Головна сторінка
Новини Академії
Історія Академії
Ректорат
Факультети
Кафедри
Навчальний процес
Підрозділи
Журнали
Бібліотека
Студентське життя
Абітурієнтам
Конференції
Форум
 

  

 
 
 

Кафедра гістології, цитології та ембріології

36024,м.Полтава,вул. Шевченка, 23, морфологічний корпус, 5 поверх Тел. (служ.) (05322) 7-42-15. E-mail: slfpb@kot.poltava.ua

 
 

Матеріали для завантаження

 
     


 




 

 
 

 

Завідувач кафедри, д.мед.н., професор Шепітько В.І.

Історія кафедри гістології, цитології та ембріології починається з 1931 року, коли на базі Харківського медичного інституту було створено Харківський стоматологічний інститут. До цього часу з 1921 року курс гістології відносився до складу кафедри нормальної анатомії. Очолював курс, а потім і кафедру вихованець Петербурзької воєнно-медичної академії, учень видатного вітчизняного гістолога А.А.Максимова - Володимир Якович Рубашкін. Професор В.Я.Рубашкін (1875-І932) був видатним гістологом, який видав в двох томах посібник по гістології, вивчав гістологію нервової системи та походження статевих клітин. У 1932 році керівництво кафедрою було доручено завідуючому кафедрою анатомії академіку В.П.Воробйову, а в 1934 році на цю посаду був обраний професор М.С.Часовніков (1896-1936). З 1937 року кафедрою завідувала професор Евеліна Давидівна Бромберг (1905-1977). Вона 43 роки життя віддала кафедрі, працюючи з 1931 року асистентом. У І935 році захистила кандидатську, а в 1944 році докторську дисертації на тему "Морфологія секреторного процесу піднижньощелепної залози в нормі і при порушеннях симпатичної іннервації". Провідним науковим напрямком кафедри в той час було вивчення патогенезу захворювань пародонту, оригінальна експериментальна модель якого була розроблена під керівництвом професора Е.Д.Бромберг.

 

 

Професор Е.Д.Бромберг

Слід зауважити, що на той час дослідження цієї галузі морфології майже ніде не проводилось, тому професору Е.Д.Бромберг належить слава людини, яка вперше цим займалась. Під її керівництвом виконано 12 кандидатських та 2 докторських (Нікітін В.А., Григор’єва Л.П.) дисертації. ЇЇ учні працюють і очолюють клінічні кафедри не тільки нашої академії, а й інших вузів країни. За період керівництва кафедрою Е.Д.Бромберг колективом співробітників опубліковано 110 наукових робіт, з яких перу професора належить біля 70. Її роботи отримали високу оцінку як в нашій країні так і за її межами. Професор Е.Д.Бромберг була відмінним педагогом, талановитим вченим, вмілим організатором. Вона на протязі 1963-1970 рр. Очолювала проблемну комісію “Стоматологія” ПМСІ, була членом редакційної ради “Проблемы стоматологии”, а потім збірника “Кариес и болезни пародонта”. Неодноразово приймала участь у роботі з’їздів, у тому числі міжнародних (1968р). За заслуги в розвитку медичної науки і довголітню бездоганну працю вона нагороджена знаком "Відмінник охорони здоров’я" і медаллю "За доблесну працю". У 1970 році професор Е.Д.Бромберг пішла на заслужений відпочинок і повернулася в м. Харків.

На посаду завідувача кафедри в 1970 році була обрана доцент Ніна Василівна Ніколаєва, яка вивчала морфологію реактивних змін нервів пародонту та зубів, продовжуючи наукові розробки кафедри, присвячені гістології порожнини рота та зубів. У 1973 році завідувачем кафедри була призначена асистент кафедри, кандидат біологічних наук Світлана Василівна Ардашева - випускниця Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка, яка до цього працювала асистентом кафедри гістології, цитології та ембріології Івано-Франківського медичного інституту. В 1965 році вона захистила кандидатську дисертацію "Вікові зміни кровотворення під впливом фізичного навантаження в експерименті". Вивчення питань вікових змін структур і систем організму людини і досі є актуальним напрямком вікової гістології. З серпня 1967 року С.В.Ардашева була обрана за конкурсом на посаду асистента кафедри гістології Полтавського медичного стоматологічного інституту, а в 1976 році отримала звання доцента. Під час роботи на кафедрі працювала над темою "Пародонтоз", продовжуючи дослідження кафедри, а також над вивченням впливу препарату "Аксопол" на фізичну витривалість тварин.

 

 

Професор Жутаєв І.О.

