c Бар МАЙДАН
"Дайте музики зараз і тепер, для тих, хто живий!". Рок-Джем сейшн в Майдані

Серед музикантів і меломанів побутує думка, що музичні фестивалі не повинні містити конкурсних програм. У більшості випадків такі дійства перетворюються на спортивні змагання, та й результати бувають не завжди об'єктивними. Фестиваль "Тарас Бульба" у цьому випадку не є виключенням. Фани того чи іншого колективу нарікають на необ'єктивність журі, а учасники і переможці на відсутність будь-яких наслідків від здобуття призових місць. Хто ж у такому випадку виграє? Звичайно глядачі й гості, які, як правило, все ж отримують свою дозу позитивних емоцій і задоволення від перебування на музичному святі.

Цьогорічний фестиваль "Тарас Бульба" подарував свято і відвідувачам та гостям пивного клубу "Майдан". Хто знає, що таке справжній джем-сешн, зрозуміє, наскільки цікаво, непередбачувано і драйвово проходять подібні дійства. Повертаючись з Дубно музиканти, друзі "Майдану" не могли не зазирнути сюди і влаштувати справжню рок-вечірку. Один з кращих гітаристів України - Сергій Чантурія, учасники луцьких рок-ватаг "Кінг Сайз" та "Ауткрай", Юрій Поліщук з "Чорних Черешень" та інші шанувальники справжньої музики, зокрема, молодий луцький музикант і вокаліст Анатолій Вітовський, український Роберт Плант, зібралися тут у понеділок 21-го липня, щоб показати справжній клас! Звучало усе, починаючи з улюблених Гадюкіних і закінчуючи, раніше згаданими Цепелінами. Публіка стояла "на вухах" і разом з нею відпочивали і насолоджувались приємною атмосферою самі музиканти. У перервах між виступами я вкотре поспілкувалась з Сергієм Чантурією, давнім другом нашого закладу, постійним членом журі на "Тарасі Бульбі" і хорошим гітаристом. Говорили про музику, про один з найстаріших українських рок-фестивалів, про переваги спонтанних імпровізаційних солянок і про те, чим сьогодні живуть сучасні українські музиканти:

- Сергію, чим здивував цьогорічний фестиваль "Тарас Бульба" і що було цікавого?
- В цьому році фестиваль "Тарас Бульба" трішки розчарував. Були хороші гурти, але не було таких гуртів, як в минулому році. А це беззаперечний показник. У цьому році гран-прі отримала ватага "Полинове поле", зі Львова. Дуже хороший гурт, молодці, але мені все ж хотілося б, щоб це були гурти, які б вже завтра могли зайняти свою нішу в українському шоу-бізнесі, в хорошому розумінні цього слова, або ж власноруч створити якусь музичну структуру. Мій улюблений гурт, скажу по секрету, це також гурт зі Львова, "Кожному своє".

- Ті, які минулого року перемогли.
- Так, поряд з тим, що це дуже красиві хлопці, що, до речі, є дуже важливим для сцени, це прекрасна музика, дуже правильна, душевна і мелодійна. А фестиваль "Тарас Бульба" буде розвиватись далі, якщо мова буде йти про зовсім інші бюджети. Я люблю його, це наш найбільш значний рок-фестиваль в Україні, але, сьогодні настав переломний момент, якщо організатори знайдуть можливість для того, щоб гурти, які перемагають і отримують призові місця, мали подальший розвиток, буде успіх фестивалю. Це буде як мінімум європейський фестиваль на нашій території, якщо ж ні, то він буде по трішки вмирати. І це показують не організатори, це показує рівень гуртів. Цікаво їм приїжджати чи ні. Сьогодні я зрозумів - не цікаво. Адже, піонерів підіймати можна, але має бути якась планка інакше ніяк. Тому я хочу висловити подяку вашому клубу, пивному клубу "Майдан", за те, що сьогодні тут відбувається таке свято рок-н-ролу. Свято, перш за все, для музикантів. Адже, кожна людина, яка платить гроші за вхідний квиток або ж купує пиво, не важливо, повинна бачити шоу, бачити свято. Ми не маємо право перетягувати на свою сторону проблем людей, які пришли на шоу. А у вашому закладі це можливо, тут панує атмосфера свободи і рок-н-ролу, свята і для шанувальників музики і для самих музикантів.

