Головна сторінка
Новини Академії
Історія Академії
Ректорат
Факультети
Кафедри
Навчальний процес
Підрозділи
Журнали
Бібліотека
Студентське життя
Абітурієнтам
Конференції
Форум
 

  

 
 
 

Кафедра дитячої хірургічної стоматології і пропедевтики хірургічної стоматології з реконструктивною хірургією голови та шиї

Бази кафедри: дитяча міська стоматологічна поліклініка, вул. 1100-Річчя Полтави, 9. Телефони: 2-68-29. 2-а дитяча міська клінічна лікарня, пров. Рибальський, 10. Телефони: 18-19-22, 18-69-43. Полтавська обласна клінічна стоматологічна поліклініка, вул. Комсомольська 50. Телефон: 2-86-94.  3-я міська поліклініка, пров. Рибальський 10в. Телефон: 7-84-54. 4-а міська поліклініка, вул. Калініна 36. Телефон: 3-95-90. Щелепно-лицеве відділення Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського.  
 

Матеріали
для завантаження

     
  Лекційна презентація. Клінічна анатомія обличчя. Загальна характеристика абсцесів і флегмон щелепно-лицевої ділянки
     
  Лекційна презентація. Артрити, артрози, больова дисфункція, скронево-нижньощелепного суглобу
       
  Лекційна презентація. Ускладнення запальних захворювань обличчя та шиї: сепсис, медіастеніт, тромбофлебіт лицевих вен, тромбоз печеристого синусу, внутрічерепні ускладнення. Клініка, діагностика, лікування, профілактика.
     
  Лекційна презентація. Основні стоматологічні операції. Операція видалення зуба. Показання та протипоказання. Ускладнення під час та після операції. Профілактика та лікування.
       
  Лекційна презентація. Неспецифічні запальні захворювання ЩЛД. Туберкульоз. Актиномікоз
     
  Лекційна презентація. Предмет и содержание хирургической стоматологии, история развития, выдающиеся ученые. Роль кафедры в разработке основных вопросов хирургической стоматологии и челюстно-лицевой хирургии
     
  Лекційна презентація. Методи дослідження слинних залоз. Сіаладеніти, сіалодохіти, сіалози, системні захворювання з ураженням слинних залоз. Етіологія, патогенез, класифікація, клініка, діагностика, лікування, профілактика загострень.
       
  Лекційна презентація. Загальне знеболення при стоматологічних операціях в умовах поліклініки та стаціонару. Показання та протипоказання. Види, засоби та методи. Наркотичні медикаментозні препарати. Нейролептаналгезія. Можливі ускладення та їх профілактика. Реанімаційні заходи.
       
  Лекційна презентація. Остеомієліти щелеп. Етіологія, патогенез класифікація, діагностика профілактика, лікування, прогноз.
     
  Лекційна презентація. Характеристика запальних процесів ЩЛД. Періодонтити
       
  Лекционная презентация. Одонтогенные и неодонтогенные кисты челюстей
       
  Лекционная презентация. Абсцесcы и флегмоны клетчаточных пространств прилегающих к нижней и верхней челюстям
       
  Лекционная презентация. Cлюннокаменная болезнь
       
  Методична розробка лекції. Вроджені вади розвитку обличчя. Незрощення верхньої губи та піднебіння. Закономерности течения воспалительных процессов челюстно-лицевой области у детей
       
  Методична розробка семінарського заняття. Пухлини та пухлиноподібні утворення м’яких тканин та кісток обличчя у дітей. Особливості клінічного перебігу, принципи лікування та реабілітації дітей з новоутвореннями щелепно-лицевої ділянки.
       
  Методична розробка лекції. Запальні захворювання слинних залоз у дітей.
     


 




 

 
 

 

Завідувач кафедри, професор, доктор медичних наук
професор Ткаченко П.І.

Кафедра дитячої хірургічної стоматології і пропедевтики хірургічної стоматології з реконструктивною хірургією голови та шиї була створена шляхом реорганізації кафедр дитячої хірургічної стоматології і пропедевтики хірургічної стоматології з реконструктивною хірургією голови та шиї у 2006 році і очолив її д. мед. н., професор Ткаченко П.І. До того часу кафедри існували окремо.

