This version of the page http://www.minagro.kiev.ua/news/?pg=3060 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-18. The original page over time could change.
Міністерство аграрної політики України


Урядовий
портал

Українська   
English   
11:51, середа, 18 листопада 2009  
Головна / Новини

Тези виступу Міністра аграрної політики України Баранівського О.П. на селекторній нараді щодо цьогорічних жнив та ситуації в агропромисловому комплексі

11.07.2006 18:43

    У сільському господарстві настав один із найвідповідальніших  періодів – збирання врожаю. Детальний аналіз справ в аграрному секторі та перші намолоти дають підстави стверджувати, що позитивна динаміка 2005 року у виробництві основних видів товарної продукції рослинництва  буде мати логічне  продовження і у цьому році, а держава гарантовано буде з хлібом.
    Надійна основа урожаю закладена в період проведення весняно-польових  робіт, які хоча і розпочалися пізніше, однак пройшли організовано і більш системно.
    Уперше цієї весни селяни отримали бюджетні асигнування не у  вересні-жовтні, як завжди, а до початку комплексу весняно-польових робіт. У цілому за січень-липень 2006 року на рахунки сільгосптоваровиробників надійшло майже 1,3 мільярда гривень державних коштів, а це втричі більше, ніж минулого року. Це дало змогу вчасно закупити пальне, мінеральні добрива, засоби захисту рослин і провести сівбу  в оптимальні агротехнічні строки.
Ярі культури розміщені на площі 18,1 млн. гектарів, що на  1,5 млн. гектарів  більше, ніж торік, озимі зернові займають - 5,9 млн. гектарів.
    Це не зважаючи на осінні природні катаклізми, яких Україна ще не бачила понад століття та сувору зиму, дало змогу утриматися на рівні посівних площ минулого року. Отже, є підстави сподіватися на добрий врожай.
Зернова група в цілому за даними статистики складає 14,7 млн. гектарів, що практично відповідає рівню 2005 року, у т.ч. під ярими зерновими й зернобобовими культурами знаходиться 8,8 млн. гектарів, озимими зерновими – 5,9 млн. гектарів.
    Площі посіву цукрових буряків нинішнього року, порівняно з минулим, зросли на 22 відс. і становлять 825 тис. гектарів. Практично всі основні бурякосіючі регіони забезпечили посів прогнозованих площ.
Посіви ріпаку (ярого і озимого) становлять - 415 тис. гектарів це вдвічі більше у порівнянні з минулим роком.
Посіви сої зросли до 748 тис. гектарів, або збільшилися проти 2005 року на 313 тис. гектарів. На жаль, нам не вдалося оптимізувати посіви соняшнику на рівні екологічно безпечної межі і в цьому році вони становлять -  3,8 млн. гектарів або на 233 тис. гектарів перевищують минулорічні.
    Вихід  тут може бути тільки один – розширення посівних площ інших олійних культур – ріпаку, сої, льону олійного. За розрахунками при урожайності  ріпаку 2 т/га  - чистий прибуток при нинішніх цінах реалізації ( 1300 грн/т) та затратах ( 1300-1400 грн/г) становить 1200  гривень з одного гектара. Згідно з програмою розвитку ріпаківництва під урожай наступного року передбачено засіяти  не менше 1,2 млн. га озимого ріпаку.
Кукурудза займає 2,7 млн. гектарів (89 відс. до прогнозу), в т.ч. на зерно – 1,9 млн. гектарів,   (91 відс. до прогнозу), що на 187 тис. гектарів більше, ніж минулого року.
    На сьогодні жнивують 12 регіонів.
    За станом на 11 липня ранні зернові і зернобобові культури скошені на площі 919 тис. гектарів, або 8 відсотків (в 2005 році 1231 тис. га ), обмолочені  на 817 тис. гектарів (в 2005 р. – 1118 тис. га), намолочено 2,1  млн. тонн зерна нового урожаю (2005 р. – 2,6 млн. тонн).
