This version of the page http://www.malakava.com.ua/article/9809 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-28. The original page over time could change.
Кілька прикарпатців захворіли на ботулізм. Фахівці закликають бути пильними | MALAKAVA.COM

Кілька прикарпатців захворіли на ботулізм. Фахівці закликають бути пильними


Теги:

На Прикарпатті вже зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм. Хворі перебувають в тяжкому стані, адже звернулись за медичною допомогою через кілька днів після появи перших ознак.

За словами Світлани Ігнатовської, заступника головного лікаря обласної інфекційної лікарні, ботулізм є небезпечною хворобою, яка без своєчасного лікування може викликати важкі ускладнення і навіть смерть.

«Інкубаційний період хвороби коливається від кількох годин до кількох днів. Зазвичай спочатку з’являються симптоми нехарактерні для самого захворювання. Це може бути нудота, блювання та пронос, який змінюється на тривалий закреп в перші кілька годин чи добу. Також ознаками захворювання є порушення зору: роздвоєння предметів, зниження його гостроти. Тому, часто хворі звертаються до окуліста. Хвороба може супроводжуватись дихальними розладами, розладом ковтання та змінами в серцево-судинній системі», — повідомила Світлана Ігнатовська.

Якщо з’явились такі симптоми, потрібно негайно звертатись до лікаря.

«Людині потрібно негайно надати допомогу. Окрім промивання шлунку та першої допомоги, необхідним є введення спеціальної сироватки, яка є тільки в стаціонарі», — повідомляє Світлана Ігнатовська.

Причинами захворювання може бути елементарне недотримання правил гігієни та недостатнє термічне оброблення та стерилізація тушонок, паштетів, закруток та інших продуктів.

«Для того, щоб вберегтися, треба дотримуватися чистоти і порядку, не вживати продуктів, які мають неприємний запах чи зі здутою кришкою. Проводити правильну термічну обробку продуктів і не купувати продуктів із «землі», адже саме в ґрунті знаходиться збудник хвороби», — застерігає Світлана Ігнатовська.

Санепідемстанція також закликає уважніше ставитися до продуктів, які продаються «з рук» та на стихійних ринках.

Про це повідомив «Малакаві» Юрій Мікула, завідуючий відділенням гігієни харчування санстанції.

За його словами, купівля на стихійних ринках консерв домашнього приготування є небезпечною через недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм та термічної обробки стає причиною захворювання ботулізмом.

«Сир і молочні продукти куплені безпосередньо з землі є забруднені і запилені. До того ж, інфекційні хвороби не обминають і тварин, які хворіють на мастит, туберкульоз, сальмонельоз, лейкоз і в свою чергу можуть передати це захворювання людині. Існує ще чималий перелік харчових токсикоінфекцій, якими можна заразитися, купуючи молочні та кондитерські вироби, кров’яні та ліверні ковбаси, домашні консервні, кремові вироби сумнівної якості та приготування», — застерігає Юрій Мікула.

Також експерт розповів, що постійно проводяться перевірки харчів, а також штрафування тих, хто нехтує правилами продажу продуктів або займається цим незаконно.

«На сьогодні виписано понад 270 штрафів на суму 38 тисяч гривень, виписано близько 58 постанов на припинення тимчасової підприємницької діяльності», — зазначив Юрій Мікула.

Довідка

Ботулізм — гостра інфекційна хвороба з групи кишкових інфекцій, яка характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м'язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Спричиняється анаеробним мікробом Сl. botulinum (ceротипи А, В, С, D, Е, F), який утворює спори і дуже сильний екзотоксин.