В 1975 році за конкурсом на посаду завідувача кафедрою було обрано доктора медичних наук Ігоря Олексійовича Жутаєва (1922-1993), і в 1977 році йому присвоєно звання професора. І.О.Жутаєв - учень члена-кореспондента АМН СРСР професора М.І.Зазибіна - засновника Київської школи нейрогістологів. Після демобілізації в 1946 році, він закінчив з відзнакою Кубанський медичний інститут. Далі навчався в аспірантурі при кафедрі гістології Дніпропетровського медичного інституту, де виконав кандидатську дисертацію. Після її захисту він працював на кафедрі гістології Луганського медичного інституту. У 1961 році йому присвоєно звання доцента. З грудня 1964 по липень 1975 року працював науковим співробітником лабораторії гістології, гістохімії, гісторадіографії інституту медичної радіології АМН і написав докторську дисертацію, яку успішно захистив в 1970 році. Його докторська дисертація "Матеріали до вивчення посттравматичної регенерації нерва (ембріональний, радіаційний і гормональний аспекти)" була присвячена проблемам регенерації периферичних нервових стовбурів і впливу на цей процес різних факторів (гамма- та рентгенвипромінювання, гормонів кори наднирників). Він розробив власні та модифікував відомі методики імпрегнації сріблом нервової тканини, якісної оцінки хроматоліза нейронів. З 1975 року ці проблеми стали основним науковим напрямком кафедри гістології, цитології та ембріології Полтавського медичного стоматологічного інституту. Під його керівництвом захищені дві кандидатські дисертації (В.М.Радлінська та Л.В.Васько). Велику увагу він приділяв роботі зі студентами - членами студентського наукового гуртка. Кафедрі гістології професор І.О.Жутаєв віддав останні 18 років життя. Ще 24 травня 1993 року він проводив практичні заняття із студентами, а вночі його не стало. Життя цього вченого - взірець служіння науці.

 

 

Професор Костиленко Ю.П.

З 1986 року завідуючим кафедрою було призначено доктора медичних наук, професора Костиленка Юрія Петровича - вихованця Полтавського медичного стоматологічного інституту. Кандидатську дисертацію він виконував під керівництвом професора І.І.Косицина. В 1984 році успішно захистив докторську дисертацію на тему "Структурне забезпечення секреторного процесу піднебінних слинних залоз щурів", в якій провів системне вивчення просторово-часової організації екзокринних залоз. Це дозволило йому докладно описати тривимірну структуру епітеліальних компонентів залоз, визначити закономірності просторової упорядкованості та ієрархії, йому належить пріоритет в описанні наскрізних внутрішньоклітинних отворів в стінках вивідних протоків піднебінних залоз. Широке застосування методів багатошарової двовимірної та тривимірної реконструкції дозволило здійснити розшифровку конструкції мікроциркуляторного русла слинних залоз, встановити топологічні відносини між резистивними, обмінними та ємкісними ланками мікроциркуляторного русла в структурно-функціональних одиницях екзокринних залоз. Професор Ю.П.Костиленко є досвідченим спеціалістом з електронної мікроскопії, під його керівництвом кафедра працювала над питаннями вивчення структурних основ функціонування слинних залоз, проблемами мікроциркуляції, структурно-функціональних одиниць залоз порожнини рота і травного каналу. Йому належить заслуга створення на кафедрі лабораторії електронної мікроскопії. Під керівництвом професора Ю.П.Костиленка виконана і захищена кандидатська дисертація аспіранта Єрошенко Г.А. за темою "Структурна перебудова під'язикових залоз при частковому та тотальному видаленні привушних та піднижньощелепних залоз у щурів", в якій була детально розроблена гіпотеза професора Ю.П.Костиленка про те, що процес слиновиділення складається із двох взаємопов'язаних процесів, один з яких - утворення біологічно активних речовин секреторними гландулоцитами, а другий - фільтрація рідини із кровоносних судин юкстацелюлярно в просвіт вивідних протоків. Це пояснює універсальність реакції на надходження їжі і майже блискавичне забезпечення порожнини рота необхідною кількістю рідини. Професор Ю.П. Костиленко є керівником 11 кандидатських та 2 докторських дисертацій, автором 140 наукових робіт та 5 раціоналізаторських пропозицій. В 1994 році професор Ю.П. Костиленко повернувся на кафедру анатомії людини, на якій працював раніше і очолив її роботу.

 

 

Колектив кафедри, 2008 р.

