This version of the page http://natio.org.ua/?p=1092 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-24. The original page over time could change.
Експерти прогнозують “вал” нелегальних мігрантів в Україну | Молодіжна Взаємодія

Експерти прогнозують “вал” нелегальних мігрантів в Україну

До України відправляють майже всіх, кого піймали неподалік східного кордону ЄС. Попри всі очевидні виклики, у 2006 році в Україні знову - вже усьоме - ліквідували Державний комітет з питань міграції.

Найближчими роками в Україну рине “вал” нелегальних мігрантів, пише тижневик “Коментарі:”.

Йдеться про те, що в країні почнуть осідати потенційні біженці з Азії та Африки, які нині використовують Україну як проміжний пункт на шляху до Західної Європи. По-перше, Європейський Союз все щільніше закриває свої кордони для небажаних “гостей” і потрапити туди з кожним роком буде усе складніше. По-друге, у Західній Європі настрої щодо вихідців з мусульманських країн стають усе радикальнішими, що робить Східну Європу привабливішою для них.

“… якщо Європейський Союз доможеться різкого збільшення ефективності непропуску нелегалів, то ми зіштовхнемося з тим, що багато хто з них осяде у нашій країні”, - вважає завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії й соціальних досліджень НАН України Олексій Позняк.

При цьому Україна на даний час є ледь не єдиною країною регіону, яка досі не замислювалася над проблемою нелегальної міграції. Зокрема, наша держава не має договору про реадмісію з Росією. При цьому, за офіційним даними, понад 80% затриманих нелегалів потрапляють в Україну через “прозорий” українсько-російський кордон.

“Я колись спілкувався з представниками прикордонної служби, вони кажуть, що навіть якщо російським прикордонникам показуєш сліди на снігу, вони однаково на це не реагують”, - сказав Позняк.

Водночас договір про реадмісію Київ підписав з усіма західними сусідами, зокрема з Польщею і Словаччиною, через які проходять основні потоки нелегальної міграції з України. До того ж договору про реадмісію з сусідами не підписала Білорусь, і ЄС вигідніше вважати, що нелегал прибув з України. Іншими словами, до України відправляють майже всіх, кого піймали неподалік східного кордону ЄС. Попри всі очевидні виклики, у 2006 році в Україні знову - вже усьоме - ліквідували Державний комітет з питань міграції.

З іншого боку, зазначає тижневик, проблему незаконної міграції Україна могла б повернути собі на користь, якби цілеспрямовано займалася міграційною політикою. Адже з економічної точки зору, у найближчі роки Україні просто необхідно залучати робочу силу з-за кордону.

Кількість непрацездатного населення в країні незабаром може перевищити кількість працюючих. І для збереження соціальних стандартів необхідно буде залучати працездатне населення з бідніших країн.

“…уже час починати думати про залучення в Україну мігрантів з країн, що розвиваються. (…) Починати потрібно з невеликих контингентів, адже при низькій швидкості залучення успішність інтеграції набагато вища”, - вважає Позняк.

За розрахунками експертів, якщо брати тільки демографічний критерій, то, щоб компенсувати зменшення кількості населення, Україні необхідно залучати в країну близько 340 тис. осіб щорічно.

Зараз в Україні, за даними ООН, перебуває 6,7 млн нелегальних мігрантів, хоча Позняк правдоподібнішою цифрою вважає кількасот тисяч.

Нагадаємо, що в 2008 році на ділянках західного кордону України за незаконний перетин кордону було затримано майже 2,5 тисяч людей. Такі дані опублікувала Держкордонслужба у вересні.

Тоді прикордонники відзначали особливу активність на словацькій і польській ділянках кордону.

В середньому місячне утримання одного правопорушника в спеціальних таборах обходиться Україні більш ніж у 100 доларів. При цьому влада зобов’язана видати іноземцеві виїзні документи і відкрити необхідні для його повернення на батьківщину візи. Квиток також оплачує Україна. У поїздці мігранта примусово супроводжують мінімум дві людини.

В цілому реадмісія одного нелегального мігранта обходиться державі більш ніж в 1 тисячу доларів. Але цього року, за даними Департаменту у справах імміграції, громадянства і релігії, на депортацію нелегальних мігрантів виділено всього 3 мільйони гривень, а значить, додому зможуть відправитися всього 600 нелегалів. Іншим доведеться довго жити в таборах в очікуванні своєї черги на повернення на батьківщину.

Основний потік нелегальних мігрантів на захід йде через Закарпаття, адже область межує з чотирма країнами Євросоюзу. Саме тут, поблизу міста Мукачево, знаходиться найзнаменитіший табір для біженців на території України. Формально затримані не можуть утримуватися тут більше 30 днів, але багато нелегалів тут проводять більше півроку в очікуванні висилки, причому в умовах, що не відповідають стандартам не тільки ЄС, але й України.

(c) http://newsru.ua

Схожі теми:

    Не знайдено

Leave a Reply


Посилання

  • Олег Тягнибок
  • ФОРУМИ МОЛОДІЖНОЇ ВЗАЄМОДІЇ

Теги

Ватикан Культура Мазепа-ФЕСТ Полтава Тартак Фест Фліт дарвін свято

Останні коментарі

  • Олександр на В нас є чим гордитись і ми заживемо краще
  • U.Rok на Про нас
  • Stakhanov на Роман Шухевич не стерпів би брехні, яка нині панує в Україні
  • hodek на Роман Шухевич не стерпів би брехні, яка нині панує в Україні
  • stahanov на КРАЩІ ЛЮДИ: ЧЕЧЕ & ТАРТАК

Календар

Сентябрь 2009
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Лічильник

Останні новини

  • На захист національної символіки
  • Всесвітня акція Година Землі: Українців закликають 28 березня на годину вимкнути світло
  • Екоторба від Крихітки Цахес
  • Тарас Бульба оголошує призов
  • Українці незадоволені ні владою, ні опозицією
  • Парламентська комісія вирішила перевірити психіку Черновецького
  • Роллік’с вирушає в клубний тур
  • Експерти прогнозують “вал” нелегальних мігрантів в Україну
  • Роман Шухевич не стерпів би брехні, яка нині панує в Україні
  • КРАЩІ ЛЮДИ: ЧЕЧЕ & ТАРТАК
  • Пам’ятнику Мазепі - бути!
  • Роботу - Українцям!
  • ГЕТЬ УСІХ як нова філософія зміни політичної системи
  • Українська Героїчна Пісня в ґлянці
  • У Англії відзначають 200-річчя Чарльза Дарвіна