This version of the page http://zaxid.net/article/46906/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-28. The original page over time could change.
Як Бандера не став спортивним символом - ZAXID.NET
Розмір тексту: Zz
по-русски|polskiпро нас|реклама|підписатися
  • Головна
  • Новини
  • Тексти
  • Блоги
  • Відео
  • Фото
  • Анонси
  • Чат
  • Архів
rsspda версія
28 листопада 2009 року 20:46
  • Тексти
  • Погляд
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Iнтерв'ю
  • Міські акценти
  • Хроніки Львова
  • Культура.NET
  • Тема

Тема

Юлія Поліковська  ZAXID.NET

Як Бандера не став спортивним символом

10:29, 17.08.2009

Коли люди за кілька тижнів декларують, що це буде саме бандерівський проїзд, і прекрасно знають, що у Польщі до Бандери є ставлення зовсім інше, ніж у нас, то це схоже на провокацію.

 

7 серпня цього року учасникам веломарафону «Європейськими стежками Степана Бандери», організованого благодійним фондом «Екомилосердя» та ЛОО УРП «Собор», так і не вдалося перетнути кордон і потрапити до Польщі.

На офіційному сайті Міністерства закордонних справ Республіки Польща є офіційна «odmowa wjazdu na teren RP uczestników rajdu rowerowego «Śladami S. Bandery» пресового речника міністерства Пйотра Пашковскі від 8 серпня.

Приводом для відмови на в'їзд до Польщі, відповідно до інформації, була невідповідність мети візиту до мети, заявленої під час видачі візи. «Міністерство закордонних справ висловило жаль, що організатори заходу, прагнучи реалізувати власні політичні цілі, наразили на негативні юридичні наслідки учасників веломарафону», - йдеться далі у повідомленні. Одночасно міністерство підкреслило важливість добрих польсько-українських стосунків і запевнило, що українці - завжди бажані гості на польських теренах. Про це свідчить нещодавня Угода про малий прикордонний рух.

Керівник веломарафону, президент благодійного фонду «Еко-милосердя» Павло Савчук заявив ZAXID.NET, що учасники веломарафону ображені на польську і українську владу. «Польська влада пішла на поводу кількох громадських організацій. На підставі листів цих організацій прийняли рішення не пустити нас до Польщі. Офіційно вони цього не зробили, а знайшли формальну підставу, щоб відмовити нам. Нам закинули, що заявлена під час відкриття візи мета не відповідає фактичній меті в'їзду. За цією логікою, ніби наш марафон не є спортивною акцією? Справжня причина - політична. Це бандерофобія, інакше не назвеш. Ми вважаємо, що з нами повелися несправедливо», - заявив П.Савчук.

П.Савчук переконує, що захід планували таки як спортивний. «Діти, а це дві дівчини та семеро хлопців, віком від 14 до 16 років, більше року готувалися до цього веломарафону. Вони займаються велотуризмом не менше 2 роки. В усіх як мінімум третій дорослий розряд з велотуризму, у декого є навіть перший, - коментує він - Вони брали участь у різних змаганнях. Цього літа не їздили на відпочинок у табори, бо по два рази на тиждень відбувалися серйозні тренування. Проїжджали 50-60 км на день. Спортивної мети не досягнуто. Замість 1832 км дорогами чотирьох країн Європи ми проїхали 620 км Україною і повернулися».

Проте, на думку організатора заходу, гуманітарна мета проекту, а саме «повернути добре ім'я Степана Бандери, зацікавити людей тим періодом історії, опосередковано сприяти визнанню УПА воюючою стороною у Другій світовій війні. У цьому ми все-таки розбудили інтерес людей - і прихильників, і ворогів, щоб вони читати сучасні джерела, відвідувати музеї».