    Приємно відмітити, що середня врожайність ранніх зернових становить 25,5 ц/га, що на 2,1 центнера вище, ніж на початку жнив минулого року.
Сільгоспвиробники Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Полтавської областей намолочують на круг 28-32  центнера зерна з гектара.
Тобто  у цьому році є реальна можливість отримати зерна більше минулого року.
Щодо цінової політики на ринку зерна.
    Згідно із Законом України “Про державну підтримку сільського господарства України” держава  здійснює регулювання гуртових цін окремих видів сільськогосподарської   продукції.
Постановою Уряду від 10 червня 2006 року на поточний маркетинговий  рік затверджено об’єктами державного цінового регулювання пшениця, жито та цукор із цукрових буряків.
    Наказом Мінагрополітики від 7 червня 2006 року № 282 погоджено пропозицію Аграрного фонду щодо формування ним у 2006 році державного продовольчого резерву обсягом 565 тис.тонн зерна та 180 тис.тонн цукру, що складає 10 відс. від обсягів внутрішнього споживання вказаних об'єктів, як це передбачено Законом.
Цим наказом також встановлено  мінімальні та максимальні закупівельні ціни на вказані об’єкти та розміри бюджетних позик, що надаються під заставу зерна, як об’єкта державного цінового регулювання. В середньому мінімальні ціни, встановлені на 2006/07 маркетинговий період перевищують минулорічні:
для пшениць 3-5 класу – на 6,1 відс. і становлять:
пшениця м’яка ІІІ класу -700 гривень, ІV- 610 гривень за тонну;
для жита групи “А”(1-3 класи)- на 10,9 відс. і становлять:
жито І класу - 540 гривень за тонну, ІІ класу - 500 і ІІІ класу - 400 гривень за тонну
    У зв’язку з цим, хочу ще раз нагадати, що мінімальна   закупівельна   ціна   є  ціновим індикатором, який   є   підставою   для   прийняття  Аграрним фондом  рішення  про  здійснення фінансової інтервенції. Тому вона може і повинна впливати на формування реальної ціни на біржовому ринку, але ототожнювати мінімальну ціну з біржовими цінами ніяк не можна.  Брати мінімальну ціну  за основу при укладанні біржових угод зобов’язаний лише Аграрний фонд, для якого вона і встановлена.
    Для повного виконання вимог Закону України „Про державну підтримку сільського господарства України” у 2006 році Аграрному фонду потрібно близько 1,3 млрд. грн. В бюджеті передбачено лише половину цих коштів, до того ж всі вони - по спеціальному фонду, тобто на зворотній основі. Тому, як і минулого року, Аграрний фонд почне свою діяльність із надання бюджетних позик. На рахунках Аграрного фонду сконцентровано 230 млн. гривень. Ропорядженям Мінагрополітики від 26 червня 2006 р.   № 35 зроблено орієнтовний розподіл бюджетних позик по регіонах України на суму 200 млн. гривень.
Термін дії режиму заставних закупівель зерна у попередньому маркетинговому році завершився  30 червня. Із отриманих   277,7 млн. грн. -  263,7 млн. грн. повернуто, тобто залишилось не повернуто лише 5 відсотків, що свідчить про ефективність цієї форми державної підтримки.
Ми ціленаправлено працюємо у напрямку подальшого формування та удосконалення організованого аграрного ринку. Зокрема, як ви знаєте, створено Аграрну біржу, яка у співпраці із Аграрним фондом має забезпечувати оптимальну для товаровиробника державну цінову політику. Не буду загострювати увагу на тому, з якими потугами створювалася Аграрна біржа. Дозволю собі лише констатувати, що вона створена і діє разом з регіональними відділеннями на всій території країни.
