This version of the page http://www.xcitybank.com.ua/about/leadership/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-29. The original page over time could change.
Керівництво / Про банк / Банк Хрещатик
Швидкий перехід
Пошук по сайту
  

Розділи
Курси валют
RUR USD EUR
0.27-0.29 8.14-8.22 12.10-12.28
Усі валюти
Таблиця котирувань металів
Зливки Продаж Купівля
Золото 1 г 361 263
Усі зливки

Контакти

Інформаційно-довідкова служба:
(44) 490 25 00

Гаряча лінія:
0 800 500 212
(цілодобово, в межах України — безкоштовно)

E-mail:
press@xbank.com.ua
Керівництво

Звернення Спостережної ради
Шановні друзі!
Підсумки минулого 2008 року не тільки ще раз підтвердили надійність та ефективність діяльності банку «Хрещатик», який зумів продемонструвати стабільні фінансові показники за складних кризових умов, а й презентував свій вагомий внесок як системоутворювальна фінансова інституція, що здатна вирішувати завдання національного масштабу. Про це свідчить участь банку у державних програмах оздоровлення банківського сектора країни, кредитування реального сектора економіки, виплати пенсії і соціальної допомоги, виконання функцій платіжного агента Фонду гарантування вкладів та ін.
Виважена політика банку, особливо наприкінці року, враховувала всі кризові явища, які почали загострюватися вже восени. Свого продовження ці процеси набули і в 2009 році, коли вся економіка країни, її промислові корпорації і фінансові компанії зіштовхнулися з необхідністю адаптації до різкого скорочення попиту і практично закриття ринків капіталів. За таких нових економічних умов здійснювана банком наприкінці звітного періоду оптимізація витрат на ведення бізнесу була вочевидь додатковим маневром для захисту капіталу акціонерів та інтересів наших клієнтів від будь-яких небажаних і негативних наслідків, пов’язаних зі зміною економічної кон’юнктури. Банк також продовжив реалізацію політики зваженого ризик-менеджменту, що призвело до певного тимчасового коригування кредитного портфеля у бік зменшення, що разом зі зниженням сукупного ризику дало змогу уникнути будь-яких складнощів з ліквідністю, не звертаючись по допомогу до монетарних інструментів.
У 2008 році банк «Хрещатик» і далі впроваджував стратегічну лінію на універсалізацію банку, приділяючи особливу увагу стандартам корпоративного управління та забезпечуючи бажану диверсифікацію ризиків і підвищення стабільності двох взаємодоповнюючих частин балансу — активів і пасивів. Реальний потенціал розвитку банку, його досвід роботи на міжнародних ринках, ефективна система управління всіма бізнес-процесами і впровадження новітніх технологій дістали високу оцінку інвесторів світового фінансового ринку, які дали можливість «Хрещатику» залучити у вересні 2008 року синдикований кредит обсягом 21 млн дол. США з можливістю пролонгації на один рік.
Успіхи управлінської команди, рівень професіоналізму всього колективу банку, правильність обраної стратегії за умов кризового тиску, а також досягнення фінансових показників, адекватних ситуації у банківській сфері, надали акціонерам банку впевненість, що їхні очікування від здійснених ними додаткових інвестицій у капітал банку, розмір яких становить майже 78 млн грн, справдяться. Цьому сприятиме і притаманна банку «Хрещатик» чутливість до будь-яких змін ринку, врахування потреб і побажань кожного клієнта. Ми знаємо, що за складних умов світової фінансової кризи наш банк не тільки збереже, а й зміцнить свій потенціал, набуде нового досвіду і закріпить своє становище серед визнаних лідерів вітчизняної банківської системи.
 
Андрій Герасименко,
голова Спостережної Ради
ВАТ КБ «Хрещатик»