Кафедра дитячої хірургічної стоматології була організована в 2001 році в результаті реорганізації кафедри дитячої стоматології. Очолював її доктор медичних наук, професор Ткаченко П.І. Кафедра пропедевтики хірургічної стоматології та пластичної хірургії була організована у 1998 році. Вона створена шляхом реорганізації кафедри хірургічної стоматології з виділенням розділів: власне пропедевтики хірургічної стоматології, запальних процесів щелепно-лицевої ділянки та пластичної і реконструктивної хірургії. З 1998 до 2006 р., кафедру очолював доктор медичних наук, професор Митченок Віктор Іванович (1948-2006). У 1967 р. закінчив медичне училище в м. Прилуки Чернігівської обл. У 1972 р. – Полтавський медичний стоматологічний інститут з відзнакою за фахом лікар-стоматолог. У 1976 р. – аспірантуру на кафедрі анатомії людини. Кандидатську дисертацію захистив у 1978 р. на тему: "Розвиток нервово-м'язових веретен в м'язах дна порожнини рота людини у внутрішньоутробному періоді". З 1980 р. працював на кафедрі хірургічної стоматології ПМСІ асистентом, а з 1990 р. – доцентом. Докторську дисертацію на тему: "Сіалози та хронічні сіаладеніти в умовах екологічного забруднення фторидами та радіонуклідами" захистив у 1996 році. Його наукова діяльність була сконцентрована на вивченні можливостей застосування кріоконсервованого ембріофетоплацентарного комплексу в лікуванні хронічних запально-дистрофічних, нейростоматологічних, травматичних уражень, дефектів та деформацій голови та шиї. Автор 140 наукових праць, 2 підручників, 2 винаходів та 26 рацпропозицій.

Доктор медичних наук, професор Ткаченко П.І. у 1978 році закінчив Полтавський медичний стоматологічний інститут. До 1982 р. працював лікарем-стоматологом дільничної лікарні в Полтавський області. В 1982-1984 р.р. навчався в клінічній ординатурі, а з 1984 по 1987 р в очній аспірантурі при кафедрі дитячої стоматології. В 1987 році захистив кандидатську дисертацію на тему: "Патогенетические аспекты терапии хронического паренхиматозного паротита у детей", працював асистентом кафедри з хірургічного розділу, а з 1991 року – доцентом. В 1998 році захистив докторську дисертацію – "Патогенетичні особливості запальних процесів щелепно-лицевої ділянки у дітей та диференційовані підходи до їх лікування". В 1999 році очолив кафедру дитячої стоматології, а у 2006 році – кафедру дитячої хірургічної стоматології і пропедевтики хірургічної стоматології з реконструктивною хірургією голови та шиї. Автор 210 наукових праць, 6 патентів. За високий професіоналізм і значний особистий вклад в розвиток науки та системи охорони здоров'я тричі нагороджений Почесною Грамотою МОЗ України. Ведучий науковий напрямок роботи кафедри – вивчення механізмів протиінфекційного захисту і репаративної функції слизової оболонки порожнини рота у дітей.

Соколов Віктор Миколайович, д. мед. н., доцент. У 1977 році закінчив Полтавський медичний стоматологічний інститут. Аспірантура при ЦНДІС м. Москва за фахом стоматологія. Кандидатська дисертація на тему: "Артерізовані трансплантати при пластичних операціях на обличчі" захищена в 1992 році. У 2002 році докторська дисертація за темою: "Клініко-морфологічне обґрунтування реконструктивних операцій на голові та шиї ангіосомними трансплантатами". Доцент з 2003 року. З 2003 року має 69 науково-педагогічних робіт. Автор 2 посібників.

Гуржій Олена Вікторівна, к. мед. н., доцент. У 1990 році закінчила з відзнакою стоматологічний факультет Полтавського медичного стоматологічного інституту. У 1995 році захистила кандидатську дисертацію на тему: "Стан привушних залоз та органів порожнини рота при гострому апендициті і перитоніті у дітей". Автор більш ніж 58 друкованих робіт, 5 раціоналізаторських пропозицій, співавтор 7 навчальних посібників.

Дубровіна Олена Віталіївна, к. мед. н., доцент. У 1989 році закінчила Полтавський медичний стоматологічний інститут. У 1994 році захистила кандидатську дисертацію на тему "Морфофункціональний стан привушних залоз при їх закритій механічній травмі і шляхи корекції виникаючих розладів". З 1998 року працює на посаді доцента кафедри. Автор 50 наукових та навчально-методичних робіт, 1 інформаційного листа, 3 рацпропозицій, 1 підручника, 2 посібників, 1 деклараційного патенту на винахід.

