This version of the page http://www.useti.org.ua/ua/news/415/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-14. The original page over time could change.
Громадське спостереження за вступною кампанією до ВНЗ у 2009 році
на головну мапа сайту пошук на сайті
Новини Про USETI Заходи Преса про нас Форум FAQ
   

Громадське спостереження за вступною кампанією до ВНЗ у 2009 році

03.08.2009

У рамках моніторингової кампанії спостерігачі відвідують приймальні комісії, спілкуються з абітурієнтами та слідкують за роботою системи «Конкурс». Також у кожному з 21 регіонів діє гаряча лінія для абітурієнтів.

За результатами спостереження було виявлено такі недоліки у проведенні вступної кампанії:

  • Велика кількість пільговиків, серед бажаючих навчатися на престижних спеціальностях: подібно до минулого року кількість пільговиків на окремі спеціальності залишається дуже високою, через що абітурієнти навіть з максимальними балами втрачають шанс бути зарахованими. Такою є ситуація в багатьох харківських ВНЗ, найбільше скарг від абітурієнтів на гарячу лінію ГМ «ОПОРА» надійшло на Національний фармацевтичний університет та Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого.
  • Неготовність приймальних комісій деяких ВНЗ працювати з великою кількістю абітурієнтів, у результаті чого утворюються великі черги - зокрема, такі випадки було зафіксовано у Харківському національному університеті рідіоелектроніки, Харківському національному університеті ім. Каразіна та на окремі спеціальності і в інших ВНЗ.
  • Зафіксовано осіб, які фігурують в системі «Конкурс» як переможці олімпіад (і таким чином мають право на вступ поза конкурсом), проте їхніх імен немає в списку переможців олімпіад, затвердженому Міносвіти. Громадянська мережа ОПОРА планує перевірити імена усіх осіб, зазначених як переможців олімпіад, щоб виявити можливі порушення.
  • Залишається непрозорою система вступу до Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого: правила прийому до цього навчального закладу передбачають різні типи зарахування, зокрема через окремі інститути, що є підрозділами цього ВНЗ. Наприклад, набір на факультет підготовки юристів для Міністерства закордонних справ у Національній юридичній академії України ім. Ярослава Мудрого здійснюється «...з числа осіб, що пройшли за конкурсом у Інститут підготовки кадрів для органів прокуратури та на інші денні факультети за результатами співбесіди, за умови знання двох іноземних мов», що є прямим порушення Умов прийому, які затверджені МОН України. Така схема створює широке поле для маніпуляцій та нівелює вимоги про зарахування на перший курс тільки за результатами сертифікатів ЗНО. Члени приймальної комісії даного ВНЗ прокоментували ситуацію наступним чином: студентів на даний факультет  зараховують з числа студентів 1 курсу інших спеціальностей на основі співбесіди за умови знання 2 іноземних мов.
  • Окрім того, Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого подає дані до системи «Конкурс» без поділу на спеціальності, що робить неможливими спроби відслідкувати рейтинг окремого абітурієнта та оцінити його шанси на вступ на обрану спеціальність. Також було зафіксовано велику кількість абітурієнтів, чия сума балів за сертифікатами становить 0. Членами приймальної комісії Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого ця ситуація була прокоментована, як наслідок неналежної роботи системи «Конкурс». Проте працівники МОН, відповідальні за роботу системи, пояснили, що неодноразово зверталися до членів приймальної комісії даного ВНЗ з проханням уточнити ці дані. Помилка може пояснюватися або збоєм в роботі програмного збезпечення самої академії, або ж свідомо неправильною передачею даних.
  • Недопрацювання в роботі системи «Конкурс»: система фактично не функціонувала перший тиждень вступної кампанії. На даний момент доступ до «Конкурсу» в окремих регіонах ускладнений через велику кількість запитів. Окрім того, досі не функціонує сторінка «Як користуватись». На телефони гарячої лінії ОПОРИ регулярно надходять дзвінки з проханням пояснити, як знаходити необхідну інформацію на сайті.
  • Велика кількість технічних помилок у даних, які подаються вищими навчальними закладами, зафіксованих в системі «Конкурс»: типовими помилками є повторення даних одних і тих самих абітурієнтів у списках на одну й ту саму спеціальність; внесення у список людей із завідомо неправильними даними сертифікатів - при вступі за результатами двох іспитів (максимально можливий бал - 400) є абітурієнти, з кількістю балів понад 500; по деяким університетам досі немає даних по жодному абітурієнтові. Детальну інформацію з приводу зафіксованих помилок буде передано МОН для реагування.
  • Перешкоджання у здійсненні громадського спостереження: у двох університетах Харкова - Харківська національна академія міського господарства та Харківський національний медичний університет - спостерігачів не допустили до проведення громадського спостереження. Співробітники Харківського політехнічного університету також відмовились від спілкування із спостерігачами, спрямувавши їх до ректора, котрого фактично неможливо застати на робочому місці.
www.opora.org.ua.

Інші новини:

Десять кроків майбутнього абітурієнта
05.11.2009
Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив правила реєстрації осіб, які виявили бажання пройти зовнішнє незалежне оцінювання у 2010 році. Реєстрація розпочнеться о 9.00 15 грудня 2009 р., триватиме до 18.00 31 березня 2010 р. та відбуватиметься в пунктах реєстрації. докладніше
ЗНО повністю усунуло можливості проявів будь-яких корупційних дій
27.10.2009
Моніторингові дослідження, проведені проектом "Гідна Україна" протягом 2007-2009 років, показали: загальнонаціональне впровадження ЗНО сприяло значному зниженню рівня корупції при вступі до вищих навчальних закладів та сприймається громадою як перспективний метод протидії корупції та підвищення якості знань випускників шкіл. докладніше
МОН збирається відрахувати псевдопільговиків з вишів.
21.10.2009
Міністерство освіти виявило перше порушення під час вступу пільговиків. докладніше