This version of the page http://rtpp.com.ua/unikolaev/5 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-26. The original page over time could change.
Регіонально торгово-промислова палата Миколаївської області
Допомога користувачуМапа порталуНа головнуКонтакти
 
 




Економічний потенціал

 


Промисловість

     

В загальнодержавному поділі на частку промислового комплексу області припадає до 2,0-2,3% промислової продукції. За виробництвом промислової продукції на душу населення Миколаївська область посідає 9 місце серед 27 адміністративно-територіальних одиниць України.
 
Промисловий потенціал області сконцентрований головним чином у п`ятьох містах обласного підпорядкування, питома вага яких у загальному обсязі промислової продукції регіону досягає майже 95%. У 2007 році зростання обсягів промислового виробництва Миколаївської області становило 7,9%.
 
Місто Миколаїв - центр машинобудування, насамперед суднобудування й газотурбіно будування, кольорової металургії, харчової й легкої промисловості. Тут працюють понад 60 великих промислових підприємств.
В м. Южноукраїнську розташована атомна електростанція, що дає понад 35% промислової продукції області.
Промислова спеціалізація м. Первомайська визначається виробництвом дизелів і дизель-генераторів, сільськогосподарського оснащення, цукру, молочних консервів і швейних виробів.
У місті Вознесенську розвинене виробництво шкірсировини, взуття, харчової й швейної продукції.
Очаків спеціалізується на рекреаційній галузі й харчосмаковій промисловості.
Більшість провідних підприємств регіону об`єднує Миколаївська торгово-промислова палата. Однією із провідних галузей регіону залишається суднобудування. Національним лідером галузі сьогодні є ВАТ «Дамен Шипярдс Океан». На заводі є дві потокові лінії для виробництва середньо- і багатотоннажних судів. . Багатотоннажна лінія включає складально-зварювальний цех і док із двома кранами, вантажопідйомністю 320 т. кожний. «Дамен Шипярдс Океан» останнім часом знову перейшов на здачу замовникові полнокомплектных судів: сухогрузів, контейнеровозів, буксирів.
Успішно працює акціонерне товариство "Лиман", що спеціалізується на судноремонті й виробництві яхт і малотоннажних судів. Державне підприємство «Суднобудівний завод імені 61 комунара» раніше спеціалізувалося на військовому кораблебудуванні, сьогодні виготовляє корпуса судів за замовленням іноземних партнерів. Найбільше суднобудівне підприємство України всієї Європи - холдингова компанія «Чорноморський суднобудівний завод», займається судноремонтом, в 2007 році підписано контракт на будівництво корпусів суден. До складу холдингу входять машинобудівне й металургійне виробництва, виділені в дочірні підприємства. До складу холдингової компанії входить ВАТ “Суднобудівна верф “Меридіан”. Будівництво малих і середніх судів здійснюється в закритих приміщеннях, де розташована поточно-позиційна лінія, здатна пропустити за рік, залежно від водотоннажності, від 5-6 до 15-20 судів. До суднобудівної галузі відноситься також ряд підприємств, які забезпечують виробництво технологічного встаткування для кораблів і судів і ведуть на них монтаж електричного оснащення: акціонерні товариства “Ера”, “Кристал”, “Екватор".
Гордість усього регіону - ГП Науково-виробничий комлекс газотурбобудування “Зоря”-"Машпроект". Комплекс проектує й виробляє газотурбінні двигуни, корабельні енергетичні установки, модернізовані газоперекачувальні агрегати для компресорних станцій. Продукція комплексу користується стійким попитом у Росії, Індії й інших країнах.
Акціонерне товариство “Першотравневий завод “Дизельмаш” виробляє дизелі, дизель-генератори й дизель-газогенератори. У м. Миколаєві працюють єдині в Україні такого профілю завод мастильного й фільтруючого встаткування й завод “Дормашина”, що випускає асфальтоукладники. Першотравневий завод “Фрегат” забезпечує аграріїв дощувальними машинами того ж найменування.
 
Провідне місце в промисловому потенціалі області займає також кольорова металургія, що представлена ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”. В 2000 році він був включений у технологічний ланцюжок компанії РУСАЛ. НГЗ є одним з найбільших виробників сировини для алюмінієвої промисловості в Європі, його виробнича потужність становить 1,4 млн.т. глинозему на рік.
 
Галузь легкої промисловості Миколаївської області виробляє до 8,8% обсягів продукції легкої промисловості України. Ця галузь представлена великими підприємствами швейної промисловості, які випускають чоловічий, жіночий і дитячий одяг: акціонерні товариства “Евіс” (м. Миколаїв), "Санта Україна" (м. Первомайськ), виробничо-комерційна фірма “Вікторія” (м. Вознесенськ); трикотажні й галантерейні вироби акціонерного товариства “Аура” й “Ангела”. Найбільш конкурентноздатною компанією в області виробництва натуральної шкіри є ЗАТ “Возко” (м. Вознесенськ), частка виробництва якого в обсязі шкіряних товарів в Україні досягає майже 50%.
Самого широкого визнання на ринку України й інших країн домоглася фірма "Велам" у виробництві нетканих матеріалів й екологічно чистих матраців.
 
Одне із провідних місць у Миколаївській області посідає розвинена харчосмакова галузь, частина продукції якої в державному виробництві становить понад 2,2%. В області розвинена м`ясна промисловість. Можливості Першотравневого, Вознесенська й Миколаївського м`ясокомбінатів, двох птахокомбінатів дозволяють переробляти до 220 тонн худоби й 27 тонн птаха за зміну. Прийом і переробка молока здійснюється на 12 підприємствах, найпотужнішими з яких є акціонерні товариства “Лакталіс-Україна”, Першотравневий молококонсервний комбінат, Вознесенській і Баштанській сирзаводи. Потужності всіх підприємств розраховані на випуск 32 тонн вершкового масла, 270 тонн продукції з незбираного молока й 96 тис. умовних банок молочних консервів на добу.
Безперечним лідером галузі в масштабах всієї України є ТОВ "Сандора", що спеціалізується на випуску ординарних вин, соків і нектарів. В 2005 році "Сандора" випустила 521,6 млн. пакетів соків, експортувала свою продукцію до 16 країн миру, на частку компанії доводиться 47% сокового ринку України. Вивів на ринки інших країн свої соки й Вознесенськ консервний завод.
 
Виноробна промисловість представлена також добре відомими підприємствами ВАТ "Коблево" і ВАТ "Радсад", продукція яких останні роки одержує високу оцінку на вітчизняних і міжнародних конкурсах. Нарощує обсяги виробництва коньяку акціонерне товариство "Зелений Гай". Відомий далеко за межами Миколаєва пивзавод "Янтар" увійшов у структуру компанії "Сан Інтербрю Україна".
Виробництво борошна, хлібобулочних і макаронних виробів здійснюється на підприємствах виробничих об`єднань “Миколаївський комбінат хлібопродуктів”, макаронній фабриці АТ “Никма” й в 131 хлібопекарнях.
Переробка цукрового буряка зосереджена на АТ “Гілея” (м. Первомайськ).
У роботі на зовнішніх ринках, експорті й імпорті товарів і послуг, залученні інвестицій, діючу допомогу робить Миколаївська торгово-промислова палата, яка надає унікальний комплекс послуг.


[повернутися]