This version of the page http://www.ea-ua.info/news.php?news_id=11335&news_show_type=1& (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-29. The original page over time could change.
Російський газ через Україну і далі не йде    Євроатлантична Україна

НОВИНИ

14.01.2009 | Російський газ через Україну і далі не йде
Джерело - Українська служба ВВС

Євросоюз заявив Росії про своє розчарування тим, що упродовж вівторка через Україну до Європи проходили дуже малі обсяги газу, або й не проходили взагалі попри попередню домовленість про відновлення транзиту.
Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу також висловив стурбованість обмеженнями доступу спостерігачів ЄС до газотранспортних об'єктів і в Росії і в Україні.

Росія стверджує, що у вівторок зранку поновлювала подачу газу в українські трубопроводи, але Україна, буцімто, відмовилася транспортувати його.

Українські урядовці звинуватили Росію у наполяганні на технічно неможливому маршруті транзиту і в тому, що росіяни подавали газ у занижених обсягах.

Спостерігачі Євросоюзу у вівторок повідомляли, що з російського боку в Україну газ не надходить.

Газпром звинуватив Україну у викраденні російського транзитного газу і блокуванні транзиту.

Пояснення української сторони

Українська сторона заявила, що прокачка російського газу до Європи є технологічно неможливою без зупинки постачань східних регіонів України.

Радник Президента Богдан Соколовський заявив, що точка, куди подається газ на українсько-російському кордоні, та газонасосна станція на румунському кордоні не зв’язані експортним трубопроводом.

Росія, каже Соколовський, робить це свідомо з метою дискредитацію України.

Повідомляють, що після того, як Росія відрізала газ від початку року для власне України, вже зупинено низку хімічних заводів на сході, таких як "Стірол", "Азот" та "Дніпроазот."

Нафтогаз України повідомив, що транзит зупинено, оскільки, Газпром оголосив нові неприйнятні умови на яких Україна повинна транспортувати газ.

Україна не відкрила транзитний газопровід у напрямку газовимірювальної станції (ГВС) «Суджа».

13 січня 2009 року в 00 годин 58 хвилин в ДК «Укртрансгаз» надійшла факсограма від ВАТ «Газпром», в якій повідомлялося про відновлення постачання газу з 9.00 13.01.2009 р. через ГВС «Суджа» (діаметр 1400) в обсязі 76,6 млн. кубометрів за добу.

Передачу газу пропонувалося здійснювати для споживачів Балканського регіону і Молдови через ГВС «Орловка».

«НАК «Нафтогаз України» заявляє, що ці обсяги і напрямки не були своєчасно узгоджені між двома операторами суміжних газотранспортних систем. Це грубо суперечить встановленій практиці надійного функціонування транзитних газопроводів», – йдеться в повідомленні.

 


До списку статей    
EN
| | |
Пошук
Підписка
Забули пароль?
Переваги реєстрації
Зареєструватись
Прокат авто в Киеве


ЗАКОНОДАВСТВО | ПЕРСОНИ | КОРИСНІ ЛІНКИ
Проект здійснено за підтримки
Міжнародного Фонду "Відродження"
Проект здійснено за підтримки
Центру інформації та документації НАТО в Україні
© 2004 - 2008. ЄВРОАТЛАНТИКА.UA
Всі права захищено.

Даний проект фінансується, зокрема, за підтримки Гранту Відділу зв'язків із громадськістю Посольства США в Україні. Точки зору, висновки або рекомендації відображають позиції авторів і не обов'язково збігаються із позицією Державного Департаменту США.
На головну Анонси подій Новини Аналітика Топ новини та коментарі Мережа експертів Про проект