Сьогодні ми робимо наступний крок у цьому напрямку та з метою дотримання вимог Закону України “Про державну підтримку сільського господарства України” щодо функціонування організованого аграрного ринку, Мінагрополітики виданий наказ № 366 від 10 липня 2006 року “Щодо вдосконалення регулювання ринку зерна”.
 Цим наказом визначено, що державна реєстрація зовнішньоекономічних та регіональних контрактів щодо зерна здійснюється виключно на державній Аграрній біржі. Відповідний порядок має бути розроблений до 20 липня.
Щодо очікуваного балансу зерна. За попередньою інформацією Державного комітету статистики України на 1 липня поточного року перехідні залишки зерна у підприємствах становитимуть 2,4 млн. тонн (в 2005 році - 4,5 млн. тонн) у тому числі запаси  пшениці очікуються на рівні 1,9 млн. тонн, що на 200 тис. тонн менше минулого року. Крім того, за розрахунками спеціалістів перехідні залишки зерна у населення складуть близько 2,7 млн. тонн, з яких 1 млн. тонн - пшениця.
Таким чином, загальний обсяг пропозиції зерна у 2006/2007 маркетинговому році становитиме близько 43 млн. т., у тому числі пшениці – 17 млн. тонн.      
Цього достатньо, щоб задовольнити внутрішні потреби країни та  експортувати 10-13 млн. тонн зерна (в 2005/06 маркетингових роках очікується експорт 13-13,5 млн. тонн зерна).
Але щоб не допустити дефіциту продовольчого зерна , як на рівні держави, так і у регіонах необхідно постійно відслідковувати рух зерна, систематично уточнювати баланси та при необхідності вживати відповідні заходи щодо регулювання ринку.
У зв’язку з цим, хочу нагадати регіонам, що Закон “Про зерно та ринок зерна в Україні” зобов’язує Уряд АР Крим та місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування  здійснювати  моніторинг наявності продовольчого і фуражного зерна та визначати поточний і прогнозний рівень забезпеченості ним, а у разі потреби – формувати регіональні ресурси  на конкурентних засадах через акредитовані біржі за рахунок місцевих бюджетів.
Нами підготовлено відповідний проект розпорядження Уряду, яким рекомендовано формування регіональних ресурсів у обсягах, що склалися в регіонах за останні два роки, тобто на рівні   1,5  млн. тонн. Ці цифри вам добре відомі, тому не  буду на них зупинятися.
Що стосується державних агентів, то про плани і можливості Аграрного фонду я вже сказав.
 Держкомрезерв планує у порядку освіження придбати на тендерах близько 400 тис. тонн зерна.
ДАК “Хліб України”, враховуючи її фінансовий стан, навряд чи зможе брати  активну участь у закупівлях зерна, тому нами пропонується максимально повно та ефективно використати всі наявні потужності компанії  для зберігання зерна, в першу чергу державних та регіональних ресурсів.
Поряд з проведенням жнив не менш важливе завдання – завершення збирання кормів та підготовка до проведення комплексу осінніх польових робіт.
     Кормовиробництво
Продовжуються  роботи по заготівлі кормів, темпи яких вище ніж торік. По Україні скошено 1,8 млн. гектарів багаторічних трав (в 2005 році було 1,3 млн. гектарів), або 70 відс. до прогнозу.
Сіна заготовлено 3,2 млн. тонн 65 відсотки до прогнозу, що майже втричі більше, ніж торік.
Разом з тим, викликає занепокоєння закладання сінажу, якого маємо 1,5 млн. тонн, що складає 63 відс. до прогнозу. Порівняно до попереднього року це на 170 тис. тонн менше.
Найгірше спрацювали по заготівлі  цього виду корму господарства Житомирської (25 відс.), Херсонської (31 відс.), Чернівецької    (36 відс.), Кіровоградської (37 відс.),  областей.

