНІВ СТАЛА ОСНОВНИМ ЗАМОВНИКОМ „ДЖИНСОВИХ” МАТЕРІАЛІВ У ЗАПОРІЖЖІ

 

З життя НГО

Буковинських журналістів захищатимуть під час виборів
20.11.2009
«Законодавчо обізнані медіа - запорука прозорості виборів». Такий проект до президентських виборів 2010 року запропонували представники Товариства «Український Народний Дім в Чернівцях» журналістам Буковини на черговому засіданні  в Чернівецькому прес-клубі реформ.

 

 

 

Детальніше...
 

Світ

Європейський Союз зачіпається за українську каверзу – «Le Figaro»
16.11.2009

Брюссель та МВФ ставлять умову: допомогу Києву нададуть у разі виконання ним своїх  зобов’язань. Чи потрібно і далі допомагати Україні? Це одна з головоломок, над якою в понеділок та вівторок у Брюсселі глави МЗС держав Євросоюзу мають помізкувати. В результаті 24-годинного візиту до Києва цієї п’ятниці державний секретар у Європейських справах П’єр Лелуш вже зміг визначити наскільки складним обіцяє бути це рішення.

Детальніше...
 

Мораль і Кримінальний кодекс
20.10.2009
Останнім часом улюбленою темою для глузування стала діяльність Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. Очевидно людей перестала дивувати наша політика і заміну їй вони знайшли в діяльності експертного органу. Зазвичай про діяльність Комісії відгукуються критично, а її прихильники не є особливо активними в медійному полі. Але вони є активними в полі законодавчому: 9 червня 2009 р,  Верховна Рада в першому читанні прийняла  проект закону «Про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України (щодо захисту суспільної моралі)» за авторством Геннадія Москаля.
Детальніше...
 

Законодавство

  • Мораль і Кримінальний кодекс
  • Газета «Факти» - лідер по суцільному позитиву про Тимошенко та Яценюка
  • Нова редакція Закону України «Про інформацію»: повторення пройденого
  • В України буде своя інформаційна політика?
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 2
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів
  • Наближаємось до реформування ЗМІ?
  • Знакова помилка
  • Неоднозначне враження
  • Вирок у «справі Гонгадзе» (витяги)
  • Гарантування конституційного права на звернення
  • Роздержавлення державних друкованих ЗМІ:події, факти, коментарі
  • З питанням про мови знову «начудили»
  • Законопроект про роздержавлення ЗМІ, як результат компромісу
  • Чи платитимуть колективи редакцій за їхнє роздержавлення?
  • Проблеми корпоратизації редакцій друкованих ЗМІ
  • Типові журналістські помилки в юридичних матеріалах
  • Поради для Нацради
  • Як зареєструвати друковане видання
  • Інформація як правова категорія

Дискусії

Львівська "Суботня пошта"- "джинсовий" рекордсмен у жовтні
11.11.2009
Жовтень 2009 року став рекордним за кількістю матеріалів, розміщених у львівських друкованих ЗМІ, які були розміщені з порушеннями норм журналістських стандартів. Рекордсменом за кількістю замовних матеріалів стала львівська газета “Суботня пошта”. Про це свідчать результати  проведеного членами ГО ”Центр”Журналістський правозахист” від 1 жовтня по 31 жовтня 2009 року.
Детальніше...
 

Огляд преси

Регулювання ЗМІ під час виборів
02.09.2009
ОБСЄ в Україні  видало аналітичну записку під назвою «Регулювання  діяльності засобів масової інформації під час виборів» в якій проаналізоване  законодавство  України  та  запропоновані успішні міжнародні  практики діяльності журналістів під час виборчої кампанії. Дане  видання  здійснено  в  рамках  проектів «Сприяння  подальшому зміцненню  виборчих  процесів  в  Україні»  та «Сприяння  розробці  Виборчого кодексу в Україні», що реалізуються Координатором Проектів ОБСЄ в Україні за фінансової  підтримки  ЄC,  Канадського  агентства  з міжнародного розвитку та Уряду Французької Республіки.
Детальніше...
 

«Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
13.10.2009
Нещодавно представники Київської незалежної медіа –профспілки оприлюднили заяву , в якій висловлюють своє занепокоєння щодо погіршення ситуації з дотриманням прав журналістів та зі свободою слова в Україні. Серед актуальних проблем, які виникають напередодні президентських виборів профспілкові активісти називають диктат та цензуру власників ЗМІ. Про ці та інші проблеми з якими зіштовхуються журналісти під час роботи розповів в інтерв’ю ІМІ Голова Комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов.
Детальніше...
 

