Борщ - рафінований позитив

Розглядаючи афішу майбутнього столичного концерту ватаги "Борщ" і їхніх колег-друзів-музикантів (до речі, улюбленого гурту Сашка Піпи) - "Пан Пупець", до ока впадають дві фрази в дужках під назвами колективів: "Борщ" - (неРеп), "Пан Пупець" - (неХіп-Хоп). Але й:" Не тягуча форматна гумка", - думаю собі я. " "Пан Пупець" особливо близькі нам тим, що вони теж не підпадають під визначення жодного музичного стилю", - розповідає Сашко Піпа. "Люди грають те, що їм подобається, хоча, насправді з таким матеріалом потрапити в якусь музичну тусовку набагато важче. Панк-рок у тому понятті , який він є зараз, дуже легенький і попсовий, ми могли б мати значно більшу слухацьку аудиторію, якби грали саме такий панк". І це правда, на жаль, ми дуже часто полюбляємо слухати ту музику, яку хтось вже обізвав якимось стилем. Проте, це не залишає простору для формування власних смаків та думок. Мені подобаються "Борщі", вони веселі і позитивні, а ще, вони дорослі, тому у них немає потреби "винаходити колесо", це рафінований позитив. І хоча до нашого пивного клубу "Майдан" хлопці вже завітали вчетверте, їх концерт 7 лютого у нас був драйвовим і веселим, усім завжди приємно бачити на сцені "Майдану" усміхнених і по-акторськи вишколених Сашка Піпу, Юрія Здоренка, Вадима Зюбіна та їх команду. Вони, безперечно, улюбленці публіки. Цього разу концерт музикантів був присвячений виходу нового альбому. Як зізнався Сашко Піпа пізніше, "Борщі" їздять по Україні і тестують на публіці свої нові пісні, тобто, дивлячись на реакцію слухачів вирішують, яким буде трек-лист нового диску. Одна з них, німецькомовна річ "Про трактор" особливо прийшлася до вподоби майданівцям, тому свою розмову з Сашком я розпочала саме з запитань "про трактор":

- Сашко, весела пісенька "Про трактор" німецькою мовою, яку ти сьогодні виконував кілька разів, є досить незвичною для вашого репертуару. Яка історія її написання?
- Сказати правду чи красиво?

- Звичайно правду!
- Просто ми позичили грошей і купили нарешті старенький мікроавтобус для того, щоб комфортніше пересуватися з гуртом.

- Бачила, бачила його сьогодні біля Майдану.
- Так от, він працює як трактор і ми вирішили присвятити йому цю пісню, щоб він, негідник, їздив краще.
(сміємося)

- Ваш теперішній тур присвячений виходу нового альбому, зазвичай ви виступаєте у клубах. Сашко, хотілося б дізнатися особисто від тебе про твої найулюбленіші українські клуби, де музикантам "Борщу" найбільше подобається виступати? І чому?
- Нашу теперішню руханку важко назвати туром, тому що почалась вона ще зі Східної України, ми поїхали спочатку так: Харків-Донецьк-Дніпропетровськ. А потім Новий рік - двічі стартували на київській сцені, другий раз погано пам'ятаємо)). Згодом вже Західна Україна: Тернопіль - Івано-Франківськ - Луцьк - Рівне. Тернопіль - це, взагалі, особливе місто, оскільки там дуже потужний рок-клуб.

- Так, тернопільський рок-рух один з найстаріших в Україні.
- І, до речі, один з найбільш діючих. Не хочу образити цим інші міста, але, це так, Тернопіль - на висоті. В Івано-Франківську у нас була велика концертна зала, на якій нам допомагали виступати наші друзі і, на даний момент, мій найулюбленіший гурт "Пан Пупець", "Фліт" та інші прекрасні ватаги. У нас взагалі є ідея - проводити ось такі міні-фестивалі, в яких би брали участь гурти, що не підпадають під загальноприйнятий формат на радіо чи телебаченні.

- Сашко, а що ти можеш сказати про клуби?
- Не знаю, не хотілось би нікого ображати. Насправді, в Україні дуже мало клубів, де можна грати гучну музику, таку, як наша, наприклад. Шикарний клуб у Донецьку - "Gung'You'bazz".

