This version of the page http://obk.lviv.ua/eventday/3828.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-26. The original page over time could change.
Львівський аеропорт будуватимуть за кошт держави? (Доповнено о 18.00) ||| ОБ’ЄКТИВНО про політику, економіку та життя міста
Четвер, 26 листопада

Загрузка...

Новини України

Подія дня

13.07.2009 13:13

Львівський аеропорт будуватимуть за кошт держави? (Доповнено о 18.00)

версія для друку


           Минулого тижня стік термін, від тоді, як прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, перебуваючи із візитом у Львові 26 червня, запевнила, що конкурс на визначення інвестора, котрий будуватиме новий термінал аеропорту "Львів" в рамках підготовки до "Євро – 2012"  відбудеться на початку липня.

          Попри обіцянки Тимошенко, відповідний конкурс так і не пройшов, а питання щодо нового терміналу досі залишається відкритим. Що більше, із такими затримками місто Львів втрачає час, аби виконати усі вимоги УЕФА та вкластися у визначений інспекторами термін у підготовці до футбольного чемпіонату.

         За словами губернатора Львівщини Миколи Кметя, конкурс на визначення інвестора із будівництва нового терміналу аеропорту «Львів» переносять уже втретє. У коментарі «Об’єктивно» він наголосив, що йому невідомі причини таких затримок. Мовляв, усі справи вирішуються у Києві, адже прем’єр-міністр заявила, що підготовку аеропорту «Львів» до «Євро – 2012» бере під особистий контроль та відповідальність.

    «Наразі в аеропорті ведуться роботи з будівництва злітної смуги. Натомість конкурс для побудови терміналу досі не оголошений», - говорить Кміть.

  Аби оголосити відповідний конкурс, каже Кміть, необхідно мати умови його проведення та визначення інвестора. «Минулого тижня у середу їх мали представити на засіданні Кабміну, але чомусь цього не сталося», - говорить керівник Львівщини.

  Він додає, що місто та область зробили усе, що від них залежить. Зокрема ЛМР надала ділянки для аеропорту, обласне керівництво на стадії вирішення питання щодо викупу цих земель у власників, але кінцеві рішення для остаточного зрушення ситуації по аеропорту чомусь «застрягли» у Києві.

  Губернатор Львівщини висловив серйозне занепокоєння станом таких речей. Він переконаний, що оголошувати інвестиційний конкурс уже надто пізно. Відтак, аби втиснутися у терміни підготовки об’єктів до «Євро-2012», які визначила УЕФА та не втратити футбольний чемпіонат, роботи із будівництва нового терміналу потрібно починати вже.

  «Будівництво терміналу аеропорту «Львів» займе приблизно 1.5 роки. Тому його необхідно розпочинати яакнайшвидше і за державний кошт. Адже на пошуки інвестора уже немає часу», - заявляє Микола Кміть.

     Але нагадаємо, що міжнародний аеропорт «Львів» вже не вперше стає причиною розбрату та основною темою для обговорення.  Свого часу цей об’єкт хотіли забрати собі у підпорядкування міська влада Львова, вимагаючи від керівництва країни передати його у комунальну власність.  Відповідне рішення навіть уже було прийнято на засіданні виконавчого комітету. Проте процес передачі цілісного майнового комплексу державного підприємства “Міжнародний аеропорт “Львів” у власність міста призупинив Президент України Віктор Ющенко, висловивши свої застереження щодо таких процесів.

  Зовсім недавно відбувся ще один конфлікт довкола аеропорту «Львів». Коли керівник Мінтрансзв’язку Йосип Вінський намагався звільнити директора ДП «Міжнародний аеропорт Львів» Олесандра Загреву та призначити нову людину.

  Наслідком таких спроб стало чергове звільнення чергового урядового міністра – Йосипа Вінського.

          Тим часом на минулих вихідних у вищих київських кабінетах знову йшлося про аеропорт «Львів». Там продовжували працювати над розробкою інвестиційних пропозицій для оголошення конкурсу на новий термінал, - говорить  начальник управління підготовки аеропортів до Євро-2012 Державної авіаційної адміністрації Мінтрансу Василь Момот.  

Він зауважує, що зараз відповідні умови опрацьовуються із юристами, адже їх формування - це досить клопіткий та довгий етап. За його словами, сьогодні розглядається можливість піти шляхом спрощення формальностей щодо розробки умов конкурсу, аби пришвидшити його оголошення.  Також він додав, що у Києві не менше переймаються ситуацією щодо підготовки аеропорту «Львів» до Євро – 2012.  

         Водночас, як прокоментував «Об’єктивно» колишній голова Національно агентства з питань підготовки та проведення в Україні фіналу чемпіонату Європи з футболу 2012 року Євген Червоненко, віце-прем’єр-міністр Іван Васюник не дуже хотів оголошувати конкурс на будівництво нового терміналу аеропорту «Львів».  

На думку Червоненька, затягування в оголошенні конкурсу на пошук інвестора для будівництва нового терміналу пов’язані з тим, що у Києві сьогодні вирішують обрати єдиного виконавця робіт.  

