This version of the page http://www.niisp.gov.ua/catalogue/8/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-20. The original page over time could change.
Політика :: Національний інститут проблем міжнародної безпеки

Інститут утворено Указом Президента України від 16 березня 2001 року № 173 “Про Національний інститут проблем міжнародної безпеки”.

Інститут здійснює фундаментальні дослідження та прикладні розробки з актуальних проблем глобальної і регіональної безпеки та стабільності, міжнародних відносин та зовнішньої політики, зовнішніх впливів на розвиток внутрішніх процесів в Україні.

Політика


Знайдено: 34

17.04.2008 "Так нам и НАТО. Украине в альянсе не место! Его уже почти заняла Россия"Ольга Божьева
(www.mk.ru)

Недавний саммит альянса в Бухаресте подавался как сводки с фронта, где российская дипломатия сражалась с коварными американцами, затягивающими в НАТО Грузию и Украину.
За этими репортажами с передовой никто как-то не обратил внимания на интереснейшее высказывание президента России. В своем выступлении на саммите он призвал НАТО “пустить российских производителей военной техники на рынки стран альянса” (цитата по “Интерфаксу”). По его словам, это приведет к “улучшению оперативной совместимости Вооруженных сил России и НАТО”.


скачати

13.02.2008 "Тегеранские зарисовки"Борис Парахонский

Борис Парахонский

Тегеранские зарисовки

Иран нам представляется далекой экзотичной страной и мало кто задумывается над тем, что Тегеран все же ближе Киеву географически, чем Мадрид и немногим дальше, чем Париж или Лондон. Сложнее с ментальными расстояниями - исламская религия, традиционно противостоявшая христианству, персидский язык (фарси), необычная письменность создают казалось бы непреодолимые барьеры для взаимопонимания. Тем не менее, персы - народ индоевропейской группы и корни его культуры идентичны с нашими. Что касается современности, нужно отметить интересное обстоятельство - Иран, подобно Украине, имеет через Турцию общую границу с блоком НАТО, а также имеет шанс в скором будущем получить и общую границу с Европейским Союзом - через ту же Турцию.

23.11.2007 "Тбіліська криза"Роман Рукомеда

Роман Рукомеда, політолог

Тбіліська криза:
особливості соціально-політичних процесів в Грузії

Особливістю грузинської політичної ситуації останнього часу є поява ознак кризи влади у країні. Останніми її проявами стали ситуація навколо телекомпанії "Руставі-2", мітинги протесту біля будинку парламенту Грузії, відставка уряду, голови парламенту та деяких інших впливових політиків країни, а також скандал навколо корумпованих представників влади. Проміжним результатом політичної боротьби між Едуардом Шеварднадзе і політичними силами на чолі із Зурабом Жванією стало компромісне призначення спікера парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе. Протистояння між двома центрами влади - Президентом та угрупованням на чолі з колишнім головою парламенту Грузії 3. Жванією, котрий спирається на ліберальне реформаторське крило Союзу громадян Грузії, пішло на спад, але остаточна розв'язка ще не відбулася.

14.11.2007 "БІОЛОГІЧНА ЗБРОЯ В РУКАХ ТЕРОРИСТІВ? ЩОДО "ЗНИКНЕННЯ" ЧУМНИХ БАКТЕРІЙ З ОДНІЄЇ АМЕРИКАНСЬКОЇ ЛАБОРАТОРІЇ"Василь ЩЕРБАК