Інтерв'ю

  • «Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
  • Мирослава Гонгадзе: Час ховати це нужденне тіло, аби дати спокій душі Георгія
  • Зі свідченнями Пукача відбуваються серйозні маніпуляції - Валентина Теличенко, адвокат М.Гонгадзе
  • Генерал вибіркової дії
  • Володимир Яворський: "Виборність місцевих судів означатиме кінець їх незалежності"
  • "Смішарики - це мультфільм про життя у всіх його проявах"- Є.Самойленко
  • Олександра Коваль: Той, хто змалку звикне читати, буде робити це впродовж життя
  • Олесь Уляненко: "...люди у книгарнях вже "Камасутру" побоються продавати - бо заберуть ліцензію"
  • Валерій Хорошковський: Усі люди для Тимошенко є ресурсом для споживання
  • «МедіаВарта. НеЕтичні питання» на львівському телебаченні


Новини

27-11-2009
17:15 - В українську пресу повертаються цензура і «темники»
15:56 - Туніський журналіст-дисидент пропав безвісті
15:23 - Англійський телеканал запросив ведучим новин "квазімодо"
15:20 - Репортера "Новой газеты" викликали в УФСБ
14:07 - ВВС відмовилася показувати балет про хтивих ченців
13:25 - Лісабонська угода відкриває для України можливість долучення до ЄС
13:01 - Литвин уникає розмов про справу Гонгадзе
12:55 - СБУ назвала організаторів Голодомору
12:26 - ОБСЄ назвало російське телебачення інструментом пропаганди
12:04 - 3 грудня відбудеться круглий стіл на тему «Як захистити права людини в Придністров’ї?»
11:25 - Про умовне і безумовне
10:54 - У іранської правозахисниці вилучили медаль і диплом Нобелівської премії
10:34 - Російський історик попросив Медведєва заборонити фільм Цар
10:07 - В Україну приїде рекордна кількість спостерігачів ПАРЄ
26-11-2009
18:23 - Делегація ПАРЄ визнає, що ЗМІ в Україні знаходяться в "сильній залежності від бізнесу"
16:15 - Луганський журналіст звинувачує ПР у використанні адмінресурсу
15:38 - Комісія Львівської облради розгляне ситуацію із «УТ-Захід» завтра
15:08 - Сомалійські бойовики відпустили іноземних журналістів, викрадених 15 місяців тому
14:32 - Анатолій Матвієнко хоче створити нтернет-проект присвячений проблемам свободи слова в Україні
13:38 - 27 листопада відбудеться церемонія нагородження журналістів - розслідувальників
13:02 - Відомій білоруській журналістці погрожують
12:33 - На Філіппінах затримали організатора вбивства щонайменше 57 осіб, 22 із яких - журналісти
11:36 - Журналістів - правозахисників запрошують до конкурсу Фонду ім. Мартіна Еннальса
11:00 - Справжність плівок Мельниченка підтвердили і підбираються до Литвина?
10:34 - ВГО «Наш захист» пропонує журналістам захист від сваволі банків
25-11-2009
16:52 - У Саудівській Аравії телеведучого засудили до страти
16:24 - У Львові презентують фільм «Голодомор. Геноцид в Україні»
14:31 - “Washington Post” закриває всі редакції, окрім столичної
14:09 - Нацрада не перевірятиме телерадіокомпанії підчас виборчої кампанії
12:32 - Президент призначив нового члена Нацради з телерадіомовлення

Авторизация



Барометри

  • Барометр свободи слова за жовтень 2009 року
  • Барометр за вересень 2009 року
  • Барометр за серпень 2009 року
  • Барометр за липень 2009 року
  • Барометр за червень 2009 року
  • Барометр за травень 2009 року
  • Барометр за квітень 2009 року
  • Барометр за березень 2009 року
  • Барометр за лютий 2009 року
  • Барометр за січень 2009 року
  • Барометр за грудень 2008 року
  • Барометр за грудень 2008-го року
  • Барометр за листопад 2008 року
  • Барометр за жовтень 2008 року
  • Барометр за вересень 2008
  • Барометр за серпень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за червень 2008 року
  • Барометр за травень 2008 року
  • Барометр за квітень 2008 року
  • Барометр за березень 2008 року
  • Барометр за лютий 2008 року
  • Барометр за січень 2008 року
  • Барометр за грудень 2007 року
  • Барометр за листопад 2007 року
  • Барометр за жовтень 2007 року
  • Барометр за вересень 2007 року
  • Барометр за серпень 2007 року
  • Барометр за липень 2007 року
  • Барометр за червень 2007року
  • Барометр за травень 2007 року
  • Барометр за квітень 2007 року
  • Барометр за березень 2007 року
  • Барометр за лютий 2007 року
  • Барометр за січень 2007 року
  • Барометр за грудень 2006 року.
  • Барометр за листопад 2006 року
  • Барометр за вересень 2006 року
  • Барометрза серпень 2006 року

ТИПОВІ ДОКУМЕНТИ

Запит про надання документів
 
Інформаційний запит
 
Зразок позову щодо ігнорування запиту
 
Зразок позову щодо відмови в наданні інформації
 
Звернення до прокуратури щодо порушень права на акредитацію
 
Звернення до прокуратури щодо ненадання інформації
 

 
 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Настрій дня