На посаду завідуючого кафедрою в 1994 році був призначений доктор біологічних наук, професор Самойлов Микола Григорович, який переїхав в м.Полтаву з м.Харкова. Його докторська дисертація "Закономірності вікової морфології нервово-м'язевого апарату при різних режимах рухової активності та в умовах її активації" (1989) була присвячена вивченню динаміки морфологічних змін в тканинах серцевого м’яза з віком. В цей час співробітники кафедри вивчали морфологічні зміни в організмі (серцево-судинна система, нервова система, нирки) під впливом різних видів опромінення. В 1996 році під керівництвом професора М.Г.Самойлова були виконані та захищені одна докторська та 2 кандидатські дисертації. Докторська дисертація Перелигіної Л.А. на тему “Закономірності структурної організації серцево-судинної системи в умовах дії на організм різних видів опромінення” була присвячена вивченню будови органів серцево-судинної системи при дії на організм іонізуючого, лазерного і магнітного опромінення, а також за умов їх спільного впливу. Асистент Н.Ф.Єрьоміна захистила кандидатську дисертацію за темою "Особливості відновлення структури периферичних нервів в умовах впливу на організм іонізуючого та лазерного опромінення". В її роботі розглядались питання реакції периферичної нервової системи на ушкодження, а також вплив різних видів опромінення на процеси відновлення нерва, що регенерує. В кандидатській дисертації Штих В.А. було досліджено вплив іонізуючого та лазерного опромінення на тканини нирки.

З 1997 року завідувачем кафедри гістології, цитології та ембріології було обрано доктора біологічних наук Загоруйка Генадія Євгеновича. Г.Є.Загоруйко - учень відомого анатома, доктора медичних наук, професора Я.Р.Синельникова, багато років присвятив вивченню проблеми "Вікової морфології органів серцево-судинної системи”. Під час роботи в інституті кріобіології та кріомедицини НАН України (М.Харків) на посаді провідного наукового співробітника він вивчав кінетику структурних змін міокарда при зберіганні серця і печінки в умовах низьких температур. Результати цих досліджень стали основою для написання докторської дисертації за темою: "Структурні основи адаптації міокарда гомойотермних; та гетеротермних тварин до гіпотермії" (1996). Разом з академіком Є.Я.Панковим взяв активну участь у створенні журналу "Вісник проблем біології і медицини". Перший номер якого вийшов у 1993 році.

З 1 вересня 2004 року переведений на посаду завідувача кафедри – лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки 2002 року, академік Інтернаціональної академії інтегративної антропології доктор медичних наук, професор Шепітько Володимир Іванович. Шепітько В.І. випускник Полтавського державного медичного стоматологічного інституту. З 1976 по 2004 рік працював на кафедрі оперативної хірургії та топографічної анатомії старшим лаборантом, асистентом, доцентом, професором. В 1984 році захистив кандидатську дисертацію на тему "Хірургічна анатомія шийного відділу хребтової артерії у людей похилого та старечого віку", яка була відзначена премією ВНО АГЕ СРСР як краща робота серед молодих вчених 1984 року. Захистив докторську дисертацію на тему "Структурно-функціональні показники кріоконсервованої плаценти і вплив її трансплантації на морфофункціональний стан ряду внутрішніх органів" (2004). За період роботи в академії працював завідувачем підготовчого відділення (1988-1991), заступником декана медичного факультету (1991-2000). З 1996 року – директор Полтавського відділення Міжнародного благодійного фонду допомоги хворим. Відкриття Фонду дозволило організувати в Полтаві перший на Україні та Європі, в 1999 році, Полтавський регіональний центр клітинної і тканинної трансплантації. На сьогодні в Центрі застосовуються найсучасніші технології клітинної і тканинної трансплантації (трансплантація ембріофетоплацентарної тканини, стовбурових клітин при різній патології), проліковано біля 3000 хворих на ендокринну, серцево-судинну та неврологічну патологію з вражаючими позитивними результатами. Співавтор 2-х підручників – “Оперативна хірургія та топографічна анатомія” та 2-х атласів (“Атлас заочеревинного простору” та “Атлас кровоносних судин голови та шиї”), навчальних посібників з гістології, цитології та ембріології, практикумів та методичних розробок. Під його керівництвом захищена 1 кандидатська та заплановано: 1 докторська та 8 кандидатських дисертацій. Автор 195 друкованих праць, 10 патентів України, 25 раціоналізаторських пропозицій.

