This version of the page http://www.misto.vn.ua/ua/interview/225 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-09. The original page over time could change.
Прокурор Галина Степанова: «Шкода, що закон і справедливість – різні речі» - Інтерв'ю - Місто - газета кожного вінничанина

до списку

Прокурор Галина Степанова: «Шкода, що закон і справедливість – різні речі»

06.03.2009

Вона працювала кур’єром, експедитором у прокуратурі, тричі вступала на юрфак, побувала і в ролі «Шерлока Холмса в спідниці» та започаткувала власну династію.

Таких цілеспрямованих людей, як Галина Степанова, зустрінеш нечасто. Мета у неї з’явилась ще в шкільні роки. Мета, як на звичайну дівчинку, мама котрої працювала секретарем-друкаркою в приймальні начальника залізничного вокзалу, а тато був малярем, не така вже й проста. Галина прагнула працювати в прокуратурі, а для цього вступити на юридичний факультет університету. Це були радянські 70-ті, коли дівчат на юрфаці бачити не хотіли, а для вступу потрібно було мати трудовий стаж та бути кандидатом чи членом єдиної на той час партії… У Львівському університеті у неї навіть документів не прийняли, а в Одесі недобрала балів.

А у прокуратуру на роботу вісімнадцятирічну дівчину все-таки взяли – кур’єром з двомісячним випробувальним строком. Ще в підлітковому віці зачитувалась Галина Конан-Дойлем, а улюбленим героєм її був Шерлок Холмс, але побувала вона у ролі легендарного сищика набагато пізніше.

Спочатку — стала експедитором, інспектором у відділі кадрів прокуратури, вийшла заміж, народила сина. Коли Денис пішов у перший клас, все-таки вступила на юридичний факультет – заочно. І працювала – по десять годин на добу, особливо тоді, коли призначили старшим прокурором відділу обласної прокуратури з нагляду за розслідуванням справ слідчими прокуратури.

— У мене тоді під наглядом було сім районів, — розповідає Галина Карлівна. – І якщо справи йшли з моїх районів в обласний суд, то жодна не поверталась на дорозслідування. А це свідчить про те, що вони були «чисто» відпрацьовані. Я не могла допустити, що хтось у суді міг сказати, що прокуратура погано розслідує. А розслідували ми тоді вбивства, хабарництва, інші досить складні справи. Пам’ятаю кожну: і дуже заплутану щодо вбивства жінки, і коли троє хлопців лопатою вбили свого «собутильника». Це були важкі справи, так звані, «в умовах неочевидності», складні в доказовій базі. Отоді побувала я у ролі мого улюбленого літературного героя – Шерлока Холмса…

Здавалося б, жінка, яка працює у прокуратурі, має бути суворою, непохитною. Але дуже часто емоцій не втримати. Наприклад, розповіла Галина Карлівна просту життєву, проте кримінальну історію. Жила собі молода жінка з маленькою дитиною. З’явився у неї молодий чоловік, почали жити разом. На якомусь етапі сімейного життя почалися сварки, негаразди. От чоловік вирішив піти з дому, але «додумався», що йому потрібен телевізор. Разом із своїм товаришем взяли телевізора у простирадло і винесли з дому. Поки несли, жінка повідомила у міліцію про крадіжку, чоловіків затримали. А потім був суд, присудили йому кілька років ув’язнення – у нього раніше був якийсь привід у правоохоронні органи. От оголосили вирок, а чоловік із клітки простягнув жінці вив’язані шерстяні шкарпеточки – мовляв, візьми своїй дитині…

