This version of the page http://www.ecac.com.ua/index.php?id=20&L= (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-09. The original page over time could change.
Європейський центр консалтингу та оцінки :: Новини
9.10.2009
 
 

Новини

 
     
 

Новини

29.09.2009

Наприкінці вересня місяця 2009 року Українським Товариством Оцінювачів була проведена ХІV міжнародна науково-практична конференція «Оцінка активів в умовах нестабільного ринку». Конференція проводилась в готелі «Ялта», АРК Крим, м. Ялта.

В роботі конференції брали участь голова Наглядової Ради з питань оціночної діяльності заступник голови ФДМУ Потімков О. Ю., голова Ради УТО Шалаєв В. М., голова Експертної Ради УТО Маркус Я. І., члени Ради УТО та Експертної Ради УТО – Амфітеатров О. Д., Воронін В. А., Іванов С. В., Кірічек Ю. О., Крумеліс Ю. В., Кузьменко Г. В., Лисицький М. М., Назирова В. П., Огаджанян А. Б., Пузенко С. О., Смірницький Г. Б., Сивец С. А., Трусова Л. Є., Туровська Л. В., Чиркин А. М., багато інших оцінювачів.

Також в конференції брали участь багато гостей – Лучано Капальдо (голова RICS Europe), Ліліан Ван Ковенберг (директор RICS Europe), Віра Рукіна (керівник представництва RICS в Росії та країнах СНГ), Овчаров С. Ю. (партнер RICS в Україні, член ради директорів RICS в Росії та країнах СНГ), Піскурьов В. В. (голова профспілок оцінювачів Російської Федерації), Севастьянов О. Є. (НП «Гільдія оцінювачів» Москва), Дворнік В. В. (Ліга оцінювачів земель), Дзвоник А. А. (Міжнародний інститут бізнесу), Осауленко С. Т. (Райффайзен банк Аваль) та інш.

Загалом в роботі конференції брали участь понад 150 фахівців.

В процесі виступів, обговорень та дискусій на конференції були підняті такі основні питання, а саме: законодавчі аспекти регулювання оціночної діяльності в умовах підготовки змін в оціночне законодавство, роль RICS в умовах нестабільності ринку, проблеми посткризової організації оціночної діяльності в Україні, ринок нерухомості України – річниця кризи, моделювання ринку нерухомості в умовах кризи, вплив кризи на оцінку українських компаній, питання саморегулювання оціночної діяльності в Україні та досвід саморегулювання російських оцінювачів тощо.

Доклади учасників конференції будуть опубліковані в найближчих номерах науково-практичного журналу «ВІСНИК ОЦІНКИ».

Офіційна інформація щодо результатів конференції буде оприлюднена Радою УТО.

Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю!

З повагою,
голова Ради Відділення


М. Лисицький

17.06.2009

На засіданнях Комісії  з питань ліцензування робіт із землеустрою, землеоціночних робіт Держкомзему анульовано 15 ліцензій

На засіданнях Комісії з питань ліцензування робіт із землеустрою, землеоціночних робіт Держкомзему, що відбулися цими днями, розглянуто 39 заяв від суб'єктів господарювання, поданих для отримання, переоформлення ліцензій, видачі та переоформлення їх копій на проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт, а також 46 актів позапланових перевірок додержання суб’єктами господарювання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт.

читати далі

16.06.2009

15 червня 2009 року у конференц-холі Президент-отелю відбувся круглий стіл «Руйнування незалежної оцінки: наслідки для економіки України».