Професорсько-викладацький склад кафедри:
Шепітько Володимир Іванович, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри, 57 років.
Лисаченко Ольга Дмитрівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри, 43 роки.
Білаш Сергій Михайлович, кандидат біологічних наук, доцент кафедри, 36 років.
Єрошенко Галина Анатоліївна, кандидат медичних наук, доцент кафедри, 42 роки.
Пирог-Заказнікова Ангеліна Валеріївна, кандидат медичних наук, доцент кафедри, 42 роки.
Кривега Лідія Григорівна, кандидат медичних наук, старший викладач кафедри, 58 років.
Пелипенко Лариса Борисівна, кандидат медичних наук, старший викладач кафедри, 38 років
Єрьоміна Ніна Федорівна, кандидат біологічних наук, асистент кафедри, 58 років.
Стецук Євген Валерійович, кандидат медичних наук, викладач кафедри, 29 рокiв
Вільхова Олена Вікторівна, аспірант кафедри, 30 років.
Якушко Олена Св’ятославівна, аспірант кафедри, 27 років.
Коваль Василь Михайлович, кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, завідуючий лабораторією електронної мікроскопії, 64 роки.
Прокопенко Ольга Олександрівна, старший лаборант кафедри, 35 років.
Прилуцький Максим Костянтинович, старший лаборант кафедри, 27 років.
Гасюк Наталія Володимирівна, старший лаборант кафедри, 26 років.


Лисаченко Ольга Дмитрівна к.б.н., доцент, завідувачка учбовою частиною кафедри захистила кандидатську дисертаційну роботу на тему: «Зміни структури міокарду передсердя при фізичних навантаженнях і у відновному періоді». В дисертації вивчені морфофункціональні особливості будови міокарду лівого передсердя щурів при адаптації тварин до динамічних фізичних навантажень і у відновлювальному періоді. З'ясований характер і спрямованість змін ендокринної функції кардіоміоцитів передсердя експериментальних тварин при різних функціональних станах організму. Результати досліджень можуть бути використані для встановлення прогнозу змін в міокарді лівого передсердя при дії на організм фізичних навантажень.

Білаш Сергій Михайлович к. б. н., доцент, завідуючий науковою частиною кафедри, заступник декана медичного факультету. У 1993 році закінчив природничий факультет Полтавського педагогічного університету і поступив в аспірантуру при кафедрі оперативної хірургії і топографічної анатомії, яку успішно закінчив в 1996 році і захистив кандидатську дисертацію. «Кровопостачання піднебіння людини в онтогенезі». Показано формування артеріального русла піднебіння людини. Описані форми його білатеральної симетрії та асиметрії, які дозволили з'ясувати внутрішньооргану топографію артерій і їх анастомозів, виявлені слабо і багатосудинні ділянки. Одержані дані які деталізовані і підтверджені вперше тривимірною комп'ютерною реконструкцією артеріального русла піднебіння людини. Проведене комплексне дослідження дозволило надати практичні рекомендації щодо місць розрізів при проведенні ураностафілопластики. У 2005 році запланована докторська дисертація “Морфофункціональні особливості розвитку гемомікроциркуляторного русла і місцевого імунітету в слизовій оболонці порожнини рота в пренатальному і постнатальному періодах онтогенезу”. Науковий консультант – професор Шепітько В.І.

Єрошенко Галина Анатоліївна к.мед.н., доцент. У 1989 році закінчила Полтавський медичний стоматологічний інститут – спеціальність «лікувальна справа». Кандидатську дисертацію захистила в 1993 р. «Структурна перебудова під'язикових залоз при частковому і тотальному видаленні підщелепних і привушних залоз у щурів». Автор 80 наукових праць і 6 раціоналізаторських пропозицій. Співавтор навчальних посібників з гістології, цитології і ембріології, практикумів і методичних розробок на англійській мові. У 2000 році запланована докторська дисертація “Особливості структури міжклітинних взаємин в ацинарних відділах слинних залоз залежно від їх функціонального стану”. Науковий консультант – професор Костіленко Ю.П.


Пирог – Заказнікова Ангеліна Валеріївна
, к.мед.н., доцент. У 1988 році закінчила Полтавський медичний стоматологічний інститут – спеціальність «лікувальна справа». Кандидатську дисертацію захистила в 1992 р. «Морфофункціональна характеристика клиноподібної пазухи в нормі та при сфеноїдиті». Вперше проведене системне вивчення на різних структурах функціональних рівнів(органному, тканинному, клітинному та субклітинному) джерел кровозабезпечення, інервації та структурної організації різних відділів слизової оболонки клиновидної пазухи людини в нормі та при сфеноїдіті. Автор більш ніж 97 наукових робіт.