Панькевич Артур Іванович, к. мед. н., доцент. У 1995 році з відзнакою закінчив Українську медичну стоматологічну академію. Працював лікарем-стоматологом Черняхівського ТМО Житомирської області. У 1997 році закінчив магістратуру при УМСА за фахом стоматологія. У 2000 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: "Радіаційний сіалоз". З 2001 р. працює на посаді доцента кафедри. Автор підручника „Пропедевтика хірургічної стоматології”, 45 наукових праць. За високий професіоналізм і значний особистий вклад в розвиток науки та системи охорони здоров'я нагороджений Почесною Грамотою МОЗ України



Аветіков Давид Соломонович, к. мед. н., доцент. У 1996 році з відзнакою закінчив Українську медичну стоматологічну академію. У 2001 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: "Хірургічна анатомія задньої вушної артерії стосовно до завушних ангіосомних трансплантантів". З 2003 р. працює на посаді доцента кафедри. Автор 46 наукових праць, 3 монографій, 4 деклараційних патентів на винахід, 1 авторського свідоцтва на винахід. За високий професіоналізм і значний особистий вклад в розвиток науки та системи охорони здоров'я нагороджений Почесною Грамотою МОЗ України


Білоконь Сергій Олександрович, к. мед. н., доцент. Закінчив Українську медичну стоматологічну академію у 1997 році з відзнакою. У 2005 році захистив кандидатську дисертацію на тему: “Комплексне лікування гнійних ран щелепно-лицевої ділянки у дітей із використанням сучасних вітчизняних багатокомпонентних мазей”. З 2007 року працює на посаді доцента кафедри. Автор 4 раціоналізаторських пропозицій, 1 інформаційного листа та 55 науково-методичних друкованих праць.

Ніколішина Світлана Михайлівна, к. мед. н., асистент. У 1961 році закінчила Харківський державний стоматологічний інститут. У 1973 році захистила кандидатську дисертацію на тему "Различия во внешнем и внутреннем строении нижнечелюстного нерва и его ветвей у человека". З 1964 року працювала в Харківському державному стоматологічному інституті на кафедрі оперативної хірургії та топографічної анатомії, з 1967 року – асистент кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії. З 1973-1998 роки – асистент кафедри хірургічної стоматології Полтавського Державного медичного інституту. З 1998 – асистент кафедри пропедевтики хірургічної стоматології та пластичної хірургії. Автор 28 друкованих робіт, 5 рацпропозицій.

Коротич Наталія Миколаївна, к. мед. н., асистент. У 1987 році з відзнакою закінчила стоматологічний факультет Полтавського медичного стоматологічного інституту. З 1988 р. працювала на кафедрі дитячої стоматології старшим лаборантом, а з 1995 року асистентом цій ж кафедри. В 2005 році захистила кандидатську дисертацію на тему: “Гомеостаз порожнини рота та його корекція у дітей з диспластичним сколіозом”. Автор 15 друкованих робіт, 1-го інформаційного листа, 1 нововведення.

Лохматова Наталія Михайлівна, к. мед. н., асистент. У 1994 році закінчила стоматологічний факультет Полтавського державного медичного стоматологічного інституту. У грудні 2001 році вступила до аспірантури Української медичної стоматологічної академії на кафедрі дитячої хірургічної стоматології, після закінчення якої з грудня 2004 року працює на посаді асистента. В 2005 році захистила кандидатську дисертацію на тему: “Клініко-імунологічна характеристика хронічного дифузного катарального гінгівіту в дітей та його комплексне лікування”. Є автором 16 наукових друкованих праць, 1 інформаційного листа.

Доленко Ольга Борисівна, к. мед. н., асистент. У 1998 році закінчила з відзнакою стоматологічний факультет Української медичної стоматологічної академії. З 1999 по 2002 роки навчалась в очній аспірантурі на кафедрі дитячої хірургічної стоматології. У 2003 р. захистила кандидатську дисертацію на тему: “Застосування поліпептидного препарату Даларгіну у дітей з незрощеннями піднебіння на догоспітальному етапі і в ранньому післяопераційному періоді”. Є автором 2 раціоналізаторських пропозицій, 1 патенту на винахід та 18 науково-методичних друкованих праць.

Швець Анатолій Іванович, к. мед. н., асистент. У 1993 р. закінчив Полтавський державний медичний стоматологічний інститут. З 1993 р. по 1998 р. працював лікарем-стоматологом в державних та приватних медичних установах м. Полтави та м. Одеси. 1999-2002 р.р. навчався в аспірантурі на кафедрі пропедевтики хірургічної стоматології та пластичної хірургії Української медичної стоматологічної академії. Тема кандидатської дисертації: "Хірургічна корекція протезного ложа щелеп при протезуванні знімними конструкціями". З 2002 р. працює асистентом кафедри. Автор 24 наукових праць, 1 деклараційний патенту на винахід.

Колісник Інна Анатоліївна, к. мед. н., асистент. У 1999 році закінчила Українську медичну стоматологічну академію. З 1999 по 2001 роки – інтернатура за фахом стоматологія. З 2001 року працює на кафедрі. У 2007 році захистила кандидатську дисертацію на тему: "Лікування крилопіднебінного гангліоніту імунобіологічними препаратами". Автор 26 наукових та навчально-методичних робіт, 1 патенту на винахід корисної моделі.