Насіння
 Під урожай 2007 року потреба в насінні озимих культур складає  1,6 млн. тонн. Вирощений урожай цього року дає можливості забезпечити всіх товаровиробників власним сортовим насінням  озимих культур.  За  попередніми даними в цьому році буде  вирощено  164 тис. тонн насіння еліти та 357 тис. тонн I репродукції озимих культур.  Міністерство рекомендує  сіяти озимину  насінням не нижче II  репродукції.
Керівникам регіонів необхідно розробити конкретні плани проведення посіву озимих культур за інтенсивними технологіями із застосуванням технологічної колії. Згідно прогнозу  озимий клин  займе   7 млн. га.
Державним насіннєвим інспекціям необхідно на протязі всього періоду від збирання до посіву проводити постійний контроль за підготовкою насіння з тим щоб до 20 серпня довести його до посівних кондицій.
Мінеральні добрива
 За станом на 1 липня  поточного року сільгосптоваровиробниками  під весняно польові роботи заготовлено    та використано  513   тис. тонн,  що  в 1,2 рази більше  минулого року (+86 тис. тонн), по 20 кг/га  у перерахунку на посівну площу (+3,4 проти минулого року ).
На осінні польові роботи господарствами замовлено 389 тис.тонн поживних речовин, що на 96 тис.тонн більше минулого року. Станом на 6 липня з урахуванням залишків є в наявності 22 тис. тонн (+10 проти минулого року), в т.ч. фосфорних 5,7 тис.тонн ( + 3,8 проти минулого року).
На даному етапі Мінпромполітики узгоджує з заводами виробниками об’єми виробництва добрив. Після чого буде затверджено  графік  поставки добрив, який   ми   доведемо до  областей. 
Захист рослин
Сьогодні слід звернути увагу на посіви цукрових буряків, оскільки надмірна кількість опадів, а потім різке підвищення температури повітря викликали ущільнення грунтів, створили несприятливий водний баланс для розвитку коренеплодів і вимагають вжиття  відповідних агротехнічних заходів для збереження посівів.
 Також звертаю  увагу на незадовільні темпи придбання   протравників, яких є лише 5 відс. до потреби.
Технічне забезпечення проведення жнив
Всього прийме участь у жнивах 2006 року біля 60 тис. зернозбиральних комбайнів, з яких 49 тис. одиниць сільськогосподарських підприємств. Навантаження на комбайн складає близько 205 га. зернових по Україні,  в південних областях сягнуло за  300 гектарів.
Краще ніж в тому році   залучаються зернозбиральні комбайни  в складі збиральних загонів, які пересуваються з півдня на північ по мірі дозрівання хлібів у складі яких працює понад 12 тис. високопродуктивних комбайнів.
 В Одеській області залучено – 1210 од. при плані  (1200), Миколаївській – 1135 од. при плані (1310) , АР Крим – 671 од. при плані (688), Херсонській – 316 од при плані (339).
Просив би  керівників  всіх рівнів чітко спланувати роботу по  перекидці збиральних загонів від господарства до господарства, від району до району відповідно до областей.
На офіційному сайті Мінагрополітики в розділі “Технічне забезпечення” розміщена інформація  про склад збиральних загонів та контактні телефони їх керівників і власників.
Фінансово-кредитне забезпечення.
За оперативними даними з регіонів у поточному році потреба сільськогосподарських підприємств в коштах для проведення комплексу осінньо-польових робіт складає 18,2 млрд.грн. (більше на 4,2 млрд.грн. в порівнянні з минулим роком), у тому числі для проведення збиральних робіт – 8,8 млрд. гривень.
Із них, для здійснення матеріальних витрат потрібно 11,8 млрд.грн., у тому числі на насіння та посадковий матеріал – 1,8 млрд.грн., на пально-мастильні матеріали –  6,7 млрд. грн., на мінеральні добрива та засоби захисту рослин – 1,1 млрд. гривень.
Наявні у сільгосппідприємств власні обігові кошти становлять 10,4 млрд.грн., тобто 60 відсотків від потреби.
Дефіцит коштів матимуть близько 12,8 тис. сільгосппідприємств на суму понад 7,8 млрд.грн., який частково можна буде задовольнити за рахунок залучення кредитних ресурсів. Потреба в комерційних та банківських короткострокових кредитах тільки для проведення комплексу осінньо-польових робіт складає майже 3,6 млрд.грн., у тому числі в кредитах на пільгових умовах – 2,4 млрд. гривень.
Слід зазначити, що з початку року сільгосппідприємствами вже отримано кредитних ресурсів на 4,5 млрд. грн. і майже всі вони чекають на компенсацію кредитних ставок. Потреба для здешевлення залучених у 2006 році кредитів, при середній ставці 10 відсотків, складає 400 млн. гривень.
На жаль, видатків, передбачених в Держбюджеті на 2006 рік для часткової компенсації вартості кредитів, вистачає лише на обслуговування довгострокових кредитів, залучених у минулі роки.
Мінагрополітики постійно працює над вирішенням цієї проблеми, втім реальна можливість збільшення видатків на здешевлення кредитів з’явиться лише, коли будуть сформовані робочі органи Верховної Ради.
Бюджетне фінансування.
З передбачених на січень-липень на підтримку розвитку села 1440,1 млн.грн. в регіони вже спрямовано 1321,8 млн.грн., що на 827,8 млн.грн. або в 2,7 рази більше проти відповідного періоду минулого року, зокрема:
– дотація на гектар посівів озимих культур –  519,9 млн. грн.;
– дотація на гектар ярих культур – 200,0 млн.грн., 50 млн.грн. з яких були перераховано в регіони 07/07/2006;
– доплати за вирощену і здану на забій худобу та птицю –  246,1 млн.грн.;