У роботі круглого столу взяли участь народні депутати України К.Куликов, К.Ляпіна, в.о. Голови ФДМУ Д.Парфененко, заступник Голови ФДМУ- голова Наглядової ради з питань оціночної діяльності О.Потімков, заступник Голови Держпідприємництва та регуляторної політики Г.Яцишина, член ДКЦПФР С.Бірюк, голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України О.Продан, відомі експерти О.Рябченко, О.Пасхавер, представники Асоціації українських банків, асоціацій фахівців з питань банкрутства, Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України, RICS в Росії та країнах СНД, президент Міжнародного інституту бізнесу О.Мертенс, відомі правники, експерти суміжних ринків, представники УТО та інших саморегулівних організацій оцінювачів, представники відомих суспільно-політичних видань, Інтернет-видань та інформаційних ресурсів, телеканалів.

За результатами обговорення питання наслідків прийняття законопроекту № 4487 «Про регулювання оціночної діяльності в Україні» експерти майже одностайно підтримали позицію саморегулівних організацій оцінювачів щодо важких, руйнівних наслідків прийняття законопроекту для професійної незалежної оцінки в Україні та ринку власності загалом.

Учасниками круглого столу було констатовано, що прийняття вказаного законопроекту призведе до того, що оцінювачі та оціночні компанії, які діють на ринку будуть знищені повністю, оскільки законопроектом не передбачається визнання виданих на підставі діючих законів України про оцінку майна та оцінку земель кваліфікаційних свідоцтв оцінювачів, сертифікатів СОД та ліцензій на земле оціночну діяльність. В процесі обговорення автор законопроекту № 4487 - народний депутат України К.Куликов - фактично підтвердив, що він вважає за необхідне своїм законопроектом «перезапустити ринок».

Експерти наголошували на тому, що аргументи автора законопроекту про те, що оцінювачі мають відповідати за прийняття власниками майна будь-яких майнових рішень, зокрема київською міською владою, яку гостро критикував К.Куликов за внесення майна територіальної громади до статутних фондів київських холдингів, не мають під собою жодних законодавчих та практичних засад, оскільки не враховують сутність професійної оцінки, як консультаційної послуги.

Держпідприємництвом та Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України була висловлена цілковита підтримка оціночної спільноти, шкідливість та необґрунтованість будь-яких обмежень доступу до ринку професійних оціночних послуг, необґрунтованість уведення ліцензування професійної оціночної діяльності.

Загальна рекомендація для оцінювачів та саморегулівних організацій оцінювачів, що була надана експертами, які були присутні на круглому столі – активно боротися за збереження цивілізованих правил ринку, проти ймовірної його монополізації, за впровадження високих стандартів оціночної практики.

 ПРЕС-РЕЛІЗ

Сьогодні за ініціативи саморегулівних організацій оцінювачів проходить круглий стіл на тему: «Руйнування незалежної оцінки: наслідки для економіки України».

В роботі круглого столу беруть участь народні депутати, керівники органів державної влади, відомі експерти, фахівці фінансового, страхового ринків, ринку нерухомості, ринків консультаційних, оціночних та аудиторських послуг, правники, експерти великих міжнародних компаній.

Основною метою круглого столу є намагання звернути увагу українського суспільства, політиків, власників на чергову спробу засобами начебто більш кращого врегулювання оціночної діяльності запровадити завуальовану систему монополізації ринку послуг з незалежної оцінки майна і через існуючі та додаткові механізми обов’язкової оцінки впровадити хитромудру схему впливу на вільний оборот власності громадян та юридичних осіб в Україні, зробити можливим втручання у здійснення угод з купівлі-продажу, оренди, міни т. ін. з власністю на будь-якому етапі їх здійснення.

Нагадаємо, що головним предметом обговорення є законодавча ініціатива народного депутата Кирила Куликова, який нещодавно висунув законопроект №4487 «Про регулювання оціночної діяльності України».

По-перше, законопроект №4487 фактично є документом, що неринковий за змістом, але дає змогу проштовхнути великий бізнес проект, із скерованим механізмом по перерозподілу грошових потоків від здійснення угод з власністю та діяльності оціночних компаній. Запроваджуючи корупційну схему «управління» інформацією про здійснені угод з власністю та управління оцінкою шляхом створення «кишенькових» оцінювачів і оціночних фірм, що будуть її оцінювати.