Кривега Лідія Григорівна к.мед.н., старший викладач. У 1975 році закінчила Полтавський медичний стоматологічний інститут. Автор більш ніж 60 наукових праць і 5-ти раціоналізаторських пропозицій. Співавтор навчальних посібників з гістології, цитології і ембріології, практикумів і методичних розробок. Напрям наукових досліджень – вивчення морфологічних змін ясен при хронічному гінгівіті і структурній організації зуба при користуванні незнімними протезами. Захистила кандидатську дисертацію в 1988 році «Структурна організація слизової оболонки верхньощелепних пазух людини в нормі і при кістозному гаймориті». У дисертації міститься: повне уявлення про морфофункциональных особливості слизистої оболонки верхньощелепних пазух людини в нормі при розвитку ретенційних кіст. На основі отриманих результатів висунута нова гіпотеза про механізм розвитку кіст. Відповідно до цієї гіпотези, ретенційні кісти є наслідком запального процесу, при якому порушуються процеси евакуації рідини, яка поступає з гіперемійованих венозних мікросудин в інтерстицій слизової оболонки носа.

Єрьоміна Ніна Федорівна к.б.н., старший викладач. У 1972 році закінчила біологічний факультет Харківського державного університету ім. А.М.Горького.
Напрям наукових досліджень – вивчення реакції периферичної нервової системи при травматичному пошкодженні та при іонізуючому випромінюванні, регенерація шкіри і способи її стимуляції. Тема захищеної дисертаційної роботи «Особливості відновлення структури периферійних нервів в умовах впливу на організм іонізуючого та лазерного опромінювання». Показаний вплив місцевого та загальної дії опромінювання гамма і лазеропунктури на репаративную регенерацію периферійних нервів. Встановлено, що іонізуюча радіація порушує відновні процеси в периферійних нервах, а лазеропунктура надає структуровідновну та стимулюючу дію. У основі порушень лежить пошкодження мембранної органели аксонів, клітин глії і сполучної тканини. Отримані результати дозволяють рекомендувати лазерну рефлексотерапію для стимуляції посттравматичної регенерації периферійних нервів. Автор більш ніж 40 наукових робіт.

Пелипенко Лариса Борисівна к.мед.н., старший викладач У 1992 році закінчила Полтавський медичний стоматологічний інститут – лікар-терапевт. Закінчила аспірантуру на кафедрі анатомії людини, автор 18 наукових робіт. Напрям наукових досліджень - вивчення ультраструктури слизистої оболонки шлунку хворих виразковою хворобою, що асоціюється з Helicobacter pilori на тлі антихелікобактерних лікувальних комплексів. Тема дисертаційної роботи «Просторова організація епітеліальних комплексів і судин гемомікроциркуляторного русла в межах часток підшлункової залози». Встановлено, що секреторна функція екзокринної частини підшлункової залози тісно пов'язана з внутрішньочасточковими протоками і кровоносними мікросудинами, стінка яких утворена, на відміну від межацинарных капілярів, фенестрованим ендотелієм.

Стецук Євген Валерійович, к.мед.н., викладач. У 2002 році закінчив Українську медичну стоматологічну академію з відзнакою, пройшов інтернатуру за фахом лікар-уролог. Захистив кандидатську дисертацію на тему "Морфофункціональні зміни сім'яників при асептичному запаленні та корекції його трансплантацією кріоконсервованої плаценти" (2007). Науковий керівник – професор Шепітько В.І. в роботі доведено, що застосування підшкірної трансплантації кріоконсервованої плаценти при гострому експериментальному орхіті дає можливість корегувати перебіг шляхом скорочення альтеративних та ексудативних проявів в структурних компонентах сім’яників і прискорення процесів внутрішньоканальцевої репарації та проліферації. Куратор студентського наукового кружка на кафедрі.

Навчально-методична робота.
Болонський процес європейської інтеграції вищої школи має за мету підвищити якість медичної освіти в Україні та забезпечити її конкурентноздатність, сприяти підготовці висококваліфікованих спеціалістів, здатних задовольнити потреби та сподівання суспільства. Впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу спрямоване на переорієнтацію мети студентів з отримання позитивної оцінки на формування стійких знань, умінь та навичок. Завдяки даній системі навчання у студентів підвищується мотивація до систематичної роботи та активного засвоєння знань. На кафедрі складено інформаційний довідник для студентів стоматологічного та медичного факультетів з гістології, цитології та ембріології, який містить:
структуру та зміст дисципліни; принципи оцінювання та нарахування балів за поточну навчальну діяльність, за самостійну та індивідуальну роботу студентів; змістові модулі згідно до програми; перелік питань для підготовки студентів до підсумкового контролю модуля; перелік практичних робіт та завдань для підготовки до підсумкового контролю; список рекомендованої літератури.

З метою оптимізації проведення занять, вони чітко структуровані на три основних етапи: підготовчий – 15 хв., основний -50 хв., заключний – 25 хв. Це дозволяє правильно розподілити час і адекватно оцінити знання та вміння студентів протягом заняття.

