This version of the page http://novynar.com.ua/business/42097 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-30. The original page over time could change.
Нацбанк зупинив ріст долара » Бізнес та Економічні новини України » Новинар

Нацбанк зупинив ріст долара

31 жовтня 2008, 12:41   
bankir.hiblogger.net
Нацбанк зупинив зростання долара
Голова Національного банку Володимир Стельмах не витримав критики своєї роботи з боку банкірів, уряду та президента, яка могла закінчитися його відставкою, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Банкова вийшла на міжбанк.

Ажіотаж на валютному ринку змусив НБУ розлучитися 30 жовтня з $ 500 млн своїх валютних резервів, що зміцнило гривню на міжбанку відразу з 7 грн / $ до 6,25 грн / $. Для того, щоб отримати гарантії зниження курсу готівкової гривні, президент Віктор Ющенко провів екстрене засідання з паном Стельмахом і главами 20 найбільших банків, пише газета.

Екстрену нараду, присвячену стабілізації курсу гривні, вчора було скликано з ініціативи президента Віктора Ющенка. Про те, що першочерговим завданням глави держави на цьому зібранні стане критика дій центробанку, стало відомо близько полудня з заяви першого заступника голови СП Олександра Шлапака.

Він звинуватив керівництво НБУ в діях, спрямованих на збагачення "окремих суб'єктів ринку" за рахунок "неефективних та непрозорих" витрат $ 5 млрд валютних резервів. Сам Олександр Шлапак висловив впевненість, що правильні дії Нацбанку могли б за короткий час оздоровити валютний ринок. У його коментарях не було згадок про персональну відповідальність керівництва НБУ за дії Нацбанку, але джерела видання уточнили, що "президент попередньо ухвалив і готовий подати в Раду подання про відставку Стельмаха".

Бесіда Віктора Ющенка з банкірами тривала більше чотирьох годин. Тон заходу глава держави поставив у вступному слові, яке тривало близько години. Він нагадав, що 20 жовтня Рада Безпеки дав Нацбанку широкі повноваження щодо подолання кризи, якими той не скористався.

Окремо Президент розкритикував роботу банків, які проводили "спекулятивні операції на валютному ринку" в умовах кризи. "На превелике здивування розмова була живою і жорсткою. Були моменти і на підвищених тонах", - розповів голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов.

Головним підсумком переговорів стала домовленість банкірів та Нацбанку про ревальвацію гривні як на міжбанку, так і на готівковому валютному ринку.

  "Ми домовилися, що будемо проводити спільні дії, спрямовані на стабілізацію курсу, щоб ліквідувати істерику з ринку", - сказав Вадим Пушкарьов.

І завтра, і до кінця поточного року, курс буде перебувати в коридорі від 5 грн / $ до 6 грн / $, запевнив голова правління Райффайзен Банк Аваль Володимир Лавренчук, після зустрічі.

Втім, цей прогноз підтримують не всі учасники зустрічі. Член ради НБУ, почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль впевнений, що готівковий курс на наступному тижні може бути вище 6 грн/$, але "не більше 6,3 грн/$".

Зазначимо, що ще до початку зустрічі НБУ оголосив про намір продати на міжбанку долари всім бажаючим за курсом 6,05 грн/$, тоді як напередодні він проводив інтервенції за курсом 5,7 грн/$. При цьому регулятор вперше за поточний рік виставив другу межу коридору - купівля по 5,95 грн/$. "Жодних обмежень НБУ не ставив. - сказав скарбник одного з банків.

За даними голови правління банку Форум Ярослава Колесника, вчора НБУ продав валюти на $ 500 млн. Це заспокоїло міжбанк і обвалило курс долара. Банкіри впевнені, що після отримання ініціативи НБУ продавати валюту, поки не насититься ринок, зниження курсу продовжиться.

Але регулятору, можливо, і не знадобиться витрачати великі резерви. "Зараз почався дефіцит гривні. Залишки на коррахунках знизилися до 14,4 млрд грн. Ліквідність ринку - всього кілька млрд грн, а це означає, на них можуть купити не більш ніж $ 1 млрд ", - вважає один з скарбників. "Курс повернеться в нормальні рамки, - упевнений Вадим Пушкарьов .- Всі банкіри по-різному оцінюють ситуацію, називаючи коридор 5,6-6 грн/$". На сьогодні Нацбанк зберіг офіційний курс на рівні 5,7604 грн/$.

Нагадаємо, 30 жовтня Національний банк України посилив обмеження на валютні перекази за кордон фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями.

За час двомісячної економічної кризи українські багатії втратили космічну суму, що дорівнює щорічним витрат українського держбюджету - 130 млрд грн, пише у своєму свіжому номері український тижневий журнал Корреспондент.

За матерiалами: КоммерсантЪ-Украина
Теги: гривня, долар, Нацбанк
Сайти по темі: Національний банк України
  Версія для друку
  Відправити другу
  Лист редактору
  Обговорити у форумi
Коментувати можут тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь
Коментарів (0)
Фотогалереї
 
Фотогалерея:  Ринки пішли на дно
Реклама
Останні новини розділу
  • Київська влада повідомила про брак коштів у міському бюджеті  Сьогодні, 10:23
  • Курси готівкової валюти на 30 жовтня  Сьогодні, 10:20
  • Ъ: Fitch поки не має наміру підвищувати рейтинг України  Сьогодні, 09:15
  • Китай і США мають намір разом побудувати ВЕС  Сьогодні, 08:12
  • Прибуток Samsung зріс більш ніж удвічі  Сьогодні, 07:44
Останні новини
  • МОЗ: В Україні розпочалася епідемія свинячого грипу  Сьогодні, 10:35
  • Епідемія в Україні: уряд збирається на позачергове засідання  Сьогодні, 10:32   
  • Блок Кличка на знак протесту покинув засідання Київради  Сьогодні, 10:25
  • Київська влада повідомила про брак коштів у міському бюджеті  Сьогодні, 10:23
  • Курси готівкової валюти на 30 жовтня  Сьогодні, 10:20
Усi новини
Обзор сети
Магазины
Горячительные напитки по специальным ценам! Выбирай on-line!
Корреспондент
Все высказывания Александра Мороза в Мере правды
Корреспондент
Фото: Багдад. Кровавый рекорд
Вопрос-ответ
Верите ли Вы в гадание?
Туризм
Туры в Марокко от 965 евро!
Дневники
Дневники: Они живут среди нас