П.Савчук усвідомлює, що Степан Бандера не може бути національним героєм у Польщі, проте закликає поляків змиритися з тим, що він є національним героєм українців, і позбуватися бандерофобії. «Поляки мусять змиритися з тим, що у нас є свої національні герої, а в них свої. Зважаючи на те, що Україна і Польща у відповідний період історії були все-таки ворожими сторонами, у нас не можуть бути одні й ті ж національні герої. Пропагувати наших політичних героїв у Польщі, ніяких політичних акцій ми, до речі, не планували. Ми планували проїхати Польщею без жодної символіки, що нагадувала б про Бандеру. На нашому одязі були лише логотипи благодійного фонду, наше гасло «Допоможемо вирости дітям здоровими», логотип спонсорів, напис «Україна» та тризуб. Бажаю полякам позбуватися бандерофобії.

Проте лише ця категорична відмова польської сторони на в'їзд на «формальній», як стверджує П.Савчук, підставі, зупинила організаторів заходу. На поради змінити маршрут і їхати не через Польщу, де їх чекають негативно налаштовані поляки, а через Словаччину, вони не погоджувалися.

«Я вважаю, що нас, м'яко кажучи, наші політики здали. Бо сценарій, за яким все пішло, що нам відмовили у в'їзді в Польщу, був узгоджений між керівником МВС Польщі Ґжегожем Схетиною та нашим міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. У них була розмова вночі з 6 на 7 серпня. Пропозиція була змінити маршрут і піти через Словаччину. Ми до кінця виконували наш проект, йшли за маршрутом», - прокоментував П.Савчук.

Проте зі спілкування із головою Львівської обласної організації УРП «Собор», що була співорганізатором веломарафону, Степаном Середою стало зрозуміло, що ці поради представників влади двох країн - не перший епізод. Так, ще 4 серпня С.Середа від проводу ЛОО УРП «Собор» відправив звернення т.в.о. міністра закордонних справ України Володимиру Хандогію, в якому висвловлюється незгода не проводити цього веломарафону або змінювати маршрут. МЗС закликали докласти зусиль, щоб він відбувся, відповідно до запланованого графіку і маршруту. «Вважаємо, що МЗС Польщі, недостатньо реалістично оцінивши ситуацію, абсолютно безпідставно висловило побоювання щодо здійснюваного велопробігу. Не варто заполітизовувати цю спортивно-гуманістичну молодіжну акцію», - зазначено у зверненні.

Коли інцидент стався, ЛОО УРП «Собор» та благодійний фонд «Еко-милосердня» скликали у Львові прес-конференцію, де оголосили висновки. «Ми переконалися, що польське суспільство хворе на синдром імпершовінізму і нічого спільного з демократією та європейськістю не має. Влада Польщі не контролює ситуації у державі, а можливо, свідомо не хоче контролювати у цьому випадку», - йдеться у заяві ЛОО УРП «Собор». С.Середа заявив, що готуватиметься скарга до Європейського суду на дії уряду Польщі.

Заодно проголосили «ганьба» МЗС України, яке «залишилось у цьому випадку безхребетним, несвідомим національно, яке безсильне у відстоюванні національних інтересів».

І хоча організатори переконували всіх, що акція мала, перш за все, спортивно-оздоровчу мету, а по-друге, гуманістично-пізнавальну, але аж ніяк не політичну, два пункти з підсумкового прес-релізу, а саме: «залишаємо за собою право діяти щодо поляків у Львові адекватно» та «ми вимагаємо від польської влади демонтувати символи, що ганьблять Україну (приклад військового костелу у Перемишлі)», таки змушують засумніватися. До чого тут велотуризм?

Наполегливість організаторів велопробігу знайшла відгук у деяких депутатів Львівської обласної ради. Так, Остап Козак (фракція БЮТ) прокоментував ZAXID.NET: «Ми подали голові ЛОР ініціативу скликати позачергову сесію Львівської обласної ради щодо ситуації, яка виникла із велопробігом «Європейськими стежками Степана Бандери». Це право голови облради призначити або не призначити цю сесію». За його словами, на сесію запропоновано три питання: реакція Львівської обласної ради на ухвалу польського Сейму від 15 липня щодо «трагічної долі поляків на «Східних Кресах». «Там багато закидів щодо української сторони. По-перше, українські землі називаються Кресами Всходніми. По-друге, іде однобоке звинувачення Української повстанської армії буцімто у злочинах, а по-третє, відбілюються дії армії Крайової на наших теренах», - уточнив депутат. Два наступних питання стосуються акції «Європейськими стежками Степана Бандери». Пропонується дати свою оцінку дій польської влади, а також нагородити учасників веломарафону відзнаками до сторіччя від дня народження Степана Бандери.