І. Підготовчий етап – 15 хв.
Основна увага приділена стандартизованим методам початкового контролю знань під час підготовчого етапу. На початку заняття відбувається перевірка домашнього завдання, яке полягає в написанні студентами словника гістологічних термінів з даної теми.
Для допомоги студентам кафедрою випущений:  „Термінологічний словник по мікроморфології”
ІІ. Основний етап – 50 хв.
Під час основного етапу заняття студенти вивчають препарати під мікроскопом та замальовують їх у альбомах, а також переглядають зображення мікропрепаратів, схем та електронограм на екранах телевізорів.





Під час самостійної роботи, під контролем викладача, студенти користуються методичними вказівками, де надані стандартизовані переліки контрольних питань та практичних навичок.

ІІІ. Заключний етап – 25 хв.
Виставлення об’єктивної оцінки під час заключного етапу заняття базується на результатах використання тестових завдань ІІІ-ІV рівня та ситуаційних задач з банку даних „Крок-1”.

На кафедрі видані навчальні посібники та методичні рекомендації:
Шепітько В.І., Лисаченко О.Д., Кривега Л.Г., Білаш С.М. Методичні рекомендації для викладачів до проведення практичних занять з гістології, цитології та ембріології зі студентами медичного факультету. Методичний посібник.- Полтава, 2007.- 285с
Шепітько В.І., Лисаченко О.Д.,Білаш С.М. Гістологія органів порожнини рота. Навчальний посібник.- Полтава, 2007. – 115 с.
Шепітько В.І., Лисаченко О.Д., Білаш С.М., Кривега Л.Г. Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів медичного, педіатричного факультетів з модуля 1 «Основи цитології, та загальної ембріології». Методичний посібник.- Полтава, 2007. – 104 с.
Шепітько В.І., Лисаченко О.Д., Білаш С.М., Кривега Л.Г., Пелипенко Л.Б., Єрьоміна Н.Ф. Альбом для практичних занять з цитології, ембріології, загальної та спеціальної гістології для студентів стоматологічного факультету.- Навчальний посібник.- Полтава, 2007. – 103 с.
Шепітько В.І., Лисаченко О.Д., Білаш С.М., Кривега Л.Г., Пелипенко Л.Б., Єрьоміна Н.Ф. Альбом для практичних занять з цитології, ембріології, загальної та спеціальної гістології для студентів медичного факультету. Навчальний посібник.- Полтава, 2007. – 112 с.
Шепітько В.І., Лисаченко О.Д., Білаш С.М., Кривега Л.Г., Пелипенко Л.Б., Єрьоміна Н.Ф. Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів медичного, педіатричного факультетів з модуля 2 «Загальні тканини». Методичний посібник.- Полтава, 2007. – 160 с.
Костиленко Ю.П., Шепітько В.І Основні періоди внутрішньоутробного розвитку людини, гістогінез і загальні відомості про тканини.- Методичний посібник.- Полтава, 2007. – 132 с.
Шепітько В.І., Єрошенко Г.А., Лисаченко О.Д., Білаш С.М., Кривега Л.Г., Єрьоміна Н.Ф., Пелипенко Л.Б., Стецук Є.В.Вільхова О.В./ Термінологічний словник по мікроморфології. Полтава, 2007 – 91 с.
Шепітько В.І., Лисаченко О.Д., Білаш С.М.,Єрошенко Г.А. Кривега Л.Г., Єрьоміна Н.Ф., Пелипенко Л.Б., Стецук Є.В.Пирог-Заказнікова А.В.,Якушко О.С./ Збірник завдань для контролю практичних навичок з гістології, цитології, ембріології та підготовки до ліцензійного іспиту «Крок – 1» для студентів медичного факультету. Полтава, 2007 -249 с.

