This version of the page http://zdrav.ck.ua/?section=porady&id=2 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-22. The original page over time could change.
Хворіти економічно не вигідно, попередити хворобу – дешевше... - Головне управління охорони здоров´я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації
Управління Начальник управління Центр медицини катастроф Каталог закладів Депутатська комісія Профспілка

Чac реальних справ

Хворіти економічно не вигідно, попередити хворобу – дешевше...

У непростих умовах сьогодення, з його економічними, екологічними та соціальними негараздами в нашій області, як і в цілому по Україні склалась критична ситуація із станом здоров'я населення.

Аналіз стану здоров'я населення та діяльності закладів охорони здоров'я області свідчать про незадовільну медико-демографічну ситуацію - низьку народжуваність, зростання смертності, поширеність хвороб, скорочення середньої очікуваної тривалості життя тощо.

В структурі смертності та причин первинної інвалідності всього населення і населення працездатного віку перше місце належить хворобам системи кровообігу. Продовжує реєструватись чітка тенденція до зростання захворюваності на злоякісні новоутворення.

В області залишається напруженою епідемічна ситуація з захворюваністю на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію, гепатит А та інфекції, що передаються статевим шляхом та інш.

Особливу тривогу викликає стан здоров'я дітей та підлітків - три чверті дітей дошкільного віку мають серйозні відхилення за показниками здоров'я. Збільшилась захворюваність і серед 16-17-річних підлітків. В результаті щороку до Збройних Сил України за станом здоров'я не призивається кожний четвертий юнак призовного віку. У підлітків цього віку відзначається наявність зростання депресій, алкоголізму, тютюнопаління, реактивних неврозів; на обліку з приводу вживання наркотичних засобів в області налічується біля 3 тис. осіб молодого віку.

Зрозуміло, що необхідно вживати відповідні заходи з поліпшення стану здоров'я, підвищувати дієвість профілактичних та оздоровчих технологій.

Як показали соціологічні дослідження, власне стан системи охорони здоров'я обумовлює в середньому лише близько 10 % всього комплексу впливів, що формують здоров'я. Решта - 90 % - припадає на спадковість (20 %), екологію (близько 20 %) і найбільше - 50 % - на умови і спосіб життя.

В усьому світі вже визнано, що до якого б степеню досконалості не доводилась діагностика захворювань та їх лікування зупинити зростання хронічних неепідемічних захворювань неможливо якщо серйозно не займатися профілактикою, найважливішою складовою якої є підвищення рівня медичної і санітарної культури населення, формування здорового способу життя.

Досвід економічно розвинених країн останнім часом засвідчив, що за рахунок позитивних змін у способі життя, підвищенні рівня гігієнічної культури населення цілком можливим на третину є зниження показників загальної смертності, а смертності від серцево-судинних захворювань - майже наполовину.

Важливо кожному усвідомити, що погіршення стану здоров'я пов'язано не тільки з ускладненням соціально-економічної та екологічної ситуації чи з недоліками в роботі медичної галузі але й значною мірою з гігієнічним невіглаством більшості населення, відсутністю у нього мотивації до здорового способу життя, небажанням роботи якісь зусилля, щоб зберегти здоров'я. В зв'язку з цим, варто навести такі цифри: правильний, здоровий спосіб життя впливає на ймовірність смерті від захворювань серця знижуючи її ймовірність на 64 %, від захворювань кровоносних судин - на 61 %, від злоякісних новоутворень - на 60 %.

Зусиллями всіх медичних працівників області нам вдалося за останні 12 років створити в медичних закладах унікальну систему поширення медичних знань серед населення - школи здоров'я для видужуючих. Кожен хворий який стає пацієнтом стаціонарних відділень міських та районних медичних закладів області (а це майже четверта частина населення!) впродовж 7-8-9 днів перебування на стаціонарному лікуванні обов'язково прослуховує 2-3 індивідуальні бесіди на актуальні медичні теми, які з ним проводять медичні працівники. І яким би не був стан здоров'я хворого, після перебування в стаціонарі він виписується збагаченим новими знаннями про своє здоров'я, про основні елементи здорового способу життя, стає носієм і поширювачем цих необхідних знань.

Складові здорового способу життя стосуються усіх сфер здоров'я - фізичної, психічної, соціальної та духовної. До найбільш поширених факторів, які негативно впливають на здоров'я сучасної людини при неправильній організації способу життя ВООЗ відносить: психоемоційні перевантаження, недостатню фізичну активність, нераціональне харчування та пов'язану з ним зайву вагу тіла, шкідливі звички - куріння, зловживання алкоголем, наркоманією.