Галина Карлівна каже, що саме цей момент був дуже емоційний – стало так жалко чоловіка, у якого все-таки душа доброю була. Але закон є закон, і він часто не співпадає з поняттям справедливості.
— Справедливість ми самі встановлюємо – традиціями, світоглядом, практикою, — розмірковує вона, — а закон, якщо поліпшується в одному, все одно когось ущемляє. Мені часом шкода молодих людей, які не усвідомлюють того, що хуліганські дії вплинуть на їхню подальшу долю. На особу ставиться клеймо «судимий», яке пізніше може вплинути і на долю її майбутніх дітей.
Пам’ятаю випадок, коли хлопець, який був старостою одного з технікумів, ударив іншого – за те, що той не пішов на якісь заняття. Від удару той хлопець стукнувся об стінку головою і отримав струс мозку. Це вже умисне причинення ушкодження середньої тяжкості, кримінальна справа розглядалась. У тюрму винного не посадили, але кримінальна відповідальність на ньому «висить» — вже є клеймо. І навіть якщо хлопець у майбутньому захоче працювати в міліції, СБУ, прокуратурі, деяких інших структурах – то зробити цього не зможе. А молоді про це не думають..

…Ми сидимо у затишному кабінеті старшого радника юстиції, старшого помічника прокурора області з питань правового забезпечення Галини Степанової. Сучасний комп’ютер на столі, на всю стіну до стелі — полиці з юридичними книгами, томами законів. Нині у Галини Карлівни зовсім інший напрямок роботи: вона забезпечує правовою інформацією прокурорських працівників усієї Вінницької області.

— У нас є комп’ютерна мережа, і я на райони пишу прокурорам листи: який закон щойно вступив у дію, які «свіжі» закони необхідно вивчити і довести до відома слідчих і прокурорських працівників, — розповідає Галина Карлівна. – Я доводжу до їхнього відома нові нормативні документи, щоб правильно застосовувати законодавство, а також і зміни до законодавства. Моя робота полягає в тому, щоб у діяльності прокуратури все було правильно, адже прокурорські працівники наглядають за виконанням законів у всіх сферах життя.

До мене звертаються з різними правовими проблемами. Жаль тільки, що закон і справедливість – це різні речі. Наприклад, візьмемо найпростіше: отримання пенсій. У нас пенсіонери, які пропрацювали все життя на високих посадах у прокуратурі, отримують пенсію за старим законодавством, а закон зворотної сили не має. Ті, хто зараз виходить на пенсію і працюють на тих же посадах, отримують набагато більшу пенсію. Справедливо це? Ні, але законно. Закон є закон.
Хто-хто, а Галина Степанова знає закони досконало, вчить молодих працівників. І її син Денис обрав мамину професію – працює помічником прокурора Ленінського району Вінниці.
— Раніше було престижним, коли діти, внуки обирають професію батьків і дідів, — каже Галина Карлівна, — існували цілі професійні династії. Зараз чомусь вважають, що це погано. На мій погляд, негативу в цьому немає, адже дитина росте в цьому середовищі, дізнається про нюанси професії, її плюси і мінуси з перших вуст. Я не заперечувала, коли Денис вирішив піти на юридичний – адже можу допомогти йому в професійному плані. Та найбільше я вдячна синові та невістці за внука, моє маленьке щастя – Нікітку.

Жіноче щастя має багато складових, і серед них одна із вагомих – здійснення задуманого. Головну мету життя – працювати в прокуратурі — Галина Карлівна здійснила. Вона віддала улюбленій справі більше 30 років, має нагороди, подяки від Генерального, обласного прокурорів, звання «Ветеран прокуратури», отримала цінний подарунок від Генерального прокурора за свою працю. Водночас у неї гарна і дружна сім’я, і вона щаслива, що започаткувала сімейну прокурорську династію.


Любов ДОБРИНСЬКА

На цю ж тему:
- Де „сидять” неплатники податків і – мільйонери- ВсЁ будет джаз- Наші герої- Олександр Шестопалюк: „Я дуже незручний ректор...”

Коментарі відвідувачів

Ваш коментар буде першим. Заповніть будь ласка форму...

Додати коментар

Ім'я *:
Email:
Текст *:  
Введіть захисний код*:
* Обов'язкові для заповнення поля

Блоги

Усі блоги

GPS-навігатор я впізнаю по морганню...
29.09.2009
Юрий Пархомчук
Переглядів: 191
Коментарів: 4

Головне за день

Загрузка...