Представники влади зазначають, що рішення польської влади - політичне, однак оскаржувати його, і тим самим нагнітати стосунки немає сенсу. Зокрема начальник управління міжнародного співробітництва Львівської облдержадміністрації Лев Захарчишин сказав: «Це рішення політичне, прийняте під тиском радикальних польських сил. Про це за якийсь час до візиту йшлося не лише у ЗМІ Польщі, а й серед громадських організацій радикального спрямування. На мою думку, не було політичних, юридичний підстав у відмові». Л.Захарчишин додав: «Я не бачу підстав приймати політичне рішення, відмова є достатньо технічною. Візи нашим громадян були видані. Вони не декларували, що це буде велопробіг. Але я не впевнений, що таку мету треба вказувати. Ця ситуація - це компетенція рівня закордонних відомств обох країн, рівня Києва-Варшави.

Думаю, мають бути консультації сторін, спільна заява, що є певні контраверсійні сторінки в нашій історії, ми маємо їх спокійно аналізувати і не повинні переводи їх в площину відкритого протистояння і точно не маємо втягувати у це дітей».

Оглядачі ж зазначають, що польська сторона могла знайти і більш «чесну» підставу для відмови у в'їзді. «Поляки зробили, м'яко кажучи, не дуже розумно, - затягнули з цією справою. Вони могли відмовити задовго до велопробігу, не обов'язково на кордоні. А по-друге, можна було мотивувати відмову дуже простою справою, що польська сторона не може забезпечити безпеки учасникам велопроїзду, тому що є середовище у Польщі, представники якого можуть надавати дітям по голові, і все. Це абсолютно цивілізований аргумент, що відповідав би правді. Не довелося б бавитися у супердемократію, бо вистачило б і простої демократії», - прокоментував ZAXID.NET публіцист Володимир Павлів.

Наміри організаторів веломарафону В.Павлів оцінює критично: «Коли люди за кілька тижнів декларують, що це буде саме бандерівський проїзд, і прекрасно знають, що у Польщі до Бандери є ставлення зовсім інше, ніж у нас, то це схоже на провокацію. Швидше за все, вони сподівалися скандалу, не залежно чи на кордоні, чи на території Польщі. Їх цікавив не  так проїзд, як скандал. Використання ж дітей - свинство. І те, що хтось із дітей справді на території Польщі міг дістати по голові, не є вигадками».

Висловлювання радикально налаштованих поляків, що лунали у польській пресі, не залишають жодних сумнівів щодо їхнього ставлення до Степана Бандери. Головне, що це аж ніяк не спокійно-байдуже ставлення, як до героя сусіднього народу, про яке говорив П.Савчук. Особливо виділився автор книги «Замовчене вбивство на Кресах», ксьонз Тадеуш Ісаковіч-Залєський. «Молоді люди, які братимуть участь у цьому рейді, - вони зманіпульовані, вони не усвідомлюють масштабу і серйозності цієї проблеми. Вони не усвідомлюють, ким був Степан Бандера. Ким він був? Він був ворогом Польщі, він убивав поляків, він займався погромами євреїв в Україні. Він братався з гітлерівцями. Прославляння такої людини - це міжнародний скандал. Протестую не лиша я, а й інші комбатанські об‘єднання, кресов‘яни і євреї», - сказав він. Не уникнув він і порівняння Бандери із Гітлером: «Адольф Гітлер був вегетаріанцем і теж уникав алкоголю, але пробігів на його честь ніхто не влаштовує».

«Gazeta Wyborcza» у статті «Для поляків - бандит, а для українців - герой» намагається збалансувати позиції небайдужих до Бандери поляків і українців.

