This version of the page http://www.gazeta.rv.ua/?n=14507 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-30. The original page over time could change.
Рівненська газета | Виші підвищили вартість контрактного навчання


Рівненська газета. Інтернет версія.
Оновленно: 30.09.2009 18:36

NEW!!! Купуй та продавай он-лайн. Найбільша база оголошень м.Рівне
   
 
Loading...
трудоустройство Заступник начальника відділу з контролю технології кредитування малого бізнесу Ивано-Франковск, прогноз погоды в Золотоноше на 10 дней, медицина
E-mail:
gazeta[AT] gazeta.rv.ua
 
Програмування та дизайн: Максим Антонюк m@il
У місті

Виші підвищили вартість контрактного навчання

N 886 від 02.07.2009
Українські ВНЗи підвищили вартість контрактного навчання в 1,1-1,5 раза, пише ПроЮей. Найбільше ціни виросли в національних університетах. Наприклад, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка вартість навчання на факультеті журналістики збільшилася практично в півтора раза — з 16,3 тисячі гривень на рік до 25 тисяч, на юридичному факультеті — з 21,7 до 30 тисяч гривень.
— Ціни ми підняли відповідно до рівня інфляції — в середньому на 25-30%, — пояснив помічник президента з питань прийому і профорієнтації абітурієнтів Національного університету “Києво-Могилянська академія” В’ячеслав Невінчанний.
Така практика підвищення цін характерна не тільки для національних вищих шкіл, але також і для регіональних вишів.
— У нашій академії навчання минулого року коштувало в середньому по вузу 4,5 тисячі гривень на рік. Цього року середня ціна виросла до 7,5 тисячі, — говорить відповідальний секретар Полтавської національної аграрної академії Олег Мороз. За його словами, таке ціноутворення виправдане зростанням собівартості та рівнем інфляції.
Насправді у багатьох ВНЗах, перш за все регіональних, минулого року істотно зменшилася кількість контрактників. У цілому в 2008-му підзвітні Міносвіти ВНЗи недолічилися приблизно 100 тисяч першокурсників (252 тисячі тих, що поступили, проти 361 тисячі в 2007 році). Це означає, що утримувати освітню інфраструктуру доводиться меншій кількості студентів, тобто платити контрактники повинні більше.
Представники вишів упевнені, що внаслідок підвищення цін кількість студентів-першокурсників у них не скоротиться.
— Українці вважають, що вища освіта є обов’язковою. Тому батьки готові брати кредити або позичати гроші, лише б сплатити навчання своєї дитини, — переконаний проректор з науково-виховної роботи Національного університету “Острозька академія” Петро Кралюк.
За його словами, ВНЗи Західної України від зниження добробуту населення постраждають менше, ніж інші регіони.
— Істотна частина жителів нашого регіону працює за кордоном. За рахунок цих заробітків вони навчають своїх дітей в Україні, — пояснив пан Кралюк.
Оксана КОНОПАЦЬКА.
Версія для друку
Переглядів [684]