Опитування

Як, на Вашу думку, потрібно називати вулиці у Вінниці?

21-09-2009

Усi опитування

Пошук

Розсилка

Мiський чат
Постав своє запитання Євгену Миколайовичу Іщуку куратору "Прозорого офісу" Вінницької міської ради
Постав своє запитання Сергію Щетиніну позивачу до Нацбанку щодо його участі у фінансовій кризі та до політиків, які завчасно розпочали президентську кампанію
  • З ким iз вiдомих вiнничан ви хочете поспiлкуватися?
  • Перелiк попереднiх чатiв
Додати новину
Любi читачi!
Для нашого мiста дуже важливi вашi повiдомлення i коментарi. Будь ласка, дiлiться своїми новинами
  • В Вінниці впав ліфт!
  • УАЗ - правдивые отзывы владельцев
  • Из жизни телеоператоров
  • «Газ восени рахують»
  • поиск работы за 100гр.
Читають
  • За Виталия Кличко болели два губернатора
  • «Пальто мадам Гройсман», разочарую, не о тех Гройсманах»
  • Вулиця, якої дотепер... не було
  • На фестивалі борщу наїлись всі гості
  • Два боки собачого життя
Коментують
  • «Пальто мадам Гройсман», разочарую, не о тех Гройсманах»
  • За Виталия Кличко болели два губернатора
  • „Вінспецпостачем” знову займається УСБУ
  • Два боки собачого життя
  • «Червоні базари» — з 10 жовтня
Мультимедіа
  • Фото
  • Відео
Акції "Міста"
  • „Подаруй собі друга”
  • За «красивые глазки»
Іменинники тижня
7 липня
Бухарова Галина Григорівна
директор Територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян в Староміському районі м.Вінниці.
Борисова Людмила Захарівна
директор ТОВ "Сперко-Україна".
Домбровський Олександр Георгійович
голова Вінницької обласної державної адміністрації.
Рева Андрій Олексійович
заступник міського голови.

8 липня
Спориш Іван Дмитрович
голова ПСП "Перемога", депутат обласної ради.
Русин Юрій Юрійович
голова правління ВАТ "Вінницягаз".

9 липня
Гайдайчук Петро Платонович
директор технологічно-промислового коледжу Вінницького державного аграрного університету.
Михайлюк Іван Архипович
перший заступник міського голови.
Нечипорук Елла Василівна
директор СЗОШ І-ІІІ ст. №36.
Моргунов Сергій Анатолійович
секретар міської ради.
Саранча Ірина Григорівна
голова Вінницької міської громадської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді "Паросток".
Дошка оголошень
  • Віддам задарма
  • Загубив
  • Зустрічі друзів
Он лайн гороскоп
Весы
Оптимизм - вот что сегодня движет миром и, в частности, вами. Вы сегодня по степени подвижности подобны миксеру, включенному на последнюю скорость. Не утомляйте окружающих - выдернут из розетки.
Смачного
  • Квашена капуста для папського нунція
  • У селі «трошки» пиріжків не печуть і мало борщу не варять
  • «Люблю вчорашній борщ, а суші не їм!»
  • Ніна Чорна творить красу з непотрібних речей
  • Дірка для яйця в батоні
Де придбати "Місто"
В торгових центрах:
 Магіцентр, Магігранд, Мегамол

В супермаркетах:
Грош, Корона, Фуршет, Еко-маркет, Гранд, Сільпо, Варшава

На автозаправках:
ОККО

В магазинах:
"Шик&Блеск", "Наша ряба", "Факел", "Торжище", "Военторг", "ПродТорг", "Комфорт", "Украинские товары", "Амиго", "Кристаллпрестж", "Спокуса", "Добрый", "хуторянка", "От А до Я"

А також:
Укрпошта, кіоски "Преса"
работа Риелтор, прогноз погоды в Чернигове на завтра, экономические новости, Время прощания
Погода у Вiнницi
+16..+19 хмарно, невеликий дощ
Курс валют на
USD 8.01 | EUR 11.82
  • Дерево сайту