«У пам'яті поляків Бандера то - терорист і радикальний націоналіст. У тридцятих роках він очолив в Галичині ОУН. ОУН пропонувала терор і радикальні методи боротьби не лише проти поляків, але й проти українців, які підтримували мирний діалог двох народів», - пише «Gazeta Wyborcza».

У Польщі ім'я Степана Бандери асоціюється з українсько-польською війною на Волині, але сам Бандера не був причетний до загибелі цивільного польського населення: «То правда, що люди, які вбивали поляків на Волині 66 років тому, називали себе бандерівцями і посилалися при цьому на спадщину ОУН. Але Бандера у буквальному розумінні слова не брав у цьому участі, хоча з його листів випливає, що він ненавидів поляків, євреїв і всіх, хто стояв на дорозі до незалежної України».

Газета закликає своїх читачів зрозуміти, що культ Степана Бандери, який поширюється в Україні, спричинений не ненавистю до поляків, а уславленням його боротьби за Україну: «Драма України полягає у тому, що там немає традиції вшанування ветеранів Другої світової війни, яку поляки мають в випадку Армії Крайової. Українці змушені вибирати між культом Червоної армії, радянських партизан лояльних Сталіну, та УПА. Дві перших традиції не є українські і були накинуті комуністами так, як у Польщі намагалися накинути культ Армії Людової».

«Gazeta Wyborcza» висловлює також побажання, аби «поширення національного міфу УПА в Україні також супроводжувалося усвідомленням темних сторінок руху: радикального націоналізму, спроб співпраці з Гітлером, антипольських етнічних чисток на Волині, брутальних розправ над українцями, які не сприймали лінії УПА».

Історик Василь Расевич прокоментував ZAXID.NET: «Мені здається, що до цієї акції занадто багато привернуто уваги. Організатори, на мою думку, вчинили безвідповідально. Це була однозначно політична акція, організована політичними структурами. Дорослим людям, що організували цю акцію, йшлося про їх власний піар. Вони не думають про імідж Укранїи, думають, якби нагадати про себе, якби про них побільше говорили.

Такими способами і такими акціями не можна когось популяризувати. Ті організації, що в такий спосіб намагаються популяризувати чи реабілітувати Бандеру, діють тими ж способами, що пропагандистські організації у радянський час. Це свого роду творення культу, як це було з Леніним, Сталіним. Проте ми живемо тоді, коли культи вже просто не на часі, вони не приживаються».

Що стосується Бандери, то, на думку історика, ця фігура розділяє українське суспільство. «Думаю, більшість людей, які мешкають у Києві, на сході України, коли почули про цей інцидент, були обурені. Вони, напевне, не хотіли б пропагувати Бандеру в такий спосіб у Польщі, - прокоментував В.Расевич. - У нас нема спільної думки, ставлення, щодо ролі таких історичних осіб, як Бандера, діячі ОУН. У нашому суспільстві ще не відбулося внутрішньої дискусії. І це знову ж таки те, що ділить у нашій свідомості нас на два різні табори, при чому вони співіснують паралельно, вони антагоністичні один до одного».

 

349
Додати коментар

Додати коментар (2500 знаків):

Iм'я*
Вiдгук*
  
OpenID
Код*
     
Коментарі до статті

Рюрик13-10-2009 09:48

Далі...5.16 козача Донська і Кубанська дивізії-з армії Власова в яких зондеркоманди-поліцію очолили Катанідзе-ГРУЗИН і Джабурія.Саме вони на Тернопільщині і Черкащині воювали з УПА!

6.За свідченням іст. Володимира Чоса-син адмірала Колчака був майором Вермахту і очолив 813 АРМЯНСЬКИЙ батальйон який звірствував на Донеччині і Луганщині!

