This version of the page http://gazeta.ua/blogs/?p=15 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-07. The original page over time could change.
Блог Газети.ua
 
Газета . ua : новини України, світу, політики, спорту, культури

Гунько Олександр

Журналіст відділу Коментарі "Газети по-українськи"

Про себе:
Я народився і виріс на Херсонщині. Тоді була імперія, і краще жилося в провінції біля моря (хоч і Каховського). Тебе ніхто не чіпав, і можна було вивчати Шекспіра і Франса, співати Висоцького й Івасюка, потихеньку хіпувати на рок-тусовках, а на святкових демонстраціях, проходячи повз трибуну, тримати дулю в кишені.Потім настала перебудова і гласність, прийшла незалежність, і скрізь було місце для подвигу. Виборчі кампанії стали суцільним адреналіном, а курси біоенергетики, ритмології і трансцендентальної медитації цілком замінили "Стислий курс ВКП(б)".Але тепер усе найцікавіше відбувається в столиці. Як найбільш тліюче вогнище трипільської культури, вона прогресує вшир і вглиб, вправо і вліво, вперед і назад.Приростає, як на дріжджах, регіонами, стає опорою Батьківщини і потроху забуває соціалістичний запопадливізм.Тому я в цей час у цьому місці. І знаю, чому. Щоб вести свій щоденник життя нашої любої України.

Всі тексти автора
 

Дині і галушки

- Твої хохли такі жадібні стали! - сказала мені дружина, прийшовши з базару. - Підняли ціни і тримають. Не уступлять ні копійки!

Вона виросла в Узбекистані. У неї мати - росіянка, а батько - узбек. Ми з дітьми кілька разів їздили до них, і я побував на тамтешньому ринку.

Східний базар - місце культове. Величезна цілодобова тусовка. Сюди ходять, як у нас в церкву. Тут не тільки можна скупитися, а й дізнатися про всі новини, зустрітися з родичами і друзями, призначити побачення, відзначити якусь подію. Тут на ваших очах варять плов, печуть чебуреки, готують лагман… А на прилавках - гори кишмишу, кураги, горіхів, солодощів, динь і кавунів.

Взагалі він - наче жива істота. Говорить, бурлить, пахне їжею і товарами, посміхається і торгується. Останнє - це просто якийсь шаріат. Якщо ви купили річ, не торгуючись, то продавець може засмутитися. Бо важливий сам процес торгу, який перетворюється у своєрідне базарне ток-шоу.

Якщо, приміром, вам скажуть, що ця річ коштує 200, то це не значить, що за неї треба стільки викласти. Сторгуватися можна й за 50. У нас же в аналогічній ситуації перекупки можуть уступити хіба що п’ятірку.

Я цієї особливості східного ринку не знав. Відразу віддавав гроші не торгуючись.

Дружина мене картала.

- Як можна на базарі не торгуватися? - дивувалась вона.

Недавно я надибав її земляків на Лівобережному ринку. Старий узбек продавав дині. Просив 15 гривень за кіло. Я мовчки пішов від нього.

- Бери по десять! - крикнув він услід.

Я не спинявся.

- По двенадцать! - летіло мені в спину. - По десять!.. Только тебе - отдам по шесть!

Але узбецьких динь я не скуштував. Мабуть, для гендлярства я пропащий.

Щоб утішити мене, дружина зварила суп з галушками.

- Хіба ми не українці? - весело сказала вона.

Коментарів: 3

Коментарі відвідувачів
  1. 3. \')/*

    ekibastos…

    ekibastos…

  2. 2. Бах

    Самый лучший человек тот, который живет преимущественно своими мыслями и чужими чувствами, самый худший сорт человека - который живет чужими мыслями и своими чувствами. Из различных сочетаний этих четырех основ, мотивов деятельности - все различие людей. Люди, живущие только своими чувствами, - это звери.

  3. 1. O.

    Garna rozpovid! Naturmort. Duni i galyshku.

Правила

Коментарі, які не суперечать загально визнаним моральним і етичним нормам, публікуються вільно. Коментарі, які не невідповідають Правилам, будуть вилучені модератором.

Забороняється: вживання нецензурних висловів та ненормативної лексики; ображання відвідувачів; прояви ненависті; пропаганда расової, національної та релігійної ворожнечі; реклама та самореклама.

Просимо: будьте ввічливими, терпимими; шануйте один одного.


У зв'язку зі збільшенням спаму заборонені коментарі з посиланнями. Коментарі з кількістю символів більше як 4000 будуть обрізатися.
 
(не відображається)

Увага! Автор блогу несе повну відповідальність за опублікований текст. Редакція може не поділяти точку зору автора!