Важливо підкреслити, що негативний вплив більшості з цих факторів можна зменшити або запобігти заходами, що здійснюються самою людиною, тобто шляхом самооздоровлення.

На жаль, вміння бути здоровим властиво дуже невеликій частині наших громадян. Так, за даними держкомстату України в нашій області лише біля третини чоловіків та 17% жінок займаються фізичною культурою один раз на тиждень; 64 % чоловічого населення та біля 20 % жіночого (в основному молоді дівчата та жінки репродуктивного віку) - курять. Більше третини дорослих має надмірну вагу тіла, з них кожна 8-9 особа страждає ожирінням. Тверезий спосіб життя притаманний лише незначній кількості населення.

Потрібно зауважити, що фактори, які руйнують здоров'я, діють не ізольовано, а взаємопов'язано. Це значно підсилює їх негативний вплив. Так, куріння, скажімо, на фоні несприятливої екологічної обстановки, підвищує ризик онкологічних захворювань в 1,5 рази, зловживання алкоголем - 1,2 рази, а спільна дія цих факторів підвищує ризик онкологічних захворювань в 6 разів.

Статистика засвідчує все більший реальний зв'язок між ставленням кожного до свого здоров'я та захворюваннями які стали провідними в списку причин смертності населення.

Доведений прямий зв'язок між вживанням продуктів з підвищеним вмістом жирів і такими хворобами, як атеросклероз (який є причиною смерті більш ніж у половини дорослого населення), рак шлунково-кишкового тракту та рак молочної залози та інш. Все це вимагає відповідних знань, уваги до свого здоров'я. Навіть такі прості заходи, як збільшення баластних речовин в раціоні до 30 г в день, зменшення кількості споживання жирів, особливо насичених до 20 % від загальної калорійності, а також вживання продуктів, що містять антиоксиданти (морква, картопля, цитрусові, горіхи, обліпиха, шипшина та інш.) принесли б велику користь.

Або ж така проблема. Більше 300тис. осіб в нашій області (в Україні біля 8 млн. осіб) страждають на гіпертонію - основний чинник ризику при інфарктах та інсультах. На жаль, тільки біля 60 відсотків людей, які потерпають від підвищеного кров'яного тиску, знають про те, що вони хворі на гіпертонію. В більшості випадків хворобу встановлюють під час візиту до лікаря. Багато хто просто не звертають на тиск ніякої уваги і тому не звертаються своєчасно за медичною допомогою! Не поповнюйте ряди тих, хто не уважний до свого здоров'я, потурбуйтесь про себе ! Адже багатий досвід медиків стверджує: більше половини пацієнтів з початковою стадією гіпертонії можна вилікувати, не застосовуючи медичних препаратів, а лише нормалізувавши харчування та спосіб життя. Взагалі, за переконливим досвідом розвинених країн вчасно і в потрібній дозі прийнята таблетка дозволяє знизити ризик виникнення інсульту чи інфаркту майже на 40%!

Отож, рівень медичної та гігієнічної культури населення є вагомим резервом у вирішенні багатьох проблем охорони здоров'я.

Не випадковість або хвороба, а цілеспрямована робота державних та громадських інституцій, безумовно при координуючий функції медичних працівників має схилити людей до здорового способу життя заради найціннішого - здоров'я. А робота по формуванню здорового способу життя, запровадженню інноваційних технологій навчання та виховання повинна стати пріоритетним напрямком роботи всіх зацікавлених служб та відомств.


Олексій Підмогильний,
головний лікар обласного центру здоров'я.


АНОНСИ

22.09.2009

  • Aкредитація Першої Черкаської міської лікарні
  • Aтестація лікарів хірургічного профілю, анестезіологів

23.09.2009

Прийом громадян Тальнівського району

24.09.2009

Засідання колегії

Плани заходів >>

ПРОЕКТИ

© 2005-2009. Усі права на матеріали, розміщені на сайті, належать Головному управлінню охорони здоров'я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації

Розробка та підтримка:

Фонд регіональної політики

Адреса: 18001, м.Черкаси-1, бульвар Т.Г.Шевченка, 185,

тел: 37-93-39 факс: 45-34-58

E-mail: guoz@zdrav.ck.ua