– селекція в тваринництві та птахівництві – 54,9 млн. грн.;
– селекція в рослинництві – 39,8 млн. грн.;
– здешевлення вартості кредитів – 118,3 млн.грн.;
– протиепізоотичні заходи – 58,3 млн.грн.;
– фінансова підтримка та надання кредитів фермерським господарствам – 22,0 млн.грн.;
- реформування та розвиток комунального господарства у сільській місцевості – 10,9 млн. гривень.
Крім того на підтримку села було спрямовано 410,9 млн.грн. за рахунок коштів спеціального фонду, зокрема:
– на закладення і нагляд за молодими садами, виноградниками та ягідниками –  119,3 млн.грн.;
– на формування державного продовольчого резерву та проведення заставних та інтервенційних закупівель Аграрним фондом –  263,2 млн.грн.;
– на часткову компенсацію вартості складної сільськогосподарської техніки –10,7 млн. гривень.
Міністерство робить все можливе щодо наближення фінансування з жовтня – грудня на липень – серпень. Цього тижня для виплати дотації на гектар ярих культур мають бути виділені ще 100 млн. гривень. Втім значні залишки коштів можуть стримати наближення та виділення Мінфіном асигнувань на зазначені цілі. Тому звертаю Вашу увагу на своєчасне використання отриманих бюджетних асигнувань та прошу прискорити роботу щодо розподілу і цільового спрямування виділених бюджетних асигнувань. Необхідно вжити заходів по використанню коштів протягом одного-трьох днів по мірі їх надходження та по недопущенню накопичення залишків невикористаних коштів на реєстраційних рахунках розпорядників нижчого рівня.
Тваринництво
Коротко про галузь тваринництва.
Результати роботи за І півріччя 2006 року свідчать про те, що в тваринництві по більшості показників вдалося зберегти позитивну динаміку нарощування великотоварного виробництва, розпочату у минулому році.
Реалізація на забій худоби та птиці в живій вазі за 6 місяців збільшилась на 4 % у порівнянні з 2005 роком, в тому числі  сільськогосподарськими підприємствами цей ріст становить  22 відсотки, а виробництво яєць – 26 відсотків.
Чисельність поголів'я свиней в даній категорії господарств проти відповідного періоду минулого року збільшилась на   658 тисяч голів (28 %), птиці – на 13 млн. голів (23 %).
Разом з тим, стан справ у тваринництві залишається ще складним.
Особливу стурбованість сьогодні в нас викликає зменшення по Україні чисельності поголів'я великої рогатої худоби, в тому числі корів і, як наслідок,  зменшення виробництва молока.
У порівнянні з минулим роком зменшили виробництво молока, як господарства населення (на 217 тис. тонн або 4 %), так і сільгосппідприємства (на 46 тис. тонн  або 3 %), а в цілому по Україні – на 263 тис. тонн (4 %).
В  Одеській  області виробництво молока  зменшилось на           50 тис. тонн (16 %), Харківській – на 30 тис. тонн (10 %).
Щодо поголів'я великої рогатої худоби, то ситуація наступна.
За січень-червень цього року чисельність поголів'я великої рогатої худоби зросло на 806 тис. голів, в тому числі корів – на          23 тис. голів.
В той же час, у сільськогосподарських підприємствах спад поголів'я корів становить 15 тис. голів, а за червень 2006 року –          6 тис. голів, а саме це є та категорія господарств, яка забезпечує молокопереробні підприємства якісною та безпечною сировиною.
30 червня поточного року на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято постанову "Про затвердження мінімально допустимого рівня цін на молоко і вершки на 2006 рік", доручивши Мінагрополітики, Мін’юсту, Мінфіну, Держпідприємництву привести її у відповідність із законодавством.
Постановою передбачається встановлення мінімальних цін на молоко вищого ґатунку 1250 грн., першого – 1200, другого –         1000 гривень за тонну. Дія цієї  постанови повинна врегулювати цінову ситуацію на ринку молока та позитивно вплинути на  призупинення  процесу зменшення чисельності поголів'я корів.
Найближчими днями зазначена постанова вступить в дію. Тобто маючи законодавчий документ виробники та переробними повинні  згідно нього працювати. 
Тому, першочерговими завданнями в даний час є:
1. Зупинити спад поголів'я великої рогатої худоби і особливо корів, розробити заходи розширеного відтворення поголів'я тварин в літній період.
2. У зв'язку з сприятливими погодними умовами особливу увагу слід звернути заготівлі якісних кормів на зимово-стійловий період, з метою повного забезпечення ними тварин.
3. Розпочати роботу по підготовці до зимівлі тваринницьких приміщень, обладнання та механізмів.
4. Виконати в оптимальні строки і в повному обсязі плани протиепізоотичних заходів на фермах. Території ферм привести в належний санітарний стан.
Перед тим, як ми заслухаємо регіони, я хочу надати слово керівникам Аграрного фонду, Аграрної біржі, ДАК “Хліб України”, Інспекції з якості сільськогосподарської продукції, УААН, які проінформують про готовність до прийомки нового врожаю,  заходи щодо формування прозорого, цивілізованого ринку зерна, мінімальні ціни та особливості проведення жнив в поточному році.

Прес-служба Мінагрополітики України

 
© 1997–2009 Міністерство аграрної політики України 01001, м.Київ, вул. Хрещатик, 24           

Усі права на матеріали, що знаходяться на даному сайті, охороняються відповідно до чинного законодавства України. При будь-якому використанні матеріалів сайта, гіперпосилання на www.minagro.gov.ua обов'язкове