This version of the page http://www.minagro.kiev.ua/news/?pg=2990 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-18. The original page over time could change.
Міністерство аграрної політики України


Урядовий
портал

Українська   
English   
13:14, середа, 18 листопада 2009  
Головна / Новини

Із ніг на голову: метод роботи окремих засобів масової інформації

22.06.2006 18:00

Із ніг на голову: метод роботи окремих засобів масової інформації

 

 16 червня нинішнього року в електронному виданні «E-media» з’явилась стаття «Социалисты оформили аграрную «империю». Це критичний матеріал, спрямований на оцінку роботи міністра аграрної політики України Олександра Баранівського. Головна увага звернена на реорганізацію структури міністерства. Зокрема, на те, що Мінагрополітики ініціює передачу ДАК «Хліб України» у своє підпорядкування, що, за словами автора статті, дасть змогу завершити «процес створення аграрного держхолдингу під крилом СПУ».

 Звинувачення у матеріалі досить різкі й безпідставні. Автор часто користується непідтвердженими фактами, перекручує дані. От, хоча б, стосовно критики щодо реорганізації структури міністерства. У  всіх розвинених країнах світу прийнято, що міністр АПК формує єдину цілісну систему державного управління аграрної галузі. Тобто це явище цілком природне, чому журналіст «E-media» зробив з нього трагедію національного рівня - невідомо. Можливо, за відсутності інших конкретних фактів для критики.

 Аграрну біржу  в матеріалі названо «антиринковою структурою». Це потужний державний орган, уповноважений впливати на цінові показники об’єктів державного цінового регулювання з метою стабілізації аграрного ринку України. І називати її антиринковою некоректно і неграмотно в економічному ракурсі. Тим паче, що подібні структури створені та існують у кожній з країн ЄС.

 Наступним звинуваченням засобу масової інформації є те, що у створених на основі реорганізованих органів державної влади: департаментів продовольства та рибного господарства, немає гідних спеціалістів. Варто підкреслити, що ці нові, тепер уже створені в структурі Мінагрополітики департаменти формуються за рахунок кадрового потенціалу ліквідованих урядових органів. Крім того, на двох прес-конференціях, які проводилися керівником Мінагрополітики, представникам преси пояснювалося, що нові департаменти зміцнено фахівцями.  Якщо в колишньому Державному департаменті рибного господарства працювали 26 спеціалістів, то в департаменті Мінагрополітики штат розширили до 35 фахівців. Подібні кадрові зміни здійснили і в департаменті продовольства. Словом, те, про що пише журналіст видання «E-media» треба сприймати навпаки.

 Звинувачення у тому, що усі бюджетні кошти та кошти, які поступають від видачі різних  дозволів та ліцензій «направлені в єдине русло - Мінагрополітики» теж несправедливе. Автор мав би знати, що облік та контроль коштів державного бюджету, якими є надходження від видачі дозволів та ліцензій здійснюють Міністерство фінансів України, Державне казначейство України.

 Багато розмов ведеться навколо судової санації ДАК «Хліб України». Зустрічаючись з представниками засобів масової інформації, міністр аграрної політики України Олександр Баранівський назвав цю процедуру нічим іншим, як прихованою приватизацією. Причому, приватизацією за безцінь. Якщо це допустити,  майно, яке повинно працювати на користь держави, буде розділене між окремими власниками.

 Такої думки притримуються не лише в Міністерстві аграрної політики, а й у Міністерстві фінансів України та Фонді державного майна. До того ж, подані ДАК «Хліб України» документи не були належним чином підготовані для визначення питання судової санації.

 Нині дійсно йдеться про те, щоб підпорядкувати ДАК «Хліб України» Міністерству аграрної політики. Це потрібно у першу чергу для того, щоб можна було контролювати діяльність компанії, вивести її з теперішньої фінансової кризи. Адже впродовж 2002-2005 років вона є стабільно збитковою. Її борги величезні. Лише за результатами діяльності 2005 року сума збитку склала 22997,6 тисяч гривень, відповідно зросла і сума непокритих збитків, яка на кінець 2005 року становила 322 мільйони 555 тисяч гривень.

 Дії керівництва ДАК «Хліб України» в багатьох випадках неправомірні. Зокрема, ДАК «Хліб України» та деякі її дочірні підприємства порушили закон  України «Про передачу об’єктів права державної власності, які не підлягають приватизації». Проведено відчуження підприємств, які внесені до переліку об’єктів, що не підлягають приватизації, в результаті чого держава понесла немалі збитки.

 Із липня 2001 року ДАК «Хліб України» протиправно почала передавати майно дочірніх підприємств в оренду, що також призвело до збитків.

 Крім того, відомо, що має «Хліб України» також проблеми, пов’язані зі збутом продукції, втратою ринків збуту, з накопиченням готової продукції на складах. Часто готова продукція відвантажувалася за цінами значно нижчими собівартості її виробництва. У результаті утворювалась різниця не на користь держави між ціною реалізації готової продукції та  її собівартості.

 Словом, управляння ДАК «Хліб України» здійснюється без визначеної позиції стосовно  забезпечення державних інтересів. Тут навіть немає чітких орієнтирів щодо зазначених питань для органів, на які, відповідно до українського законодавства, покладаються функції керівництва державними пакетами акцій. У деяких випадках держава втрачає контроль над діяльністю ДАК «Хліб України» на користь комерційних структур. Передача ДАК «Хліб України» у сферу управління Міністерства аграрної політики дасть змогу виправити ситуацію і зробити компанію прибутковою.
 

Прес-служба Мінагрополітики України 

 
© 1997–2009 Міністерство аграрної політики України 01001, м.Київ, вул. Хрещатик, 24           

Усі права на матеріали, що знаходяться на даному сайті, охороняються відповідно до чинного законодавства України. При будь-якому використанні матеріалів сайта, гіперпосилання на www.minagro.gov.ua обов'язкове