«Те що відбувається: оцінки УЕФА, слідча комісія по олімпійському – очевидний результат тому, як готується Україна до Євро. Ніде ще не оголошено тендерів на виконання робіт, чиновники затягують процес», - говорить Червоненко. За його словами, в Україні загалом процес підготовки до Євро – 2012 є дуже закритим, на відмінно від Польщі, де ця справа йде рівно та прозоро.        

Щодо Львова, то Червоненко сподівається, що місто таки не втратить право приймати футбольний чемпіонат у 2012 році через затягування підготовки аеропорту та вкладеться у  час визначений УЕФА до 30 вересня. 

Більш оптимістичні прогнози у голови Львівської обласної ради Мирослава Сеника, після останніх результатів урядового засідання, на  якому прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко пообіцяла голові Львівської ОДА Миколі Кметю, що  конкурс на визначення інвестора із будівництва терміналу аеропорту «Львів» буде оголошено до кінця цього місяця.  

Таке усне запевнення прозвучало ще й після того, як  оргкомітет із підготовки до "Євро – 2012" у Львові висловив у листі своє занепокоєння щодо підготовки аеропорту «Львів» до «Євро – 2012».  
Відтак до 1 серпня у Києві мають завершити роботу над умовами конкурсу та оголосити конкурс. Але гарантувати, що ці обіцянки таки будуть виконані ніхто не береться. Зокрема, на запитання «Об’єктивно» до Мирослава Сеника чи можна гарантувати, що обіцянка таки буде дотримана він відповів: «Задзвоніть до мене 1 серпня і тоді я зможу сказати».  

Як розповів «Об’єктивно» директор ДП «Міжнародний аеропорт Львів» Олександр Загрева, з дня на день керівництво аеропорту «Львів» повинно отримати інформацію із Мінтрансзв’язку про дату проведення аукціону для  визначення інвестора, який будуватиме  термінал нового аеропорту.

  На відміну від керівників області та міста, пан Загрева не вбачає жодної небезпеки чи затримки у підготовці литовища до Євро – 2012. «Аеропорт «Львів» вписується у рамки підготовки до Євро, які були надані УЕФА. Проте чиновники, які критикують підготовку аеропорту чомусь сліпо ігнорують ці графіки», - говорить Загрева.  

«Очікуємо, що на днях  до надійде відповідна інформація по аукціону. Окрім того є створена урядова комісія, куди навіть не ввійшли представники аеропорту. Вона складається лише із міністрів та їх заступників», - продовжує він.     

За словами Олександра Загреви, саме ця комісія, на вищому рівні і має оголосити дату проведення відповідного конкурсу. Для цього усе майже готове. «Зроблена державна експертиза проекту терміналу аеропорту в найближчий час від уряду мають надійти кошти, аби оплатити цю експертизу», - говорить Загрева.  

Проте найбільше Олександр Загрева акцентує на тому, що аеропорт уже отримав бюджетний паспорт та було підтверджено асигнування від держави на будівництво терміналу. Відтак, коштів керівництво летовища очікує із дня на день.  

Щодо злітної смуги, то фінансування на її будівництво теж йде за домовленостями. Наразі заплановано отримати на ці заходи частину суми – 35 млн. грн.  

Зважаючи на такий хід роботи, Загрева не вбачає жодних проблем у підготовці аеропорту до Євро – 2012 та не розуміє, чому ця тема набрала такого розголосу серед керівників міста та області.   «Є якийсь інтерес можливий… До прикладу у Андрія Садового проблеми зі стадіоном, відтак від перетягає їх на аеропорт . Думаю, що це просто окозамилювання. А у аеропорту, як структури державної, а не комунальної, усе буде добре», - переконаний Олександр Загрева.  

«Влада тут занепокоєна своїми проблемами, але хоче перекласти з хворої голови на здорову. Бо коли виникнуть проблеми із Євро то можна буде "спихнути" усе на аеропорт – це помилкова політика.  Аеропорт у будь-якому випадку буде готуватися», - додає Загрева.

Фото з сайту - сdn-www.airliners.net
 


Новини партнерів
Завантаження...

Відео новини

Завантаження...
Електронний mail

последние новости
Погода, Новини, завантаження...

Загрузка...


Інтерв'ю

Архиєпископ Львівський: «Церква також допомагає боротися з епідемією»

Ренато Гаравалья: Для оперного співака не достатньо мати лише гарний голос

Світлана Кміть: «Як і кожна сім’я, ми маємо гарні традиції»

Аналітика

Львів архітектурний – «заручник» фінансування

Нафтополітика: що буде із бензином?

«Дохнут, потому что больные»

Від редактора

Україна залишилась без прем’єра, всі пішли на вибори!

Опитування

Якщо би вибори Президента України відбулися завтра, за кого б Ви віддали свій голос?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   Результати

Новини від JOB.ukr.net

Загрузка...

Робота у Львові та Україні

Загрузка...
Тренінги, навчання

Технології

Загрузка...
работа на дому
Обирай собі авто

© 2009 ОБ’ЄКТИВНО
Використання матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.obk.lviv.ua

трудоустройство Менеджер по продажам Киев, прогноз погоды в Ромнах на завтра, новость дня, фильм Золотоискатели, бис клипы скачать

створення сайту