Основними науковими проблемами, що вивчаються на кафедрі гістології, цитології та ембріології є:
«Вплив трансплантації кріоконсервованої плаценти на морфофункціональний стан внутрішніх органів в нормі та при патологічних станах»,
«Вплив факторів зовнішнього середовища (фізичне навантаження, різні види опромінення, екологічна ситуація) на кінетику структурних змін органів різних систем людини та тварин»,
«Особливості ембріогенезу органів порожнини рота»,
«Морфологія залоз травної системи в нормі та при різних функціональних навантаженнях».
Заплановані та виконуються 8 кандидатських та 2 докторські дисертації.
Перелік докторських та кандидатських дисертацій, що заплановані і виконуються на кафедрі:
докторські:
Єрошенко Г.А. ”Особливості структури взаємовідношень в ацинарних відділах слинних залоз в залежності від їх функціонального стану”. Науковий консультант проф. Костиленко Ю.П. Процент виконання – 95%.
Білаш С.М. “Морфофункціональні особливості розвитку гемомікроциркуляторного русла та місцевого імунітету в слизовій оболонці порожнини рота людини у пренатальному та постнатальному періоді ембріогенезу” Науковий консультант проф. Шепітько В.І. Строки виконання 2005-2010 р. 50% виконання.
кандидатські:
Вільхова О.В. “Морфофунціональні зміни піднебінних залоз при асептичному запаленні та його корекція кріоконсервованою плацентою” Науковий керівник проф. Шепітько В.І. 2005 – 2008 рік.
Прокопенко О.О. «Морфофункціональна характеристика гепатоцитів при трансплантації кріоконсервованої плаценти» Науковий керівник проф. Шепітько В.І. 2007 – 2010 рік.
Стецук О.О. «Морфофункціональний стан сітківки в нормі, асептичному ретиніті, та трансплантації кріоконсервованої плаценти» Науковий керівник проф. Шепітько В.І. 2007 – 2011 рік.
Кацай В.В. «Морфофункціональний стан селезінки в нормі, асептичному запаленні та трансплантації кріоконсервованої плаценти» Науковий керівник проф. Шепітько В.І. 2007 – 2011 рік.
Калініченко М.В. «Зміни клітинного складу лімфатичних вузлів при асептичному запаленні та трансплантації кріоконсервованої плаценти» Науковий керівник проф. Шепітько В.І. 2007 – 2011 рік
Коваленко А.О. «Реакція слизової оболонки язика на асептичне запалення та введення кріоконсервованої плаценти» Науковий керівник проф. Шепітько В.І. 2007 – 2011 рік.
Гасюк Н.В. «Морфофункціональна організація ясен в нормі та при запаленні». Науковий керівник проф. Шепітько В.І. 2007 – 2010 рік.
Якушко О.С. «Морфофункціональні зміни зорового нерва щурів при асептичному невриті та при трансплантації кріоконсервованої плаценти». Науковий керівник проф. Шепітько В.І. 2007 – 2010 рік.

Робота лабораторії електронної мікроскопії.
В сучасних умовах існує досить широкий вибір морфологічних методів дослідження. Входження України в європейський економічно-інформаційний простір супроводжується утвердженням принципів і методів доказової медицини. При підготовці дисертантів виникає потреба у комплексуванні досліджень на суміжних кафедрах, що є найбільш актуальним у випадку співпраці кафедр клінічного і теоретичного.

Науковцям, особливо молодим ученим, досить важко визначити необхідний обсяг і достатній набір методів дослідження. Іноді, виникає потреба в проведені методів, які неможливо провести на базі даного вищого навчального закладу, але в країні вони виконуються.
Важливість ознайомленя широкого загалу молодих і досвідчених науковців з основними напрямками наукової діяльності кафедри гістології, цитології та ембріології безперечна, тому що електронно-мікроскопічні дослідження сприють ефективній долідницькій роботі та підвищує якість дисертаційних робіт.


На кафедри видається науково-практичний журнал «Світ медицини та біології», який є фаховим для пошукувачів медичних та біологічних наук. (Постанова Президії ВАК України №2-05/1 від 19.01.2006)

Редакційна колегія:
Чайковський Ю.Б. (Київ) - головний редактор Ждан В.М. (Полтава) - заступник головного редактора Шепітько В.І. (Полтава) - відповідальний секретар.
Бабанін А.А. (Сімферополь), Бобирьов В.М. (Полтава), Гольцев A.M. (Харків), Грищенко В.І. (Харків), Грицай Н.М. (Полтава), Волков К.С. (Тернопіль), Костиленко Ю.П. (Полтава), Луцик О.Д. (Львів), Масловський С.Ю. (Харків), Пикалюк B.C. (Сімферополь), Рибалко В.П. (Полтава), Скрипніков М.С. (Полтава), Соколов-В.В. (Ростов на Дону), Цимбалюк В.І. (Київ), Юрченко Т.М. (Харків).
Редакційна рада:
Байрак О.М. (м.Полтава), Безшапочний С.Б. (Полтава), Бобирьова Л.Є. (Полтава), Бобін В.В. (Харків), Волошин М.А. (Запоріжжя), Гасюк А.П. (Полтава), Дубінін С.І. (Полтава), Запорожець Т.М. (Полтава), Катеренчук І.П. (Полтава), Катрушов О.В. (Полтава), Ковальов Є.В. (Полтава), Ковальський М.П. (Київ), Коваленко В.Ф. (Полтава), Лігоненко О.В. (Полтава), Литвиненко Н.В. (Полтава), Лихачев В.К. (Полтава), Лобань Г.А. (Полтава), Непорада К.С. (Полтава), Семенова Т.В. (Донецьк), Скрипніков A.M. (Полтава), Стеченко Л.О. (Київ), Ткаченко П.І. (Полтава), Топка Е.Г. (Дніпропетровськ), Траверсе Г.М. (Полтава), Цебржинський О.І. (Полтава), Яценко В.П. (Київ)
Свідоцтво про державну реєстрацію KB №9878 від 23.05.2005 року.
Підписний індекс 95721


