This version of the page http://www.epravda.com.ua/columns/4a5213ba90706/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-10-02. The original page over time could change.
Молдовський бізнесмен обікрав українські АЕС? | Економічна правда
PDA     RSS     Архів
Поштова розсилка:
Пошук:

  П'ятниця, 2 жовтня 2009, останнє оновлення: в цю хвилину

Молдовський бізнесмен обікрав українські АЕС?

Віктор Ющенко у 2005 році написав молдовському колезі Володимиру Вороніну лист, після чого у Молдові судові процеси було зупинено. Натомість 2006 року росіяни винесли вердикт на користь Платона.

Молдовський шахрай В'ячеслав Платон знову намагається обікрасти українську державну компанію "Енергоатом".

Це не мелодрама, не трагедія і не комедія. Радше театр абсурду. Бо судитиметься він з такими ж шахраями, які десять років тому зловжили посадовими обов'язками керівників АЕС і дали привід для довгих судових процесів.

Днями державна компанія "Енергоатом" звернулася до преси з повідомленням про провокацію, яку готують адвокати - представники кількох юридичних осіб: "ВВД", Remington Worldwide Limited і SRL Pinar-Com, за якими стоїть сумнозвісний в Україні та за її межами молдовський підприємець В'ячеслав Платон.

Як писала щоденна газета Moldova Suverană, Платон пов'язаний із створенням низки злочинних схем, що стосувалися ініціювання та реалізації процесів фіктивних банкрутств у міжнародних масштабах.

За даними газети, угруповання Платона діяло не лише в Молдові, але й в СНД, а його самого було оголошено у міжнародний розшук за підозрою у використанні фальшивих документів, шахрайстві та корупції.

"Дії Платона та його оточення були спрямовані на привласнення шляхом рейдерства фірми Moldovahidromas, українського банку "Аваль", російських фірм "Силовые машины", "Ситес Центр", "Меховая радуга 45", українських державних підприємств "Готель Спорт" та "Енергоатом", - писала Moldova Suverană про діяння кандидата в депутати парламенту Молдови.

Ще у 2001 році те ж видання описувало, як Платон та його команда з трьох осіб створили п'ятдесят фірм на підставних осіб. Головною метою діяльності "холдингу" називалося вимивання великих коштів з бюджету.

"Вочевидь, для цього потрібно було мати своїх людей у відповідних структурах і самому бути чиїмось радником", - розмірковували правники газети.

Напевне, без таких патронів Платон не почував би себе вільно і в Україні. Але тут йому допомогли не чиновники, а непомірні апетити керманичів атомних станцій.

Наприкінці 1990 років ірландська Gentwin Systems продала Южно-Українській АЕС ротори до турбін за 18 мільйонів доларів.

Ці ротори офшорка придбала за 18 тисяч доларів у якості металобрухту з розпроданого майна незведеної Кримської АЕС. Часи були важкі - неплатежі, бартер в енергетиці. Частину ірландці отримали натурою, частину - грошима, а інше - зафіксувалося як борг.

Всі роки ротори простояли на складі, оскільки на жодній АЕС експлуатуватися не могли.

Згодом пов'язане з Платоном ТОВ "ВВД", назвавши себе правонаступником боргових зобов'язань ірландців, закинуло судову вимогу проти "Енергоатома" розміром 60 мільйонів гривень. За законом, до речі, ця вимога не є правомірною, оскільки на час позову ірландської офшорки вже не існувало.

Інший, вже гібралтарський офшор - Remington Worldwide Limited у 2002 році викупив близько 125 мільйонів гривень боргів атомників. Причому, цікавих боргів.

Один з них виник через придбання Запорізькою АЕС у 1999 році у російської "Електрокераміки" енергетичного обладнання на 33 мільйони доларів. Причому ціна закупівлі перевищила вартість продукції виробника в 13 разів!

Звісно, з "Електрокерамікою" тоді ніхто не розплатився. Проте, за кілька років та сама АЕС уклала мирову угоду, якою підтвердила наявність такого боргу.

Ось такі справи лягли в підґрунтя активної судової діяльності фірм Платона проти компанії на території відразу трьох країн - Молдови, Росії та України.

У 2005 році президент України Віктор Ющенко написав молдовському колезі Володимиру Вороніну офіційний лист, після чого у Молдові судові процеси було зупинено. Натомість 2006 року росіяни винесли вердикт на користь Платона.