БІОЛОГІЧНА ЗБРОЯ В РУКАХ ТЕРОРИСТІВ?
ЩОДО "ЗНИКНЕННЯ" ЧУМНИХ БАКТЕРІЙ З ОДНІЄЇ АМЕРИКАНСЬКОЇ ЛАБОРАТОРІЇ

Василь ЩЕРБАК

Як відомо, невдовзі після авіанальоту 11 вересня 2001 р. широкого розголосу в наляканому американському і світовому суспільстві набули скандали навколо біотероризму, і відтоді ці скандали не вщухають. Привертає увагу, що завжди йшлося про біотерористичне поширення легеневих форм давно відомих хвороб (навіть з кольоровими ілюстраціями в шикарних, далеко не медичних журналах), проте за фактом щоразу виявлялася проста розсилка хвороботворного порошку (зі збудниками карбункульозу чи сибірської виразки або, "можливо", чорної віспи) в листах і бандеролях або просто розсилання якогось (для мас-медіа не мало значення, якого саме - жовтого, справжнього чи білого - підробки із цукрової пудри) порошку в урядових уста­новах, літаках міжнародних авіаліній. Таке примітивне "поширення" навряд чи могло викликати принаймні легеневу форму хвороби (хіба що наркоман, який вживає кокаїн, помилково почав би вдихати "не той" порошок). Проте повідомлялося про численні госпі­талізації, захворювання та навіть і смерті -  звичайний чиряк у носі, схоже, діагностувався як "гострий інфекційний карбункульоз пнев­монічної форми терористичного походження". Такі повідомлення йшли "на ура", антибіотики розкуповувалися в чергу, на боротьбу з біотероризмом і дослідження бактеріологічної зброї виділялися колосальні кошти. А скупі відомості про виконання терактів "спускалися на гальмах". Так, 25.02.2002 р. ФБР виявило злочинця, котрий після 11 вересня розсилав листи зі спорами сибірської виразки - та чомусь цей колишній голова однієї з урядових лабораторій і досі лишається анонімом. Тож проаналізуємо чергову презен­тацію "зброї класу чума".

12.10.2007 "Тбилисский кризис"Роман Рукомеда

Роман Рукомеда, политолог

Тбилисский кризис:
особенности социально-политических процессов в Грузии

Особенностью грузинской политической ситуации последнего времени есть появление признаков кризиса власти в стране. Последними его проявлениями стали ситуация вокруг телекомпании "Рустави- 2", митинги протесту возле здания парламента Грузии, отставка правительства, председателя парламента и некоторых других влиятельных политиков страны, а также скандал вокруг коррумпированных представителей власти. Промежуточным результатом политической борьбы между Эдуардом Шеварднадзе и политическими силами во главе с Зурабом Жвания стало компромиссное назначение спикера парламента Грузии Нино Бурджанадзе. Противостояние между двумя центрами власти - Президентом и группой во главе с бывшим председателем парламента Грузии З. Жвания, который опирается на либеральное реформаторское крыло Союзу граждан Грузии, пошло на спад, но решающая развязка еще не произошла.

07.08.2007 "ПІД ЗНАКОМ ЗМІЦНЕННЯ РЕЖИМУ"Гринкевич О.Й.

ПІД ЗНАКОМ ЗМІЦНЕННЯ РЕЖИМУ
ХАРАКТЕРНІ ОЗНАКИ РОЗВИТКУ ВНУТРІШНІХ ПРОЦЕСІВ У РФ В 2001 ТА НА ПОЧАТКУ 2002 РОКУ: ТЕНДЕНЦІЇ, ЩО ВИЗНАЧИЛИСЯ

Гринкевич О.Й.

 

Можна констатувати, що внутрішнє життя Російської Федерації у 2001 році пройшло під знаком поступового посилення режиму Президента РФ В.Путіна. Будь-яка реальна системна опозиція йому вже стала неможливою. Свою відданість президенту прагне довести не тільки стала більшість у нижній палаті парламенту та пропрезидентська більшість, що склалася у сенаті, а навіть і всі глави суб'єктів Федерації. Незначні зміни в уряді (при загальному збереженні його основного складу та М.Касьянова як голови)1 лише засвідчили, з одного боку, збереження наступності курсу реформ, а з іншого, - певну обмеженість кадрового резерву у президентської команди.

10.04.2007 "РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ"Б.О.Парахонський

РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ

 

Регіональне співробітництво є для України одним з головних напрямків зовнішньополітичної активності. Маючи вигідне розташування в Південно-Східній частині Європи Україна безпосередньо межує з такими важливими регіонами як Центральна Європа, Карпатсько-Дунайський, Балкани, Чорноморсько - Каспійський, Росія та Білорусь, має важливі інтереси у Центральній Азії та на Близькому Сході, отже має бути важливою ланкою системи трансрегіонального співробітництва. Зміцнюючи двосторонні зв’язки з країнами цих регіонів Україна водночас налагоджує і взаємовигідну співпрацю на багатосторонньому рівні, в рамках регіональних організацій співробітництва (ЦЄІ, ОЧЕС, ГУУАМ, СНД, ЄврАзЕС) що надає їй можливість стверджувати себе як впливову регіональну державу.