- Так, багато хто каже, що це один з кращих українських клубів. - Хоча, ні. Зараз він трохи зіпсувався, тому що вони нас давно не запрошували. (сміємося). Якщо ще пройтися Східною Україною..., хороша зала є у Харкові, на жаль, забув як називається. Чудовий концерт у нас був у Дніпрі, у клубі "Майстер Шміт". Який за своєю площею втричі менше за луцький "Майдан", але туди набивається стільки народу, що концерти проходять дуже гаряче. Класний клуб відкрився в Одесі - "21 століття". Він підпадає під ту категорію, яким справді має бути концертний заклад - сцена, танц-пол і більше нічого, одним словом, шикарно. "Майдан" теж один з наших найулюбленіших клубів, тут дуже рок-н-рольна атмосфера, ми справді любимо сюди приїжджати. Ви постійно ростете і ми помітили, як виросла сцена і апаратура стала ще кращою, поздоровляємо вас!

- Дякуємо на доброму слові! Сашко, а у вас ніколи не було думки про відродження старого складу "ВВ"? Чи, можливо, схожі плани з'являлися у Юрка Здоренка чи в Олега Скрипки? Хоча б заради якихось кількох концертів або туру Україною.
- Навіщо? Я скажу тобі так, це моя власна думка, те, що зараз називається гуртом "ВВ" немає нічого спільного з колективом, який був сенсом більшої частини мого свідомого життя, зараз це "проект" зовсім з іншими акцентами, він подобається сотням тисяч людей і це супер. Але це інше і я там бути не хочу. А згадувати "давно минулі дні" личить підстаркуватим метрам сцени, я, на щастя, ще зовсім не відчуваю себе старим.

- Так, безумовно, до того ж, ваші прихильники здебільшого досить молоді і енергійні, тому, на пенсію "Борщу" ще не скоро виходити.
(сміємося)

Який все таки Піпа молодець, що встиг виплигнути на берег з "потопаючого човника". Протиставляти або якось аналізувати такі речі справа невдячна й марна, зрештою, життя диктує свої закони. При всій повазі до Олега Скрипки, "ВВ" вже давно не робили ніц цікавого, а слухачу має бути завжди цікаво. Олег дедалі більше скидається на шоу-мена, громадського діяча, аніж на музиканта. Куди подівся увесь той авангардизм і рок-н-рольний запал..., остаточно розчинився у фольклорі, етніці й політиці. А святкування чергових річниць з новим складом... Зараз "ВВ" стали ансамблем ім. Олега Скрипки. Хоча, для мене і тепер їх рання творчість залишається екзистенцію української рок-музики, при чому, що вигравали хлопці не технічно, брали, як кажуть, виключно натурою, собою брали. Ватага "Борщ", справді, дещо компенсує відсутність в Україні енергетичної, драйвової музики, відсутність пан-культури, як такої. А ми в "Майдані" завжди з задоволенням послухаємо хуліганського панк-року. Нехай навіть таки у нашому українському, вар'ятському прочитанні, Трійка музикантів з "Борщу" вкотре видряпається на сцену-п'ятачок і заграє нехитру, проте дуже щиру і позитивну музику.

Автор - Galochka Blackbird
Автор фото - eldorado
Обговорити статтю

Афіша
НОВИНИ
Журнал "Live in МАЙДАН"
Творчість наших друзів та відвідувачів

Про Заклад
Rock'N'Roll - не робота, але...
Екскурсія по закладу
Фотогалерея, перший зал
Фотогалерея, новий зал

КОЛЕКЦІЇ
Колекція афіш
Колекція картин
Колекція примочок
Колекція пивних етикеток

МЕНЮ
Для тіла
Для душі

ВЕЧОРНИЦІ
ФОТОгалерея
Фотозвіти 2008
ФОТОзвіти 2007
ПОДІЇ 2006
Архів "Фотоальбом вечорниць", "Гості"
Золоте підпілля + mp3

КНИГА СКАРГ І ПРОПОЗИЦІЙ
ГОСТЬОВА КНИГА
King Size + mp3
Стара Шухляда + mp3
Чорні Черешні + mp3
Команда Кусто + mp3

Поліське літо з фольклором
Еротик-шоу
Віскула + mp3
Тенета
Княжий Градъ + mp3
Яка існує + mp3

На хвилях Світязя

Володимир Камінський - книги анекдотів,афоризмів та просто цікавих думок...