У 2007 році справа перейшла на територію України. Упродовж року вона блукала коридорами, допоки молдовська сторона не скористалася двотижневою паузою у дії закону "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств ПЕК", який забороняє банкрутувати підприємства галузі.

Завдяки парламенту, який був, вочевидь, зайнятий більш важливими справами, кілька кредиторів НАЕК об'єдналися та подали спільні позови щодо банкрутства атомної компанії.

Згодом всіх їх "умовили" відкликати позови. ТОВ "ВВД", наприклад, відізвало свій позов після відкриття карної справи проти їхнього зіц-голови Полещука. Однак кілька місяців тому вони передумали і почали вимагати відновити справу.

Вищий господарський суд Києва навіть ухвалив рішення переглянути судом першої інстанції питання про закриття справи про банкрутство. Але блискучий захист юристів "Енергоатома" знову врятував компанію.

Судячи з усього, українські адвокати Платона бажають скористатися передвиборчими настроями ЗМІ.

Мовляв, корупційна влада не дає змоги розвиватися чесному бізнесу. Настільки чесному, що проти їхніх представників у Молдові та Україні порушені карні справи, а Платон певний час розшукувався Інтерполом.

До речі, самі адвокати є колишніми працівниками "Енергоатому", які вели платонівські справи, а тому досконало володіють аргументами захисту і навіть мають близьких родичів у численному колективі державної контори.

Батько одного з адвокатів багато років керує атомними профспілками, входить у "перший список" осіб "Енергоатому" і має доступ до конфіденційної таємниці держпідприємства. Його можна раз на півтора роки бачити по телевізору, коли він гнівно закликає владу не знімати чергового президента НАЕК.

Справи фірм Платона наразі маневрують між українськими судами, жоден з яких не набрався сміливості показати молдовському шахраєві, де у нас двері.

І проблема зовсім не в тотальній корупції третьої гілки влади. Суть у тому, що, взявши до уваги позицію захисту української сторони, судді мають усі підстави передати справи щодо закупівлі металобрухту для потреб АЕС у прокуратуру. Інакше - зелене світло черговим шахраям та крокодилові сльози атомників.

Навіть найдосконаліший юридичний захист не пояснить пересічному громадянину, чому ми називаємо шахраєм лише Платона, тоді як директори, які купують недоброякісне обладнання для АЕС, досі безкарні.
 
Про автора:

Ілона Заяць, журналіст
 
Теми: Енергоатом, АЕС, Ющенко
Обговорити на форумі
Коментарі [ 2 ]
kryza _ 07.07.2009 19:03
jaka prukolna lazha :)
zemfira _ 07.07.2009 15:47
Г-жа Заяц, молдавского коллегу вашего президента зовут Владимир Воронин, а Игорь - это его сын.
Подивитися всі коментарі [ 2 ] або додати свій
 
По темі
НКРЕ збільшить потужність електростанцій "Енергоатома"
Ахметов не бажає сплачувати рахунки?
НКРЕ збільшила тариф "Енергоатому" на продаж електроенергії
Суд закрив справу про банкрутство "Енергоатома"
Енергоатом не має боргів перед росіянами
Публікації
02.10.2009 _  Артем Захарченко, ЕП

Українська електрика знову пішла до Європи за безцінь

Протягом останнього тижня ціни на енергетичній біржі EEX почали зростати. Аналітики стверджують, що стабілізація європейського ринку електроенергії триватиме. А отже, зростатимуть і прибутки закордонних партнерів українських експортерів.
 
01.10.2009 _  Сергій Чигир, для ЕП

Україна залишиться без власного хліба?

Для України добрий врожай - така сама біда, що й поганий. Висока пропозиція призвела до падіння цін на внутрішньому і зовнішньому ринках. Країна виявилася не готовою до такої кількості зерна.
 