08.03.2007 "ПОЛІТИЧНА РИТОРИКА ТА РЕАЛІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ"Яворська Галина

 

Галина Яворська,
доктор філологічних наук
(Київ)

 

ПОЛІТИЧНА РИТОРИКА ТА РЕАЛІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

Справа полягає в тому, що в політиці
форма вислову і сутність
взаємно доповнюються. Дуже часто
це два боки однієї медалі.

The Independent (Лондон)

Європейський вибір України, необхідність європейської інтеграції є одним з найважливіших чинників державної незалежності, політичної стабільності та ефективного економічного розвитку країни. Останнім часом у перебігу інтеграційних процесів спостерігаємо виразне пожвавлення, та незважаючи на це, існують побоювання щодо практичної реалізації декларованих намірів, про розбіжність між рішучістю закликів та непевністю дій. Ці побоювання простежуються як в оцінках українських та зарубіжних експертів, так і в виступах дипломатів і політиків.

20.10.2006 "Основні політичні проекти в Україні та перспективи їх взаємодії"Олексій ШЕВЧЕНКО, доктор філософських наук

"Основні політичні проекти в Україні та перспективи їх взаємодії"  (Газета День, 20.10.06)

В статті на основні концепції А.Бад'ю аналізуються три основних політичних проекта в Україні - проект "консенсусної демократії" В.Ющенка, егалітарний проект Ю.Тимошенко та "термідоріанський проект" олігополії (зокрема ПР та В.Януковича). Виокремлюються кардинальні розбіжності між проектом "консенсусної демократії" та "термідоріанським проектом", які приховані за право-ліберальною фразеологією. Доводиться теза, що ці розбіжності обумовлюють неможливість укладення будь-якого політичного союзу та довгострокових домовленостей між цими політичними силами, в той час як наявність спільних цінностей ("національні інтереси", "національна ідентичність", "державний суверенітет") між НУ та БЮТ створюють можливість для діалогу та партнерських відносин.


скачати

09.08.2006 "Кризові міфології" та їх деструктивна роль в сучасній УкраїніОлексій ШЕВЧЕНКО, доктор філософських наук

"Кризові міфології" та їх деструктивна роль в сучасній Україні
Олексій ШЕВЧЕНКО, доктор філософських наук (Газета День, 09.08.06)

В статті демонструється механізм моделювання кризової реальності за допомогою інформаційних та політичних технологій, аналізуються ризики та загрози утвердження "образу кризи" засобами ЗМІ, нав'язування масовій свідомості образа України як "кризової держави", деструктивна роль мас-медійних штампів про неминучий розпад України як держави. Доводиться справедливість тези російського аналітика В.Тишкова щодо України про те, що відсутність позитивних уявлень про державу може призвести до зникнення цієї держави, що постійна ескалація кризових технологій породжує реальні катастрофічні наслідки в сфері державної цілісності та державного суверенітета.


скачати

 1 2 3 4
Стратегічна панорама
  Національний інститут проблем міжнародної безпеки видає щоквартальний науково-аналітичний збірник "Стратегічна Панорама".

 

Спеціалізована Вчена Рада
Постановою президії ВАК від 12 березня 2008 р. № 14-08/3 в інституті створено спеціалізовану вчену раду Д26.723.01 із правом приймати до розгляду та проводити захист дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук зі спеціальностей:

21.01.01 – Основи національної безпеки держави
(паспорт перелiк питань);

21.03.01 – гуманітарна і політична безпека держави;

21.03.02 – регіональна безпека держави;

21.03.03 – геополітика

21.04.01 – Eкономічна безпека держави
(паспорт перелiк питань);

Головою спецради призначено д.філос.н, професора М. А. Ожевана, ученим секретарем спецради - к.політ.н. Т. С. Стародуб.

Видання
26.10.2008
"Теорія і практика економічної безпеки в системі науки про економіку"
26.10.2008
"Україна і Росія в історичній ретроспективі"
Інші

Публікації
17.04.2008
"Так нам и НАТО. Украине в альянсе не место! Его уже почти заняла Россия"
09.08.2006
"Кризові міфології" та їх деструктивна роль в сучасній Україні
Інші

Моніторинг
02.02.2008
"Моніторинг геоекономічних змін та індикаторів економічної безпеки у першому кварталі 2008 року."
10.07.2007
"Україна у дзеркалі західних мас-медіа (червень 2007)"
Інші
---