This version of the page http://www.ugcc.org.ua/355.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-13. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 22.10.2008
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Покуття за 2008-2009 церковний рік - Жовтень 2008 - 22.10.2008

22 жовтня 2008 року

Св. ап. Якова Алфеєвого.
Св. Андроніка та його дружини Атанасії
.

 

  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Святий Яків Алфеєвий

Святий Яків Алфеєвий був сином Алфея і рідним братом св. єван-гелиста Матея. Відрізняти його треба від Якова Заведеєвого, брата св. Івана Богослова, і від Якова, брата Господнього, одного із 70 Христових учнів і першого єпископа Єрусалима. Яків Алфеєвий був у числі 12 Христових апостолів.

Після зіслання Святого Духа Яків навчав у Юдеї, Едессі, Газі, Тирі, Елевтерополі, а також проповідував у Персії. Коли ж світло Божої віри Яків ніс до Єгипту, то в приморському місті Острацині, на кордоні Палестини, зазнав мученицької смерті - після жахливого бичування його розп'яли на хресті.

Святі Андронік та Атанасія

В п'ятому столітті жив у місті Антіохії побожний золотар і банкір Андронік. Свої доходи він ділив на три частини. Першу частину призначав на прожиток родини, другу роздавав убогим, а з третьої давав позички купцям і тим людям, що були в скрутнім положенні.

Андронік мав жінку Атанасію й двоє дітей; його родинне життя було дуже щасливе. По дванадцятьох роках спільного життя вмерли їм несподівано обоє дітей. Смерть дітей була для щасливих подругів великим ударом. Атанасія часто плакала і ходила молитися на гріб дітей, або до церкви св. Юліяна; Андронік покривав свій біль терпеливістю й відданістю на Божу волю.

Відтак Атанасія піддала думку Андроніку, щоб вони покинули світ і приготувалися до щасливої смерті. Незабаром вони звільнили своїх слуг, роздали маєток, а задержавши собі тільки частину на конечні видатки. За порадою св. ченця Данила, Андронік вступив до монастиря в Табенні, а Атанасія в мужеській одежі стала пустельницею в дикій пущі.

Св. Андронік після смерті жінки жив тільки кілька днів. Коли він спокійно спочив у Бозі, його поховали поруч св. Атанасії.


Послання ап. Павла до Филип'ян 1, 12-20

Браття, бажаю, щоб ви знали, що те, що мені сталося, вийшло радше на користь євангелія, бож вістка, що я у кайданах за Христа; стала відома в цілій преторії та й усім іншим; і більшість братів, яким мої кайдани додали сміливости в Господі, ще більш набрались відваги безстрашно возвіщати слово Боже. Деякі, щоправда, проповідують Христа із заздрощів та суперництва, а деякі, з доброї волі. Ці — з любови, знаючи, що я тут поставлений на оборону євангелія, а інші, з заздрощів; звіщають Христа нещиро, гадаючи додати тягару моїм кайданам. Та що ж? Все таки, чи про людське око, чи по правді, Христос проповідується, і я тому радий, і буду радіти. Знаю бо, що це для мене вийде на спасіння завдяки вашим молитвам та помочі Духа Ісуса Христа, згідно з моїм сильним очікуванням і надією, що не буду осоромлений ні в чому, а, навпаки, я цілком певний, що нині, як і завжди, Христос буде возвеличений у моїм тілі чи то моїм життям, чи смертю.

Євангеліє від Луки 5, 33-39

В той час приступили фарисеї до Ісуса, кажучи: Учні Івана часто постять і моляться, так само й учні фарисеїв, твої ж їдять та п'ють! Ісус до них промовив: Чи можете примусити весільних гостей постити, поки молодий з ними? Прийдуть дні, коли візьмуть від них молодого, тоді будуть постити в ті дні. Він їм сказав також цю притчу: Ніхто не відриває куска від нової одежі і не пришиває його до старої, а то й нову порве, і латка від нової не підійде до старої. Ніхто також не вливає молодого вина до старих бурдюків, а то нове вино прорве бурдюки, і вино розіллється, і бурдюки пропадуть. Але молоде вино слід вливати до нових бурдюків. І ніхто, що п'є старе вино, нового не захоче, бо каже: Старе ліпше.


Півень та коняка

Півень грібся у землі біля стійла, де стояв здоровенний кінь-ваговіз.

Коли кінь почав непокоїтися і неспокійно тупцювати, півень, задерши голову, подивився на нього і серйозно сказав: «Слухай брате, нам обом треба вважати, бо повід­топтуємо одне одному пальці на ногах».

Ентоні де Мелло "Молитва жаби", том 1 - Свічадо, 1999


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
- за Божу допомогу та благословення для Андрія, Христини та виздоровлення їх донечки Олександри, яка готується до операції;
- за упокій Оксани, Ольги, Павла, Петра, Михайла та за всіх померлих предків роду;
- за здоров'я душі, тіла Ольги і Ігора, мир, злагоду в їх сім’ї, любов між ними і за те, щоб Господь Бог дав їм дитину;
- за здоров'я душі, тіла Мар'яни, мир, злагоду, щоб Господь Бог допоміг у продажі квартири;
- за Боже благословення для Андрія та Оксани, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї, і щоб Господь Бог подарував їм дитину;
- за здоров'я та добру долю для Мар'яни, Ігора, Тетяни;
- за здоров'я та Боже благословення для Ольги, Романа, Марії, Дмитра, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї;
- за Боже благословення для Руслана і Лесі;
- за здоров'я, Боже благословення та зцілення від важкої недуги Юрія;
- за навернення Андрія;
- за Господнє благословення для Марти у розпочатій роботі;
- за здоров'я Мар'яни, Ігора, Тетяни
.

 

Якщо Ви бажаєте залишити своє прохання, то просимо заповнити нижчеподану форму (формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


Ваше ім'я:
Ваше прохання:

В розділіi...



      Створення web-сайту - WebСвіт