ШАНОВНІ КОЛЕГИ!
Матеріали для опублікування приймаються від спеціалістів у галузі теоретичної, профілактичної, клінічної медицини, суміжних дисциплін, а також досліджень в галузі біологічних наук. Мова публікацій - українська, російська, англійська.
У зв'язку з постановою президії ВАК України від 15.01.2003 р. №7-05/1 "Про підвищення вимог до фахових видань, внесених до переліків ВАК України", публікація повинна повністю їм відповідати і відбивати сучасний стан розробки досліджуваної проблеми, містити нові результати на основі проведеного дослідження, перспективи подальших розробок у даному напрямку. Висновки мають бути аргументованими відповідним ілюстративним матеріалом.
До друку приймаються наукові статті, які містять такі необхідні елементи: шифр УДК; назва статті; прізвища та ініціали авторів (кількість авторів однієї статті не повинна перевищувати п'яти осіб); назва установи та місто; дані про зв'язок публікації з плановими науково-дослідними роботами (з наведенням номеру держреєстрації)
Вступ: постановка проблеми у загальному вигляді; аналіз останніх (за останні 10 років) досліджень та публікацій, в яких започатковано розв'язання даної проблеми і на які спирається автор; визначення невирішених раніше частин загальної проблеми; Мету (постановка завдання) Матеріал та методи дослідження Результати дослідження та їх обговорення Висновки або підсумки, Перспективи подальших розробок у даному напрямку. Реферати російською (українською) і англійською мовами обсягом не більше 0,5 стор. Таблиці та рисунки. Графіки повинні мати чіткі калібровки по осям. Якщо наводяться декілька кривих, безпосередньо на рисунку необхідно вказати їх порядкові номера. На звороті рисунків вказують їх порядкові номери, прізвище першого автора, скорочену назву статті, на мікрофото - його верх і низ. Рисунки, крім діаграм, в електронному варіанті бажано надавати на дискеті в розширенні PCX, фото - в JPEG. У рукопису на лівому полі сторінок вказують місця розташування таблиць і рисунків.
Список літератури оформлюється без скорочень. Автори подаються за абеткою, спочатку кирилицею, потім латиницею. Посилання в тексті зазначаються цифрами у квадратних дужках.
Статті редагуються і рецензуються провідними фахівцями з відповідних галузей біології та медицини Української медичної стоматологічної академії.
Текст друкується через 1,5 інтервал без переносів, розмір шрифту 14 у Times New Roman в редакторі MICROSOFT WORD. Відступ абзацу - 1,25 см. Поля з усіх боків по 25 мм. Окрім роздрукованого тексту (обсягом 5 і більше сторінок) матеріал потрібно надавати на 3,5" дискеті, яка має бути перевірена на відсутність вірусів.
До статті додасться акт експертної комісії про відсутність інформації, що становить державну таємницю та направлення установи.
Автори несуть персональну відповідальність за правильність наведеної інформації.
На останній сторінці тексту повинні бути власноручні підписи всіх авторів, а також прізвище, ім'я та noбатькові автора, науковий ступень, поштова адреса, номери телефонів (службовий, домашній) автора, з яким редакція має спілкуватися.
Матеріали, в яких порушуються принципи біоетики, гуманного ставлення до піддослідних тварин, не приймаються.
Одна сторінка тексту коштує 10 гривень. Реквізити для оплати буде надіслано авторам додатково, після отримання статті та її рецензування.
За додатковою інформацією звертайтеся до відповідального секретаря професора Шепітька Володимира Івановича.
Адреса редакції: 36024, м, Полтава, вул. Шевченка, 23, кафедра гістології, цитології та ембріології. Тел. (служ.) (05322) 7-42-15. E-mail: slfpb@kot.poltava.ua, gala_umsa@mail.ru

(C) 2008 Інформаційно-аналітичний центр ВДНЗУ УМСА

Головна || Новини || Історія || Ректорат || Факультети || Кафедри || Навчальний процес || Підрозділи || Журнали || Бібліотека || Студенти || Абітурієнтам || Конференції || Форум