Коментарі:
Додати коментар
12.07.2009 // Автор: Валентина
"Батьки готові брати кредити або позичати гроші, лише б сплатити навчання своєї дитини, — переконаний проректор з науково-виховної роботи Національного університету “Острозька академія” Петро Кралюк.
"Істотна частина жителів нашого регіону працює за кордоном. За рахунок цих заробітків вони навчають своїх дітей в Україні, — пояснив пан Кралюк.
А що робити, пане Кралюк, тим батькам, хто залишився без роботи і живе тут, в Рівному?
Я - песіонерка, виховую дітей сама (колишній чоловік має другу родину, там теж ростуть двоє дітей), моя пенсія - 750 грн., донька в цьому році закінчила коледж, має намір продовжити навчання в інституті (звісно, на заочному відділенні). Заочне навчання - платне. На роботу за фахом (вона отримала диплом молодшого спеціаліста банківської справи) влаштуватися - проблема. І де взяти ті кляті 7,5 тисяч грн. на рік? Чи може дівчині забути про диплом і піти у двірники?
Читайте також:
П’ята нога — як талісман // N 922 від 24.09.2009
Телятко з незвичайною патологією — п’ятою ногою — живе у селі Копитків Здолбунівського району. Як виявилось, ненормальність бичку зовсім не заважає. Навпаки — він ще й дасть фору будь-якому своєму родичу.
Справу підозрюваного у зґвалтуванні доньки відправили на дорозслідування // N 922 від 24.09.2009
Кримінальна справа, порушена відносно батька 5-річної дівчинки, за зґвалтування, погрожування вбивством та насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинене щодо малолітньої особи, перебувала на розгляді у Рівненському міському суді три роки. Днями Рівненський апеляційний суд відправив її на додаткове розслідування.
Ялинки не винні! // N 922 від 24.09.2009
Учора вранці охорона будівельної фірми, яка проводить роботи на майдані Короленка в Рівному, виявила під огорожею зрізані гілля ялинок, які стоять перед фасадами ряду торговельних закладів, що навпроти “Будинку одягу”.
Іван Гема: “До початку опалювального сезону підготувались на “четвірку” // N 922 від 24.09.2009
Чи готове Рівне до опалювального сезону та яка доля чекатиме ЖКП у найближчому майбутньому? Про це розповів начальник міського управління житлово-комунального господарства Іван Гема у понеділок у прямому ефірі передачі “На часі” на ТРК “Рівне 1”. Слідкувати за її перебігом рівняни мали змогу й у режимі онлайн на порталі Ogo.ua та сайті першого місцевого www.rivne1.tv. До уваги читачів “ГАЗЕТИ” відповіді Івана Геми на найактуальніші запитання.
Поліклініка на Драгоманова чекає інвестора // N 922 від 24.09.2009
Представники потужної будівельної польської фірми Grupa 3J, яка спеціалізується на спорудженні медичних закладів, незабаром приїдуть до Рівного, аби конкретизувати умови співпраці з міською владою. Вони готові інвестувати в технічне оснащення поліклініки №2 і побудувати в місті приватні спеціалізовані медзаклади. Про це повідомив голова Асоціації працівників будівельної галузі Рівного і Рівненської області Ігор Мічуда.
Хто керуватиме перинатальним? // N 922 від 24.09.2009
Обласний перинатальний центр знову в центрі уваги. Депутати обласної ради мають затвердити укладання нового контракту із головним лікарем. І хоч на посаду офіційно претендує лише чинний головний лікар Любов Ковальчук-Зарх, депутатам, як і минулого року, складно ухвалити рішення. Напередодні сесії лише кілька постійних депутатських комісій погодили укладання нового контракту.
Комунальні проблеми пом’якшать... діалогом? // N 922 від 24.09.2009
Поліпшити комунальні послуги можна і потрібно. А розпочати все варто з діалогу влади та мешканців. Так вважають учасники діалогової групи у рамках проекту Ради Європи, що працює над поліпшенням умов надання комунальних послуг населенню Рівного. Громадські активісти переконані: маючи достатньо інформації, рівняни будуть краще ставитися до комунальників та гарно оплачувати їхні послуги.
Отримали дозволи, а купувати приміщення відмовляються // N 922 від 24.09.2009
Рівненські бізнесмени не можуть приватизувати комунальні приміщення, навіть отримавши на це всі необхідні дозволи. Причина — у відсутності коштів. Як наслідок — бюджет розвитку не отримує заплановане. Про таку негативну тенденцію говорили минулого тижня на засіданні постійної комісії Рівнеради з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю.
Транспортні обновки в Рівному // N 921 від 22.09.2009
На вулиці міста виїхали новенькі автобус і тролейбус. Вони пройдуть випробувальний термін. Рогатий вже їздить за маршрутом №3, автобус — центральною частиною міста. Через 10 днів влада вирішить, чи варто купувати цей транспорт.
Бідніють рівняни — худне бюджет // N 921 від 22.09.2009
Чиновники думають як “лататимуть” дірку у 5 мільйонів Щоб закінчити поточний рік без дір у бюджеті Рівного, необхідно знайти 5,5 мільйона гривень. Такий прогноз висловив начальник міського управління бюджету та фінансів Віктор Шульга. Бюджетна комісія Рівнеради вже рекомендувала керівникам управлінь міськвиконкому переглянути видатки та економити.
Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується в судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту дозволяється лише за умови посилання (для інтернет-видань - прямого гіперпосилання) на www.gazeta.rv.ua. Відповідальність за достовірність усіх матеріалів, розміщених на сайті, крім матеріалів, які містять посилання на інші інформаційні агентства або інтернет-видання, несе інформаційне агентство "Рівнеінформ" (Свідоцтво №75 від 10.10.2002р. ДКІПТРУ).