Звернення Правління
Шановні акціонери, клієнти і партнери!
2008 рік був надзвичайно складним для всіх. Глобальна економічна криза, яка характеризується глибиною проникнення і масштабами територіального поширення, стала каталізатором кризових процесів і в нашій країні. При цьому вітчизняний варіант кризи був позначений такими характерними рисами української дійсності, як відсутність сильної державної політики, мінімізація її соціальної складової, популістські дії урядів, що призвели до домінування інтересів різних груп впливу й монополістів, а надлишкова бюрократизація і корупція на фоні неадекватного рівня відповідальності чиновників ускладнили процеси економічного зростання, розвиток підприємництва, створення нових активів і привабливого інвестиційного клімату.
Одним з перших відчув на собі прояви кризи банківський сектор. Закриття міжнародних джерел фінансування, підвищена нестабільність валют, відтік капіталу з країни, падіння фондового ринку — ці та інші несприятливі обставини, які стали реаліями українського життя, не могли не позначитися на діяльності банку. Проте навіть за таких гранично складних умов банк «Хрещатик» зумів довести свою надійність, динамічність і професіоналізм. Ми формували якість банку як соціально орієнтованої і соціально відповідальної фінансової установи, аби він мав той запас міцності, який гарантує нашим клієнтам, партнерам, інвесторам упевненість у завтрашньому дні їхнього бізнесу та власного фінансового стану. Тож і приймали управлінські рішення зважено, комплексно диверсифікуючи всі види ризиків — політичні, операційні, кредитні, валютні, соціальні та інші — з урахуванням можливості настання кризи в українській економіці, нестабільності у суспільно-політичному середовищі країни.
Ще задовго до кризи ми свідомо зробили вибір на користь ретельно вивіреної політики збалансування активних і пасивних операцій, уникаючи так званих гепів, бо вважаємо такий підхід єдино правильним. З проявом перших кризових тенденцій наш ризик-менеджмент особливо ретельно аналізував події на світових ринках, макроекономічні процеси, показники діяльності вітчизняного фінансового сектора в цілому. Ми прагнули спрогнозувати сценарії розвитку кризи, трансформуючи її можливі наслідки на банківський бізнес в цілому і на банк «Хрещатик» зокрема.
Саме такий підхід дозволив нашому банку не тільки вистояти і впоратися із зовнішніми шоками, а й мінімізувати втрати, адекватно оцінити реальні і потенційні загрози, піднятися вгору по рейтингових «сходах». Завдяки комплексу вжитих заходів вдалося зберегти клієнтську базу і навіть наростити її в 1,4 раза, відкрити 161 установу у різних регіонах країни, оптимізуючи при цьому нашу мережу, виходячи передусім з потреб клієнтів. За підсумками року зросли такі важливі для стабільності банку показники, як рентабельність активів (в 1,3 раза), прибутковість балансового капіталу (на 10%).
Маючи головним пріоритетом захист інтересів коштів і бізнесу клієнтів та додержання паритету між ними та акціонерами, банк забезпечив стабільність балансу і прибутку як в цілому по 2008 р., так і в другій його половині, коли умови ведення банківського бізнесу у країні різко погіршилися. Виконання банком усіх нормативів НБУ, формування резервів банку у повному обсязі та збільшення прибутку до 72,3 млн грн (аналогічний показник за 2007 р. становив 50,049 млн грн) свідчить про реалізацію банком стратегії оптимізації структури чистих зобов’язань та бази фондування з метою отримання максимального розміру прибутку з найменшими ризиками.
Банк, маючи значний досвід роботи з корпоративним бізнесом, особливо комунальним сектором, у звітному році продовжував надавати послуги численним корпораціям, підприємствам, установам, включаючи бюджетні організації та сільгосппідприємства, малий та середній бізнес, по всій території України. Серед найзатребуваніших — кредитування з індивідуальними гнучкими умовами, підтримка вітчизняного товаровиробника за рахунок коштів іноземних банків, застосування таких різнопланових кредитних інструментів, як овердрафт, факторинг, здійснення документарних операцій.
У 2008 р. банк підтвердив свій статус універсального комерційного банку, підвищивши всі показники роздрібного бізнесу. При цьому ми досить зважено поводилися у ситуації справжнього споживацького буму на ринку банківських послуг для населення, чітко додержуючись корпоративних політик і стандартів, які мають в основі класичний підхід до оцінки позичальника, і не намагалися нарощувати обсяги роздрібного бізнесу за рахунок ризикованих операцій, дешевих валютних кредитів. Виважена політика банку, особливо у валютному кредитуванні (частка валютних кредитів у роздрібу становила 5,8%), роз’яснювальна робота з населенням дали змогу банку залишити якість кредитного портфеля у роздрібному бізнесі на високому рівні, а також уникнути кризової ситуації зі своєчасним повернення боргів.