По-друге, в Україні після прийняття законопроекту 6-12 місяців взагалі будуть відсутні оцінювачі та оціночні фірми. Крім того, строки дійсності звітів про оцінку будуть вичерпуватися навіть до завершення робіт з оцінки, оскільки згідно із законопроектом вони становлять лише один місяць від дати оцінки. Іншими словами жоден громадянин або юридична особа не зможе здійснювати угоди з власністю у звичному режимі, що призведе до надзвичайних економічних втрат, у тому числі бюджетів усіх рівнів.

По-третє, впровадження законопроекту призведе до суттєвого збільшення витрат споживачів на так звані обов’язкові послуги з оцінки через монополізацію ринку професійних оціночних послуг та інші передбачені ним механізми, зокрема ліцензування.

Повний колапс для вільного обороту власності в України, - саме так характеризують фахівці наслідки прийняття зазначеного законопроекту. Справжньою метою законопроекту на думку усіх професійних кіл, є не задеклароване упорядкування оціночної діяльності, а створення корупційної системи контролю невеликої групи осіб за оборотом власності в Україні, безперешкодного отримання інформації про власність, її цінність, склад, власників та можливості відміни результатів оцінки по здійсненим угодам, що автоматично буде призводити до відміни здійснених угод. Таким чином, законопроект буде стимулювати рейдерство, розкрадання та розпродаж майна громадян, державних підприємств та інших юридичних осіб.

Фахівці вважають, що подібні законопроекти повинні отримувати в Україні нищівну громадсько-політичну оцінку.

 

15.06.2009

У Держкомземі проаналізували два законопроекти про оціночну діяльність в Україні

Голова Держкомзему Олег Кулініч на вимогу громадськості, представників Всеукраїнських громадських організацій «Ліга оцінювачів земель» та «Спілка оцінювачів землі» провів позачергове розширене засідання Наглядової ради з питань експертної грошової оцінки земельних ділянок у зв'язку з поданням народними депутатами України двох законопроектів про оціночну діяльність. Захід відбувся за участі членів колегії та Громадської ради Держкомзему, провідних оцінювачів, науковців. Автори зазначених законопроектів на засідання не з'явилися. Перед початком заходу відбувся брифінг для журналістів.

«Оскільки питання оціночної діяльності сьогодні набуває особливої гостроти й актуальності, - зауважив голова Наглядової ради Олег Кулініч, відкриваючи засідання, - то наше з вами завдання - об'єктивно і по-діловому обговорити ці два проекти, навколо яких останнім часом ведуться пристрасні дебати фахівців».

Начальник Управління ринку земель та оціночної діяльності Держкомзему Станіслав Горбатович коротко охарактеризував основні положення дискусійних законопроектів.

За його словами, ці два проекти суперечать статтям 128, 146 і 201 Земельного кодексу України, відповідно до яких передбачено проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок як окремої оціночної процедури.

«Запропоновані нововведення є порушенням конституційних прав громадян, юридичних та фізичних осіб, а також порушенням Конституції України, земельного та антимонопольного законодавства», - наголосив С. Горбатович.

читати далі

 

01.06.2009

Колегія Держкомзему обговорила питання розвитку землеустрою, проведення грошової оцінки земель та діяльності ліцензіатів

Члени колегії Держкомзему за участі начальників головних управлінь Держкомзему в областях, містах Києві та Севастополі, директорів Групи впровадження Проекту, ДП «Укрспецзем», ДП «Головний інститут землеустрою», територіальних інститутів землеустрою, начальників структурних підрозділів центрального апарату Держкомзему обговорили питання розвитку системи землеустрою в Україні, стан проведення нормативної грошової оцінки земель та дотримання суб'єктами господарювання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо проведення землевпорядних та землеоціночних робіт. Вів засідання Голова Держкомзему Олег Кулініч.

читати далі

 

 



  Розробка сайту - inVision™