Новини
11:52
Росія прокачала по "Одеса-Броди" 5,7 мільйона тонн нафти
11:45
ОГЛЯД РИНКІВ: Реальні доходи населення впали на 8,3%
11:28
"ЛУКОЙЛ" таки зупинив одеський завод
11:11
ВТБ Банк збільшив статутний капітал до 2,9 мільярда
11:00
Акціонери "Галактики" відстоюватимуть ліцензії в суді
10:49
Американські мільярдери збідніли на 300 мільярдів доларів
10:30
"Газпром" втрачає європейський ринок
10:18
Семенюк: ситуація з ОПЗ - розіграна Тимошенко комедія
10:08
Світові ринки продовжують падати
09:53
Найбільші банки ЄС успішно пройшли стрес-тести
09:41
Держава продає партнерство з Siemens
09:30
Євро продовжує відкочуватися
09:22
ЄБРР інвестує в українські труби
09:12
Для Тимошенко написали сценарій запрошення інвесторів
09:01
"Енергоатом" позичив у Європі 50 мільйонів доларів
 
Публікації
02.10.2009

Українська електрика знову пішла до Європи за безцінь

Протягом останнього тижня ціни на енергетичній біржі EEX почали зростати. Аналітики стверджують, що стабілізація європейського ринку електроенергії триватиме. А отже, зростатимуть і прибутки закордонних партнерів українських експортерів.
01.10.2009

Україна залишиться без власного хліба?

Для України добрий врожай - така сама біда, що й поганий. Висока пропозиція призвела до падіння цін на внутрішньому і зовнішньому ринках. Країна виявилася не готовою до такої кількості зерна.
01.10.2009

Економіка України: по дорозі в нікуди

Бездіяльність влади у питаннях розвитку внутрішнього виробництва і його насичення українськими товарами надовго закріпить за Україною статус аграрного та сировинного придатка, але тепер вже не тільки світової, а і регіональної економіки. Але ж конкуренти-побратими чекати не будуть.
30.09.2009

Ігор Мітюков: кредитування відновиться у другій половині 2010 року

Якщо співпраця з Фондом триватиме, до кінця 2010 року наші валові резерви на 50% будуть складатися з кредитів МВФ, на 50% - з власних ресурсів НБУ. Загалом, ситуація керована, але без позик Фонду ми не утримаємо курс на рівні 8-9 гривень за долар. Тому всім політикам я порадив би уважно стежити за своїми словами.
30.09.2009

Закінчена історія "Страхових традицій"

Валерій Альошин претензій щодо "Страхових традицій" не приймає. Хоча б тому, що за його керівництва Держфінпослуг пальцем об палець не вдарив, щоб хоча б розібратися у ситуації. Сам Гончаров теж, напевно, ні в чому не винен. Якщо його таки знайдуть, то колишній власник "Страхових традицій" виявиться жертвою обставин.
29.09.2009

Тимошенко не захотіла продавати ОПЗ Коломойському

Колишній керівник ФДМ Олександр Бондар уточнив: "Змови як такої не було, але "Сибур" приїхав з якоюсь незрозумілою установкою щодо ціни. Неясно, навіщо було їхати сюди з Росії з такою малою сумою". Представники "Азот-Сервісу" страшенно нервували під час торгів, консультуючись із своїм начальством, і це може свідчити про відсутність змови.
29.09.2009

Бюджет-2010: обіцянка хабаря

Так ось, в 2010 році з формули зробили кілька винятків. Місцевим бюджетам дозволили залишати собі повністю податок на землю, плату за торгові патенти і адміністративні штрафи, у тому числі зібрані інспекторами ДАІ. У результаті, з розрахунку міжбюджетних трансфертів вилучили додатково 12,6 мільярдів гривень. Це на 24,4% більше, ніж у 2009 році.
до 35,112 млрд. доларів
зріс держборг України у серпні
400 млн. гривень
складає стартова ціна ліцензії для надання послуг ЗG-зв'язку, виставленої НКРЗ на конкурс
Найголовніше на УП
УСІ НОВИНИ УП
Прес-релізи
B2Blogger  02.10.2009 12:34
Московская лаборатория восстановления данных ”MHDD.RU” начинает использовать новую технологию восстановления информации
B2Blogger  02.10.2009 12:32
Takasima подарит здоровье, или почем в кризис массажеры?
B2Blogger  02.10.2009 12:31
Московская лаборатория восстановления данных ”MHDD.RU” начинает использовать новую технологию восстановления информации
Додати свій прес-реліз
 
 
ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"
© 2005-2009, Економічна правда. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Економічну правду".
Реклама на сайті   |   Про проект   |   Зворотній зв'язок