Як і в попередні періоди, ми нестандартно підходили до залучення ресурсів населення, пропонуючи їм депозитні і карткові ощадні продукти, розраховані на всі цільові групи. І хоча у суспільстві почали вирувати панічні настрої, а довіра до банків — стрімко падати, клієнти — фізичні особи продовжували довіряти нам свої заощадження, що забезпечило банку значний приплив цього виду ресурсів протягом звітного періоду, особливо напередодні нового, 2009 р. Загальний обсяг коштів фізичних осіб збільшився протягом року з 1,2 млрд грн до майже 2 млрд грн, або у 1,6 раза, що вище темпів росту по банківській системі (у 1,3 раза).
Протягом 2008 р. продовжували користуватися популярністю карткові продукти і спеціальні програми на основі платіжних карток міжнародних платіжних систем, чому сприяла успішна робота власного процесингового центру, розгалуження банкоматно-термінальної та еквайрингової мережі, розширення функціональних можливостей цих автоматичних пристроїв. Подальшого розвитку набули соціально орієнтовані Програма фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в Києві, дисконтна програма «Здорова столиця», програма мобільного паркування MobiCard.
Як досвідчений професіональний учасник фондового ринку та крупний емітент власних цінних паперів «Хрещатик» утримав позиції лідера у цьому напрямі банківського бізнесу і зумів одержати доходи від операцій з цінними паперами практично на рівні 2007 р. — 37 млн грн, провести операцій на біржовому і позабіржовому ринках на суму близько 2 млрд грн. При цьому значну увагу було приділено диверсифікації власного портфеля цінних паперів, що сформовано як своєрідну «подушку» ліквідності. Це дало змогу уникнути багатьох ризиків та одночасно виконати всі свої зобов’язання за цими цінними паперами. Протягом звітного року банк залишався лідером на ринку послуг з випуску та розміщення облігацій місцевих позик і корпоративних облігацій, одним з основних операторів на ринку кастодіальних послуг.
Маючи на світовому ринку позитивний імідж стабільної фінансової установи, банк «Хрещатик» продовжував поглиблювати свою присутність на цьому ринку, розширювати співпрацю з банками-кореспондентами, яких наразі налічується майже 160, став дійсним кліринговим центром по розрахунках в іноземних валютах для малих і середніх банків. На порозі світової кризи ми змогли залучити у вересні 2008 р. четвертий синдикований кредит від іноземних банків у сумі 21 млн дол. США строком на один рік та з можливістю пролонгації ще на рік, що у черговий раз підтвердило високу репутацію «Хрещатика» у світовому фінансовому співтоваристві.
Активно працював банк на ринку банківських металів, свідченням чого стало нарощення ваги такого показника, як дохідність. Зважаючи на особливу інвестиційну привабливість золотих і срібних зливків як ліквідного фінансового активу банк значно підвищив продаж цих банківських металів, а ще — унікальних тезавраційних, або інвестиційних, монет, викарбованих іноземними монетними дворами. За обсягами їх реалізації банк перебуває у п’ятірці лідерів вітчизняного ринку.
Крім того, «Хрещатик» став справжнім нумізматичним центром для колекціонерів пам’ятних та ювілейних монет НБУ, підтвердженням чого стало те, що він виявився єдиним банком, на майданчику якого Національний банк провів свої аукціони з реалізації згаданих монет.
Наразі банк «Хрещатик» має міцні позиції серед 20 найнадійніших банків держави і 15 найбезпечніших для вкладення коштів, що дозволяє нам реалістично дивитися у майбутнє. Ми впевнені, що високопрофесіональний колектив однодумців — працівників банку — дасть «Хрещатику» можливість підтвердити статус однієї з найстабільніших фінансових установ країни, здатної навіть за умов неоднозначної ситуації на світовому фінансовому ринку дотримуватися обраної стратегії розвитку. При цьому у 2008 р. ми не залишилися осторонь соціально орієнтованих і культурологічних проектів, благодійницьких і меценатських програм, проте вважаємо, що соціальна відповідальність банку «Хрещатик» у складний кризовий час має акумулюватися насамперед у численних програмах лояльності до клієнтів, високому рівні їхнього обслуговування, безумовному виконанні банком усіх прийнятих на себе зобов’язань.
Ми знаємо: головна складова нашої стратегії — ретельно вивірений клієнтоорієнтований підхід до ведення банківського бізнесу — особливо ефективна за кризових умов і допомагає закласти фундамент для майбутнього випереджального розвитку наших клієнтів, а отже, й банку «Хрещатик». Ми знаємо: досягнення стратегічних завдань і  тактичних цілей 2009 р. буде нелегким, але ми прагнемо працювати ефективно, цивілізовано, за світовими стандартами, аби зберегти і примножити кошти, довірені нам, розуміємо, яку відповідальність несемо, і зробимо все, щоб виконати перед усіма заінтересованими особами — клієнтами, акціонерами, партнерами та інвесторами — всі зобов’язання. Адже саме це передусім визначає репутацію банку, яку ми дуже цінуємо і на яку працюємо щодня, щохвилини, щомиті.
 
Дмитро Гриджук,
голова Правління
ВАТ КБ «Хрещатик»

Поставити запитання
Ім'я:*
E-mail:*
Запитання:*
  * — Поля, обов`язкові до заповнення
 
Сайт разработан в студии Perevorot
Информация о сайте