- Цілком погоджуюсь з тобою, людей потрібно вміти зачепити. Музиканти мають бути проникливими і чіпляти "за живе" не лише своєю майстерністю, а й своїм позитивом, посмішками, веселими і цікавими історіями.
- Я щасливий, що я музикант і що живу лише музикою і заради музики.

- Сергію, а чи займаєшся ти зараз з молодими музикантами і чи є у тебе в планах організація якихось спільних проектів з ними?
- Я намагаюсь співпрацювати з молоддю, але, найбільша наша проблема в тому, що вони поки що змагаються у своїй майстерності на кухнях. Потрібно, щоб молодий музикант розумів - його музика має бути комерційно-правильною і вигідною для продажі, щоб люди полюбили його не за зовнішні данні, а за рахунок музики. І це насправді величезна біда, у нас немає професіоналів і над цим потрібно працювати. Я працюю з молодими і буду працювати з ними завжди, тому що мені вже "25", а я хочу бути п'ятнадцятирічним, завжди! І зараз я хочу сказати усім: "Друзі, ви хочете стати заможними? Будьте ними! Ви хочете стати відомим? Будьте ними. Але дайте мені музики. Погинемо ж усі все одно, 2х2 буде у всіх, але, дайте мені музики зараз і тепер, для тих, хто живий!"

- У чому перевага подібних музичних свят, як сьогодні, перед тим таки "Бульбою"? З точки зору професіонала.
- Я скажу правду, хоча, можливо вона буде зарізкою, але все ж. Я в журі фестивалю "Тарас Бульба" з 1991 року, від самого початку його існування. І знаєш у чому найбільший парадокс? Ось сьогодні запросили хедлайнерами гурт "ВВ". Дуже добре ставлюсь до "ВВ", як до всіх популярних людей, хто досягнув чогось своєю працею. Але, не будемо кривити душею, зараз цей гурт знаходиться досить далеко від музики. Мені боляче, коли під сценою стоять молоді музиканти і не розуміють, що відбувається, вони грають на десять голів вище, але вони не такі значимі, а приїжджає якийсь "перець" і він значимий. Мені шкода музикантів, які все життя витрачають на те, щоб грати у підвалах, витрачають свої гроші, не купують джинси, а вкладають їх в бази, в інструменти, а потім приходять "ВВ" і кажуть: "лохи, стійте ось там...". Не буває такого! Поки є Чантурія, він буде боротися за те, щоб справжні музиканти були в фаворі.

Автор - Galochka Blackbird
Автор фото - Rocker
Обговорити статтю

Афіша
НОВИНИ
Журнал "Live in МАЙДАН"
Творчість наших друзів та відвідувачів

Про Заклад
Rock'N'Roll - не робота, але...
Екскурсія по закладу
Фотогалерея, перший зал
Фотогалерея, новий зал

КОЛЕКЦІЇ
Колекція афіш
Колекція картин
Колекція примочок
Колекція пивних етикеток

МЕНЮ
Для тіла
Для душі

ВЕЧОРНИЦІ
ФОТОгалерея
Фотозвіти 2008
ФОТОзвіти 2007
ПОДІЇ 2006
Архів "Фотоальбом вечорниць", "Гості"
Золоте підпілля + mp3

КНИГА СКАРГ І ПРОПОЗИЦІЙ
ГОСТЬОВА КНИГА
King Size + mp3
Стара Шухляда + mp3
Чорні Черешні + mp3
Команда Кусто + mp3

Поліське літо з фольклором
Еротик-шоу
Віскула + mp3
Тенета
Княжий Градъ + mp3
Яка існує + mp3

На хвилях Світязя

Володимир Камінський - книги анекдотів,афоризмів та просто цікавих думок...