This version of the page http://www.financial-strategies.com.ua/news/9-news/92-2009-08-05 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-11-09. The original page over time could change.
ЮрУспіх: Інтерв’ю з лідером – Наталія Доценко-Білоус - Н.А. Доценко-Белоус. Стратегии финансирования строительства. Официальный сайт книги

Н.А. Доценко-Белоус. Стратегии финансирования строительства. Официальный сайт книги

Информация о приобретении по телефонам:
+38 (044) 353-65-85; +38 (067) 751-41-06
  • Главная
  • Книга
    • Об авторе
    • Оглавление
    • Как купить
  • Отзывы и предложения
  • Аналитика
    • Земля
    • Ценные бумаги
    • Строительство
    • Инфраструктура
    • Налогообложение
  • Новости
  • Партнеры
    • Информационное сотрудничество
    • Партнеры
  • Онлайн-консультация
  • Контакты
  • Экспертиза Н. Доценко-Белоус
В разделе «Экспертиза Н.Доценко-Белоус» будут представлены строительные проекты, которым по мнению автора можно доверять, которые построены на юридически правильных схемах финансирования, и не содержат рисков для покупателей и инвесторов, или же риски являются обеспеченными. В разделе будут помещены только те проекты, которые проверены и проанализированы лично автором.

Книга

ЮрУспіх: Інтерв’ю з лідером – Наталія Доценко-Білоус
05.08.2009 16:04

Наталія ДОЦЕНКО-БІЛОУС, старший юрист юридичної  фірми "Василь Кісіль і Партнери".

Наталія Доценко-Білоус займається практикою в сфері юридичного супроводу проектів із будівництва та нерухомості. Вона консультує будівельні, інвестиційні і девелоперскі компанії. Її робота також пов'язана з цінними паперами, зокрема і в названій сфері практики (облігаціями, інвестиційними сертифікатами, іпотечними цінними паперами, векселями, опціонами). Говорячи про необхідні складові свого успіху, пані Доценко-Білоус визнає, що не була б тим, ким вона сьогодні є не лише без родини і без колег, алей й без конкурентів і без клієнтів із безвихідними ситуаціями. Як бачимо, клієнти гідно оцінили роботу юристки, пропонуючи її обирати й іншим.

 

СФЕРА ПРАКТИКИ

Пані Доценко-Білоус, якими головними тенденціями в сфері вашої практики відзначився 2007 рік?

У сфері фінансування будівництва з'являються нові фінансові інструменти (заставні, сертифікати ФОН тощо) та їх комбінації, що відображає тенденцію з оптимізації оподаткування доходів забудовників.

У сфері земельних відносин спостерігається тенденція до використання судових рішень (стратегій) як способу подолання законодавчих обмежень, заборон і бездіяльності деяких органів місцевого самоврядування. Минулий рік яскраво продемонстрував, яким чином подолати земельний мораторій на відчуження та зміну цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського виробництва.

Супровід яких проектів (справ) минулоріч запам'ятався вам найбільше? Які проекти були найскладнішими? Чому?

Найбільш складними виявилися проекти розробки й адаптації схем фінансування будівництва з використанням цільових облігацій (ТОВ «Житлопромбуд»), дисконтних облігацій (ВАТ «Київреконструкція», ТОВ «Антал-Сервіс», ТОВ «Міракс-Інвест»), заставних ( ТОВ «Контакт-Інвест», «Полтавтрансбуд»).

Складність вказаних проектів полягала в необхідності одночасного вирішення питань, пов'язаних із оптимізацією оподаткування, договірного оформлення відносин, кредитування, управління активами та питань дозвільних документів у будівництві, іноземних інвестицій.

У чому ви стали більш майстерною у сфері вашої практики минулоріч?

У схемах фінансування будівництва, оптимізації оподаткування та земельних питаннях.

Які нові юридичні підходи, розробки, інструменти, нововведення тощо, запроваджені останнім часом, істотно вплинули на розвиток юридичного ринку в сфері вашої практики?

Здебільшого, галузь будівництва за минулий рік позначилася впровадженням нових  фінансових інструментів та технологій і маркетингових підходів. У зв'язку з цим, наприклад, договори в сфері фінансування будівництва перетворилися на маркетинговий документ, 10%  якого присвячено істотним умовам та юридичній конструкції, а 90% - інформаційно-маркетинговим аспектам.

Серед нововведень найбільш поширеним стали «судові рішення» по визнанню фактів. Наприклад, судові рішення про визнання факту прийняття завершеного будівництвом об'єкта в експлуатацію, про визнання договорів оренди земельних ділянок укладеними, про визнання прав власності на земельні ділянки тощо

Вирішення яких питань у сфері вашої практики потребують нормативного врегулювання і яким чином?

З одного боку, нормативне втручання в практику, яка поступово стабілізувалася (наприклад, у житловому будівництві навчилися працювати без інвестиційних договорів, опанували фінансові механізми), є вкрай небажаним явищем. З іншого боку, нагальними є питання щодо захисту прав інвесторів, запобігання земельним зловживанням, контролю за цільовим використанням забудовниками коштів інвесторів.

Які тенденції домінують (домінуватимуть) у сфері вашої практики в 2008 році?

З-поміж головних, які намітилися на 2008 рік, відзначу, по-перше, домінування інтересу щодо оптимізації оподаткування понад інтерес щодо юридично грамотного підходу. По-друге, надання переваги не законодавчо обґрунтованим юридичним підходом, а  копіювання існуючої «успішної» практики конкурентів. По-третє, перевага у використанні судових механізмів як способу правозастосування в критичних умовах (на межі законодавства).