Горбаченко Олег Борисович к. мед. н., асистент. У 1997 р. закінчив Українську медичну стоматологічну академію. Навчався в аспірантурі на кафедрі оперативної хірургії та топографічної анатомії Української медичної стоматологічної академії, м. Полтава. У 2004 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Топографія, зв'язки та структурна організація вушного вегетативного вузла у людей зрілого та похилого віку». З 2004 року асистент кафедри. Автор 20 наукових та навчально-методичних робіт.

Гоголь Андрій Михайлович, к. мед. н., асистент. У 2000 році закінчив УМСА та отримав диплом з відзнакою. 2000-2001 рік - магістр за фахом «дитяча стоматологія». В 2001-2003 рр. навчався в клінічній ординатурі на кафедрі дитячої хірургічної стоматології. В 2003-2006 рр. навчався в аспірантурі під керівництвом професора Ткаченко П.І. У 2007р. захистив кандидатську дисертацію на тему: «Клініко-імунологічний стан тканин зубоальвеолярного сегмента при хронічному гранулюючому періодонтиті тимчасових молярів у дітей 7-11 років». Автор 24 наукових праць, 2 деклараційних патентів на корисну модель.

Дьоміна Катерина Юріївна, к. мед. н., асистент. У 2000 році закінчила УМСА. У 2001-2003 р.р. навчалася в клінічній ординатурі, а в 2003-2006 рр. –в аспірантурі. У 2007 році захистила кандидатську дисертацію на тему: ”Клініко-лабораторна характеристика та особливості лікування бокових кіст шиї лімфоепітеліального генезу”. Автор 12 наукових праць, 2 патентів на винахід корисної моделі.

Учбовий процес
На кафедрі навчаються студенти ІІІ, ІV та V курсів. Лекції читають професор та доценти кафедри. З розділу пропедевтики хірургічної стоматології студенти ІІІ курсу вивчають організацію хірургічної стоматологічної допомоги, анестезіологічне забезпечення, оперативні втручання на альвеолярних відростках, запальні захворювання зубів, щелеп, тканин обличчя і шиї, органів порожнини рота. Останні охоплюють: одонтогенні запальні процеси (гострий і хронічний періодонтит, гострий періостит щелепи, остеомієліт щелепи, абсцеси, флегмони, лімфаденіти), утруднене прорізування зубів, одонтогенне запалення верхньощелепної пазухи; інфекційні захворювання - специфічні (актиномікоз, туберкульоз, сифіліс), неодонтогенні (фурункул, карбункул, рожа, сибірська виразка, нома), запальні захворювання слинних залоз.
Розділ дитячої хірургічної стоматології забезпечує вивчення студентами ІV, V курсів розділів амбулаторної та стаціонарної допомоги дітям з хірургічною патологією щелепно-лицевої ділянки. На V курсі у розділі реконструктивна хірургія голови та шиї студенти та субординатори вивчають вроджені і набуті деформації обличчя, щелеп та методи їх усунення.

Для вітчизняних і іноземних студентів кафедрою розроблені тематичні плани як поточних так і підсумкових занять, тематики рефератів, методичні розробки. Під час проведення занять викладачі використовують написані та надруковані методичні рекомендації, навчальні посібники, періодичні тематичні видання; підборки рентгенограм, томограм, фотографій, слайдів тематичних хворих, макропрепарати. Співробітниками кафедри створені навчальні відеофільми і проводиться постійна робота по розширенню кількості відеоматеріалу. Студенти мають можливість на амбулаторному стоматологічному прийомі застосувати сучасні анестетики для місцевої анестезії, бути присутніми в операційній.

Усі викладачі кафедри надають консультації з питань теоретичної і практичної підготовки студентів, а також лекційного матеріалу, проводиться робота по удосконаленню та розширенню сучасних новітніх технологій в навчальний процес.

Наукова робота
На кафедрі під керівництвом завідувачів було захищено 15 кандидатських дисертацій, закінчили навчання 6 клінічних ординаторів, із них 3 – іноземці, 5 магістрантів. На даний час на кафедрі навчається 1 аспірант, 2 клінічних ординатори та 1 магістрант.  Основний науковий напрямок роботи кафедри – вивчення механізмів протиінфекційного захисту і репаративної функції слизової оболонки порожнини рота у дітей, та розробка і вдосконалення методів діагностики, лікування, реабілітації і профілактики вроджених і набутих дефектів та деформацій щелепно-лицевої ділянки.

(C) 2008 Інформаційно-аналітичний центр ВДНЗУ УМСА

Головна || Новини || Історія || Ректорат || Факультети || Кафедри || Навчальний процес || Підрозділи || Журнали || Бібліотека || Студенти || Абітурієнтам || Конференції || Форум