7.Історик Анатолій Русак-стверджує що лише на Волині і Галичині "СС" почали "різати бандери"

8.Генерал Краснов очолив СС Вермахьу 15 козачу дивізію-але його видали союзники СССР і в 1947 його повісили

9.Більшість з цих формувань були не "Вафен СС"-тобто не польові-бойові а поліційні і саме вони чинили більшість каральних акцій а не німці(саміж ветерани згадують)

10.І наостанок яке право Росія має нас називати ФАШИСТАМИ а ми це слухаєм і обзиваємо цими словами ЗАПАДЕНЦІВ,коли в Росії стоїть в РОСТОВІ і МОСКВІ-ІІ памятника "...борцям за віру і Відчизну..."-а саме 15 козачій СС дивізії

11.Тому шановні "сусіди" згадайте краще свою історію а не рийтесь в нашій! ми поважаєм іньші народи але вимагаємо поваги і до себе!

Рюрик13-10-2009 09:48

Вибачайте що знову надоїдаю вам своєю присутністтю але хотів би внести певні свої додатки і корективи(без взаємозвинува чень, бруду і образ)Хотів би зауважити що крім УПА-ОУН- "бендерівців" і СС "Галичина"...були і інші формування які теж мають право на "такуж славу як перші". Тому вибачайте але цей комент не буду переписувати кілька раз а продублюю в кількох рубриках. Отож...

1.Можна сміло стверджувати що вже з 1939,почали гераманським урядом формуватись на окупованих територіях "добровільні дивізії",але лише з 1941 вони входять в дію і починаючи від Албанії аж до КУбані їх було 32 дивізії!

2.29 гренадерська дивізія "СС Рона" очолюванна Броніславом Камінським-поляки(якого за звірства на Україні потім і самі німці розстріляли)

3.31 і 32 російські дивізії

4.2 дивізії естонців

Рюрик09-10-2009 18:10

Мушу написати цей крмент-шановні дописувачі прошу пройтись по кількох статтях сайту і на таких субєктів як: ak,

трак,Владимир,Michael,Jerzy,Polak,wp, Slowianin,JAM BANDITA z Ukrainu !, UKRAINSKY BANDITA,suspiria...цуе наші "герої"-є рідні наші "українці",є "лбрі сусіди"-поляки і росіяни, які плють нам влице,кажуть що ми бидло,хохли,бендери...кажуть як нам і де жити! А ми до них "горнемось",ми просимо в них помочі і розуміення! Ми хочемо миру і взаєморозуміння і взаємопрощення! Толерантності! А наші сусіди з їх гонором і винятковісттю відносяться до нас як до "грязі"! Ми самі між собою гриземся,ділимо Україну і себе на винних і ні,правих і нуправих,героїв і ворогів! Навчімось поважати себе, заставимо поважати себе!

Наталка16-09-2009 00:23

http://www.starwon.com.au/~korey/Wolyn%2043.htm

Юрко НОТОЦО09-09-2009 19:04

AK = УПA

УПA = AK

Обидві воювали і боролися в інтересах свого Народу,на території населеній,як поляками,жидами так і українцями,котра була в горні баталій,то Австрією,то Польщею,то рейхскомісаріатом,то якимось СССР,а тепер Україною.

Ще були жиди,які не хотіли воювати,а чи-то ігнорували чужу боротьбу за незалежність...тому й отак і получилось!

ВРАХОВУВАТИ слід ВСЕ!

Усі коментарі

тексти

  • Ставлення Заходу до ГолодоморуЯрослав Папуга для zaxid.net , 25.11.2009
  • Вона – технологіяОстап Дроздов для zaxid.net , 23.11.2009
  • Історична спадщина: що та як ділять «патріоти»?Володимир Вітковський для zaxid.net , 19.11.2009
  • Онаній убив АрсеніяОстап Дроздов для zaxid.net , 16.11.2009
  • BERLIN-BERLINТимофій Гаврилів для zaxid.net , 09.11.2009
  • Інтелектуал біля і поза політикоюАндрій Бондар для zaxid.net , 02.11.2009
  • Національна «бронза»Маркіян Філевич для zaxid.net , 29.10.2009
  • Виборча нескінченністьГеннадій Шипунов для zaxid.net , 26.10.2009
последние новости
Робота
Загрузка...
Останні новини Zaxid.net