 

ВИБІР КЛІЄНТА

За вашими спостереженнями, який механізм вибору клієнтом юриста?

З-поміж факторів, які впливають на вибір клієнтом юриста, виокремлю три: наявність досвіду вирішення аналогічних питань, наявність гарантій (наприклад, страхування професійної відповідальності), а також позитивна репутація у вирішених справах.

На вашу думку, клієнт обирає юриста чи юридичну фірму? Чи є в цьому принципова різниця?

Це залежить від клієнта. Іноземні клієнти здебільшого обирають авторитетні юридичні фірми. Вітчизняні клієнти надають перевагу юристу як особистості і спеціалісту, і звертаються до юридичних фірм із дорученнями для конкретного юриста, що призводить до відтоку клієнтів юридичної компанії в разі припинення відносин із юристом.

Який ваш рецепт залучення й утримання клієнта?

Мій рецепт складається з таких інгредієнтів:

- правильна ідентифікація завдання;

- увага до позиції клієнта щодо кожної конкретної справи, щоб надані юридичні послуги якнайкраще сприяли досягненню клієнтом своїх цілей;

- практичний характер юридичних порад;

- переживання ситуацій клієнта як власної;

- підтримання постійного зв'язку з клієнтом

- щирий інтерес до клієнта, а не лише до можливості заробити гонорар.

Кажуть, що «клієнт завжди правий». Але чи це так у стосунках юрист-клієнт?

У стосунках «юрист-клієнт» саме клієнт приймає остаточне рішення, яке може й не збігатися з пропозиціями (варіантами), запропонованими юристом.

Чого ніколи, за жодних обставин не повинен дозволяти собі юрист щодо клієнта?

Конфлікту інтересів та надання «неюридичних» послуг, зловживання довірою.

 

СТАНОВЛЕННЯ

Який юрист (юристи) особисто чи заочно істотно вплинули на ваше формування як професіонала?

Адвокат Левада Сергій Якович (Генеральний директор ТОВ «Українська інвестиційно-інжинірингова компанія»), завдяки якому мені вдалося зрозуміти, що юрист повинен знайти вихід із будь-якої ситуації, навіть якщо закон мовчить чи каже «ні».

Що саме істотно вплинуло на ваше становлення як професіонала.

2004 рік, який позначився обмеженнями на використання інвестиційних форм договорів, і який примусив шукати нестандартні рішення. Спочатку необхідно було взяти на себе відповідальність обрати і запровадити цільові облігації, потім дисконті, опціони, а далі з'явилося розуміння того, що не можна боятися нестандартних, різногалузевих  підходів для впровадження у сферу будівництва (з адекватним розумінням відповідальності та ризиків).

Що є істотним при формуванні команди, наступників у сфері вашої практики?

Ініціативність, творчий, комплексний підхід до права, не лише як до сукупності норм, але як форми, яка ніщо без змісту.

Юрист-професіонал - це ...

Це жива людина з «неживою» професією, з характером, сумлінням і розумінням власної відповідальності.

Без чого ви б не були тим, ким ви є на сьогодні?

Без родини, без колег і конкурентів, без клієнтів із «безвихідними ситуаціями».

 

УСПІХ

Ваша дефініція успіху юриста?

Успіх юриста прямо пропорційно залежить від успіху клієнта.

Яка квінтесенція вашого успіху?

По-перше, не боятися вчитися у всіх і в кожного, особливо у клієнтів. По-друге, генерувати нові ідеї. По-третє, вивчати не лише законодавство, а й специфіку тієї галузі, правове забезпечення якої ви здійснюєте.

Що констатує, виявляє ваш успіх, які його атрибути?

Довіра клієнтів.

Ваші поради юристам, які починають практикувати в сфері, де ви вже досягли успіху?

Любити свою професію, своїх клієнтів від щирого серця, і щодня ставити собі нові завдання, а також не боятися власних, ще не випробуваних на практиці, ідей.

 

Спілкувався Славік Бігун


Публікація [посилання]:

Успіх юриста прямо пропорційно залежить від успіху клієнта. [Інтерв'ю: Наталія Доценко-Білоус; спілкувався Славік Бігун] // «Юристи України 2008. Вибір клієнта» [спеціальний щорічний проект дослідження юридичного ринку України, що проводиться редакцією «Юридичної газети»]. - К., 2008. - С. 74-75.


 


Nov 03 2009
6 ноября состоится пресс-конференция на тему: "Опционы: новые возможности для товарного и фондового рынка в свете Решения ГКЦБФР № 572 от 16.06.2009г."
Nov 03 2009
Форум на тему «Государственно-частное партнерство как инструмент преодоления экономического кризиса в строительстве и девелопменте»
Nov 02 2009
Семинар: «ПРАВОВОЕ РЕГУЛИРОВАНИЕ И РЕСТРУКТУРИЗАЦИЯ ПРОБЛЕМНЫХ КРЕДИТОВ, КАНАЛЫ ПРОДАЖИ ЗАЛОГОВОГО ИМУЩЕСТВА И БАНКОВСКИХ ПРОДУКТОВ»
Oct 28 2009
Пресс-конференция на тему: "Закладные – в поисках уникальных решений для инвесторов"
Oct 28 2009
Использование кредитных рейтингов – путь к возвращению средств населения в финансовый сектор и строительство

Архив новостей...