This version of the page http://www.interfax.com.ua/ukr/main/16442/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-28. The original page over time could change.
Відповідальність за дезінформацію суспільства шляхом оприлюднення фальшивих даних соцопитувань лежить у першу чергу на ЗМІ - Бекешкіна

Головнe

Відповідальність за дезінформацію суспільства шляхом оприлюднення фальшивих даних соцопитувань лежить у першу чергу на ЗМІ - Бекешкіна

14:48

Відповідальність за оприлюднення необ'єктивної і такої, що не відповідає дійсності, інформації за даними опитувань громадської думки, які презентують маловідомі соціологічні компанії, несуть у першу чергу засоби масової інформації, переконана науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

"Говоряча голова, яка виходить і зачитує з листка те, що їй написали, і яку показують по телевізору - вона ж ні за що не відповідає. Це не соціологічні опитування, це просто шахраї, яких купують для виконання певних завдань. Це ні до соціології, ні до будь-яких фірм-одноденок жодного стосунку не має, і це не соціологічна проблема", - заявила І.Бекешкіна агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Відповідаючи на запитання, чи регулюється в Україні законодавчо діяльність фірм, які проводять соціологічні опитування, вона зазначила, що такі фірми зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності.

"Соціологічні фірми несуть відповідальність, як будь-яке підприємство – за свій продукт. Фабрика або завод несуть відповідальність за неякісну ковбасу? Несуть. Так само і соціологічне підприємство – несе. А якщо там взагалі ніхто ніякої ковбаси не виробляє?" – зазначила І.Бекешкіна.

"А от оприлюднення результатів опитувань громадської думки - це вже питання до засобів масової інформац ії. Якщо вони, скажімо, дають дані неіснуючої фірми - це питання репутації ЗМІ", - наголосила вона.

При цьому соціолог порадила ЗМІ перед оприлюдненням інформації про дані громадської думки, представленій маловідомою соціологічною фірмою, які як правило з'являються в період виборчих кампаній, пошукати в інтернеті дані про її попередню діяльність, або навести довідки в Соціологічній асоціації України.

За її словами, на сьогодні в Україні є близько десяти відомих соціологічних фірм, які вже багато років проводять національні опитування громадської думки, і яким можна довіряти.

"Є десь десять. Розумієте, є різниця (між відомими соціологічними фірмами і маловідомими, такими, що з'являються в період виборів – ІФ). Соціологічна фірма відповідає за свій продукт, він може бути гірше, може бути краще, але стараються, щоб було краще, тому що це репутація. Там (у маловідомих фірм – ІФ) немає ніякої репутації, там немає ніякої продукції", - наголосила вона.

При цьому І.Бекешкіна з жалем констатувала, що самі соціологи, зокрема Соціологічна асоціація України, не відстежують діяльність компаній, що з’являються на час виборів і вводять суспільство в оману необ'єктивними даними соцопитувань.

"Я б хотіла, щоб відстежували. Але, наскільки я знаю, це не робиться. Вони ж учені, їм не до цього. Усе залежить від ЗМІ – якщо вони не даватимуть фальсифікат, то ніхто нікого не дезінформуватиме. Це ж не соціологи дезінформують. Повторюся: люди, які виходять з цими папірцями, вони до соціології взагалі жодного стосунку не мають", - упевнена соціолог.

Вона зазначила, що для проведення загальнонаціонального опитування громадської думки необхідно мати мережу в усіх містах, усіх районних центрах, і це не одна сотня людей. За її словами, для проведення одного соцопитування необхідно як мінімум $10 тис.

<<< назад

01.07.2009


Новини партнерів


последние новости

Кравчук решил выйти из СДПУ(о)
Тимошенко пообещала не оспаривать итоги выборов Президента
Ющенко уверен в победе на выборах

Останнє

Всі новини

16:17

 28.09.2009
Тігіпко виступає за якнайшвидше завершення пенсійної реформи в Україні

15:54

 28.09.2009
Шустер заявляє, що в його програмі "було завдано удару по свободі слова", і закликає колег до професійної солідарності

15:47

 28.09.2009
"Азот-Сервіс" має повне право брати участь у приватизації ОПЗ – ФДМ

15:19

 28.09.2009
Тимошенко вірить, що політичне протистояння в Україні завершиться після виборів президента

13:47

 28.09.2009
Перемога Віталія Кличка довела, що рівних йому у боксерській майстерності у світі немає - Ющенко

13:36

 28.09.2009
Яценюк закликає Тимошенко і Януковича оприлюднити свої біографії і декларації про доходи

13:00

 28.09.2009
Прокурора Таращанського району Київської області знайдено мертвим у своєму кабінеті з кульовим пораненням

10:58

 28.09.2009
Заборона недобросовісної реклами про діяльність Тимошенко свідчить про низький рівень української політики – голова парламенту Всі новини

+1/-2